4. Пара довгих вушок,

Сіренький кожушок,

Скорий побігайчик,

А зоветься… (Зайчик).

4. Я руда, низького зросту,

Хитра я і довгохвоста,

На курей я вельми ласа,

В них таке смачненьке м'ясо,

Вовку - брату я сестриця,

А зовуть мене… (Лисиця).

Цю гру вчитель проводив на уроці з метою поглибити в учнів поняття "звірі", навчити розрізняти за зовнішніми ознаками звірів, розвивати у дітей увагу, мислення, кмітливість.

На етапі ознайомлення з новим матеріалом (сприйняття і усвідом-лення знань) використовувалася форма роботи, яка зацікавлювала дітей і давала їм певні знання, а саме "Подорож у казковий осінній ліс".

Подорож можна здійснити за допомогою малюнків звірів, лісу, за допомогою картин, діапозитивів, фрагментів діафільму, які допомагають конкретизувати уявленню. Для подорожі використовується "Календар природи" (набірне полотно, на якому виставляються дерева, кущі, звірі залежно від пори року). При розповіді під час подорожі вчитель використовував оповідання з художньої літератури, в яких розповідається про життя звірів восени, їхні звички і пристосування до життя в певному середовищі, про особливості життя звірів восени.

Наведемо фрагмент уроку: "Подорож у казковий осінній ліс".

Мета: ознайомити дітей з змінами у житті звірів восени, навчити розрізняти за зовнішніми ознаками звірів, дізнатись про їх звички і пристосуванню до життя восени.

- Сьогодні ми здійснимо подорож у казковий ліс. Ліс улітку був увесь зелений, а тепер берізки та клени жовті осики червоні, а поміж ними ялиночки зеленіють. Налетить вітер, зірве з дерев листочки, і закружляють вони в повітрі, наче метелики. Потім тихо, тихо додолу спускаються, землю нібито килимом укривають. А на гілках дерев з кожним днем все менше стає листочків. Далеко видно все навколо крізь облетілі голі віти. Дерева ронять листя, трава й квіти в'януть, сохнуть, а насіння їхнє на землю осипається, щоб на той рік навесні прорости і знову зазеленіти, зацвісти. Тварини також до зими готуються: мандрівники птахи збираються у великі зграї, щоб летіти у вирій, маленькі звіринки запасають у своїх коморах їжу, лагодять свої житла та самі зодягаються в теплу зимову шубку. А комахи під кору дерев у різні щілини ховаються. Так, тварини готуються по довгої та холодної зими.

Білка. Настала для білочки найклопотніша пора: треба свою хатку по зими готувати, утепляти. З ранку по вечора білочка клопоче, суху траву, мох збирає, всі щілини в гнізді затуляє. І їжу також треба запасати на зиму. Знайде білка на кущі горішок, зірве і заховає десь у шпарці дерева. А то ще в дуплі цілу комірку влаштує горіхів, жолудів туди назбирає. Білка й гриби на зиму припасає: стрибне на землю, знайде гриб, схопить його зубами і тягне на дерево. Там вона його в розвилку між гілками затисне. Гриб висохне, а як настане зима білочка знайде його і з'їсть. Чимало треба білці горіхів, жолудів, насіння та грибів запасти восени. Зате взимку вона не голодуватиме. А кого ж ми зустрінемо далі? (виставляється на набірному полотні).

Їжачок. Восени у їжака мало поживи. Заховались у землю черв'яки, ящірки, змії, вужі. Тяжко знаходити комах, жаб. В погожі осінні дні готує собі їжачок тепле зимовище. Вночі і вдень таскає в ногу сухе листя і м'який лісний мох, застилає зимову постіль.

За літо і осінь їжаки під шкірою запасають багато жиру, тому взимку можна відпочивати. Послухайте тепер цікаву історію, яка сталась восени. З цієї розповіді ви дізнаєтесь, для кого в їжака голки.

Для кого голки в їжака.

Якось восени захопив лисицю в полі дощ. Вимокла, як плющ. Похнюпила вона. голову та й чалапає по калюжах. Коли гляне – кущик стоїть. Лисиця - до нього. Прибігає аж там їжак сидить. Від дощу ховається. Посунься - буркнула лисиця і штовхнула їжака в бік. Штовхнула та аж запищала з болю.

- Ой лихо! До тебе ж торкнутися не можна. Чом ти не поголиш оцю гидку щетину?

- Спасибі за пораду, але вона не для мене - мовив їжак.

- Та ти подумай, сказала далі лисиця. Що в тих гілках гарного? Тільки сусідів відганяти. Поголи їх, бо всі друзі тебе одцураються!

- Мої голки не для друзів, перебив їжак, вони для ворогів.

Ось для чого їжачку голки.

Борсук і ведмідь. Також до зими готуються борсук, ведмідь - сало нагулюють щоб взимку відпочивати. Жир у них - це запас їжі, а ще й холоди не пропускає. Ведмідь живиться ягодами, корінням, дрібними тваринами; ведмідь - тварина усеїдна. Старанно і вміло готує до зими зимове лігвисько. М'якою запашною хвоєю, корою з молодих ялинок, сухим лісовим мохом вистилають своє житло ведмеді. Тепло і затишно у ведмежих барлогах.

- Продовжимо нашу подорож по осінньому лісу.(На набірному полотні повинні стояти ті звірі, про яких вчитель розповідає, кожного звіра вчитель виставляє лише тоді, коли починає розповідати про нього).

Вовки і лисиці. Тьмяні і короткі дні пізньої осені. Темні довгі ночі. Хмуриться низько небо. Тільки сірому вовку пізня осінь і зима не страшні. Лисиця і вовк постійне ганяються в пошуках поживи. Їжу вони не запасають і в сплячку не падають. Не хижі звірі. Вони живляться різноманітними тваринами. Вовка і лисицю ноги кормлять. У лисиці лапи по зими повністю заростають густим смухом. Лисиця взимку наче у валянках. Вони дуже хитрі, а вовк ще й зажерливий.

- А якими тваринами живляться лисиці? (миші, зайці та інші малі тварини).

- Якими вовки? (лосі, олені, дикі кабани).

- Діти, є хто це такий? (Вчитель виставляє зайця).

Зайці. Зайці теж не будують житла, і їжу не запасають. Для зайців кожний кутик може бути домівкою. Зайчик їсть молоді гілля. кору дерев, бо зайці - травоїдні тварини. Пізньої осені вони ласують на полях листям капусти, морквою, буряками.

- Ще багато звірів можна зустріти в осінньому лісі. Але подорож вже закінчується.

- Скажіть, а яких звірів сьогодні ми зустріли?

- Яких звірів ви не знаєте ?

На етапі закріплення /осмислення, узагальнення, систематизації знань проводилося змагання "Хто найшвидше, хто найкраще". Змагання проводиться для того, щоб учні краще осмислили і запам'ятали новий матеріал, для розвитку учнів пам'яті, мислення, уваги.

Учні діляться на дві команди. Кожна команда обирає собі назву, яка пов'язана з якимось звіром. Наприклад, "Зайчатка", " Їжачки " тощо. Команди повинні відповісти на запитання чи запитанню вчителя. Та команда, яка перша дасть правильну відповідь - одержує 1 бал, якщо відповідь незадовільна - слово надається команді.

Завдання і запитання до змагання " Хто найшвидше. хто найкраще".

1. Чому звірів посіпають на хижих, усеїдних, травоїдних?

2. Назвіть, які звірі відносяться : а) до хижих; б) до усеїдних; в) до травоїдних;

3. Які звірі впадають у сплячку ? Чому?

4. Які звірі не впадають у сплячку і не запасають їжу?

5. Розповісти, як білка пристосувалась до життя в лісі восени?

6. Розповісти, як їжачок пристосувався до життя в лісі восени?

7. Як ведмідь готується до зими?

8. . Як зайчик готується до зими?

9. Розповісти, як лисиця. і вовк пристосувались до життя в лісі?

10. Хто з відомих вам звірів полює на комах?

В завданнях, де учням треба розповісти про звірів, слово можна надавати обом командам і порівняти яка з команд розповіла краще. В кінці змагання - підсумок і оцінювання.

Також ми проводили гру-вікторину «Що? Де? Коли?», де учні показували свої знання з теми.

Клас ділиться на дві команди, учні вибирають командирів, дають назву командам, яка пов'язана з осінню. Завдання командам: швидко, правильно, зрозуміло відповісти на поставлені запитання.

Завдання до гри

І. Гра "Порівняй". Учням дається завдання за допомогою малюнків порівняти істотні ознаки білочки і їжачка. використавши таку схему (одній команді дається їжачок, іншій білочка).

1.До якої групи відносяться : а) птахи, б) звірі.

2. Чим вкрите тіло? (хутром, голками).

3.Якого кольору хутро має? а) взимку, б) літом.

4.Як ці звірі пересуваються? а) стрибають, б) бігають, в) повзають.

5. Як готуються по зими?

6.Чим харчуються?

ІІ. Гра-вікторина “Весняне диво”.

Для цієї вікторини вчитель підбирає цікаві і пізнавальні завдання. Учні діляться на 3 команди. Кожна команда обирає командира і весняну назву, наприклад: "Сонечко", "Пролісок", "Вітерець". За кожне завдання команди отримують бали.

Хід гри-вікторини

1). Дай правильну відповідь.

"Хто швидше”

1. Які звірі пробуджуються від зимової сплячки? Чому?

2. Хто народжується у звірів?

3. "Хто зайвий?" Учитель демонструє малюнки звірів. Хто з учнів буде уважний і помітить звіра, який не впадав у зимову сплячку, той переможе, і навпаки, треба знайти звірів, які впадали в зимову сплячку.

ІІІ. Змагання капітанів.

Капітани кожної команди повинні придумати загадки про будь-якого звіра, якого учні розглядали при вивченні теми. На це завдання дається 2 хвилини. Після того, як капітани придумають загадки, учні повинні відгадати їх і оцінити, вибрати найкращу загадку.

Загадки, які придумали учні експериментального класу.

1.   Що за звір такий біжить,

Вуха більше голови,

Кору гризе, хижаків боїться,

А сам такий спритний. (Зайчик).

2. На ньому тільки голки,

Якими він не шиє. (Їжачок).

3. Це веселий звірок

Стрибає з ялинки на дубок. (Білочка).

4. Він товстий і любить мед також любить спати. (Ведмідь).

5. Вона хитра і швидка,

Курей краде повсюди. (Лисиця).

ІV. Змагання "Найкращий малюнок".

Кожній команді дається завдання намалювати звіра (ведмідь, зайчик, лисиця). Учні кожної команди виходять по черзі і малюють якусь частину тіла звіра. Перемагає та з команд, яка намалює швидше і краще.

Ґрунтовне професійне оволодіння майстерністю виконання зображень анімалістичної тематики було малювання можливе за умови наполегливого, цілеспрямованого тренування у цьому виді образотворчої діяльності. Така робота проводилася у двох основних напрямках: в процесі виконання начерків з натури і по пам'яті, а також при виконанні спеціальних вправ. Постійна спрямованість на оволодіння майстерністю швидкого, лаконічного, виразного малювання чітко виявлялася в самостійній роботі молодших школярів.

Щоб засвоїти принципи роботи над анімалістичною тематикою, учням потрібно було наполегливо оволодівати правильними методами виконання начерків, застосовувати різні матеріали і техніки рисунку, добиватися правдивої та виразної передачі натури. Потрібно було також привчити себе дотримуватися послідовності роботи.

Критеріями оцінки впливу досвіду образотворчої діяльності на формування навичок виконання анімалістичних малюнків, емоційно-образного вираження об’єктів анімалістичної тематики нами були визначені в процесі навчального і контрольного експериментів три рівні підготовки учнів:

високий - відповідають на запитання, даючи загальну характеристику колориту твору, пояснюють логічний зв’язок частинами малюнка; пояснюють призначення тих чи інших ліній та інших елементів начерку тварини, при аналізі використовуючи поняття та термінологію образотворчого мистецтва; вміють користуватися образною мовою при поясненні.

середній - відповідають на запитання правильно, але не завжди можуть пояснити, чому вони так думають; дають загальну характеристику анімалістичних малюнків; розуміють деякою мірою виражальну сутність анімалістичних малюнків, але не можуть дати точне пояснення суті елементів у композиційній структурі; володіють термінологією, поняттями образотворчого мистецтва, але не завжди адекватно їх використовують; слабко використовують образні порівняння.

низький - важко відповідають на поставлені питання, вимагають додаткових навідних опорних орієнтирів, аналізують несуттєві зв’язки між кольором і змістом анімалістичних малюнків, слабко володіють поняттями та термінологією, не використовують образних порівнянь.

Під час сприймання дійсності учні повинні набути певних навичок цілеспрямованого спостереження естетичних проявів дійсності в анімалістиці. При цьому:

·                    відчувати гармонійні співвідношення кольорів у забарвленні предметів, об’єктів, представників флори, вміти помічати виразність (вишуканість та витонченість або кряжистість та масивність тощо) їхніх форм, абрисів;

·          відкривати асоціативно-образний характер предметів та об’єктів, красу або естетично-незвичайне у природі та оточенні;

·          вміти бачити та відчувати красу живої природи рідного краю; мати уявлення про своєрідність тваринного світу інших країн;

·          посильно виражати естетичні почуття та переживання від сприймання творів анімалістичного жанру в різних видах образотворчої діяльності та в усній образній формі.

Під час сприймання творів мистецтва учні повинні знати:

·          види образотворчого мистецтва, а також зміст та назви деяких жанрів, зокрема анімалістичний жанр;

·          прізвища та твори (1-3) найбільш відомих майстрів образотворчого мистецтва України та світу – представників анімалістичного жанру;

·          основні художні засоби розкриття змісту та емоційного впливу анімалістичного малюнка на глядача (рисунок, лінія, площина та об’ємна форма, композиція, колір, колорит, освітлення, контраст світла й тіні, статика і динаміка та ін.);

·          набути певної здатності розповідати про анімалістичний твір, провести його простий аналіз, демонструючи знання основ образотворчої грамоти (передачі особливостей форми, колірного та композиційного вирішення, просторових явищ), використовуючи при цьому елементи порівняльного аналізу, свої враження та спостереження дійсності, художні терміни і образне слово.

Робота, яка проводилася нами в експериментальному класі, позитивно вплинула на підвищення рівня сформованості умінь виконувати зображення анімалістичної тематики. Так, учні експериментального класу значно краще виконали запропоновані завдання, ніж учні контрольного. Покажемо сформованість умінь виконання зображень анімалістичної тематики в учнів експериментального і контрольного класів (див. табл. 2).

 

Таблиця 2

Сформованість умінь виконання зображень анімалістичної тематики в учнів експериментального і контрольного класів (у %)

№ п/п

Уміння

Контроль-ний клас

(%)

Експеримен-тальний клас

(%)

1

у зображенні тварин на площині працювати швидко, розкуто, “на почуття ока” (в основному без т.зв. попередньої побудови олівцем

74

86

2

відтворювати характерні особливості будови і пластичну виразність силуетної форми тварин

71

82

3

створювати зображення тварин в русі (у тому числі інтенсивному)

72

85

4

при створенні художнього анімалістичного образу пов’язувати передачу його характеру із зміною пропорцій загальної форми, складових частин, характеру деталей та декору

74

81

5

створювати художній анімалістичний образ у декоративному ключі

76

88

6

відтворювати виразну цілісну (реальну або декоративну) форму тварини з урахуванням специфіки виразних засобів

72

83

 

У процентному відношенні показники результатів експерименталь-ного навчання виглядають так: високого рівня в процесі формуючого експерименту досягли 28% дітей; середнього – 53%; 19% учнів вимагали додаткових опор (словесних та наочних у вигляді таблиць-схем). У контрольному класі показники були наступними: високого рівня досягли 17% дітей; середнього - 46% дітей; додаткових опор вимагали 36% учнів (див. діаграму).

 

Діаграма

Загальний рівень сформованості умінь виконання зображень тварин і птахів в учнів експериментального і контрольного класів наприкінці експерименту

Результати проведеного аналізу підтверджують адекватність та методичну достовірність розроблених нами педагогічних умов формування навичок виконання анімалістичних малюнків на уроках образотворчого мистецтва початкової школи. Нами доведено, що впровадження їх у практику керування навчально-виховним процесом при викладанні образотворчого мистецтва сприяє збагаченню емоційної, мотиваційної сфер, що стимулює самовираження у практичній творчій діяльності у процесі виконання зображень птахів і тварин.


Висновки

 

1. Різноманітний тваринний світ — це істотна частина навколишньої природи, з якою тісно пов'язане життя людини. Анімалістична тематика є важливим компонентом творчої діяльності художників. Педагоги й учні повинні знати особливості зображення анімалістичних сюжетів, знати принципи анатомічної будови тварин і птахів, мати досвід їх малювання. Головним джерелом отримання навичок є зарисовки з натури. Пластична краса тварин найбільш повно розкривається в динаміці, яка в кожному випадку має свої особливості. Тваринний світ дуже цікавий і різноманітний за формою і кольором. У початкових класах ці форми малюють найчастіше в профіль, що дає змогу зменшити вплив перспективних змін на зображення. Наочністю для малювання форм тваринного світу можуть бути спочатку іграшки, чучела, а потім і жива натура. Учні прагнуть зобразити рухи птахів, тварин такими, якими вони їх бачать. Навіть персонажів літературних творів вони часто зображують у русі і в досить складних перспективних положеннях.

2. Малювання тварин, як і птахів, потрібно починати з іграшок і опудал у профіль. Малюнок починають з розміщення зображення на аркуші паперу, визначення загальної величини і пропорцій тіла тварин. Осьовими лініями визначають положення в просторі тулуба, голови, ніг тварин, узагальнено зображують їхню форму. Перевіривши і уточнивши за натурою визначені пропорції тіла, їхній взаємний зв'язок, промальовують необхідні деталі і виявляють об'ємність форми світлотінню. Набагато важчим завданням є зображення моделі тварини, розміщеної в повороті та в русі. Особливу увагу звертають на перспективну побудову малюнка, передачу індивідуальних особливостей тварини, виявлення її форми світлотінню і на передачу фактури.

3. Щоб добре вивчити анатомічну будову тварин і птахів, отримати достатнє уявлення про методичну послідовність виконання їх зображення, необхідно зробити з натури ряд тривалих рисунків. Короткочасні начерки – це найбільш стиснута, економна за засобами розповідь про побачене. В тривалому начерку можна детальніше показати натуру, приділити більше уваги істотним деталям. Поетапність начерку така: спочатку потрібно заздалегідь вдивитися в натуру, оцінити побачене, подумки уявити собі завдання і кінцевий результат. В результаті з’являється необхідний досвід та впевненість, які дозволяють виконувати начерки на високому рівні.

4. Щоб засвоїти принципи роботи над анімалістичною тематикою, учням потрібно наполегливо оволодівати правильними методами виконання начерків, застосовувати різні матеріали і техніки рисунку, добиватися правдивої та виразної передачі натури. Потрібно привчити себе дотримуватися послідовності роботи. Давати загальні методичні вказівки з роботи над начерками важко завдяки різноманітності завдань, що виникають при рисуванні різних представників світу птахів. Однак слід враховувати, що послідовність виконання начерку, рисунок від загального до конкретного, від головних частин до другорядних, необхідність досягнення цільності зображення – це обов’язкові принципи, які дотримуються в тривалому рисунку і в начерку. Велике значення має розвиток умінь визначати найбільш цікаве, характерне в кожній моделі. Можна не встигнути передати які-небудь деталі, але не можна не помітити головного і в натурі, що складає її індивідуальні особливості і є важливим для загальної характеристики.

5. Вчитель повинен уміти виховувати любов до малювання складних форм тваринного світу: показувати методи зображення їх, послідовність виконання малюнків тощо. Щоб виконати це завдання, необхідно знати теорію і методику малювання форм тваринного світу. Тому професійне оволодіння майстерністю педагогічного малювання можливе за умови наполегливого, цілеспрямованого тренування у цьому виді образотворчої діяльності. Постійна спрямованість на оволодіння майстерністю швидкого, лаконічного, виразного малювання повинна чітко виявлятися в самостійній роботі художників-педагогів.

6. Щоб засвоїти принципи роботи над анімалістичною тематикою, учням потрібно було наполегливо оволодівати правильними методами виконання начерків, застосовувати різні матеріали і техніки рисунку, добиватися правдивої та виразної передачі натури. Потрібно було також привчити себе дотримуватися послідовності роботи. Критеріями оцінки впливу досвіду образотворчої діяльності на формування навичок виконання анімалістичних малюнків, емоційно-образного вираження об’єктів анімалістичної тематики нами були визначені в процесі навчального і контрольного експериментів три рівні підготовки учнів – високий, середній і низький. Робота, яка проводилася нами в експериментальному класі, позитивно вплинула на підвищення рівня сформованості умінь виконувати зображення анімалістичної тематики. Це доводить адекватність запропонованої методики виконання зображень анімалістичної тематики учнями початкових класів.


Список використаної літератури

 

1.         Державна національна програма «Освіта» (Україна XXI століття). - К.: Райдуга, 1994. – 112 с.

2.         Национальная доктрина развития образования // Освіта. - 2002. - №26 (4984). – 96 с.

3.         Концепція загальної середньої освіти (12-річна школа) // Педагогічна газета. - 2002. - Січень. - №1. - С. 4-7.

4.         Концепція національного художнього виховання дітей, учнівської та студентської молоді в умовах відродження української національної культури // Освіта. - 1995.- 6 верес.

5.         Концепція художньо-естетичного розвитку школярів в системі освітньої галузі “Мистецтво” // Мистецтво і освіта. - 1999.- №8.- С.62-63.

6.         Алёхин А.Д. Изобразительное искусство: художник, педагог, школа. – М.: Педагогика, 1984. – 254 с.

7.         Амбруш В. Как изображать животных. – СПб.: Альянс, 1998. – 120 с.

8.   Антонович Є. А., Проців В. І., Сенд С П. Художні техніки в школі. — К.: ІЗМН, 1997. – 312 с.

9.         Беда Г.В. Основы изобразительной грамоты. – М.: Наука, 1979. – 168 с.

10.      Бєлкіна Е. Виховання мистецтвом // Мистецтво та освіта.- 2001.- №2.- С.36-38.

11.      Бучинський С.Л. Основи грамоти з образотворчого мистецтва. – К.: Мистецтво, 1981. – 178 с.

12.      Васильєва О., Поклад І. Розвиток творчої особистості дитини в образотворчій діяльності // Мистецтво та освіта. - 2002.- №2.- С.42-43.

13.      Ватагин В.А. Изображение животного. – М.: Просвещение, 1957. – 96 с.

14.      Виноградова Г. Малювання з натури. – К.: Рад. школа, 1976. – 118 с.

15.      Вільчинський В.М. Образотворче мистецтво. 1-2 класи. - К.: Рад. шк., 1991. – 128 с.

16.      Выготский Л.С. Психология искусства. – М.: Искусство, 1986. – 573 с.

17.      Гандзій П.А., Левицький Ф.Д. Уроки малювання: Посібник для вчи-теля. – К.: Рад. школа, 1975. – 224 с.

18.      Глинская И.П. Изобразительное искусство. Методика обучения в 1-3 классах. – К.: Наука, 1978. – 168 с.

19.      Глушанская В.П., Маркова В.Ф., Смирнова Л.Ф. Рисование с методикой преподавания. - М.: Просвещение, 1971. - 127 с.

20.      Дейнека А.А. Учитесь рисовать. - М.: Изд-во Акад. художеств СССР, 1961. - 224 с.

21.      Дейнеко М.Г. Уроки образотворчого мистецтва. – К.: Освіта, 1980. – 144 с.

22.      Демченко І. Творчий розвиток молодших школярів засобами образо-творчого мистецтва // Рідна школа. – 2002. – №6. – С. 62-64.

23.      Задорожний В.І., Боровиков О.Я. Уроки образотворчого мистецтва. 1-3 класи. - К.: Рад. шк., 1972. - 151 с.

24.      Кальнинг А.К. Акварельная живопись. - М.: Искусство, 1968. - 76 с.

25.      Карлов Г.Н. Изображение птиц и зверей. – М.: Искусство, 1976. – 124 с.

26.      Кириченко М.А. Образотворче мистецтво. - К.: Освіта, 1996. - 128 с.

27.      Кириченко М.А. Учіться малювати. - К.: Рад. шк., 1987. - 58 с.

28.      Кузин B.C. Основы обучения изобразительному искусству в школе. – М.: Просвещение, 1977. - 207 с.

29.      Кузин В.С. Изобразительное искусство и методика его преподавания в начальных классах. – М.: Искусство, 1977. – 264 с.

30.      Лаптев А.М. Как рисовать лошадь. - М.: Искусство, 1953. – 104 с.

31.      Лепикаш В.А. Живопись акварелью. - М.: Изд-во Акад. художеств СССР, 1961. - 114 с.

32.      Лунячек Й. Основы изображения с натуры. - К.: Изд-во АН УССР, 1961. - 127 с.

33.      Любарська Л. Уроки образотворчого мистецтва // Початкова школа. – 2002. – №9. – С. 50-55.

34.      Люблінська Г.О. Дитяча психологія. - К.: Вища школа, 1974.- 354с.

35.      Масленникова З.Д. Работа красками в школе.-Л.: Учпедгиз, 1959.–80 с.

36.      Милюков А.А. Организация натурных постановок на уроках изо-бразительного искусства в школе. – М.: Просвещение, 1978. – 112 с.

37.      Никанорова Н.П. Наглядное пособие и оборудование для занятий изобразительным искусством. – М.: Педагогика, 1975. – 136 с.

38.      Олійник В. Формування у молодших школярів навичок образо-творчого мистецтва // Актуальні проблеми розбудови національної освіти: Зб. наук.-метод. праць. – Київ – Херсон, 1997.- Ч.І. - С.132-134.

39.      Павлинов П.Я. Каждый может научиться рисовать. – М.: Педагогика, 1966. – 216 с.

40.      Парнах М. Уроки изобразительного искусства // Искусство в школе. – 2001. – №3. – С. 57-60.

41.      Пидкасистый П.И. Самостоятельная деятельность учащихся. Дидактический анализ процесса и структуры воспроизведения и творчества. — М.: Педагогика, 1972.-184 с.

42.      Пономарев Я.Л. Психология творчества и педагогика. — М.: Педагогика, 1976.-280 с.

43.      Програми для середньої загальноосвітньої школи. 1-4 класи. – К.: Початкова школа, 2006. – 432 с.

44.      Процив В.И., Кириченко Н.А. Уроки изобразительного искусства. – К.: Рад. школа, 1984. – 368 с.

45.   Проців В.I., Кириченко М.А. Уроки образотворчого мистецтва в 1-3 класах. - К.: Рад. шк., 1984. - 188 с.

46.      Психология процессов художественного творчества / Под ред. Б.С.Мейлаха. - Л.: Наука, 1980. - 286 с.

47.      Рабинович М. Ц. Пластическая анатомия человека, четвероногих животных и птиц и ее применение в рисунке. 2-е изд., – М.: Искусство, 1978. – 224 с.

48.      Ростовцев Н.Н. Методика преподавания изобразительного искусства в школе. - М.: Агар, 1998. – 251 с.

49.      Савченко О.Я. Дидактика початкової школи. – К.: Абрис, 2002.-368с.

50.      Сухомлинський В.О. Вибрані твори: У 5 т. - К.: Рад. шк., 1973. - Т 3. – 464 с.

51.      Терентьев А.Е. Изображение животных и птиц средствами рисунка и живописи. – М.: Искусство, 1980. – 96 с.

52.      Терентьев А.Е. Рисунок в педагогической практике учителя изобразительного искусства. – М.: Педагогика, 1981. – 214 с.

53.      Трач С.К. Уроки образотворчого мистецтва. 1 клас. - Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2007. – 112 с.

54.      Трач С.К. Уроки образотворчого мистецтва. 2 клас. - Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2007. – 96 с.

55.      Трач С.К. Уроки образотворчого мистецтва. 3 клас. - Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2007. – 104 с.

56.      Трач С.К. Уроки образотворчого мистецтва. 4 клас. - Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2005. – 120 с.

57.      http://www.iku.ru/articles/index.phtml?act=articles&id=5

58.      http://www.vechny.com/ogni/og112899_8.htm


Додаток А

 

Взірці педагогічних малюнків

Рис. 1. Ведмежа з бочкою. Класна дошка, крейда

Рис. 2. Голова лані. Туш


Рис. 3. Мишеня. Кл. дошка, крейда

Рис. 4. Вовк і ягня. Кл. дошка, крейда


Додаток Б

Конспекти уроків образотворчого мистецтва

 

Тема. Малювання композиції "Де літав ти, Чорногузе?"

Мета. Продовжувати вчити дітей передавати на малюнку форму, пропорції і положення птахів, підкреслюючи їхні характерні особливості; розвивати творчість, фантазію та вміння передавати колорит осені, виділяти в малюнку головне (сюжетно-композиційний центр) розміром, кольором, детальною прорисовкою образів, малювати птахів у русі і в польоті; виховувати любов до природи рідного краю.

Обладнання. Таблиця з послідовністю зображення лелеки, малюнки (зразки дитячих робіт), ілюстрації із зображенням лелек.

Хід уроку

I. Організаційна частина. Повідомлення теми і завдань уроку.

II. Робота над темою уроку.

1. Вступна бесіда.

— Яка пора року надворі? (Осінь.)

·   Чому осінь називають "золотою", "багатою"?

·   Чи можна назвати золотою всю осінь?

·   З приходом осені повіває холодний вітер, небо вкривається сірими хмарками, часто йдуть дощі, в'януть квіти, опадає жовте листя з дерев, відлітають у теплі краї птахи, а лісові мешканці готуються до зими.

2. Декламування вірша В. Успенської "Осінь".

Осінь

Вересень зеленим

Осінь залишила,

Бо в траві високій

Пензлик загубила.

А у жовтні осінь

Пензлика знайшла

Й малювати фарбами

Скрізь розпочала.

Золотим й червоним

Змалювала гай,

Річку — темно-синім

Й синім небокрай.

Ще милує око

Листячко зелене,

Та пожовкли липи,

В позолоті клени.

Вже птахів гуртує

В небі чиста просінь.

І врожай в комори

Вносить шедра осінь.

3. Відгадування загадки.

Завжди осінньої пори

По небу низка плине.

Журливо крикнувши згори,

Нас до весни покине. (Журавлиний ключ.)

4. Розгадування анаграми "Перелітні птахи". Переставте букви і про
читаєте назви птахів.

Раліжув (журавлі), злзоуя (зозуля), паишк (шпаки), лкибзя (зяблик).

5.Перегляд ілюстрацій із зображенням перелітних птахів (з коментарем учителя).

6.Продовження бесіди.

·  Сьогодні ми будемо вести мову про живий символ України — лелек (або чорногузів).

·  Чи доводилось кому-небудь із вас бачити живого лелеку? Подивіться, який він великий і красивий, зі сніжно-білим і чорним пір'ям. Від цих великих птахів з довгими червонястими ногами й гострими червоними дзьобами справді не можна відвести погляду. Очі у них круглі, чорні, немов смородинки. Дзьоб міцний, червоний, гострий. Хоча голосу птахи не мають, але далеко чути стукіт їхніх великих дзьобів, що його звуть клекотом.

За лелекою, що злітає, дуже цікаво спостерігати. Спочатку він широко розправляє свої розкішні білі крила, розмах яких сягає аж двох метрів. А щоб відірватись від землі і злетіти в повітря, лелека розганяється. Він кілька разів підстрибує, щораз вище, і нарешті піднімається вгору. Уже в серпні, коли на півночі Європи холоднішає, лелеки починають свій шлях на південь Африки. Там теплий клімат, а на берегах великих заболочених озер вони знайдуть багато поживи: жабок, черв'яків, рибок і водяних комах.

Усім зрозуміло, що пролетіти таку далеку відстань дуже виснажливо. На щастя, для лелек цей довгий шлях не настільки важкий, як здається на перший погляд. Річ у тім, що вони навчилися використовувати теплі повітряні потоки. Коли лелека розганяється й злітає над землею, висхідні потоки повітря допомагають йому набрати висоту. А там він розгортає крила і летить, наче на подушці. Отак і линуть лелеки високо в небі, ніби вітрила, що тихо й спокійно пливуть у повітрі.

7. Декламування вірша Ф. Пантова "Летять журавлі".

Летять журавлі

Летять у ранішній імлі,

Летять у вирій журавлі,

І сум політ той огорта –

Земля довіку в них одна.

Одна чатує на приліт,

Дарує їм калини цвіт,

Щоб повертались журавлі

Завжди до рідної землі,

Землі, що крила їм дала

І в синє небо підняла,

Щоб милувалися птахи

Чарівним краєм з висоти.

8. Продовження бесіди.

— Люди люблять лелек, бо вони дуже довірливі, радо зустрічають їх навесні, коли ті повертаються до своїх гнізд. Роблять спеціальні прилаштування на дахах, деревах з коліс, збитих дощок, а лелеки з дрібних гілок майструють собі на них гнізда, і вже як оселяться десь, то живуть там багато років. Лише на зиму летять у теплі краї, а навесні обов'язково повертаються назад.

З давніх-давен існує повір'я, що лелеки гніздяться біля осель добрих людей. Послухайте віршик про те, як хлопчик обіцяє дбати про лелеку.

Як виросту — збудую хату,

На хаті колесо приб'ю,

А там я поселю крилату

Лелечу клекітну сім'ю.

Нехай розводиться, гніздиться

По всіх деревах і хатах.

Нехай мені щоночі сниться,

Що я літаю, наче птах.

9. Перегляд демонстраційного матеріалу (з коментарем учителя).


10. Поетапне виконання композиції вчителем.

П. Практична діяльність учнів.

III. Підсумок уроку.

1. Бесіда.

— Які повір'я про лелек ви знаєте?

(Гніздо на хаті віщує щастя і достаток. Не можна руйнувати гніздо лелеки, бо згорить хата.)

— А які замовляння про цих птахів вам відомі?

{Коли вперше побачиш лелек, простягни їм кусочок хліба і скажи: "Лелеко, лелеко, на тобі хліба шматочок, а мені дай жита сім копочок".)

2.Перегляд малюнків.

3.Демонстрування дитячих робіт.


Информация о работе «Формування навичок виконання зображень птахів і тварин на уроках образотворчого мистецтва у початкових класах»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 140869
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 9

Похожие работы

Скачать
109280
3
3

... і контрольного. Отримані результати констатуючого експерименту підтвердили гіпотезу, що використання запропонованої системи завдань на основі експериментальної методики формування навичок образотворчої діяльності з використанням дидактичних та розвиваючих ігор на уроках образотворчого мистецтва у початковій школі позитивно вплинули на формування умінь і навичок образотворчої діяльності в учнів ...

Скачать
97055
1
0

... у цьому навчально-виховному процесі дозволить вчителям та керівникам гуртків розв’язувати поставлені перед ними завдання в вихованні підростаючого покоління. РОЗДІЛ 2. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПОЗАКЛАСНОЇ ТА ПОЗАШКІЛЬНОЇ РОБОТИ З ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА У ПОЧАТКОВИХ КЛАСАХ   2.1 Суть, мета і завдання позакласної роботи з образотворчого мистецтва у початковій школі Як вже згадувалось - ...

Скачать
110323
0
6

... ів, пов'язаних між собою спільною метою і завданням курсу.   2.3 Аналіз результатів експериментального дослідження Експериментальне вивчення методичних особливостей формування навичок передачі форми у процесі образотворчої діяльності молодших школярів мало теоретико-експериментальний характер і проводилося у два взаємопов’язаних етапи. 1) теоретичний етап (2006–2007 н. р.) був відведений на ...

Скачать
101376
0
1

... умінь і навичок образотворчої діяльності в учнів експериментального класу. Наприкінці експериментального дослідження стало очевидно: у процесі використання розробленої нами удосконаленої методики формування навичок виконання творів живопису на уроках образотворчого мистецтва в учнів експериментального класу порівняно з контрольним значно підвищився рівень розвитку відповідних умінь і навичок ( ...

0 комментариев


Наверх