1.3 Підтримка малого бізнесу в Вінницькій області

За даними моніторингу, у Вінницькій області спостерігається позитивна динаміка розвитку малого підприємництва. Впродовж 11 місяців 2008 року започаткували діяльність 1147 юридичних осіб та 11856 фізичних осіб-підприємців, що відповідно на 15% і 1% більше ніж за аналогічний період 2007 року

Кількість малих підприємств на 10 тис. населення становить по області 51,6 одиниць.

Загальна сума надходжень до бюджетів усіх рівнів від діяльності суб'єктів малого підприємництва за дев'ять місяців минулого року становить 196,3 млн грн, що на 15% від загальних обсягів надходжень і на 29,0 млн грн більше ніж в 2006 році. Надходження до місцевих бюджетів від діяльності малого бізнесу зросли на 17,8 млн грн.

Кількість суб'єктів малого підприємництва, які працювали за спрощеною системою оподаткування (єдиний податок) зросла на 20,1% порівняно з відповідним періодом 2006 року. Таких підприємств в області 36142. Від платників єдиного податку до бюджету надійшло 66,7 млн грн.

В Вінницькій області запроваджено програмний підхід до розвитку малого підприємництва. Починаючи з 1997 року, було розроблено п’ять програм розвитку малого підприємництва. Протягом останніх 4 років із обласного бюджету на підтримку розвитку малого підприємництва було виділено 13,6 млн. грн. Найбільші обсяги фінансової підтримки з обласного бюджету були у 2007 році і склали 6,7 млн.грн., що становить майже половину від усіх обсягів, виділених протягом зазначеного періоду. За загальним рейтингом серед регіонів за 32 показниками розвитку малого підприємництва, який проводить Держпідприємництво України, область увійшла до категорії лідерів і перемістилась з 17 на 4 місце за 2007 рік. На фінансову підтримку розвитку малого підприємництва із обласного бюджету виділено 800,0 тис.грн., що в 2,75 разів менше ніж в попередньому році. З метою більш ефективного використання коштів обласного бюджету, які спрямовуються на фінансову підтримку інвестиційних проектів, прийнято розпорядження голови облдержадміністрації від 19.06.06 №221 «Про порядок часткового відшкодування з обласного бюджету відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами малого і середнього підприємництва для реалізації інвестиційних проектів». Протягом поточного року за рахунок коштів обласного бюджету надано фінансову підтримку по 29 інвестиційних проектах на загальну суму 482,0 тис. грн. Всього на реалізацію зазначених інвестиційних проектів залучено 20,3 млн.грн. кредитних ресурсів.

За рахунок коштів Регіонального фонду підтримки підприємництва надано кредитів з початку року на суму 445,0 тис.грн. Протягом 2006 року Регіональним фондом підтримки підприємництва по Вінницькій області проведено конкурсний відбір 31 бізнес-плану на фінансування. Регіональним відділенням Українського фонду підтримки фермерських господарств протягом 9 місяців поточного року виділено 114 фермерським господарствам області кошти в сумі 1437 тис.грн. в т.ч. 79 фермерам 821 тис.грн. – на безповоротній основі та 35 фермерам 616 тис.грн. – на поворотній. Обласною комунальною установою “Вінницька інноваційна компанія” з початку 2007 року профінансовано 4 інноваційні проекти на суму 375 тис.грн. Запроваджується, але ще не носить системного характеру, питання стимулювання підприємницької діяльності шляхом встановлення пільг із сплати місцевих податків і зборів.

Значний вплив на розвиток малого бізнесу має наявність відповідної інфраструктури. Кількість об’єктів інфраструктури у Вінницькій області зросла за останні 2 роки майже на 20%, в тому числі за рахунок небанківських фінансово-кредитних установ, кількість яких збільшилася на 22,4%. В області налічується 341 об’єкт інфраструктури підтримки розвитку малого підприємництва в тому числі, 8 бізнес-центрів, 3 бізнес-інкубатори, 2 технопарки, 10 лізингових центрів, 71 небанківська фінансово-кредитна установа, 9 фондів підтримки підприємництва, 34 інвестиційні, інноваційні фонди і компанії, 11 бірж, 65 аудиторських фірм, 61 інформаційно-консультативна установа. Продовжує свою діяльність створений в 2005р. Інформаційно-аналітичний центр проблем підприємництва, який є постійним учасником обговорення проектів регуляторних актів, надає консалтингові послуги підприємцям.


1.4 Заходи щодо подолання негативних чинників впливу на конкурентоспроможність підприємств малого бізнесу

 

Пропонуємо заходи, які можуть бути реалізовані регіональними органами державного управління та направлені на подолання найбільш типових негативних чинників конкурентоспроможності підприємств сектора МП. Слід зазначити, що основні перешкоди посиленню конкурентоспроможності сектора МП є характерними для більшості областей України.

1. Сприяння зниженню рівня енерго- та ресурсомісткості виробництва малих підприємств шляхом прийняття та належного фінансування регіональних програм енергозбереження; присвоєння у регіональних програмах розвитку підприємництва інноваційним та інвестиційним проектам, які направлені на придбання чи створення ресурсоекономних технологій, статусу пріоритетних напрямів з метою надання їм фінансово-кредитної підтримки; моніторинг процесів активізації суб’єктів малого підприємництва щодо запровадження ресурсозберігаючих технологій; ведення просвітницької роботи (в т.ч. через громадські об’єднання та асоціації підприємців) серед суб’єктів МП щодо необхідності та економічної доцільності придбання ресурсоощадних технологій та обладнання, їх впливу на конкурентоспроможність продукції підприємств тощо.

2. Усунення регіональної концентрації ринків збуту продукції, сприяння популяризації продукції МП на зовнішніх ринках збуту та підвищенню інвестиційної активності підприємств сектора МП. Міцне конкурентне становище та подальший розвиток підприємств сектора МП неможливо забезпечити у випадку концентрації підприємствами своєї діяльності виключно на внутрішньому ринку області. Розосередженню збутової діяльності підприємств сектора МП сприятимуть:

2.1. Проведення регіональними органами державного управління моніторингу якості товарів (послуг) підприємств сектора МП регіону і виявлення на його основі найбільш успішних підприємств; розробка за результатами моніторингу “еталонів успішності товарів (послуг) сектора МП за галузями (видами діяльності)” та популяризація практики досягнення успіху серед інших суб’єктів МП регіону (може здійснюватись із залученням до цієї роботи громадських об’єднань та асоціацій підприємців); формування “рейтингу успішності” підприємств сектора МП регіону та визначення групи підприємств – “ядра конкурентоспроможності сектора МП регіону”; популяризація торгових марок та загального позитивного іміджу продукції даних підприємств у інших регіонах України та за кордоном.

2.2. Утворення при регіональних органах державного управління (або на базі асоціативних підприємницьких структур із забезпеченням відповідного фінансування їх роботи) комітетів конкурентоспроможності регіону, до завдань яких повинні увійти: сприяння у формуванні мережі коопераційних та конкурентних зв’язків з іншими малими та великими підприємствами для зміцнення конкурентних позицій сектора МП при виході на зовнішні ринки збуту; виконання ролі посередника щодо розвитку транскордонного співробітництва та встановлення більш тісної кооперації між суб’єктами сектора МП та закордонними підприємствами (бажано корпоративними структурами) на основі субпідрядних, контрактних, орендних відносин; надання експортерам-початківцям консультацій спеціалістів; забезпечення інформаційної підтримки та створення довідкової служби для проведення маркетингових досліджень зовнішніх ринків збуту; пошук франчайзерів за кордоном; допомога в організації виставок продукції (послуг) малих підприємств регіону за кордоном.

3. Підвищення якості продукції (послуг) та ефективності управління малими підприємствами регіону. Для цього необхідно розробити механізми заохочення переходу підприємств сектора МП на міжнародні стандарти якості. Цього можна досягти шляхом забезпечення фінансування за рахунок коштів місцевого бюджету навчань керівників та спеціалістів малих підприємств та надання послуг експертів з впровадження міжнародних систем якості управління з обов’язковим відслідковуванням подальшого отримання суб’єктами сектора МП, які пройшли навчання чи консультації, відповідних сертифікатів якості міжнародного зразку.

4. Підвищення доступності фінансово-кредитних ресурсів для суб’єктів сектора МП. На сьогодні органи місцевого самоврядування в окремих регіонах не визнають норми Закону України „Про державну підтримку малого підприємництва” у частині надання фінансово-кредитного сприяння суб’єктам малого підприємництва як обов’язкові до виконання. У зв’язку з цим визріла необхідність прийняття окремого Закону про фонди підтримки підприємництва (чи про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів МП в Україні), який чітко закріпив би правові засади механізмів фінансово-кредитного сприяння сектору МП (в т.ч. напрацьованих вже після прийняття нормативних актів, які визначають на сьогодні правові засади фінансово-кредитної підтримки МП), а також закріпив би норму (квоту, наприклад, 1% від бюджету розвитку області, міста, району тощо) фінансово-кредитної підтримки суб’єктів МП, проекти яких є економічно ефективними та сприятимуть соціально-економічному розвитку регіону (розвиток депресивних районів, ефективних сільськогосподарських підприємств, створення нових робочих місць, розробка/впровадження ресурсоощадних технологій тощо).

Даний механізм підтримки сектора МП може бути доповнений реалізацією на практиці наступних послідовних дій: розробка та затвердження методики формування рейтингу регіонів за рівнем конкурентоспроможності сектора МП та забезпечення ширшого фінансування програм фінансово-кредитного сприяння сектору МП у регіонах, які відстають у рейтингу; визначення в межах регіонів депресивних районів щодо рівня конкурентоспроможності сектора МП та концентрація фінансово-кредитного сприяння сектора МП у цих районах; посилення роботи у напрямі виявлення причин і розробки заходів з усунення диспропорцій щодо регіонального розвитку сектора МП (ці функції можуть бути покладеними на Державний комітет з питань регуляторної політики та підприємництва і його регіональні представництва).

5. Скорочення кількості збиткових підприємств, сприяння створенню нових малих підприємств та посилення кооперації між підприємствами сектора МП. Цієї мети можна досягнути шляхом виділення органами місцевого самоуправління приміщень для створення муніципальних бізнес-інкубаторів та індустріальних парків із подальшим наданням суб’єктам сектора МП у пільгове користування офісних та виробничих площ, інформаційної та ресурсної підтримки, виконання функцій центрів із формування коопераційних зв’язків між суб’єктами МП, в т.ч. щодо розробки та впровадження інноваційних ресурсоощадних технологій. На наш погляд, лише науково обгрунтоване об’єднання (кооперація) малих підприємств спроможне забезпечити належний рівень конкурентоспроможності суб’єктів МП. Окрім того, недоотримані від надання приміщень в комерційну оренду кошти можуть бути практично на 90 % компенсовані за рахунок оплати новоствореними СПД єдиного податку, плати за державну реєстрацію нових СПД, прибуткового податку із доходів громадян – працівників муніципального бізнес-інкубатора та працівників новостворених СПД тощо. Разом з тим, органи місцевого самоврядування одержать також якісний ефект (покращення підприємницького середовища в регіоні; реальна підтримка сектора МП та зростання іміджу влади; зростання інвестиційного рейтингу привабливості регіону; зниженні рівня безробіття тощо).

6. Посилення рівня безпеки та захищеності суб’єктів МП від криміналітету та контролюючих структур. Цьому сприяє проведення щоквартальних форумів, присвячених співпраці владних структур та бізнесу, вироблення типових регламентів проведення перевірок суб’єктів підприємницької діяльності відповідними контролюючими органами, а також створення при виконавчих органах влади робочих груп для координації діяльності правоохоронних органів і недержавних охоронних структур щодо економічного і фізичного захисту підприємництва, основними завданнями яких повинні стати: координація діяльності правоохоронних органів, підприємницьких об’єднань, недержавних охоронних структур щодо економічного і фізичного захисту підприємництва; вироблення пропозицій щодо формування законодавчої та нормативної баз з питань безпеки підприємництва; правова (теоретична) просвіта підприємців та громадян через організацію семінарів та конференцій, ЗМІ; ініціювання та сприяння висвітленню в ЗМІ досвіду охоронної діяльності тощо.


Висновки

 

В умовах фінансової кризи діяльність підприємства малого бізнесу нерозривно пов'язана з співвідношенням та тенденціями змін, що відбуваються в зовнішньому середовищі. Тому невід'ємною частиною економічної роботи підприємства стає моніторинг (постійне відстежування) зовнішнього середовища, що дозволяє розробляти управлінські рішення, спрямовані на максимальне використання сприятливих для підприємства змін, та нейтралізацію або пристосування підприємства до тих змін, які негативно впливають на його діяльність. Кожен з елементів конкурентного потенціалу має свої специфічні цілі використання та розвитку, знаходиться під впливом цілого ряду факторів, виступаючи при цьому сильною або слабкою стороною малого підприємства.

Конкурентний потенціал малого підприємства як інтегральний показник є результатом сукупної дії локальних потенціалів. Структурування конкурентного потенціалу малого підприємства дозволяє: оцінювати рівень розвитку кожного локального потенціалу та сконцентрувати зусилля управління у найбільш пріоритетному напрямку; використовувати повний набір стратегічних можливостей, визначати пріоритети в розвитку відповідно до намічених цілей; відображати послідовність планування і управління з метою ефективного функціонування на ринку.

Під час кризи потрібно здійснювати важливий процес реструктуризації бізнесів, що є вимушеним заходом оздоровлення економіки;

Державна політика має концентруватися на докорінній модернізації регуляторного середовища для підприємств малого бізнесу;

Економічна самостійність окремих суб’єктів через стимулювання відповідальності регіональної влади щодо використання інструмента малого підприємництва в забезпеченні місцевого населення робочими місцями та наповнення місцевих бюджетів стане інструментом забезпечення та гарантування стандартів життя.


Список використаної літератури

1.         Статистичний щорічник України за 2007 рік

2.         Воронкова А. Концепція управління конкурентоспроможним потенціалом підприємства // Економіст. – 2007. - №8. – С. 14-17.

3.         Должанський І.З., Загорна Т.О., Удалих О.О. Управління потенціалом підприємства. Навч. посіб. – К.: Центр навч. літ., 2006. – 362с.

4.         Кириченко О.А., Ваганов К.Г. Стратегія розвитку малого та середнього бізнесу в Україні // Актуальні проблеми економіки. – 2008. - №1. – С.104.

5.         Теорія та практика ринкових перетворень: економічний та соціальний контекст: Збірник матеріалів всеукраїнської науково-практичної конференції 20-22 березня 2008 р.- Вінниця: ВІЕ ТНЕУ, 2008.-347 с.


Информация о работе «Формування конкурентного потенціалу Вінницької області у сучасних умовах»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 36028
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
138881
0
0

... в Україні був би ще відчутнішим. За розрахунками , було б виробленя на 8% менше продукції. Особисті підсобні господарства сьогодні є стабілізуючою формою господарювання. У сучасних умовах вони гальмують спад виробництва сільськогосподарської продукції у всіх категоріях господарств і за умов безробіття стримують від різкого спаду рівень життя сільського населення, забезпечують додатковий заробіток ...

Скачать
31372
8
0

... , на існуючих підприємствах харчової і переробної промисловості, не стимулює виробників сільськогосподарської продукції до інтенсифікації виробництва. 3. Статистика капітальних інвестицій у Вінницьку область До капітальних інвестицій відносяться інвестиції в основний капітал (основні засоби), в інші необоротні матеріальні активи; витрати, пов’язані з поліпшенням об’єкта, що призводить до збі ...

Скачать
75640
3
3

... ї діяльності з урахуванням особливостей конкретних ринків, змін ринкової кон’юнктури, стрибків у науково-технічному розвитку та загального зростання експортного потенціалу регіону. Розділ 2. Передумови та фактори становлення експортного потенціалу України 2.1 Економіко-географічне положення Економіко-географічне положення України досить вигідне для активної участі у міжнародному територі ...

Скачать
276089
12
4

... ізації відтворювальних процесів в Україні. // Природа людини і динаміка соціально-економічних процесів: Зб. статей, вип.1,- Д.: Наука і освіта, - 1998. – С. 45. 49.  Бачевська Ж. Проблеми правового регулювання інвестиційної діяльності.// Економіка, фінанси, право. - 1997. - №8. – С. 16-20. 50.  Безуглий А.А. Вплив амортизаційної політики на прибуток і доходи бюджету // Фінанси України. - 2000. ...

0 комментариев


Наверх