1. Метод самостійної роботи з книгою . Дев’ятий клас.

Тема уроку "Княгиня Ольга".

Етап "Актуалізація опорних знань". Учні, прочитавши вдома книги

Т. Бабицької "Княгиня Ольга", Р.Іванченко "Зрада, або як стати володарем", "Отрута для княгині" та іншу літературу про княгиню Ольгу, діляться в класі знаннями відповідних історичних фактів.

2. Метод самостійної роботи з приладами. Восьмий клас.

Тема уроку "Народна астрономія".

Етап "Узагальнення й систематизація знань". Учитель розповідає учням про сучасні й стародавні прилади для спостереження за нічним небом.

Метод самостійної роботи з об’єктами праці.

П’ятий клас. Тема уроку "Писанкарство. Яйце в міфології та обрядах. Розвиток писанкарства в Україні. Техніка виготовлення. Символіка орнаменту. Великодні іти з писанками. Малювання писанок.

Практичне заняття".

Етап "Сприйняття й осмислення нового матеріалу". Вчитель вибрав цей метод для того, щоб учні самостійно виготовили писанку. Діти приносять чисте біле куряче яйце, пензлик, віск, свічку, скляні баночки з широкими шийками, фарби, малий пензель, серветку, олівець, лак, гумові рукавички та стояк на яйця. Вимивають яйце, витирають серветкою. Вибирають узор і тупим олівцем геометрично ділять яйце впродовж. Набивають малу кількість воску в головку пензля й підігрівають над полум’ям свічки. Довгими й рівними лініями покривають гарячим воском усі частини узору, які мають залишатися білими. Віск охоронятиме шкаралупу яйця від інших фарб. Віск має вільно й гладко випливати з головки пензля /коли віск стане твердим, його треба знов нагріти/. Потім обережно кладуть яйце на ложку й опускають у баночку жовтої фарби. Яйце повинно залишитися у фарбі протягом трьох-п’яти хвилин. Відтак вибирають яйце з фарби й легенько витирають чистими серветками. На жовтій шкаралупі покривають воском усі ті частини узору, які мають залишитися жовтими, і кладуть яйце в жовто –гарячий колір. Так і продовжують - покривають послідовні частини узору воском5 і занурюють у фарбу - від найсвітлішої до найтемнішої /від жовтої до жовтогарячої, червоної, коричневої й чорної/. Якщо в узорі є маленькі частинки, які мають бути блакитними або зеленими, малим пензлем фарбують їх, витирають серветкою й покривають воском. Ціле яйце не можна класти в блакитну або зелену фарбу тому, що це зашкодить дальшому процесові. Наприклад, після зеленої дуже важко одержати бажаний відтінок червоної фарби. Після закінчення всього процесу занурюють яйце в найтемнішу фарбу, переважно чорну. Вибирають і витирають чистою серветкою. Тримаючи писанку над свічкою, розплавляють віск на малій частині яйця і витирають серветкою. Так продовжують частинами доти, доки на яйці не залишиться воску. Закінчену писанку покривають лаком і кладуть на стояк, щоб вона просохла. Стояком може бути просто дошка з набитими цвяхами. Лак зберігає кольори писанки і робить шкаралупу яйця менш крихкою.

 4. Метод самостійного виконання письмових вправ. Шостий клас.

Тема уроку "Рослини-медоноси. Практичне заняття. Оформлення альбому. Значення меду в житті людини /їжа, ліки/. Легенди, вірші та пісні про бджільництво".

Етап "Узагальнений й систематизація знань". Учні записують в альбом рецепти страв і ліків, виготовлених з меду. Перед записом учні перевіряють грамотність написаних рецептів один в одного, а потім оформляють альбом.

5.Метод написання твору. Шостий клас.

Тема уроку: "До чого душа лежить. Практичне заняття. Оформлення реферату на вільну тему, одну з вивчених у шостому класі. Завдання на літо".

Етап "Формування творчих умінь і навичок учнів". Учні пишуть твір на одну з тем, вивчених протягом року.

 6. Метод написання віршів. Четвертий клас.

 Тема уроку "Макуша - богиня слов'янського роду. Повага до матері в давнину й тепер".

Етап "Узагальнення й систематизація знань". Учні пишуть вірш про свою маму.

 7. Метод самостійного вирішення задач. Сьомий клас.

Тема уроку "Ой чий то кінь стоїть. Легенда про створення коня. Бойове й господарське значення коня в житті українців. Любов до коня в народі. Творчість Миколи Самокиша, присвячена коням".

Етап "Повідомлення домашнього завдання". Учитель пропонує розв’язати задачу про те, скільки сіна з’їдає кінь за місяць, прагнучи прищепити учням уміння добре господарювати.

 8. Метод самостійних, спостережень. П’ятий клас.

Тема утоку "Мій рід і моя батьківщина. Внесок роду в розвиток міста, села".

Етап "Актуалізація опорних знань". Учні розповідають про спостереження над активною життєвою позицією своїх родичів, внесок їх у життя міста.

9. Метод самостійного виконання виробничих завдань. Восьмий клас.

Тема уроку "Народження хліба. Практичне заняття. Приготування тіста, вироблення хлібин".

Етап "Первинне застосування набутих знань". Учні вчаться вирішувати тісто, виготовляти хліб.

Методи стимулювання й мотивації навчальної діяльності учнів

 Методи навчальної дискусії та емоційного стимулювання формують інтерес до знань. Методи навчального заохочення, покарання та пред’явлення навчальних вимог формують обов'язок і відповідальність у навчанні. Метод пізнавальної гри формує інтерес до знань і є досить популярним на уроках народознавства.

1. Метод пізнавальної гри. П’ятий клас.

Тема уроку "Котився віночок по полю. Вивчення обряду обжинок, обжинкових пісень, ігор".

Етап "Узагальнення й систематизація знань". Учні проводять обжинкову гру "Спасова борода".

2. Метод навчальної дискусії. Одинадцятий клас.

Тема уроку "Взаємоповага та взаємодопомога в сім’ї. Культура спілкування".

Етап "Сприйняття й осмислення нового матеріалу". Учитель виявляє погляди учнів на сімейну культуру, сформовані в їхніх сім’ях, їхніми батьками, а класний колектив оцінює думки однокласників.

3. Метод емоційного стимулювання. Сьомий клас.

Тема уроку "Національне вбрання мого етнікосу, етнічної групи".

 Етап "Сприйняття й осмислення нового матеріалу". Учитель дає можливість учням самим стати вчителями, які на уроці знайомлять однокласників із національним вбранням свого етнікосу чи етнічної групи, тобто одночасно формує й професійні навички педагога, і підвищує інтерес до навчання.

4. Метод навчального, заохочення. Четвертий клас.

Тема уроку "Моя сім’я. Оформлення літопису своєї сім"ї, сімейного альбому. Практичне заняття".

 Етап "Повідомлення домашнього завдання". Учитель, підбивши підсумки змагання учнів на створення кращого літопису, повідомляє, що наступного разу учні підуть на екскурсію на виробництво до тих батьків, діти яких найкраще виконали літопис.


Информация о работе «Традиційні методи викладання народознавства в школі»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 29413
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
31663
0
0

... іння. Тому й педагог, який бере собі за обов'язок займатися викладанням українського народознавства, має бути людиною високих моральних принципів. 3. Нетрадиційні методи викладання українського народознавства. Учитель народознавства не обійдеться без суто особистісних,"винайдених" ним самим методів навчання. Їх породжує спосіб життя,творча уява вчителя, прагнення досягти успішних результат ...

Скачать
29537
0
0

... цієї мети" . Перевірка й оцінка знань учнів мають важливе державне значення, оскільки вони є основним засобом контролю органів народної освіти й адміністрації школи за роботою вчителя. Методика викладання українського народознавства пропонує власне народознавчу систему перевірки й оцінки знань учнів. Такі методи перевірки знань і оцінки результатів навчання справляють на розвиток особистості учн ...

Скачать
134132
13
0

... багато в чому залежить від висоти і конструкції стільця, нахилу робочого стола, розміщення інструментів на столі, рівня освітленості тощо. Звичайно, ці фактори в школі регулювати важко, особливо тоді, коли заняття з петриківського розпису проводяться у звичайних класах. Учитель повинен знати основні вимоги, які мають бути створені для нормального виконання графічних робіт. Так, висоту парти і сті ...

Скачать
89867
6
0

... дітей до дійової участі у традиціях і звичаях рідного народу дає їм змогу практично пізнавати його культурно-історичний досвід, бути продовжувачем справи батьків і дідів. У загальноосвітній школі рекомендується проводити такі народні свята та обряди відповідно до календарної сезонності: навесні – Великодні свята та різноманітні веснянки (свято першого жайворонка, свято тополі та інші); влітку – ...

0 комментариев


Наверх