7. PROGNOSIS

При клінічному огляді тварини симптомів враження середнього чи внутрішнього вуха не помічено, ускладнення запального процесу секундарною мікрофлорою відсутні, загальний стан тварини задовільний, все це свідчить про доброякісний перебіг хвороби. Даний вид збудника захворювання сприйнятливий до ряду сучасних акарицидних лікувальних препаратів і тому дане захворювання відносно легко піддається лікуванню.

Враховуючи клінічний статус тварини, сприйнятливість Psoroptes cuniculi до дії лікарських та дезинфікуючих засобів, середній ступінь інтенсивності інвазування, а також відсутність ускладнень захворювання можна розраховувати на благоприємний прогноз перебігу захворювання.

8. CURATIO

Для лікування тварини використано етіотропну терапію із застосуванням препарату ,,Амитразин-плюс". Препарат містить в 1л. амітраз – 0,3%; декаметоксин – 0,05%. Даний препарат являє собою маслянисту рідину жовтуватого кольору зі специфічним запахом. По механізму дії амітразин є вираженим акарицидом, який згубно діє на отодектозних, демодекозних, псороптозних кліщів. Діюча речовина амітразин належить до групи малотоксичних речовин (ЛД 50 1000 – 2000 мг/кг) Амітраз діє як контактна отрута, вражаючи октопамінрецептори нервової системи кліща, що викликає параліч і загибель паразита, впливає на репродуктивні органи самок, зменшуючи кількість яєць та їх життєздатність. Декаметоксин діє антибактеріально і протигрибково, пригнічує розвиток секундарної мікрофлори шкіри [8].

Дозування. Препарат застосовуємо зовнішньо один раз на добу по 5 – 6 крапель на кожне вухо. Рочин закапуємо в слуховий прохід, а також використовуючи ватно-марлевий тампон наносимо на вражені ділянки внутрішньої поверхні вуха. Обробку проводимо з інтервалом в 7 днів при цьому враховуємо цикл розвитку паразита та можливість інвазування тварини із зовнішнього середовища (стійкість збудника у зовнішньому середовищі). Перед застосуванням препарату проводимо попередню механічну очистку вушних раковин від кірок та пробок.

Кафедра паразитології ХДЗВА

КУРАЦІЙНИЙ ЛИСТ

Вид тварини – кріль;

порода – сірий велетень, стать – самець, вік - 4міс,

маса 2 кг, масть – сіро-заяча.

Додаткові ознаки відсутні .

Власник тварини Іванов А.А.

Адреса

Тварина поступила в клініку « » 200 р.

Тварина вибула з клініки « » 200 р.

Дата Т, ºС П, пошт./хв. Д, дих. рух/хв. Клінічний прояв хвороби, особливості перебігу та зміни в статусі тварини Лікування (рецепти), рекомендації по годівлі, утриманню та догляду. Додаткові дослідження. Заключення.
1 2 3 4 5 6
00.00.00 39,0 180 60 Незначне пригнічення, свербіж в ділянці вуха, тварина періодично трясе головою та чухає лапами вуха. На внутрішній поверхні вушних раковин: товсті нашарування червоно-коричневого кольору, шкіра основи вуха набрякла, потовщена. В зовнішньому слуховому проході пробки з кірок епідермісу. В місцях відторгнення кірок спостерігається виділення ексудату.

Rp.: “Amitrazin-plus” – 1,2 ml

D.t.d.n. 1

S. Зовнішньо, по 6

крапель на кожне вухо.

00.00.00 39,5 184 65 Загальний стан тварини покращився, свербіж в ділянці вуха ослаб. Нашарування на внутрішній поверхні вушних раковин мають меншу площу, частина їх відшарувалася. Шкіра основи вуха набрякла, потовщена. В лівому вусі пробка відсутня.

Rp.: “Amitrazin-plus” – 1,2 ml

D.t.d.n. 1

S. Зовнішньо, по 6

крапель на кожне вухо.

00.00.00 38,5 174 60 Загальний стан тварини в нормі, свербіж в ділянці вуха відсутній. Нашарування на внутрішній поверхні вушних раковин спостерігаються тільки поряд з зовнішнім слуховим проходом. Пробки в слухових проходах відсутні.

Rp.: “Amitrazin-plus” – 1,2 ml

D.t.d.n. 1

S. Зовнішньо, по 6

крапель на кожне вухо.

00.00.00 38,5 170 62 Загальний стан тварини в нормі, свербіж в ділянці вуха відсутній. На внутрішній поверхні вух ознак запалення не помічено, слухові походи чисті, без кірок. Набряки основи вух відсутні.

Rp.: “Amitrazin-plus” – 1,2 ml

D.t.d.n. 1

S. Зовнішньо, по 6

крапель на кожне вухо.

Тварина одужала.

« » 200 р.

 Куратор:_____________/

Лікар-ординатор:__________/ Чемерис Л.П.


Информация о работе «Псороптоз кролів»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 26915
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
29395
0
10

... при невеликому збільшенні. Виявлення коростяних кліщів є основою для постановки остаточного діагнозу. Лікування, профілактика та заходи боротьби такі самі, як і при нотоедрозі кролів. Лістрофороз — хронічне захворювання кролів, спричинюване волосяними кліщами. Етіологія. Збудником хвороби є кліщ виду Listrophorus gibbus. Це дуже маленький кліщ сірувато-білого кольору, ледве помітний неозброє ...

Скачать
17637
1
0

... ще раз. Епізоотологія інвазії Сезонності захворювання не відмічається. Частіше уражуються тварини у віці від 1,5 до 4 місячного віку, але також можуть хворіти і дорослі тварини. Джерелами інвазії є хворі на отодектоз коти, собаки, песці, лисиці, норки та інші м’ясоїдні. Кішки заражаються в основному контактним шляхом, від хворих тварин, або з предметами догляду, на руках та одязі. Молодняк ...

0 комментариев


Наверх