2.1. Визначення поняття малого підприємництва.

 

Як виявляється з самого визначення, «мале підприємництво» – це підприємницька діяльність, здійснювана суб'єктами ринкової економіки при певних встановлених законами, державними органами або іншими представницькими організаціями критеріях (показниках), конституциирующих єство цього поняття.

Мале підприємництво — невід'ємний елемент сучасної ринкової системи господарювання, без якого економіка і суспільство в цілому не можуть нормально існувати і розвиватися. Незалежні підприємці є найчисленнішим шаром приватних власників і через свою масовість грають значну роль не тільки в соціально-економічній, але і в політичному житті країни.

Мале підприємництво забезпечує зміцнення ринкових відносин, заснованих на демократії і приватній власності. По своєму економічному стану і умовам життя приватні підприємці близькі до більшої частини населення і складають основу середнього класу, що є гарантом соціальної і політичної стабільності суспільства.

Західні економісти визначають підприємництво як процес пошуку нових можливостей, упровадження нових способів виробництва, відкритість до нових перспектив, подолання старих обмежень. Підприємництво, вважають вони, є четвертим чинником виробництва, що є невідчутним.[1]

Вітчизняні психологи убачають в підприємництві особливий, пов'язаний з ризиком вид діяльності з організації нового потенціалу, прибуткової справи, а також творчу активність в економіці, що вимагає специфічних особових якостей. Як правило, самими загальними критерійними показниками, на основі яких суб'єкти господарської діяльності відносяться до суб'єктів малого підприємництва, є чисельність персоналу (зайнятих працівників), розмір статутного капіталу, величина активів, об'єм обороту (прибули, доходу). За даними Світового банку, загальне число показників, за якими підприємства відносяться до суб'єктів малого підприємництва (бізнесу), перевищує 50. Проте часто найвживанішими критеріями є наступні: середня чисельність зайнятих на підприємстві працівників, щорічний оборот, одержаний підприємством, як правило, за рік, і величина активів.

Але у всіх розвинених країнах першим критерієм віднесення підприємств до суб'єктів малого підприємництва є чисельність працюючих. Приведемо критерії віднесення підприємств до суб'єктів малого підприємництва, які застосовуються в країнах з розвиненою ринковою економікою. Отже, в європейському співтоваристві з 1 січня 1995 р. до малих підприємств відносяться підприємства при неперевищенні ними наступних показників:

§   Кількість зайнятих працівників до 50 чоловік;

§   Річний оборот менше 4 млн. ЕКЮ;

§   Сума балансу менше 2 млн. ЕКЮ;

При визначенні заходів підтримки суб'єктам підприємництва на рівні ЄС можуть застосовуватися і інші показники, а країни, що входять в ЄС, можуть використовувати і свої показники при віднесенні підприємств до малих. Запропонованими Комісією ЄС критеріями віднесення фірм до малих підприємств є наступні: число зайнятих працівників не повинне перевищувати 100 чол., розмір власних основних засобів повинен бути менше 75 млн. ЕКЮ за умови, що частка більш крупної компанії в статутному капіталі компанії не перевищує одну третину.

Як наголошувалося вище, в окремих розвинених країнах кількісний розмір показників віднесення підприємств до суб'єктів малого підприємництва може відрізнятися від загальноприйнятого в ЄС:


Таблиця 2.1.

 

Показники, за якими відносять підприємство до СМП

Країна

Чисельність

працюючих

Річний оборот

Великобританія 24-99 (до 200 чіл. в промисловості) 400 тис. фунтів

Франція

не понад 200 (до 500 в промисловості) нижче 200 млн. франків

ФРН

не більше 500 (до 49 офіційно)

не понад 500 млн. ЕКЮ (менше 1 млн. марок офіційний)

Швеція

до 200 чіл.

Японія

до 100 (не понад 300 в промисловості) до 30 млн. ієн (до 100 млн. в промисловості)

США

не понад 500 чола. не понад 5 млн. доларів

В Україні малі підприємства — це не організаційно-правова форма, термін «мале» характеризує лише розмір підприємства, а критеріями віднесення підприємства до малих є численность працюючих і частка державної, муніципальної власності і власності суспільних об'єднань в статутному капіталі цих підприємств, яка повинна складати не більш 25%. Чисельність працюючих на МП визначається за середньосписочною чисельністю основного виробничого персоналу і співробітників, що працюють за договорами і сумісницею. До малого бізнесу відносяться підприємства з чисельністю працюючих не більше 200 чоловік в промисловості і будівництві, до 100 чоловік — в науці і науковому обслуговуванні, до 50 чоловік — в інших галузях виробничої сфери, до 15 чоловік — в невиробничій сфері.


III. Досвід розвитку малого підприємництва в зарубіжних країнах

 


Информация о работе «Роль малого підприємництва в умовах ринкових відносин»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 54903
Количество таблиц: 3
Количество изображений: 5

Похожие работы

Скачать
69053
3
0

... контролю за самостійними підприємствами з боку великих компаній та відповідних монопольних утворень, які існували раніше і проявляються тепер. 1.2 Роль малого підприємництва в умовах ринкової економіки У цілому в секторі малого підприємництва працює понад 2 млн. чоловік, що становить майже 10% зайнятого населення України. Підприємства малого бізнесу створюються в різних галузях економіки. ...

Скачать
55038
1
0

... Леонід Мойсейович. На виробництві задіяно 65 чоловік, в тому числі виробничий та адміністративно-управлінський персонал. Статутний капітал підприємства становить 100 тис. грн. ІІ. Особливості роздержавлення і приватизації підприємств в умовах ринкових відносин   2.1 Сутність роздержавлення та приватизації сучасних підприємств. Поняття «роздержавлення» і «прива­тизація» власності взаємопов' ...

Скачать
136386
9
0

... іальних проблем, сприяння структурній перебудові економіки, стійка тенденція збільшення кількості малих підприємств, зменшення рівня “тіньового” обороту у сфері малого підприємництва, збільшення внеску малого підприємництва в економіку України, зміцнення економічної бази регіонів, позитивний вплив на вирішення проблем безробіття, насичення вітчизняного ринку товарами та послугами.   2. АНАЛІ ...

Скачать
155839
7
3

... і – 27%, в секторі побутових послуг – 23%, в сфері охорони здоров’я – 18%, в секторі ділових послуг – 13%, в транспорті і комунальних послугах – 10%.[19, c.8] Дослідження виділяють три моделі розвитку малого підприємництва: консервація масштабів діяльності із збереженням статус-кво; повільне розширення ділової активності; швидка експансія малих фірм і обернення їх в середні, а потім і в крупні ...

0 комментариев


Наверх