2.2 Дослідження процесу ухвалення рішення про купівлю певного товару

 

2.2.1 Усвідомлення потреби

Процес прийняття рішення про купівлю починається з усвідомлення споживачем потреби, наявності проблеми або нестачі. Купівля меблів, побутової техніки та автомобілів може здійснюватися під впливом як зовнішніх так і внутрішніх факторів. Виникають зміни потреб впродовж життя під впливом вікових змін, чисельності родини. Виникають нові обладнання, нова техніка і кожна людина хоче відчути комфорту і затишок у своєму домі. Також до необхідності у супутніх товарах виникає потреба(наприклад купівля нового будинку тягне за собою потребу у меблях то побутової техніки).При придбанні автомобіля людина враховує своє економічне становище або спосіб її життя.

Купуючи продукти харчування потреба може виникнути під дією внутрішніх факторів (голод, спрага) або зовнішніх подразників

Отже, вивчаючи поведінку споживача на цьому етапі, маркетолог може виявити його проблеми і потреби, зрозуміти, якими факторами обумовлена поява, і визначити, як покупець приходить до того або іншого рішення.


2.2.2 Пошук інформації

Після усвідомлення потреби споживач виявляє готовність до її вирішення, отже за наявності можливостей, проводиться в дію друга стадія процесу прийняття рішення – пошук інформації.

На купівлю продуктів харчування здійснюють вплив особистісні фактори, а також вплив родини і ситуативні чинники. Джерелами інформації для різних товарів можуть бути:

-           особистісні (знайомі, друзі);

-           друкована реклама;

-           на упакуванні, в Інтернеті;

-           засоби масової інформації та інші.

Ступінь впливу цих джерел інформації залежить від виду товару і самого покупця.

При купівлі товару на людину особливо впливає емоції та почуття. Якщо взяти товари харчування, то можна сказати, що товари на яких буде намальований малюнок у вигляді сім”ї або дитини – це дуже впливає на почуття покупця, а особливо на жінку. При придбанні автомобіля впливають внутрішні фактори – ресурси та знання споживачів.

 

2.2.3 Оцінка альтернатив та рішення про покупку

Вивчення наступної стадії процесу прийняття рішення дає маркетологу знання про альтернативне оцінювання, можливість визначити, як споживач опрацьовує інформацію і робить остаточний вибір.

Необхідно з’ясувати яким чином інформація була оброблена і здійснено остаточний вибір. Для чого побудуємо таблицю з атрибутами для морозива та їх відносну важливість.(табл..)


Таблиця 2.4 – Вихідні дані

Атрибути Відносна важливість атрибутів Граничні значення Оцінка споживачем величини і-го атрибута печива
„Лев” „Рудь” „Імперія” „Три ведмеді” „Пломбір” «100 штук»
А Б В Г Д Е
Смак 0,35 5 3 5 4 5 4 3
Ціна, грн. 5 5 5,20 4,90 5,30 6,50 5,00 4,20
Вага 0,15 250 200 400 200 300 230 200
Кількість видів упаковок 0,1 5 5 8 4 3 2 3
Вміст корисних речовин 0,2 0,5 0,4 0,6 0,5 0,25 0,10 0,35

На основі отриманих даних визначимо перевагу споживача за всіма не компенсаційними правила:

Спільне правило – встановлює мінімальний рівень оцінювання продукту за кожним атрибутом, а потім відсікається.

1)   Б,В,Г,Д 2) Б,Д,Е 3) Б,Г 4) Б,А,В 5) Б,В

Отже, за спільним правилом ми обираємо морозиво «Рудь»

Роздільне правило – встановлює мінімальний рівень вимог тільки за найбільш значимими критеріями.

Смак – Б, Г

Отже, за роздільним правилом ми обираємо морозиво «Рудь» та «Три ведмеді».

Правило виключення – передбачає ранжирування оцінних критеріїв за їх значимістю і встановлення точок відсікання за кожним критерієм.

Смак – Б, Г

Ціна – Б, Д, Е

Отже, за правилом виключення ми обираємо морозиво «Рудь».

Таким чином можна зробити висновок, що застосовуючи не компенсаційні правила ми з поданих підприємств, які виготовляють морозиво обираємо ТМ «Рудь».

За допомогою шкали семантичної диференціації визначимо оцінку кожного атрибуту всіх марок за допомогою компенсаційним правилами (табл.2.5)

Таблиця 2.5 – Оцінка 6-ти підприємств морозива за допомогою шкали семантичної диференціації

Атрибут

Відносна

Важливість

Оцінка споживачем величини і-го атрибута печива
„Лев” „Рудь” „Імперія” „Три ведмеді” „Пломбір” «100 штук»
А Б В Г Д Е
Смак +3 1 3 2 3 2 -1
Ціна, грн +2 1 2 1 -1 2 2
Вага +3 1 3 -1 1 2 -1
Кількість видів упаковок +2 -1 2 -2 -1 -2 1
Вміст корисних речовин +1 -2 1 1 -2 -1 -2

Існує два варіанти компенсаційного правила:


Информация о работе «Формування поведінки споживачів з точки зору неофрейдизму»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 32953
Количество таблиц: 6
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
169717
23
3

... кількість робочих місць, та незначний обсяг пенсійних виплат за віком, тиснуть на свідомість, та впливають на поведінку людей. Це має велике значення на становлення та теоретичні аспекти ділових взаємовідносин саме в апараті управління. Тому, перше місце, на нашу думку, займає саме вплив особистісної характеристики керівника (групи, підрозділу, відділу і т. інш.). У зв’язку з цим, ми вважаємо, ...

Скачать
212744
0
0

... і принципи та технології політичної реклами та її вплив на свідомість населення досліджували І. Антоненко, А. Донцов, С. Лісовський, А. Соловйов, С. Пшизова та ін. Як комунікативний процес політичну рекламу вивчали В. Бебик, Є.Єгоpова-Гантман, Т. Ляпіна, В. Музикант, І. Шовкун та ін. [23, 125]. Багато дослідників стверджують, що сучасні технології індивідуального „промивання мізків” разом з ...

Скачать
52245
1
1

... і навчаються підпорядковувати свою поведінку соціальним нормам. Соціалізація розглядається як процес входження індивіда у світ конкретних соціальних зв'язків та його інтеграція у різні типи соціальних спільнот через культуру, цінності і норми, на основі яких формуються соціальні риси особистості. Соціалізація передбачає включення особистості у сферу соціальних відносин в якості суб'єкта цих ві ...

Скачать
314252
0
0

... вокруг своей оси и вокруг Солнца Земля - лишь ничтожная пылинка в беспредельном мироздании. Идеи Николая Кузанского и Джордано Бруно зало-жили основы для развития философии и естествознания Нового времени.                                                 17.Формування філософського мислення нового часу. Ф.Бекон і його роль у розробці емпіризму та індуктивного методу пі ...

0 комментариев


Наверх