1.8 Загальна характеристика підприємства ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» як структурної ланки харчової промисловості

1.8.1 Історія розвитку підприємства та його організаційна структура

Підприємство було створено в березні 1988 р. як підрозділ Східного комбінату (СхідК). У вересні 1995 р. хлібозавод був виведений зі складу СхідК і на його базі організовано самостійне підприємство державної форми власності «Жовтоводський хлібозавод».

Відкрите Акціонерне Товариство «Жовтоводський хлібозавод» засновано відповідно до рішення регіонального Фонду державного майна України в Дніпропетровській області від 6 серпня 1996 року шляхом перетворення державного підприємства «Жовтоводський хлібозавод» у Відкрите Акціонерне Товариство згідно Декрету КМУ України «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі» №51–93 від 17.05.93 р. Акціонування відбулося за пільговою підпискою. Більше 60% акцій викупили працівники Товариства і сільських господарств. В даний час підприємство є цілком акціонованим. Контрольний пакет акцій належить Торгівельному будинку «Укрзернопром».

Юридична адреса підприємства: 52204

вул. Залізнична, 2,

м. Жовті Води,

Дніпропетровська обл.,

Україна

ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» є юридичною особою з дня його реєстрації і здійснює свою діяльність згідно діючого законодавства України і Статуту Товариства.

Майно підприємства складається з основних і оборотних засобів, а також цінностей, вартість яких відображена в балансі Товариства.

Товариство має самостійний баланс, розрахунковий і інші рахунки в банках, фірмову марку і товарний знак, печатку зі своїм найменуванням і кодом.

У Статуті Товариства зазначено, що метою його діяльності є насичення внутрішнього українського ринку високоякісною продукцією, товарами і послугами, а також одержання прибутку від здійснення фінансово-господарської діяльності в інтересах Учасників і забезпечення високого рівня життя і роботи акціонерів Товариства.

Основними видами діяльності, якими займається ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» на сьогоднішній день згідно Статуту є:

– забезпечення населення хлібобулочними, макаронними і кондитерськими виробами;

– роздрібна і комісійна торгівля, організація власної торгової мережі;

– послуги в області суспільного харчування;

– транспортно-експедиційне обслуговування юридичних і фізичних осіб;

– інші види діяльності, не заборонені законодавством.

Основним продуктом виробництва хлібозаводу є хлібобулочні вироби, крім того, виробляються макаронні та кондитерські вироби. Якість сировини і готової продукції, що виробляється у ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» відповідає вимогам діючої нормативно-технічної документації.

Організаційна структура являє собою фіксовані взаємозв’язки, що існують між підрозділами підприємства та працівниками.

На Жовтоводському хлібозаводі лінійно-функціональна система управління, при якій лінійне підпорядкування всіх питань, пов'язаних з управлінням даним об'єктом, поєднується з функціональним управлінням. Лінійно-функціональна система забезпечує ефективне поєднання лінійного управління з консультаційним обслуговуванням з боку функціональних служб без порушення прав і обов'язків лінійних керівників.

В даній структурі директору в розробці конкретних питань і в підготовці відповідних рішень, програм, планів допомагає спеціальний апарат правління, що складається з функціональних підрозділів. Останні проводять свої рішення або через директора, або особисто до виконавця. Кожний працівник може одержати при цьому обов'язкові для нього вказівки від інших службових осіб однакового з ним або вищого рангу. Ці вказівки стосуються тільки техніки, технології чи організації праці, але ні в якому разі не можуть стосуватися всієї діяльності працівника, а також його адміністративної (чисто управлінської) діяльності. Іноді при лінійно-штабній системі часто виникають проблеми взаємовідносин лінійних керівників і спеціалістів, зокрема безвідповідальності під час прийняття та виконання управлінських рішень. Ці недоліки усуваються за умов чіткого розмежування обов'язків, прав і відповідності керівних працівників, а також правильного налагодження неформальних комунікацій.

Загальне керівництво ВАТ здійснює Рада правління, що обирається Загальними зборами акціонерів (куди входять 600 акціонерів), у кількості 7 чоловік. Рада правління обирається на рік і підзвітна у своїй діяльності вищому органу (Загальним зборам акціонерів) і Наглядацькій раді Товариства. Рада правління організує виконання їхніх рішень.

Поточне керівництво діяльністю ВАТ «Жовтоводський хлібозавод» здійснює Голова правління. Він має право без доручення здійснювати дії від імені Товариства й уповноважений виконувати рішення вищого органа Товариства і Наглядацької ради, представляти Товариство в його відносинах з іншими фізичними чи юридичними особами, вести переговори і підписувати угоди від імені Товариства, організовувати ведення протоколів.

1.8.2 Виробничий процес на підприємстві та технологія виготовлення продукції

Опис будь-якої технології виробництва не можливий без визначення сировинної бази підприємства. Так на сьогоднішній день підприємство повністю забезпечує себе борошном, яке і являється основною сировиною. Борошно виробляється з зерна, зібраного з орендованих ВАТ площ або з зерна, придбаного у сільгосппідприємств.

Зупинимося на технологічному плані виробництва хлібобулочних виробів, а зокрема на прикладі хліба «Колос» (формовий).

Рецептура даного виробу має такий вигляд:

§   борошно пшеничне вищого ґатунку

§   борошно пшеничне першого ґатунку

§   сіль

§   дріжджі

§   вода

Початкові дані та характеристика обладнання для виготовлення обраного виду хліба розглянуті в таблиці 1.1.

Табл. 1.1. Обладнання та початкові дані для виготовлення хліба

Обладнання та

початкові дані

Позначення

Формула

Розрахунку

Розрахунок
Номер агрегату Лінія №1
Вид виробу Хліб «Колос»
Ґатунок борошна Суміш пш. в.с. и 1 с.
Маса однієї штуки Кг 0,62
Плановий вихід % 135,8
Спосіб випікання Формовий
Марка печі ФТЛ‑2
Кількість виробів в печі шт. А*Н

24*16=384

384*0,62=238,08

Тривалість випікання Хв. 40–45

Продуктивність печі за годину, т/год

шт./год

за добу, т/доб.

шт./доб.

Р

Ш

А*Н*60/(1000*вип.)

Р*100/мас. в

Р * 24

Ш *24

24*16*0,62*60/(1000

*40)=0,357

0,357*1000/0,62=576

0,357*24=8,57

576*24=13824

Спосіб виготовлення тіста На рідкій солоній опарі
Виготовлення РСО Порціонним способом в заварювальній машині ХЗМ – 300
Виготовлення тіста Неперервним способом в тістозмішувальній машині І8 – ХТА

Розглянувши технологічний план виготовлення хлібу, звернимо увагу на технологічний процес виготовлення ще одного виду виробів ВАТ «Жовтоводський хлібозавод», як кондитерські вироби. Опис технології виробництва викладемо послідовно і для усіх загалом кондитерських виробів.


Информация о работе «Аналіз ефективності використання виробничого потенціалу підприємства ВАТ "Жовтоводський хлібозавод"»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 134489
Количество таблиц: 19
Количество изображений: 6

Похожие работы

Скачать
46659
1
0

... . осіб, що на 19,0% більше 2004 року, підвищено кваліфікацію 12,6 тис. осіб (на 8,9% більше).   РОЗДІЛ 3. ДОСЛІДЖЕННЯ МІСЦЯ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ В ГОСПОДАРСЬКОМУ КОМПЛЕКСІ УКРАЇНИ   3.1. Характеристика основних напрямків розвитку промисловості в області Область має потужний промисловий потенціал. Він характеризується високим рівнем розвитку важкої індустрії. В регіоні діє більше 700 ...

0 комментариев


Наверх