7.2 Функції і сутність місцевих бюджетів

Місцеві бюджети категорія дуже динамічна, тому їхнє дослідження необхідно здійснювати з урахуванням великого числа факторів, що впливають на економічне життя держави. Цьому насамперед сприяє розвиток демократичних принципів у керуванні державою, зміни в структурі економіки, рівень соціальних гарантій населення, зміни вікової і професійної структури населення. Великий вплив на формування і використання засобів місцевих бюджетів роблять розходження в економічному розвитку окремих регіонів.

Місцеві бюджети мають свою внутрішню структуру і характерні відмінності. Так, незважаючи на те, що на сьогоднішній день нараховується місцевих бюджетів усього більш 14 тисяч, а саму численну групу складають сільські і селищні бюджети – більш 10 тисяч, понад 72 відсотків усіх витрат місцевих бюджетів здійснюються через обласні бюджети (їхній 24) і бюджети міст загальнодержавного й обласного підпорядкування (їхній 223).

Основною ланкою в системі місцевих бюджетів є бюджети міст, через які мобілізується і використовується майже половина всіх ресурсів місцевих бюджетів. Однак сьогодні саме в цій ланці місцевих бюджетів існує безліч питань, що вимагають свого якнайшвидшого рішення. Насамперед, це питання закріплення за ними постійних джерел доходів. Вважається, що в перспективі бюджети повинні регулюватися окремо, тобто мати прямі зв'язки з Державним бюджетом.

Місцеві бюджети мають триєдину сутність. Це – частина централізованого фонду коштів держави. Це – економічна категорія. І, нарешті, це – фінансовий план місцевих рад.

По економічній сутності місцеві бюджети – це грошові відносини, що виникають у місцевих рад з фізичними і юридичними особами, що функціонують на території цієї ради. З приводу розподілу і перерозподілу частини національного доходу в зв'язку з утворенням і використанням бюджетного фонду, призначеного на фінансування народного господарства, соціально-культурних заходів, керування та інші витрати.

Завдяки бюджету місцеві ради мають можливість зосереджувати фінансові ресурси. Це – перший аспект сутності місцевих бюджетів.

По-друге, місцеві бюджети – це економічна категорія, оскільки в ході формування доходів місцевих бюджетів і фінансуванні витрат виникають економічні відносини.

Ця категорія є частиною місцевих фінансів. Характеризується тими ж рисами, що належать місцевим фінансам, але мають і специфічні особливості. До них відносяться:

Місцеві бюджети є особливою економічною формою перерозподільних відносин, зв'язаних з відокремленням частини національного доходу в руках місцевих рад, її використання з метою задоволення потреб окремих територіальних формувань.

За допомогою місцевих бюджетів відбувається перерозподіл національного доходу і національного багатства між сферами суспільної діяльності, галузями народного господарства окремих територіальних формувань держави.

Пропорції бюджетного перерозподілу вартості в більшій мері, чим в інших ланок місцевих фінансів визначаються потребами розширеного виробництва в цілому і задачами, що коштують перед суспільством на кожнім історичному етапі його розвитку.

Область бюджетного розподілу займає центральне місце в складі місцевих фінансів, що обумовлено ключовим положенням місцевого бюджету в порівнянні з іншими ланками місцевих фінансів.

Сутність місцевих бюджетів виявляється через функції місцевих бюджетів: розподільну і контрольну.

Завдяки розподільній функції відбувається концентрація коштів у руках відповідного ради і їхнє використання для задоволення суспільних потреб окремих територіальних формувань. Функція характеризується втручанням місцевої ради в процес розширеного відтворення через використання фінансових інструментів (наприклад, місцеві податки і збори), а також через здійснення місцевими радами на підвідомчій території проведеній державою соціальної політики.

Контрольна функція дозволяє довідатися на скількох вчасно і повно фінансових ресурсів надходять у розпорядження місцевої ради, як фактично складаються пропорції в розподілі бюджетних засобів, чи ефективно вони використовуються. Ця функція реалізується завдяки тому, що формування і використання грошового фонду представляє свого роду механізм, що сигналізує, що показує як надходять фінансові ресурси і як вони використовуються. На основі цієї інформації фінансові органи регулюють відносини між господарськими органами, фізичними особами, державою – суб'єктом економічних відносин, і дають рекомендації з удосконалюванню цих відносин.

Зміст функцій місцевих бюджетів характеризується визначеною специфікою. Так, зміст розподільної функції місцевих бюджетів визначається процесом перерозподілу фінансових ресурсів між різними підрозділами суспільного виробництва. Сфера діяльності розподільної функції визначається тим, що у відносини з бюджетом вступають майже всі учасники суспільного виробництва, що знаходяться на підвідомчій території місцевої ради.

Основним об'єктом бюджетного перерозподілу є чистий доход, а іноді і частина вартості необхідного продукту і національного багатства.

Контрольна функція полягає в тім, що місцеві бюджети об'єктивно, через формування і використання фонду коштів місцевої ради відбивають економічні процеси, що протікають у структурних ланках економіки і сигналізують як надходять фінансові ресурси в розпорядження відповідного місцевої ради від різних суб'єктів, і як ефективно вони використовуються.

Основу контрольної функції складає рух бюджетних ресурсів, відбиваний у відповідних показниках бюджетних надходжень і видаткових призначень.

Місцеві бюджети як основні фінансові плани відповідних місцевих рад тісно зв'язані з фінансовими планами підприємств, що знаходяться на території ради, і організацій, з кошторисами бюджетних установ у процесі формування доходів і витрат місцевих бюджетів.



Информация о работе «Економіка міського господарства»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 108977
Количество таблиц: 4
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
40287
0
0

... галузь, яка забезпечує першочергові потреби населення та суттєво впливає на створення необхідних умов для функціонування всього господарства області. ІІ РОЗДІЛ   СОЦІАЛЬНА ІНФРАСТРУКТУРА В СИСТЕМІ ЖИТТЄЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МІСТА   Соціальна інфраструктура - це комплекс галузей народного господарства, пов’язаних з відтворюванням населення i робочої сили i забезпечуючих необхідну якість i рівень життя ...

Скачать
80304
0
1

... подальшого розвитку управління житлово-комунальним комплексом у майбутньому, які б дозволили забезпечити контроль з боку держави і суспільства за розвитком реструктурованих підприємств. Розділ ІІІ. Органи державного управління в сфері житлово-комунального господарства   3.1 Система органів управління житлово-комунальним господарством Система управління житлово-комунальним господарством ...

Скачать
229304
7
1

... населення — потенціал живої праці, який мають регіони на певний момент часу. Їх відтворення і раціональне використання є одним з найважливіших напрямів регіональної економічної політики, дотримання якого націлює управління на вирішення таких завдань: —створення умов для повного здійснення громадянами конституційного права на працю; —забезпечення рівних можливостей у виборі професії та роду ...

Скачать
26392
0
0

... Наприклад, збільшення питомої ваги елементів активної частини основних фондів сприяє зростанню випуску продукції на кожну гривню основних фондів, і навпаки. 2. СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ РЕМОНТУ У ВИРІШЕННІ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ РОЗВИТКУ ЖКГ Сучасне місто представляє собою складний механізм по забезпеченню життєдіяльності великої кількості людей в умовах трансформаційної економіки, коли ...

0 комментариев


Наверх