2. Метод ілюстрації. Сьомий клас.

Тема уроку "Млин, його використання й призначення. Умови праці мірошника. Пісні й легенди про мірошника".

 Етап "Сприйняття й осмислення нового матеріалу". Учитель малює схему будови млина та показує її на уроці, учні з’ясовують, як працюють різні деталі млина і як відбувається процес переробки зерна на борошно.

3. Метод пояснення. Шостий клас.

Тема уроку "І рушник вишиваний на щастя дала". Вишивання, його види. Символічне значення рушника. Нитки для вишивання, кольори. Пісні про рушник".

Етап "Сприйняття й осмислення нових знань".

Учитель пояснює символіку вишивки, учні додають власні міркування. Приміром: Таємницю життя приховує в собі лілея - символ дівочих чарів, чистоти та цноти. Якаю пильно придивитися до контурів геометричного узору рушника, то можна помітити силуети двох пташок - знак любові та парування. Крім квітів, невід’ємною частиною орнаменту є також листок і пуп’янок - нерозривна композиція триєдності. Вона символізує народження, розвиток та неперервність життя. В орнаменті лілею неодмінно доповнює знак, що нагадує собою хрест. Він - магічний, тому й благословляє пару на створення сім’ї. Адже хрест є прадавнім символом поєднання сонячної батьківської та вологої материнської енергій. Іноді над квіткою вишиті краплі роси, які теж символізують плідність. Чому саме лілея є жіночим символом? А тому, що вона сама є суттю вологої енергії. Це підтверджує й давня назва цієї квітки - крин. Порівняймо цю назву зі словом того самого кореня - криниця.

4. Метод практичного тренування. П’ятий клас.

Тема уроку "Декоративна обробка дерева. Вирізування народних іграшок а дерева груші. Практичне заняття".

Етап "Формування творчих умінь і навичок учнів".

Вчитель виявляє наявні в учнів уміння щодо обробки дерева й формує нові.

Проблемно-пошукові методи

Метод проблемного викладу. П’ятий клас.

Тема уроку "Сей світ, як маків цвіт". Мак - улюблена рослина українців. Використання маку в господарстві. Оспівування його в народній творчості".

 Етап "Мотивація навчальної діяльності".

Учитель пояснює учням проблеми наркоманії, з’ясовує, що вони знають про ці проблеми, а потім звертається до них із таким, наприклад, закликом:

 - людина, яка вживає наркотики, у більшості випадків потрапляє до них безповоротно в психічну і фізичну залежність. Статистичні дані свідчать, що найчастіше діти починають пробувати наркотики в 12 років, тобто з шостого класу. Чому? Та тому, то вони мало знають про трагічну долю наркомана. Адже спочатку вживання наркотиків - це спосіб провести час із задоволенням, а потім на них чекає неминуче погіршення стану здоров’я, сильні, часом смертельні больові шоки. Часто наркомани йдуть на злочин, адже треба десь добувати гроші для придбання наркотиків. А після злочину їх чекає страшне життя за в’язничними гратами. Отже, наркоман - це й нещасна, й небезпечна людина, як для своєї сім’ї, так і для суспільства. А які xвoрi діти народжуються в батьків-наркоманів - дебіли, шизофреніки, епілептики!.. Хоч як дивно, але нині з метою боротьби з наркоманією забороняють сіяти мак, скошують його. То скошується краса нашої землі.

2. Евристичний метод. Восьмий клас.

Тема уроку "Підсумки літньої фольклорно - етнографічної практики. Проведення учнями екскурсії у шкільному кабінеті народознавства для учнів молодших класів".

Етап "Перевірка домашнього завдання". Учні розповідають про знайдені експонати, про те, як саме знайшли їх на літніх канікулах, про записані фольклорні твори тощо.

3. Дослідницький метод. Дев’ятий клас.

Тема уроку "Екологія та ми. Здоров’я природи - наше здоров’я". Етап "перевірка домашнього завдання". Учні проводять колективні дослідження екологічного стану своєї місцевості /річки, лісу, вулиці, повітря/.

Логічні методи

1.Метод індукції. Сьомий клас.

Тема уроку "Український національний характер. Почуття честі та національної гідності.

Урок обміну думками. Практичне заняття".

 Етап "Актуалізація опорних знань". Учні узагальнюють свої поняття про український національний характер, використавши знання з трьох попередніх уроків про українських гетьманів.

2. Метод дедукції. Восьмий клас.

Тема уроку "Діти України. Права дитини".

Етап "Сприйняття й осмислення нового матеріалу". Кожен учень називає власні права, що з них він може практично скористатися в реальному житті, а не ті, що існують лише в писаних законах про права дитини.

3. Метод аналогій. П’ятий клас.

Тема уроку "Рідне поле". Вивчення творчості народної художниці Катерини Білокур".

Етап "Узагальнення й систематизація навчального матеріалу". Учні вчаться ставити себе на чуже місце /в даному випадку на місце квітів/ і, дивлячись на себе ніби збоку, помічати власні недоліки. Дівчинка, висока на зріст в комірці з пелюсток мальви, читає такий, наприклад, вірш:

Тягнуся віками до сонця,

п’ю тепле проміння ясне,

росту в квітнику під віконцем,

звуть мальвою люди мене.

Як свічки різнокольорові

колись мої предки цвіли,

як символ добра і любові

до цеї святої землі.

Ми вмієм привабити око –

величні, високі, стрункі.

Садіть, діточки, нас частіше,

як оберіг долі садіть.

Любіть нас від предків не гірше

 й нащадкам своїм збережіть.

Методи самостійної роботи


Информация о работе «Традиційні методи викладання народознавства в школі»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 29413
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
31663
0
0

... іння. Тому й педагог, який бере собі за обов'язок займатися викладанням українського народознавства, має бути людиною високих моральних принципів. 3. Нетрадиційні методи викладання українського народознавства. Учитель народознавства не обійдеться без суто особистісних,"винайдених" ним самим методів навчання. Їх породжує спосіб життя,творча уява вчителя, прагнення досягти успішних результат ...

Скачать
29537
0
0

... цієї мети" . Перевірка й оцінка знань учнів мають важливе державне значення, оскільки вони є основним засобом контролю органів народної освіти й адміністрації школи за роботою вчителя. Методика викладання українського народознавства пропонує власне народознавчу систему перевірки й оцінки знань учнів. Такі методи перевірки знань і оцінки результатів навчання справляють на розвиток особистості учн ...

Скачать
134132
13
0

... багато в чому залежить від висоти і конструкції стільця, нахилу робочого стола, розміщення інструментів на столі, рівня освітленості тощо. Звичайно, ці фактори в школі регулювати важко, особливо тоді, коли заняття з петриківського розпису проводяться у звичайних класах. Учитель повинен знати основні вимоги, які мають бути створені для нормального виконання графічних робіт. Так, висоту парти і сті ...

Скачать
89867
6
0

... дітей до дійової участі у традиціях і звичаях рідного народу дає їм змогу практично пізнавати його культурно-історичний досвід, бути продовжувачем справи батьків і дідів. У загальноосвітній школі рекомендується проводити такі народні свята та обряди відповідно до календарної сезонності: навесні – Великодні свята та різноманітні веснянки (свято першого жайворонка, свято тополі та інші); влітку – ...

0 комментариев


Наверх