1.  Реконструювати та модернізацувати завод, розширити його виробничі потужності до економічно оптимальних меж;

2.  Здійснити середньо- та довгострокові вкладення в техніку. Впровадження нової техніки, комплексна механізація й автоматизація виробничих процесів, удосконалювання технології, упровадження прогресивних видів матеріалів дозволяють значно знизити собівартість продукції і цим самим підвищити прибуток. Це відбувається внаслідок того, що неустаріле (тут мається на увазі морально, хоча це опосередковано відноситься і до нового обладнання фізично) потребує меншої кількості обслуговуючих працівників. А це в свою чергу приведе до зниження витрат на оплату праці в розрахунку на одиницю продукції – або знизиться кількість працівників при незмінному об’ємі виробництва, або збілишиться обсяг при тій же величині працівників.

3.  Підвищити якість машинного парку. Підвищення рівня механізації виробництва на підприємстві шляхом механізації ручних робіт, упровадження засобів малої механізації, комплексної механізації робіт на дільницях та в цехах дозволить значно підвищити продуктивність праці, збільшити кінцевий випуск продукції.

4.  Автоматизувати виробництво шляхом впровадженням верстатів-автоматів, автоматизованого устаткування, автоматичних систем виробництва.

5.  Налагодити діяльність в сфері зв’язків з громадськістю, що дозволить створити позитивний образу підприємства в очах суспільства, підтримувати позитивний імідж, доброзичливе ставлення до нього та його роботи. Зокрема встановлювати і підтримувати зв'язки з місцевою пресою:

¾ розсилання у засоби масової інформації прес-релізів (інформаційних повідомлень);

¾ написання статей про підприємство, його товари в місцевій газеті «Вільне слово»;

¾ організація інтерв'ю з керівництвом заводу;

¾ публікація щорічних офіційних звітів про діяльність товариства тощо.

6.  Підтримувати тісні зв’язки з наявними постачальниками сировини та залучати до співпраці нових, оскільки від них залежить забезпеченість підприємства необхідним ресурсом.

7.  Запровадити виробничо-господарську кооперацію між виробниками та постачальниками цукрових буряків. Зокрема, при цукрових заводах доцільно створювати, наприклад, машинно-технологічні станції. Кожна машинно-технологічна станція може орендувати чимало ріллі з метою вирощування цукросировини - найбільшого дефіциту для нормального функціонування цукрового заводу. Беручи до уваги участь у виробничому процесі з вирощування потрібної йому сировини, завод зацікавлений, так само як і товаровиробники, у підвищенні врожайності цукрових буряків, покращенні їх якості. Всі технологічні операції в буряківництві повинні проводитися під наглядом досвідчених спеціалістів цукрових заводів;

8.  Одним з напрямків виходу з кризової ситуації в бурякоцукровому виробництві є зміна організаційних форм господарювання, докорінна перебудова бурякоцукрового підкомплексу в плані тісної співпраці між цукровим заводом, постачальниками сировини і бізнесовими структурами.

9.  Впроваджувати сучасні технології вирощування цукрових буряків, забезпечити достатнє постачання бурякосіючих господарств високоякісним насінням, мінеральними добривами і засобами хімічного захисту рослин для отримання якісної дешевої сировини.

10.  Досягнення низької собівартості білого цукру можливе не тільки за рахунок зниження виробничих витрат по всьому циклу вирощування цукрових буряків, включно з освоєнням схеми закупівлі цукрової сировини за фіксованими цінами, а за рахунок підвищення продуктивності, економічності та якості роботи переробника. Йдеться про пряме виробництво не тільки білого цукру, а й інших супутніх йому продуктів: меляси, бурякового жому, цукрового сиропу та ін. Розумне доведення їх до рівня, необхідного споживачеві (меляси — до сухих чи пресованих дріжджів; бурякового жому — до гранульованого жому й т.ін.).

11.  Мобілізувати інвестиційні ресурси для підвищення ефективності та модернізації виробництва;

12.  Так як вплив макроекономічних сил та факторів неможливо контролювати, підприємству необхідно їх постійно прогнозувати та враховувати. Без дослідження факторів маркетингового середовища неможливе подальше планування його діяльності. Одним із найважливіших інструментів пристосування підприємства до факторів маркетингового середовища є інформація. Саме завдяки ефективному функціонуванню маркетингової інформаційної системи підприємство може впливати на суб’єкти макросередовища, регулюючи свої відносини з партнерами в ринку.

Значний недолік МІС ТОВ «Цукровий завод Козова» - розпорошеність інформації, яка є на заводі. Вона частково знаходиться у бухгалтерії, відділі транспортування та складування продукції та у відділі збуту, частково у відділі кадрів. Вирішити цю проблему можна, створивши базу даних, яка б містила інформацію про ціни, товари, конкурентів, споживачів. Створена база даних дасть можливість отримання узагальнюючих характеристик по всьому колу показникiв, застосування засобiв моделювання економiчних процесiв, обробки i врахування експертних оцiнок ринкових ситуацiй для прогнозування i планування маркетингової дiяльностi, оперативного одержання звiтної та аналiтичної інформацiї, графiчного вiдображення отриманих результатiв, розрахункiв.

13.  Також підприємству слід активізувати свою роботу по збору зовнішньої інформації. Збирати зовнішню поточну маркетингову інформацію можна читаючи книги, газети і спеціалізовані видання, проводячи бесіди з клієнтами, посередниками, й іншими особами, що не відносяться до штатних робітників фірми, а також обмінюючись даними з іншими керівниками і співробітниками самої фірми. Як свідчать дослідження, з відкритої преси можна одержати до 40% інформації, необхідної для успішного управління сучасним бізнесом. Книги містять інформацію узагальненого характеру - результат аналізу, суму загальноприйнятих положень. Така інформація корисна для прийняття стратегічних рішень. Що стосується наукових часописів, то вони можуть допомогти при вирішенні окремих проблем: технологічних, економічних, організаційних тощо. Газетна і журнальна інформація має найвищу оперативність. Проте викладені в періодичній пресі факти, як правило, не можуть бути використані для прийняття оперативних і тактичних рішень, оскільки потребують додаткового аналізу, переосмислення.

14.  Ще однією проблемою є те, що на підприємстві відсутня єдина служба маркетингу, а витрати на рекламу і стимулювання збуту носять разовий і безсистемний характер. Тому я пропоную створити спеціальний підрозділ комерційно-маркетингової служби, який буде займатись глобальним маркетингом (регулярним дослідженням та прослідковуванням розвитку ринку цукру України в залежності від розвитку країни та розробленням відповідного прогнозу, а також відстежувати кроки конкурентів з метою забезпечення лідируючих позицій в цукровій галузі.);

Достовірним методом збирання інформації є опитування (інтерв’ю), що проводяться методом анкетування, але його проведення для ТОВ «Цукровий завод Козова» буде не під силу, оскільки немає кваліфікованого персоналу. Тому для підприємства найоптимальнішим варіантом є опитування клієнтів за допомогою сторонніх фірм.


Висновки

 

У першому розділі курсової роботи дано визначення маркетингового середовища фірми, проаналізовано його складові.

Аналіз макросередовища і врахування його факторів в стратегії розвитку – це дуже важливий процес для виживання організації в сучасних умовах і дуже складний процес якій потребує пильного відстеження процесів в середовищі, оцінки факторів і встановлення зв'язків між факторами і тими сильними і слабкими сторонами, а також можливостями і погрозами, що укладені в макрооточенні.

Усі фактори макросередовища знаходяться в стані сильного взаємовпливу. Зміна одного з факторів обов'язково приводить до того, що відбувається зміна інших факторів. Тому їхнє вивчення й аналіз повинні вестися не відокремлено, а системно з відстеженням не тільки одного фактора, але і з умовою того, як його зміна позначаться на інших.

В другому розділі було розглянено господарську та маркетингову діяльність ТОВ «Цукровий завод Козова», а також проаналізовано вплив факторів макросередовища на роботу підприємства. В ході дослідження виявлено ряд проблем, сере яких:

1.  відсутня єдина служба маркетингу;

2.  разовий і безсистемний характер витрат на рекламу і стимулювання збуту;

3.  розпорошеність інформації по підрозділах заводу;

4.  негативний вплив таких факторів макросередовища:

¾ загальний рівень економічного розвитку;

¾ система оподатковування і якість економічного законодавства;

¾ рівень розвитку конкурентних відносин;

¾ НТП

Для того щоб організація могла результативно вивчати стан макрофакторів, повинна бути створена спеціальна система відстеження макросередовища не знаючи і не вивчаючи яке організація не зможе існувати.

У третьому розділі наводяться пропозиції щодо покращення впливу деяких факторів макросередовища на підприємство. Серед них:

¾ Реконструювати та модернізацувати завод, розширити його виробничі потужності до економічно оптимальних меж;

¾ Здійснити середньо- та довгострокові вкладення в техніку;

¾ Підвищити якість машинного парку;

¾ Налагодити діяльність в сфері зв’язків з громадськістю;

¾ Підтримувати тісні зв’язки з наявними постачал;ьниками сировини та залучати до співпраці нових

¾ Запровадити виробничо-господарську кооперацію між виробниками та постачальниками цукрових буряків;

¾ Налагодити роботу МІС на підприємстві;

¾ створити базу даних, яка б містила інформацію про ціни, товари, конкурентів, споживачів продукції підприємства;

¾ активізувати свою роботу по збору зовнішньої інформації;

¾ створити спеціальний підрозділ комерційно-маркетингової служби, який буде займатись глобальним маркетингом.


Список використаних джерел

 

1.  Закон України “Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності” від 18 лютого 1992 року// Закон України. Т.3. - К.: Ін-т законодавства ВР України. – 47с.

2.  Закон України “Про захист від недобросовісної конкуренції” від 7 червня 1996 року // Голос України від 02.07.96 р., ВР від 7 червня 1996. – 8.с.

3.  Закон України “Про підприємництво” від 7 лютого 1991р.// Закон України. Т.1. - К.: Ін-т законодавства ВР України. - 1996. – 191с.

4.  Закон України “Про підприємства в України” // Закон України. Т. 1. - К.: Ін-т законодавства Верх. Ради України – 210с.

5.  Закон України “Про захист прав споживачів” від 12 вересня 1994 року // Закон України. Т. 1. - К.: Ін-т законодавства Верх. Ради України. - 1996. – 312с.

6.  Амблер Т. Маркетинг и финансовый результат: Новые метрики богатства корпорации / Пер. с англ. - М.: Финансы и статистика, 2003.- 208 с.

7.  Азарян О.М. Маркетинг: принципи і функції. -Х.: Студцентр, 2002.-320с.

8.  Акимова И.М. Промышленный маркетинг.-К.: Знання, 2000.-296 с.

9.  Андрусенко Г.А. Основы маркетинга: учеб. пособие. -Х.: Изд-во ГОС. АГРАР УН-ТА, 2002.-152 с.

10.  Багієв Г. Маркетинг. – М.: Економіка, 2009. – с.784.

11.  Багиев Г.Л. Основы организации маркетинговой деятельности на предприятии. – Л.: Обл. правл. ВНТОЭ, 2000. – 285 c.

12.  Балабанова Л.В. Маркетинг. — Донецьк, 2002. — 599 с.

13.  Бєлов М.А., Н.М. Євдокимова, В.Є.Москалюк та ін., Планування діяльності підприємства: Навч.—метод. посіб. для самост. вивч. дисц./ за заг. ред. В.Є. Москалюка. — К.: КНЕУ, 2007. — 252с.;

14.  Голубков Е.П. и др. Маркетинг: выбор лучшего решения. – М.: Экономика, 2003. – 402 с.

15.  Ілляшенко С.М. Маркетинг для магістрів: Навчальний посібник / – 2007. – 358 с.

16.  Ілляшенко С.М. Маркетинг у прикладах і завданнях: Навчальний посібник– 2006. – 503 с.

17.  Ілляшенко С.М Маркетинг: бакалаврський курс: Навчальний посібник – 2004. – 530 с.

18.  Інтернет сторінка Національної асоціації цукровиків України “Укрцукор” http://www.ukrsugar.kiev.ua

19.  Інтернет сторінка Державного департаменту продовольства України http://www.fooddept.gov.ua

20.  Інтернет сторінка Міжнародного суспільно-політичного щотижневика “Дзеркало Тижня” http://zn.kiev.ua

21.  Капінус Л.В.. Формування ринкових відносин, №4. – 2007 – 710 с.

22.  Котлер Ф. Основы маркетинга. /Пер. с англ. В. Б. Боброва; общ. ред. и вступ ст. Е. М. Пеньковой.- М.: Погресс, 2002.- 665 с.

23.  Корольчук О.П., Шульгіна Л.М. Маркетинг: Ситуативні, творчі та контрольні завдання / Київ. нац. торг.-екон. ун-т. — К., 2003. — 258 с.

24.  Манів З.О., Луцький І.М., Економіка підприємства: Навч посіб. — К.: «Знання», 2006. — 580с. — (вища освіта ΧΧІ століття);

25.  Мочерний С.В. Бізнес віл "А" до "Я" - Львів: Світ, 2007 200 с.,

26.  Орлов О.О., Планування діяльності промислового підприємства. Підручник. К.: «Скарби», 2007. — 336с.;

27.  Полторак В.А. Маркетингові дослідження: Навч. посібник.- 2-ге вид., перероб. і доп.- К.: ЦНЛ, 2008.- 387с;

28.  Ревенко А. Україна: аспекти праці, №2 – 2008. – 48 с.

29.  Солонінко К.С.. Макроекономіка. - К., ЦУЛ, 2002 – 208 с.

30.  Тєлєтов О.С. Маркетинг у промисловості – 2004; - 303 с.

31.  Чуприн К.С. Математико-статистические методы как инструмент изучения базовых составляющих конъюнктуры рынка сахара Украины в региональном разрезе // Праці четвертої міжнародної наукової конференції студентів і молодих учених „Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання” 9-12 грудня. Частина 3. – Донецьк: ДонНУ, 2006. - С.375-378 (0,2 д.а.).

32.  Чуприн К.С. Статистичний аналіз динаміки функціонування ринку цукру в Україні // Матеріали Всеукраїнської наукової конференції студентів, аспірантів і молодих вчених ”Актуальні проблеми соціально-економічного розвитку в умовах ринкових перетворень” 16-17 квітня. – Харків: ХНУ, 2007. – С.36-38 (0,1 д.а.).

33.  Чуприн К.С. Ринок цукру та його проблеми на сучасному етапі // Вісник ХНУ. - № 575. – 2005. - С.186-189 (0,3 д.а.).

34.  Швайка Л.А., Планування діяльності підприємства: Навч. посіб. — Львів: «Магнолія плюс», 2006. — 268с.;


Информация о работе «Дослідження впливу факторів макросередовища на кон’юнктуру ринку»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 52354
Количество таблиц: 14
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
146037
14
3

... є організація захисту комерційної таємниці в організації.   2. Дослідження інноваційного процесу в ЗАТ «Інформаційні та технологічні системи» за даними дослідницького етапу впровадження інноваційного проекту «WEB – технологія подання звітності платниками податків в податкові інспекції»   2.1 Загальна характеристика ЗАТ «Інформаційні та технологічні системи» (ЗАТ «ІТС») та його продукції   ...

Скачать
301657
7
15

... ічного планування виділяють 5 рівнів: 1. Ситуаційний аналіз. Ситуаційний аналіз – це процес виявлення ринкових можливостей туристичного підприємства, заснований на результатах маркетингових досліджень. 2. Планування цілей туристичного підприємства; 3. Розробка альтернативних стратегій 4. Вибір та оцінка стратегії; 5. Розробка оперативних маркетингових планів. В маркетинговій ді ...

Скачать
95274
7
11

... льше фахівців залучають і тим складніше йде процес прийняття рішень про придбання. 1.3    Аналіз ринкових можливостей підприємства Окрім вивчення поведінки споживачів, комплексне дослідження ринку передбачає аналіз ринкових можливостей, які відкриваються перед підприємством. У ході даних досліджень вивчають особливості і перспективи розвитку попиту на конкретні товари, позиції конкурентів ...

Скачать
105467
21
7

... усі ті слабкі сторони, котрі притаманні окремим підструктурам, що включені в єдину комбіновану структуру організації маркетингової діяльності підприємства. [7;5;26.].  Розглянувши всі види організації служби маркетингу і досліджуване нами підприємство, можна зробити висновок, що ТМ «Смак» працює за сигментной побудовою організації служби маркетингу, що веде до великих затрат коштів.Так як пі ...

0 комментариев


Наверх