7. Особливості ціноутворення в будівництві

1) ціна на кожен об'єкт має індивідуальну характеристику

2) у формуванні ціни беруть участь замовник, підрядчик, проектувальник;

3) ціна об'єкта визначається кошторисом, складеної на основі проекту і називається кошторисною вартістю;

4) обов'язкові нормативи встановлюються на окремі елементи ціни.

Крім кошторисної вартості включають:

1) будівельно-монтажні роботи;

2 витрати на придбання устаткування;

3) інші роботи і витрати.

Кошторисна вартість буд-монтажних робіт включає прямі витрати, загальвиробничі й адміністративні витрати і прибуток.

Сбмр =ПВ+ОЗП+ЗВ+Пр

ПЗ=Смат + ОЗП + Семм + П (вартість матеріалу + основна заробітна плата робочих + вартість експлуатації машин і механізмів + інші витрати)

З моменту включення вартість матеріалів, конструкцій, напівфабрикатів, вкл. витрати по установці, доставці на склад, заготовільно-складські витрати, а також на доставку матеріалів придбаного складу до місця укладання.

ОЗП – витрати робітників на будівельно-монтажних роботах

Семм – витрати на обслуговування, по експлуатації, вартість пально-мастильних матеріалів, а також 3/пл. раб., витрати на ремонт і обслуговування цих машин.

П – враховують витрати по найманню і змісту транспорту, зайнятого на вивозі ґрунту і перевозку матеріалів від придбаного складу до місця укладання.

Поточні одиничні розцінки складені на підставі РЭСН (ДБН Д.2.2–99).

Заробітна плата робітників-будівельників і монтажників розрахована на підставі середніх розрядів робіт, відзначених у нормах РЭСН, і усередненої вартості людино-години по розрядах робіт у будівництві, приведеної в Додатку 1 до ДБН Д.1.1–1–2000.

Витрати по експлуатації будівельних машин і механізмів розраховані за усередненими показниками вартості експлуатації будівельних машин і механізмів, приведеним у РСНЭМ (стор. 199).

Заробітна плата робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні машин, розрахована як сума заробітної плати машиністів і робітників, зайнятих ремонтом і технічним обслуговуванням і перебазуванню машин і механізмів.

Вартість матеріальних ресурсів розрахована за поточними цінами. Витрати на перевезення розраховані з застосуванням усереднених показників проїзної плати за перевезення будівельних вантажів автомобільним транспортом, приведених у Збірнику №1, січень 2001 року, «Ціноутворення в будівництві» на відстань 30 км.

У складі кошторисної вартості матеріальних ресурсів враховані заготівельно-складські витрати:

– для будівельних, санітарно-технічних і електротехнічних матеріалів, виробів і конструкцій – 2%;

– для металевих конструкцій – 0,75%.

Поточні одиничні розцінки можуть застосовуватися для складання кошторисної інвесторській документації, а також використовуватися при визначенні вартості будівництва на стадії договірних цін з обов'язковим уточненням під час проведення розрахунків за обсяги виконаних робіт.

Поточні одиничні розцінки носять довідковий характер.

Загальвиробничі витрати – це сума засобів для відшкодування витрат будівельних і монтажних організацій, зв'язаних зі створенням загальних умов будівельного виробництва, його організацією, керуванням і обслуговуванням.

Адміністративні витрати будівельно-монтажної організації, що враховуються у вартості будівництва – це загальногосподарські витрати, спрямовані на обслуговування і керування, що не включаються в собівартість будівельно-монтажних робіт.

Порядок розрахунку загальвиробничих витрат застосовується при визначенні вартості будівництва і не залежить від відомчої приналежності підрядної організації.

Для розрахунку загальвиробничих витрат їхньої статті, приведені в додатку 19 до ДБН Д.І.І-І-2000, групуються в 3 блоки:

-  заробітна плата працівників апарата, старших виконавців робіт (начальників ділянок), виконавців робіт, майстрів, механіків будівельних ділянок (крім тих, котрі входять до складу виробничих бригад), а також здійснююче господарське обслуговування;

-  збір на обов'язкове соціальне страхування, збір на обов'язкове пенсійне страхування і внески в Державний фонд сприяння зайнятості населення;

-  інші статті загальвиробничих витрат.

Заробітна плата працівників, що передбачається в загальвиробничих витратах, розраховується виходячи з працевитрат цих працівників і відповідної вартості людини-години.

У інвесторських кошторисах працевитрат працівників, заробітна плата яких передбачається в накладних витратах, визначається по формулі (3):


Тн.в. = Тп.в. (ДО (3)

де Тн.в. – працевитрат працівників, заробітна плата яких передбачається в загальвиробничих витратах, чел.-ч;

Тп.в. – нормативна трудомісткість робіт, що передбачаються в прямих витратах, що враховує працевитрати робітників – будівельників, монтажників і робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні, чол.-ч;

К – усереднений коефіцієнт переходу від нормативної трудомісткості робіт, що передбачаються в прямих витратах, до працевитратам працівників, заробітна плата, яких передбачається в загальвиробничих витратах (дод. 1).

При визначенні заробітної плати на стадії складання інвесторського кошторису вартість людино-години приймається в розмірі, рекомендованому Держбудом для будівництва, по п'ятому нормативному розряді на виконання робіт.

Усереднений коефіцієнт переходу від нормативної трудомісткості робіт, що передбачаються в прямих витратах, до працевитратам працівників, заробітна плата яких передбачається в загальвиробничих витратах у інвесторських кошторисах, приймаються відповідно до Додатка 1 дійсних методичних указівок.

Збір на обов'язкове соціальне страхування, збір на обов'язкове пенсійне страхування і внески в Державний фонд сприяння зайнятості населення визначаються виходячи з норм зборів, установлених чинним законодавством, і кошторисної заробітної плати.

Кошторисна заробітна плата визначається як сума заробітної плати:

-  робітників-будівельників і монтажників;

-  робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні будівельних машин і механізмів;

-  працівників, заробітна плата яких враховується в загальвиробничих витратах.

На стадії складання інвесторської кошторисної документації засобу на покриття інших статей загальвиробничих витрат розраховуються виходячи з нормативної кошторисної трудомісткості робіт і усереднених показників витрат по цих статтях, обчислених у грошовому вираженні на людино-годину нормативної кошторисної трудомісткості робіт, що передбачаються в прямих витратах.

Дані показники надаються Держбудом.

Засобу на покриття інших статей загальвиробничих витрат визначаються по формулі (4):

Кр н у = Тп.в. (П (4)

де Кр н у – засоби на покриття інших статей загальвиробничих витрат, грн.;

Тп.в. – нормативна трудомісткість робіт, що передбачаються в прямих витратах, що враховує витрати праці робітників-будівельників, монтажників і робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні машин, чол.-ч;

П – показник для визначення засобів на покриття інших статей загальвиробничих витрат, грн/чол.-ч (дод. 1).

Усереднені показники, що рекомендуються Держбудом для визначення працевитрат працівників, заробітна плата яких передбачається в загальвиробничих витратах, і засобів на покриття інших статей загальвиробничих витрат, призначені для здійснення будівництва підрядним способом.

При здійсненні будівництва господарським способом до показників, рекомендованим Держбудом для підрядного способу будівництва, застосовується понижуючий коефіцієнт 0,6.

У інвесторської кошторисної документації засобу на покриття адміністративних витрат визначаються на підставі усереднених показників, наданих Держбудом.

Сума прямих і загальвиробничих витрат створюють кошторисну собівартість.

Щоб покрити усі витрати, зв'язані з будівництвом об'єкта, нараховують на кошторисній вартості планові накопичення. Планові накопичення є нормативним кошторисним прибутком і включають:

– відрахування на матеріальне заохочення робітників;

– відрахування на соціальний розвиток організації;

– відрахування на розвиток науки і техніки;

– відрахування на платежі в бюджет.

Склад кошторисної документації:

1. Локальні кошториси по видах робіт.

2. На підставі локальних кошторисів формується об'єктний кошторис.

3. На підставі об'єктних кошторисів і кошторисних розрахунків складається зведений кошторисний розрахунок.

4. На основі зведеного кошторисного розрахунку формується договірна ціна.

Зведений кошторисний розрахунок – основний документ, що визначає ціну будівництва.

Приклад розрахунку кошторисної документації приведений у додатку


8. Економічна ефективність капітальних вкладень

План

1.Загальна (абсолютна) економічна ефективність

2.Порівняльна економічна ефективність

3.Інвестиційна привабливість проекту

Економічна ефективність характеризується економічного ефекту, отриманого протягом прийнятої одиниці часу і витрат суспільної праці.

При проектуванні заходів зважуються задачі:

1)

При визначенні економічної ефективності розглядають 2 гр. витрат;

1) поточні (витрати живої і суспільної праці при виробництві продукції);

2) капітальні витрати.

Економічна ефективність підрозділяється на загальну і порівняльну.

Загальна характеризується відношенням корисного результату до витрат сукупної суспільної праці на його здійснення і характеризується основними показниками:

1) Э=СД / До приріст річного обсягу національного доходу (Д к капітальним вкладенням;

2) строк окупності (=Н/у-і; кап. вл./приріст нац. доходу.

Показники загальної економічної ефективності інвестиційного проекту.

Для оцінки загальної (абсолютної) економічної ефективності інвестиційних проектів використовується система показників, основними з який є:

• чистий дисконтований доход інвестиційного проекту (інтегральний ефект) (ЧДД);

• внутрішня норма рентабельності (прибутковості) (ВНР);

• дисконтований період окупності (ДПО);

• індекс рентабельності інвестицій (ИРИ);


Информация о работе «Економіка підприємств будіндустрії»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 35603
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
43674
1
4

... фондів і виробничих потужностей має матеріальне стимулювання робітників. Але перш за все необхідно промисловим підприємствам Тернопільської області, та й України налагоджувати продуктивну економічну діяльність. Адже в умовах простою у виробництві, показники ефективності використання основних фондів, як і інші групи економічних показників мають “негативний” відтінок. Крім того основні фонди ...

Скачать
73319
0
0

... ість економічних благ. Внаслідок суспільного поділу праці сформулювався народногосподарський комплекс, який включає різні галузі, в яких функціонують сотні тисяч підприємств. Отже, у цьому розділі було розглянуто основні організаційно-правові форми підприємства, а також було наведене поняття та класифікація підприємств згідно до чинного законодавства України. В Україні та інших пострадянських ...

Скачать
72894
10
0

... зовнішньоекономічної діяльності; започаткування прогресивної системи підготовки кадрів для сучасного бізнесу; максимально можлива активізація малого підприємництва). 3.2 Зарубіжний досвід формування власного капіталу підприємств На відміну від вітчизняного відношення до фондового ринку, зарубіжні підприємства бачать у фондовому ринку основне джерело поповнення власного капіталу за рахунок ...

Скачать
40887
2
0

... наведено теоретичне узагальнення та запропоновано нове вирішення наукового завдання щодо розробки і обґрунтування теоретичних, методичних і прикладних аспектів побудови та реалізації системного управління інноваційним розвитком підприємств з урахуванням їх ринкових, регіональних, галузевих і продуктових особливостей. Основні висновки та результати, одержані в ході проведеного дослідження, є такими ...

0 комментариев


Наверх