1.4 Діагностика хвороби

Кістки і суглоби є найбільш поширеною локалізацією поза легеневої форми туберкульозу. Своєчасне виявлення цієї патології утруднене, оскільки на початку захворювання немає характерних для цієї патології симптомів.

Ранніми проявами кістково-суглобового туберкульозу є:

1)   Періодичний біль у суглобах чи спині;

2)   Періодичне обмеження рухів;

3)   Легка припухлість;

4)   Місцеве підвищення температури;

5)   Нічний біль;

6)   Кульгавість;

7)   Атрофія ураженої кінцівки;

8)   У подальшому – зміна форми хребта та обмеження рухів у хребті; на обстеження в протитуберкульозний диспансер до фтизіоортопеда слід направляти осіб, які пред’являють скарги з боку кістково – суглобової системи.

9)  Що мають контакт із хворими на туберкульоз;

10) З гіперергічними реакціями Манту;

11) Дорослих хворих з активною формою туберкульозу легень, з туберкульозом іншої локалізації;

12) Хворих, які перенесли дисимінований і міліарний туберкульоз легень;

13) Осіб з хронічними захворюваннями опорно – рухового апарату (артроз, артрит, спондильоз, рецидивний радикуліт, біль у хребті, суглобах); хворих із норицями нез’ясованої етіології, які тривалий час не загоюються, через два місяці після інтенсивного неефективного лікування.

В умовах лікувально – профілактичних закладів треба провести мінімум клінічних обстежень;

14) Загальний аналіз крові, сечі;

15) Туберкулінову пробу Манту з 2 ТО;

16) Рентгенограму грудної клітки;

17) Рентгенографію ураженого органа;

18) За необхідності томографію, комп’ютерне дослідження;

19) За наявності кісткового вогнища інфільтрації, абсцесу, показані пункцій на біопсія, дослідження на мікрофлору патологічного матеріалу, отриманого з абсцесу, інфільтрату кісткового вогнища, нориці, суглобової рідини.

На користь туберкульозної етіології захворювання свідчить фтизіатричний анамнез, зміни на флюрограмі грудної клітки, позитивні результати туберкулінових проб, зміни в аналізах крові і сечі, наявність характерних ознак на рентгенограмі кісток і суглобів.

Найбільш значущими ознаками туберкульозу є виявлення мікобактерій туберкульозу в матеріалі нориць і біоптатів.


2. Методи фізичної реабілітації які застосовують при лікуванні

 

2.1 Консервативне лікування (фізична реабілітація)

Лікування як загальне, так і місцеве. Місцеве переслідує наступні цілі:

1)   Попередити утворення деформації або зменшення її шляхом розвантаження пошкоджених хребців від тиску відділів хребта, що знаходяться вище;

2)   Фіксувати хвору ділянку хребта;

3)   Боротися з моментами, що ускладнюють, у вигляді напливних абсцесів або порушень зі сторони СМ і периферичної НС.

Створення спокою шляхом фіксації хворої ділянки залишається до тепер основним методом лікування туберкульозного спондиліту.

Розвантаження хребта і фіксація в гострому періоді спондиліту краще всього досягається в гіпсовому ліжечку.

Спосіб застосування ліжечка. Хворого ложать на живіт, на нього накладають ліжечко, потім, притримуючи тулуб однією рукою, повертають хворого разом з ліжечком на спину. Через декілька днів, коли хворий звикає до цього положення, починають накладати тонкі вато – марлеві хрести на горб (по Фінку), приклеюючи їх креолом або обв’язують навколо грудей, щоб вони не сповзали. Товщину хрестів поступово збільшують. Дітей фіксують в ліжку спеціальними зав’язками.

Хворого виймають з ліжечка кожний день або через день, ложать на живіт і залишають в такому положенні на декілька годин. В цей час ноги і сідниці злегка масажують. В більш пізній період (наприкінці лікування) до цього приєднують масаж спини.

Через пів року, інколи і раніше, дитина виростає і краватку приходиться міняти. При зміні краватки стараються зробити дещо більшу реклинацію, щоб збільшити корекцію.

Одночасно з лежанням в гіпсовому ліжечку можна проводити і геліотерапію, дуже обережно дозуючи інтенсивність опромінення і тривалість сеансів.

Корсет. Через 3–4 роки, в залежності від ступеню пошкодження і побічних явищ, абсолютну фіксацію можна змінити відносною, коли хворий лежить без ліжечка, самостійно повертається але не встає. В цей період необхідно ретельно укріпити м`язи спини, живота і кінцівок. При сприятливому перебігу хвороби (відсутня t на протязі року, немає болю і ускладнень із сторони НС, на рентгенограмі ознаки регенерації) можна спробувати перевести хворого у вертикальне положення, забезпечивши його легеньким добре піднятим корсетом. Якщо виникає сумнів, то краще протримати хворого в лежачому положенні ще деякий час.

Змінний гіпсовий або желатиновий корсет виготовляють при стоячому положенні хворого, при цьому голова підвищується петлею з невеликим витяганням. При значному витяганні створюється легке лордоз не положення, невигідне при ходьбі. Ці корсети потрібно носити до виготовлення шкіряного ортопедичного корсета, при цьому потрібно приводити систематичний масаж. Перш ніж зняти корсет остаточно, варто провірити міцність м`язів тулуба і витривалість хребта, залишаючи хворого без корсета на 6–12 годин. При появі болю необхідно знов надіти корсет або положити хворого в ліжко.

Розвантаження без гіпсу. Ця система розроблена Т.П. Краснобаєвим і З.Ю. Рольє. Дитину ложать на твердий матрац, на якому є спеціальні пристосування для утримання його на місці. В такому положенні прилаштовують витягання з допомогою петлі Гліссона, інколи з невеликою додатковою тягою за тазовий пояс. Із закритого приміщення хворого транспортують на веранду з метою кращого гігієнічного обслуговування. В окремих випадках можливе амбулаторне лікування в гіпсовому або постійному ортопедичному корсеті.

Лікування тулуба, абсцесів і нориць. Холодний абсцес не рекомендують розкривати якщо він не ускладнений додатковою інфекцією. Слова Кало: «розкрити абсцес або дозволити йому розкритися – це відкрити двері, в які часто проникає смерть», при сучасному застосуванні антибіотиків і протитуберкульозних засобів утратив свою гостроту, але завжди потрібно про це пам’ятати. Береженого – Бог береже.

Операції при туберкульозному спондиліті мають мету поза вогнищеву фіксацію хребта або видалення вогнища і фіксацію.

М.І. Хвисюк і Г.Г. Голка (2008 р.) при проведенні лікування з урахуванням особливостей патології та ступеня вираженості неврологічного дефіциту рекомендують чотири типи оперативних втручань:

1) Операції, що поєднують радикальну частину (абсцесотомію, резекцію уражених хребців) з декомпресією спинного мозку (СМ) та які завершують розклинювальним спондилодезом керамічним імплантатом.

2) Операції декомпресії СМ у хворих з обмеженими деструктивними змінами, що мають вихід у хребтовий канал при зберіганні опорної спроможності хребта (без кісткової пластики).

3) Малоінвазивні оперативні втручання.

4) Оперативні втручання які поєднують радикальну частину операції й стабілізацію хребтового сегмента хребта металевими фіксаторами. Остання операція проводиться хворим без значно виражених проявів ураження СМ, але з наявністю виражених деструктативних змін у хребцях, поширених напливних абсцесів.

Характерною особливістю цих оперативних втручань, стверджують автори, була та обставина, що розмір кісткового дефекту після виконання радикальної частини операції був значним, а невролгічний дефіцит був помірним, що дозволяло підіймати хворого у вертикальне положення через 3–5 днів після оперативного втручання (у корсетах за допомогою милиць).

Після операційний період одні автори рекомендують проводити в гіпсовому ліжечку на спині, другі – витримують хворих на животі від 2 до3 місяців, потім переводять хворого у вертикальне положення, забезпечивши легким гіпсовим або гіпсово – желатиновим корсетом. Необхідна наступна фіксація не менше 6 місяців.

Загальне лікування спондиліту полягає в посиленні опору організму, підвищення імунобіологічних властивостей, в боротьбі з ітоксикацією, висококалорійне харчування, специфічна медикаментозна терапія.


Информация о работе «Туберкульозний спондиліт»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 43357
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
168121
3
14

... оптика 3,3 Д освітлення, налобним прожектором, мікрохірургічний інструментарій, стандартний набір для установки системи "Мост". 3.2 Розробка програми відновлення рухової діяльності та фізичної активності пацієнтів з спінальними травмами з використанням інтенсивного тренінгу Травма хребта та спинного мозку (ускладнена) складає велику соціальну проблему. Щорічно на Україні ускладнена хребетно ...

Скачать
21926
1
0

... і державної належності, які використовуються в основному для сезонного лікування і відпочинку. Санаторії і пансіон лікуванням складають 28% від загального числа і розташовані переважно на Південному березі Криму та на курортах Євпаторія, Саки. Близько 97% здравниць сконцентровані на вузькій прибережній смузі. Санаторії Криму мають спеціалізацію, що залежить від особливостей лікувальних факторів мі ...

Скачать
66291
0
0

... -, таласо- та кінезотерапії: Бердянськ, Євпаторія, Кароліно-Бугаз, Кирилівка, Коблеве, Кремінна, Маріуполь, Одеса, Очаків, Саки, Сергіївка, Скадовськ, Слов’яногірськ тощо. Розділ 2. Функціонування санаторно-курортної закладів Закарпатської області   2.1 Загальна характеристика санаторно-курортного потенціалу Закарпаття Закарпатська область відома як один із найпрестижніших куточків для лі ...

Скачать
117011
2
0

... виявляється в середині або в кінці першої доби після початку захворювання     Таблиця 1.   Диференціально-діагностична таблиця для розпізнавання основних форм судинних захворювань головного мозку   Симптом                 Крововилив у головний мозок     Ішемічний інфаркт мозку Тромбоз мозко­вих судин Емболія мозко­вих судин Вік хворого Середній, ...

0 комментариев


Наверх