Специфічний спосіб розрахунку мита з урахуванням кількості одиниць товару, що поставляється

27006
знаков
4
таблицы
1
изображение

2 Специфічний спосіб розрахунку мита з урахуванням кількості одиниць товару, що поставляється.

, (2)

де Мімп2 – величина товару;

К – мито з одиниці товару (звичайно в євро);

В – кількість одиниць товару;

Кє – курс євро;

Квк – курс валюти контракту;

Кє/Квк – перекладний коефіцієнт.

3 Змішаний спосіб розрахунку мита.

Етапи:

·          розраховується мито, виходячи з вартості товару,

·          розраховується мито, виходячи з кількості товару,

·          стягується мито за тим варіантом, за яким його величина більша.

Приклад 4

Митні тарифи США рівні

тариф на ввіз норкових шуб = 0%;

тариф на дитячі товари = до 35%;

тариф на дитяче харчування = 18%;

тариф на ввіз омарів = 0% і ін.

Особливу роль серед нетарифних бар'єрів відіграють квоти на імпорт і експорт товарів.

Експортна квота – це відношення обсягу експорту в натуральному (вартісному) вираженні до обсягу виробництва даного товару в країні за певний період

. (3)

 

Імпортна квота – це відношення імпорту товару до обсягу споживання цього товару в країні за певний період часу

. (4)


Рисунок 1 – Види торгових бар'єрів

Статистика свідчить про те, що в малих країнах квоти звичайно вищі, ніж у великих державах, тому що вони мають обмежений внутрішній ринок (табл. 4).

Таблиця 4 – Розміри експортно-імпортних квот у країнах світу

Країни Квоти на експорт Квоти на імпорт
Японія 13% 9%
Німеччина 27% 20%
Франція 23% 25%
Великобританія 23% 28%
Бельгія 60% 70%
Ірландія 69% 63%

Дуже великий вплив на зовнішньополітичні зв'язки створюють економічні співтовариства (зокрема, ЄС).

У складі торгових бар'єрів виділяються бар'єри об'єктивного і суб'єктивного характеру.

До числа об’єктивних відносять вхідні бар'єри структурного характеру, висота яких залежить від загальної економічної ситуації в країні, на конкретному товарному ринку при обліку досягнутого організаційно-технологічного рівня виробництва. До числа цих бар'єрів можна віднести:

1) Обмежений попит, пов'язаний з невисокою місткістю ринку, насиченістю його товарами при низькій платоспроможності споживачів. На регулювання цього бар'єра спрямована державна політика по стимулюванню попиту, створенню умов для вільного переміщення товарів, стабілізації цін. Стратегія окремих фірм полягає в проведенні політики стимулювання попиту, диверсифікованості виробництва, агресивній збутовій політиці.

2) Бар'єри пов'язані з розмірами первісних інвестицій, що приводить до різної привабливості ринків для потенційних інвесторів. На регулювання цього бар'єра спрямовані державні заходи для стимулювання інвестицій і обмеженню інфляції, розвиток тендерів і лізингу.

3) Розходження в рівнях питомих витрат. Бар'єри цього виду виникають у разі, коли витрати у вхідних на ринок фірм вище присутніх там виробників.

4) Економічні й організаційні обмеження. Вирішальне значення тут має інвестиційна, кредитна, податкова, цінова політика уряду, а також загальноекономічні показники (норма прибутку, строки окупності, цінова динаміка). Певне значення має організованість і відкритість ринків праці, капіталу, інвестиційних товарів і технологій.

5) Ступінь розвитку ринкової інфраструктури. Нерозвиненість інфраструктури у вигляді необхідних засобів комунікації і підприємств ділових послуг ускладнює вступ на ринок нових суб'єктів господарювання.

До числа бар'єрів суб'єктивного характеру належить стиль поведінки суб'єктів, що хазяйнують. Це ступінь виконання ними законів, норм і правил поведінки. До цієї групи бар'єрів можна віднести наступні:

1) Стратегія виробників, що діють на ринку, що виражається в їх ціновій і збутовій політиці, у розпорядженні належної їм інтелектуальної власності у вигляді патентів, ліцензій, товарних знаків. Їхня економічна сила дозволяє їм вести тверду цінову конкуренцію і першими займати вільні ринкові ніші.

2) Вертикальна(горизонтальна) інтеграція діючих на ринку виробників дозволяє їм використовувати переваги внутрішньокорпоративних зв'язків, доступ до різних видів ресурсів і налагоджених збутових мереж.

3) Адміністративні бар'єри складаються в ускладненні порядку ліцензування, квотування, реєстрації підприємств, застосуванні мір неправового, часто криміногенного характеру.

Вплив цих бар'єрів робить негативні наслідки для економіки країни у вигляді:

·          утрати конкурентоспроможності;

·          скорочення робочих місць внаслідок відтоку капіталу;

·          відтоку висококваліфікованих кадрів;

·          утрати ринкової інформації;

·          політичні та інші ризики.

Вигоди, що приносить вихід на закордонні ринки, складаються з:

·          одержання більшого прибутку;

·          зростання об'єму знань;

·          стимулюванні персоналу;

·          підвищення конкурентоспроможності;

·          скорочення витрат виробництва.


Информация о работе «Середовище міжнародного маркетингу»
Раздел: Международные отношения
Количество знаков с пробелами: 27006
Количество таблиц: 4
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
23607
0
0

... » порядку в керівництві підприємством; ·          здатність розробити і застосувати різноманітні прийоми збору інформації і поводження на ринку, що відповідають усім можливим випадкам. Виділенню міжнародного маркетингу в самостійну дисципліну сприяли різні фактори, але в першу чергу: ·          велика порівняно з внутрішнім маркетингом потреба в інформації; ·          велика вартість і трудомі ...

Скачать
46607
4
0

... активну участь українських підприємств-суб'єктів ЗЕД в цій діяльності дозволило б значно підвищити якісний рівень управління ЗЕД, зміцнити позиції на іноземних ринках. 2. Сутність спільного інвестування як стратегії виходу фірми на зовнішній ринок його переваги та недоліки Спільна підприємницька діяльність Ця стратегія виходу підприємства на зовнішній ринок ґрунтується на поєднанні його ...

Скачать
94808
7
7

... ретельно розібратися в особливостях міжнародного маркетингового середовища. Також доводиться враховувати індивідуальні особливості ринку і при безпосередній розробці комплексу маркетингу. Виходячи з цього, процес розробки стратегій міжнародного маркетингу можна представити в наступному вигляді (рисунок 1.2). Рисунок 1.2 - Розробка стратегії міжнародного маркетингу У першу чергу, компанія ...

Скачать
44765
9
2

... і й постачальники – непряму загрозу, яка залежить від їхньої спроможності диктувати свої умови підприємствам центрального рингу. Теоретичне питання 44. Порівняльна характеристика прямого і непрямого експорту як стратегій виходу фірми на зовнішній ринок Сутність маркетингових стратегій Формування маркетингових стратегій - один з найсуттєвіших та найскладніших етапів процесу маркетингу. Зді ...

0 комментариев


Наверх