2.2 Організація, зміст та аналіз ефективності експериментального дослідження

Експериментальне дослідження особливостей виконання учнями початкових класів анімалістичної тематики проводилось у три основні етапи. Метою першого етапу (ІІ семестр 2007-2008 рр.) був аналіз педагогічної, психологічної та мистецтвознавчої літератур з проблеми анімалістичного малюнка та методики його виконання, укладання бібліографії, вироблення експериментальної методики та проведення констатуючого експерименту у 3-х класах Львівської ЗОШ І-ІІІ №36.

Другий етап (І семестр 2008-2009 рр.) передбачав проведення основного (формуючого) експерименту. Перевірено на практиці ефективність системи вправ та завдань образотворчого змісту.

Мета третього етапу (ІІ семестр 2008-2009 рр.) полягала в аналізі та узагальненні кількісних та якісних результатів експерименту, написанні тексту дипломної роботи, її літературне оформлення.

При проведенні формуючого експерименту були передбачені зміни в способах керівництва навчання школярів при збереженні змісту навчання. У експериментальному класі активізувалась образотворча діяльність школярів у галузі виконання анімалістичного малюнка, пропонувалась система організації навчання, методи та прийоми, що забезпечують оптимізацію розвитку уявлень про анімалістичний малюнок.

У процесі експерименту використовувалася така послідовність малювання опудал тварин:

— пошуки і визначення композиції малюнка у форматі аркуша паперу (заздалегідь визначається його композиційне розташування);

— уточнення і остаточне визначення основного просторового руху тулуба тварини;

— уточнення і промальовування основних пропорцій опудала;

—   промальовування окремих частин тварини;

—   уточнення силуету;

— уточнення індивідуальності в образі, об'ємній формі, розподілі шерстного покриву тварини або оперення птаха;

—   нанесення меж розподілу градацій світлотіні.

У процесі проведення експериментального дослідження ми враховували вимоги навчальної програми до організації сприймання й виконання зображень тварин з дидактичною метою (див. табл. 1).

Таблиця 1

Анімалістична тематика у програмі з образотворчого мистецтва

Сприймання:

передавання основних особливостей будови і характеру руху тварин.

Пластична виразність силуетної форми, її декоративна насиченість, художньо-образна характеристика

Світ тварин

у мистецтві

Вірні друзі


 
 
 

Кіт-воркіт (або: “Віє вітер з-під воріт, у воротях сірий кіт”)

Карнавал картин


 
 
Здрастуйте звірі, малі і великі!

Ліплення (пластилін, глина) 
 

Гуаш, кольоровий папір 

Гуаш, акварель (круглий пензель, тампон, палець); графіка

Графіка. Вар.: естамп (друк по аплікації); робота пензлем; рвана та різана аплікація

Бажані спостереження за тваринами (в зоопарку, в цирку, на фермі тощо; на уроці – перегляд слайдів).

Малювання “від плями”. Робота одразу пензлем, пальцем

На тему музичного твору “Карнавал тварин” К. Сен-Санса 

Розтяжка одного (темного) кольору

Загалом робота над начерками проходила так: уважно придивившись до тварини, характеру будови її тіла, учні уявно закомпоновували на аркуші паперу 3-4 начерки; робота над кожним з них продовжувалася доти, доки тварина не змінила своєї пози; коли ж вона змінила позу, учні, не завершивши попереднього начерку, приступали до іншого і т. д. Пізніше, коли тварина знову ставала у попередню позу, учні свої попередні начерки доводили до можливої завершеності. Так з'являються начерки тварин на одному аркуші у різних положеннях, виявляються найхарактерніші ознаки будови їх тіла.

У процесі організації і проведення експериментального дослідження ми враховували, що програми з образотворчого мистецтва побудовані на основі тісного внутрішнього взаємозв'язку з іншими предметами, зокрема природознавством. Заняття образотворчим мистецтвом пробуджують естетичні почуття до навколишньої дійсності і творів мистецтва, активізують їхні допитливість, вміння реально зображувати оточуючу дійсність. Учні вчаться виявляти особливості зображуваного (наприклад, звіра), виявляти притаманні їм форми, будову, співвіднесеність частин, характерні деталі, спосіб життя. Спостерігаючи керамічні іграшки, фотографії, слайди, діти вчаться олівцем зображати найпростіших звірів.

При цьому проводилися уроки на теми: “Казкові тварини“, ”Хто в лісі живе“, “Лісові звірятка готуються до зими”, виконувалися ілюстрації до різних казок про звірів ("Заєць та їжак" І.Франка, "Лисичка-сестричка" українська народна казка).

Також значна робота проводилася у процесі навчання ліплення. Діти вчилися виготовляти рельєф "Півник", "Зайчик", "Їжачок", виконували фігурні композиції "Слон і слоненятко", "Ведмідь і ведмежатко" й ін.

Наприклад, при ліпленні лисички в ролі натури слід взяти іграшку, яка зображає лисичку, яка біжить і перш за все з'ясувати з яких частин складається лисичка і якої вони форми. (У лисиці маленька округла голівка, загострена до носика, гострі вушка, подовжений тулуб і приблизно такої ж довжини хвіст, лапи короткі й тонкі). Тут слід використати методичну розробку ліплення лисички.

На уроках малювання використовувався ще такий вид роботи, як аплікація, головними героями якої є звірятка. Дуже цікавою є аплікація різних звірят, яку виконати можна з геометричних фігур. Дуже красивими виходять в аплікації декоративні форми звірів. Виконання таких поробок дозволяє дітям фантазувати, створювати дивовижний окрас героїв, придумувати різні сюжети. Складання мозаїки дозволяє розвивати увагу, спостережливість. Тут з різних геометричних фігур дітлахи складають фігури різних тварин і доцільно перед школярами поставити ігрову ситуацію: хто самостійно збере більше силуетів?

Програмою передбачене також виготовлення м'яких іграшок "Зайчик", "Каченя", й новорічних масок із зображенням звіряток. Анімалістичну тематику ми пов'язували й з уроками музики, де діти вчилися визначати по звучанню, про кого йде мова в музичному творі на основі істотних ознак того чи іншого звіра. Так, через створення ігрової ситуації через уявну прогулянку до гаю вчителю вдавалося підвести дітей до образів пташки загадками "Білка", "Дятел", "Їжачок", персонажів пісень, слухають музичний твір Д.Кабалевського "Їжачок", вчаться аналізувати прослухане (чи співпадає музика з реальним образом).

У хорі " Семеро козенят" з опери М.Коваля, "Вовк і семеро козенят" музика виражає веселий настрій козенят і разом з тим зображує їх веселі стрибки, тупотіння. Потім порівнюється все з темою “Вовка”, на основі цього твору віти визначають оперу. Знайомляться з веселим твором М.Лисенка "Пісня Лисички", " Пісня Кози" з опери " Коза-дереза", де діти визначають характер самої лисиці - хитра, небезпечна тварина. У п'єсі Д.Кабалевського “Зайчик дратує ведмежатко” відбувається співставлення високих і низьких звуків, повільного і швидкого темпу допоможе учням пізнати у музиці зайчика і ведмежатко (назва твору до слухання не оголошується): зайчик удвічі швидше і у високому регістрі повторює музику ведмежатка, наче дратує його.

У процесі формуючого експерименту ми приділяли велику увагу дослідно-практичній роботі учнів. Саме в цих умовах є можливість виховувати у дітей дослідницький підхід по здобування знань, збуджувати в них інтерес по природи. Учні вчаться самі одержувати знання, обґрунтовувати свої відповіді, набувати умінь і навичок користуватися нескладними лабораторними обладнаннями, а головне спостерігати явища, розкривати причини, що зумовлюють їхню зміну. Мислення учнів спрямовується на аналіз і синтез. Під керівництвом вчитель вони вчаться виділяти в предметах істотні ознаки, встановлювати між ними подібність, узагальнювати, робити висновки. Дослідно-практична робота сприяє вихованню в учнів довільної уваги, спостережливості, розвитку діалектичного мислення.

Чуттєве сприймання відіграє велику роль у пізнавальній діяльності учнів молодших класів. Саме з ними була тісно пов'язана робота з роздатковим матеріалом. Це могли бути вологі препарати, малюнки і таблиці з анімалістичної тематики, роздавальні картки тощо. Щоб дітям легше було визначити істотні ознаки предметів, які вивчаються, бажано під час роботи додержуватись певної послідовності у її виконанні, яка буде для учнів планом їхніх дій. Роздавальні картки можна використовувати під час фронтальної роботи з класом, для самостійних занять учнів тощо.

Широко використовувалися технічні засоби навчання. За допомогою їх можна було вивчати тварин, за якими в даний момент важко спостерігати в природі. Кольорові зображення викликали у дітей позитивні емоції, інтерес, що полегшувало усвідомлення нового матеріалу. Демонстрування кінофільмів давало можливість показати явища в динаміці й розвитку. Особливо зручно було користуватись слайдами. На екрані учням можна показати збільшене кольорове зображення предмета, явища.

Для активізації пізнавальної діяльності учнів перед переглядом діафільмів чи кінофільмів було доцільно давати їм такі завдання: коротко описати предмети, явища за змістом кадрів, виділити істотні ознаки, з’ясувати, як пристосувалися тварини до життя в певному середовищі, розкрити причини явищ, взаємозв'язків у природі тощо. Після перегляну екранних засобів ми проводили бесіду. На уроках ми також використовували грамзаписи. Увага та інтерес дітей значно зростали, коли учні прослуховували музику, співи птахів, короткі оповідання і вірші.

На уроках образотворчого мистецтва вчитель в поєднанні з іншими методичними прийомами використовував різноманітні загадки, цікаві завдання, кросворди, вірші, казки, оповідання про звірів: проводилися ігри, ігри-подорожі, вікторини, хвилинки цікавого тощо, залежно від мети уроку, змісту навчального матеріалу, знань учнів та ін. Все це дуже зацікавлювало дітей, дає їм більш поширені знання, вони краще і швидше запам’ятовували матеріал. В іграх діти виконували різноманітні пізнавальні завдання.

Дуже цікавими були ігри-подорожі. Наприклад, вивчаючи тему " Звірі весною" у процесі вивчення природознавства, ми провели цікаву "подорож" в весняний ліс. Перед подорожжю використовувалися стінні таблиці і картини, діапозитиви, фрагменти діафільмів, натуральні об’єкти, які допомагали конкретизувати уявлення. Подача матеріалу у вигляді подорожі збуджувала емоції дітей, розширювала кругозір.

Для розвитку кмітливості дітей широко використовувалися загадки. Вони дають не повний але досить точний опис предметів або явиш природи. Навколишній світ дає великі можливості для створення різних загадок про рослин, тварин, явища природи. Загадки ми використовували на різних етапах уроку. Для цього вчитель заздалегідь підбирав їх відповідно до теми і мети вивченого матеріалу і визначав, на якому етапі доцільніше їх використати.

На почуття, мислення дитини також впливає краса опису процесів, явищ природи і предметів навколишнього світу. Тому ми включали в розповідь учителя або під час бесіди уривки з художніх творів, віршів, пісень і навіть казок. Уривки з прози або вірші також використовувалися на початку уроку, що підвищувало інтерес учнів до виучуваного матеріалу або для закріплення знань. За допомогою різноманітних форм роботи, які здійснювалися на основі додаткового матеріалу (загадки, оповідання, цікаві завдання, вірші, скоромовки, приказки тощо) ми ознайомлювали учнів з звичками, поведінкою, способом життя звірів, їхню взаємодією з природою, навколишнім світом, показували, яку користь приносять звірі, як люди ставляться до них, а також за допомогою цих форм роботи узагальнювали знання учнів про звірів, розвивали у дітей мислення, увагу, спостережливість, любов до природи, до наших чотириногих друзів.

Наведемо фрагмент уроку на ознайомлення учнів з будовою тварин.

Мета: познайомити дітей із зовнішньою будовою тварин; формувати поняття "птахи", "звірі"; збагачувати знання учнів про тварин лісу; виховувати дбайливе ставлення до тварин; розвивати довільну увагу, мислення.

Вивчення нового матеріалу.

1. Актуалізація знань про тварин.

- Діти, дідусь Лісовичок (казковий герой уроку) хотів би почути від вас назви відомих вам тварин.

- А де ви їх бачили? Що ви знаєте про їх повадки? (Названі учнями тварини вчитель демонструє перед класом – це малюнкові зображення і пропонує назвати суттєву (головну ознаку), за якою вони розрізняють тварину.)

2. Розповідь вчителя з використанням наочності.

- Далі Лісовичок пропонує розглянути таблицю із зображенням цих тварин. Назвіть їх. (Лисиця, дятел, бджола).

- Все це тварини (повторили). Ви знаєте, що світ тварин, що населяє нашу планету різноманітний. Вони живуть на суші, в землі, деякі пристосувалися до життя у воді. Ось погляньте уважно на лисицю. Опишіть її, яка вона, з яких частин складається? (Голова, хвіст, кінцівки, тулуб).

- Вірно, та слід пам'ятати, що частини тіла всіх тварин відрізняються розмірами, формою, окраскою. Погляньте на малюнок і порівняйте їжачка та ведмедя.

3. Формування понять "птахи", "звірі".

Завдання: розгляньте на таблиці лисицю, назвіть її суттєві ознаки; розгляньте дятла. Порівняйте цих тварин. Чим вони відрізняються між собою? Розгляньте і порівняйте за зовнішнім виглядом лисицю і білку. Що між ними спільного і що їх відрізняє.

4. Закріплення прийомів класифікації тварин, птахів, звірів.

На дошці вчитель прикріплює зображення різних тварин, а учні класифікують їх. До звірів слід віднести: лося, їжака, тому що їх тіло вкрите шерстю (голками), вони народжують малят і вигодовують їх молоком. До птахів - зозуля, її тіло вкрите пір'ям, має дзьоб, крила.

На підсумок можна використати гру (Хто тут зайвий?) - дітям пропонується знайти "зайву" тварину і пояснити свій вибір.

Щоб такі уроки не були нудними, ми використовували додатковий матеріал.

1. Вводили хвилинки-цікавинки, де діти самі знаходять цікавий матеріал і повідомляють всьому класу. Наприклад, один учень розповів про відмінність між зайцем-русаком та зайцем-біляком.

2. Конкурс (склади казку) за опорними словами: кігтики, пухнастий хвіст, у дуплах, парашут, дітоньки, додому, свято, злий змій, хлопчик-чарівник.

3. Кращий декламатор вірша про звірів.

4. Розгадування малюнкових кросвордів.

Дані види роботи не давали учням змоги бездумно слухати лише вчителя, а включали їх у навчальний процес, розвивали допитливість, спостережливість, прагнення бути кращим знавцем рідної природи.

Наведемо фрагмент екскурсії, де здійснювалося ознайомлення молодших школярів із тваринами навесні.

Мета: поглибити знання учнів про звірів весною, їх пристосування по умов життя в навколишньому середовищі про зміни в поведінці з приходом весни, на основі відомостей з народної зоології та світоглядних уявлень про тварин, розвивати позитивно-емоційне ставлення до пізнання навколишнього вміння розповідати; виховувати любов до природи рідного краю, бережливе ставлення до навколишнього середовища.

Пояснення нового матеріалу.


Информация о работе «Формування навичок виконання зображень птахів і тварин на уроках образотворчого мистецтва у початкових класах»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 140869
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 9

Похожие работы

Скачать
109280
3
3

... і контрольного. Отримані результати констатуючого експерименту підтвердили гіпотезу, що використання запропонованої системи завдань на основі експериментальної методики формування навичок образотворчої діяльності з використанням дидактичних та розвиваючих ігор на уроках образотворчого мистецтва у початковій школі позитивно вплинули на формування умінь і навичок образотворчої діяльності в учнів ...

Скачать
97055
1
0

... у цьому навчально-виховному процесі дозволить вчителям та керівникам гуртків розв’язувати поставлені перед ними завдання в вихованні підростаючого покоління. РОЗДІЛ 2. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПОЗАКЛАСНОЇ ТА ПОЗАШКІЛЬНОЇ РОБОТИ З ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА У ПОЧАТКОВИХ КЛАСАХ   2.1 Суть, мета і завдання позакласної роботи з образотворчого мистецтва у початковій школі Як вже згадувалось - ...

Скачать
110323
0
6

... ів, пов'язаних між собою спільною метою і завданням курсу.   2.3 Аналіз результатів експериментального дослідження Експериментальне вивчення методичних особливостей формування навичок передачі форми у процесі образотворчої діяльності молодших школярів мало теоретико-експериментальний характер і проводилося у два взаємопов’язаних етапи. 1) теоретичний етап (2006–2007 н. р.) був відведений на ...

Скачать
101376
0
1

... умінь і навичок образотворчої діяльності в учнів експериментального класу. Наприкінці експериментального дослідження стало очевидно: у процесі використання розробленої нами удосконаленої методики формування навичок виконання творів живопису на уроках образотворчого мистецтва в учнів експериментального класу порівняно з контрольним значно підвищився рівень розвитку відповідних умінь і навичок ( ...

0 комментариев


Наверх