5 Напрямки вдосконалення державної конкурентної політики на ринку мобільного зв’язку

До найважливiших чинникiв стабiльного розвитку Кабiнет Мiнiстрiв України вiдносить створення та розвиток ефективного конкурентного середовища. Саме воно повинно стати одним iз головних рушiїв, що забезпечить поступ нацiональної економiки за iнновацiйною моделлю. Слiд розумiти також, що економiчна конкуренцiя не обмежується сферою суто економiчних вiдносин, адже вона виступає водночас запорукою ствердження та змiцнення загальнодемократичних цiнностей. Розвиток конкуренцiї позитивно впливає на мале i середнє пiдприємництво, сприяючи становленню середнього класу - соцiальної основи демократичного суспiльства [11].

Минуло понад десятирiччя, вiдколи економiчна конкуренцiя увiйшла до української реальностi. За цi роки в основному було створено правовi й органiзацiйнi засади конкурентної полiтики. Її основою став закрiплений у статтi 42 Конституцiї України принцип державного захисту конкуренцiї в пiдприємницькiй дiяльностi. Побудовано структуру органiв державної влади, що забезпечують реалiзацiю норм законодавства про захист економiчної конкуренцiї, контроль за його дотриманням.

Основним пiдсумком реалiзацiї конкурентної полiтики стало утвердження конкурентних вiдносин на бiльшостi товарних ринкiв України. Завдяки заходам щодо демонополiзацiї економiки, створенню системи захисту конкуренцiї в пiдприємницькiй дiяльностi частка монопольного сектору в економiцi країни помiтно знизилася.

У суспiльнiй свiдомостi вiдбувається переосмислення мiсця i значення конкуренцiї та конкурентної полiтики держави в системi економiчних перетворень в Українi, їхньої реальної ваги та можливостей. Сьогоднi в країнi немає впливових полiтичних та суспiльних сил, якi б заперечували необхiднiсть i користь економiчної конкуренцiї.

Полiтика послiдовного сприяння розвитковi конкурентних вiдносин стала одним iз важливих чинникiв, що забезпечили за два останнi роки високi темпи економiчного зростання, стабiльнiсть нацiональної грошової одиницi, позитивнi зрушення у сферi життєзабезпечення населення, поступове покращення його добробуту.

Спроможнiсть держави не лише визначати, а й гарантувати єдинi "правила гри" для всiх суб`єктiв господарювання, проводити дiєву конкурентну полiтику є основою iнвестицiйної привабливостi економiки, головним чинником її стабiльностi.

Уряд формує конкурентну полiтику з точки зору необхiдностi переорiєнтацiї структурних зрушень в економiцi на ефективне функцiонування реального сектору. Це в свою чергу передбачає здiйснення комплексу заходiв щодо формування ефективного конкурентного середовища як механiзму, що в короткостроковiй перспективi сприятиме економiчному зростанню, поєднаному з реалiзацiєю ключових завдань соцiального розвитку, а в довгостроковiй - стане одним з основних чинникiв створення та функцiонування соцiально орiєнтованої ринкової економiки в Українi. До основних завдань конкурентної полiтики в умовах сьогодення можна вiднести посилення впливу конкуренцiї на цiноутворення, формування конкурентного середовища на ринках

Державна політика у сфері розвитку економічної конкуренції та обмеження монополізму в господарській діяльності, здійснення заходів щодо демонополізації економіки, фінансової, матеріально-технічної, інформаційної, консультативної та іншої підтримки суб'єктів господарювання, які сприяють розвитку конкуренції, здійснюється органами державної влади, органами місцевого самоврядування та органами адміністративно-господарського управління та контролю.

Державний контроль за додержанням законодавства про захист економічної конкуренції, захист інтересів суб'єктів господарювання та споживачів від його порушень здійснюються органами Антимонопольного комітету України [ ].

Основним завданням Антимонопольного комітету України є участь у формуванні та реалізації конкурентної політики в частині:

1) здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції на засадах рівності суб'єктів господарювання перед законом та пріоритету прав споживачів, запобігання, виявлення і припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції;

2) контролю за концентрацією, узгодженими діями суб'єктів господарювання та регулюванням цін (тарифів) на товари, що виробляються (реалізуються) суб'єктами природних монополій;

3) сприяння розвитку добросовісної конкуренції;

4) методичного забезпечення застосування законодавства про захист економічної конкуренції.

Так, 23 листопада 2006 року в Антимонопольному комітеті України відбувся «круглий стіл» з питань конкурентної політики на ринку мобільного зв’язку по питанню збереження абонентських номерів при зміні оператора. В обговоренні взяли участь представники Національної комісії з регулювання зв’язку, Держдепартаменту зв’язку та інформатизації, ДП «Український державний центр радіочастот», телекомунікаційних операторів — «Укртелеком», «Київстар», «UMC», «Голден телеком», «Астеліт» та «Українські радіосистем-ми» [11].

«Насамперед це питання потребує законодавчого врегулювання для забезпечення можливості споживачам, не втрачаючи телефонного номера, обрати більш привабливого оператора. Потрібно врахувати досвід європейських країн, зважити на сучасні економічні умови, - наголошує Голова Комітету Олексій Костусєв. – Це сприятиме посиленню конкуренції між операторами в боротьбі за абонентів, а відтак спонукатиме компанії до підвищення якості своїх послуг та зниження тарифів» [11].

Існуючий Закон України «Про телекомунікації» не передбачає права збереження телефонного номеру при зміні оператора. Тому принциповим залишається питання закріплення прав споживачів саме на законодавчому рівні.

Необхідність впровадження перенесення номера підтримали всі учасники засідання. Проте оператори зв’язку по різному ставляться до термінів та механізмів реалізації такого нововведення. Тоді як потужні гравці ринку вважають, що для цього потрібен тривалий час, інші оператори готові до впровадження вже зараз.

За згодою сторін, для обрання оптимальної моделі введення перенесення абонентських номерів запропоновано створити спеціальну робочу групу фахівців.

Як відомо, сьогодні механізм збереження номерів при зміні оператора успішно застосовується в багатьох країнах. Наприклад, в Бельгії, Великобрита-нії, Ірландії, Італії, Німеччині, Франції, Швеції, США та Японії.


Висновок

 

Станом на 01.01.2007 року основними операторами - конкурентами на ринку мобільного телефонного зв’язку в Україні є:

1.Компанія з іноземною інвестицією ЗАТ «Український мобільний зв’язок»(Ukrainian Mobile Communications (UMC)) - торгова марка “UMC, віртуальний оператор “Jeans”(система безконтрактної передоплати послуг). 100% власником UMC є ВАТ "Мобільні ТелеСистеми" (Росія) - найбільший оператор стільникового зв'язку в Росії, Східній та Центральній Європі за кількістю абонентів.

2. Компанія з іноземною інвестицією "Київстар Дж. Ес. Ем." (KyivStar GSM) – Торгова марка “Київстар”, віртуальний оператор “Djuice” (система без-контрактної передоплати послуг). "Київстар Дж. Ес. Ем." – найбільший опера-тор мобільного зв’язку в Україні, що обслуговує більш ніж 16,5 млн. абонентів (станом на 1 серпня 2006 р.) та забезпечує покриття території, на якій проживає більш ніж 97% населення України. Норвезька "Теленор" (Telenor Mobil, Nor-way ) володіє контрольним пакетом акцій компанії "Київстар" у розмірі 56,6%, українське ТОВ “СТОРМ”(дочірня фірма російської групи “Альфа-Капітал”) володіє пакетом акцій 43,4%.

3. ТОВ "Голден Телеком" (Голден Телеком, Україна) - провідний україн-ський провайдер інтегрованих телекомунікаційних послуг для корпоративних клієнтів, а також для операторів зв'язку. Компанія є частиною холдінгу Golden Telecom Inc. (NASDAQ: GLDN).

4. Закрите акціонерне товариство "Українські радіосистеми" (торгова марка WellCOM, MOBI, з квітня 2006 року – торгова марка BEELINE) було створено в 1995 році. В 2006 році компанія викуплена концерном "Вимпелком" (Росія) – торгова марка BEELINE.

5. Astelit/DCC (контрольним пакетом акцій якого володіє турецький мобільний оператор Turksell (Турція)) – торгова марка LIFE

На сьогоднішній день кількість мобільних SIM-карт в Україні перевищує чисельність населення, тому з цілковитою впевненістю можна стверджувати, що період боротьби мобільних операторів за клієнтів, що тривав увесь 2006 рік, добігає кінця. Тепер українські гравці GSM-ринку переключають свою увагу на одержання прибутку від вже існуючих клієнтів, пропонуючи їм нові продукти і послуги.

Проведений в курсовій роботі аналіз показав, що на ринку між основними операторами мобільного зв’язку в Україні існує наступний розподіл:

- оператор «Київстар» має частку 51,4% прибутку ринку та частку 44,31% абонентської бази ринку;

- оператор «Український мобільний зв’язок» має частку 45,1% прибутку ринку та частку 41,01% абонентської бази ринку;

Відповідно, за часткою прибутку оператор «Киїівстар» може бути визнаний монополістом, але за часткою абонентів – ні. Окрім цього, оператор «Київстар» має сильний конкурентний тиск з боку рівносильного оператора – UMC, тобто Антимонопольний комітет за своєю методологією не визнає серед опера-торів ринку мобільного зв’язку в Україні явного монополіста.

В той же час у 2005 році Антимонопольний комітет видав офіційні рекомендації операторам «Київстар» та «Український мобільний зв’язок» про необхідність зняття з тарифів оплати за з’єднання (проблема 1 сек.), оскільки наявність ПЗЗ у пакетах двох операторів, які займають біля 90% ринку, створює антиконкурентні умови «корпоративної змови» і не дає споживачам права вибору.

Виконуючи рекомендації Антимонопольного комітету України, ЗАТ «Український мобільний зв’язок» повідомило про впровадження тарифу без плати за з’єднання для абонентів передплаченої послуги «ДЖИНС». Новий тариф передбачено ввести в дію 15 січня 2007 року.

Таким чином, компанія «UMC» забезпечила споживачам можливість вільно обирати тарифи з ПЗС чи без.

При цьому, вартість хвилини розмови в тарифі без ПЗС складає 1 грн., як і в більшості тарифів передплаченої послуги. Тобто, при підключенні до нового тарифу споживач не сплачуватиме 27 коп. за з’єднання.

З 22 січня цього року ЗАТ «Київстар Дж. Ес. Ем.» ввело новий тарифний план без плати за з’єднання «DJICE FRESH» на виконання рекомендацій Антимонопольного комітету України.

За інформацією оператора, в новому пакеті вартість ПЗС складатиме 0,0 грн., хвилини розмови — 0,9 грн., SMS — 0,25 грн. Цей пакет також передбачає послугу, скориставшись якою абонент може телефонувати на два обрані номери абонентів «DJICE» за 0,20 грн. за хвилину.

Отже, із введенням «DJICE FRESH» усі нові споживачі передплаченої послуги матимуть можливість обрати тарифний пакет без ПЗС, а існуючі — зможуть перейти на пакет, зберігаючи власний номер.

Таким чином, діяльність Антимонопольного комітету на ринку операторів мобільного зв’язку дає реальні результати по реалізації державної конкурентної політики в економіці України.


Спсисок використаної літератури 1. ЗАКОН УКРАЇНИ “Про захист економічної конкуренції” від 11 січня 2001 року N 2210-III // Із змінами і доповненнями, внесеними Законами України станом від 23 лютого 2006 року N 3486-IV 2. ЗАКОН УКРАЇНИ “Про природні монополії” від 20 квітня 2000 року N 1682-III // Із змінами і доповненнями, внесеними Законами України станом України від 1 грудня 2006 року N 424-V 3. ЗАКОН УКРАЇНИ “ Про Антимонопольний комітет України” від 26 листопада 1993 року N 3659-XII // Із змінами і доповненнями, внесеними  Законами України станом від 19 грудня 2006 року N 489-V 4. Про затвердження Тимчасових правил розгляду справ про порушення антимонопольного законодавства України // Розпорядження Антимонопольного комітету України від 19 квітня 1994 року N 5 (Із змінами і доповненнями, внесеними розпорядженнями Антимонопольного комітету України станом від 17 серпня 2006 року N 332-р) 5. Про затвердження Положення про складання та ведення переліку суб'єктів природних монополій // Розпорядження Антимонопольного комітету України від 12 грудня 2006 року N 537-р

6. Задоя А.О., Петруня Ю.Е. Основы экономической теории. Курс лекций/ для студентов экономических и технических специальностей. Днепропетровск, 1996.

7. Костусєв продовжує насідати на UMC та "Київстар" // “Економічна правда”, 21.11.2006, http://www.epravda.com.ua

8. Робинсон Дж. Экономическая теория несовершенной конкуренции. - М.: Прогресс, 1986.

9. Э.Чемберлин Теория монополистической конкуренции – М.:Экономика, 1996

10. Сем Джеремі, регіональний редактор Oxford Business Group Підсумки року-2006 для мобільного зв’язку // “Економічна правда”, 31.01.2007, http://www.epravda.com.ua

11. http://www.amc.gov.ua - офіційний Інтернет- сайт Антимонопольного комітету України

12. http://www.pravda.com.ua - Інтернет-сайт видавництва “Українська правда”

13. http://news.ukrinform.com.ua - Інтернет-сайт інформаційного агентства “Укрінформ”

14. http://www.kyivstar.net - Офіційний сайт мобільного оператора “Київстар”

15. http://www.umc.ua - Офіційний сайт мобільного оператора UMC

16. http://www.goldentele.com - Офіційний сайт мобільного оператора “Golden Telecom”

17. http://www.beeline.ua - Офіційний сайт мобільного оператора ЗАТ “Українські радіосистеми” (Beeline)

18. http://www.life.com.ua - офіційний сайт компанії Astelit (Life)


Информация о работе «Монопольне становище та конкуренція на ринку мобільного зв’язку в Україні»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 51374
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
164209
2
6

... ігації);валюта, позичкові капітали і т. д. Див схему 2.3. Рис. 2.3. Об’єкти ринку [29,146] Отже, важливим чинником формування й розвитку ринку як форми функціонування товарного господарства був міжнародний поділ праці, а на сучасному етапі є процес інформатизації та глобалізації економіки. Суть глобалізаційного процесу полягає у накопиченні структурних зрушень і подальшого формування ...

Скачать
58948
0
3

... яке тепер є монополістом на ринку постачання та реалізації в Україні природного газу На той час голова А М К запевнював громадськість, що створення цієї структури не призведе до суттєвого обмеження конкуренції на ринку газу України. Нині ж конкурентне відомство вже розглядає питання про зловживання монопольним становищем у вигляді обмеження окремих споживачів у споживанні газу. Ще одним прикладом ...

Скачать
117582
3
0

... вимоги, вимоги-доручення, векселі, чеки, банківські платіжні картки та інші дебетові і кредитові платіжні інструменти, що застосовуються у міжнародній банківській практиці.2. Облік та аудит в банківській системі на сучасному етапі економічних відносин в Україні   2.1 Організація бухгалтерського обліку в комерційних банках України   Бухгалтерський облік в комерційних банках України організує ...

Скачать
167863
20
4

... , можна згадати про такі інвестиції ТНК в економіку України: Київська область - "Кока-Кола Аматіл" Нестле у Львівську кондитерську фабрику “Світоч" (харчова промисловість), Запорізька область - ДЕУ (машинобудування), інвестиції транснаціональної компанії JTI у розвиток тютюнової галузі, Siemens У розвинутих країнах світу вільних інвестиційних ніш практично немає, тоді як у нашій країні вони є, ...

0 комментариев


Наверх