1. Зафарбуйте геометричні фігури всередині квадрата

2. Зафарбуйте

геометричні фігури поза колом.

— Гаразд, упоралися, молодці! Але ми ще не вийшли з лісу. Погляньте, яке незвичайне дерево тут росте. На гілочках висять якісь предмети. Що це? Так, це геометричні фігури, але всі вони чимось особливі. Зніміть кожен по одній — я вас із нею познайомлю. Це чотирикутник, бо в ньому (показує)чотири кути. Тепер підійдіть до мого столу.

Вихователь показує дітям трикутник і демонструє, як за допомогою ножиць можна перетворити його на чотири­кутник. Діти повторюють завдання за вихователем.

— Доведіть, що це чотирикутник. (— Він має чотири сторони, чотири кути). А тепер відпочиньмо.

Проводиться фізкультхвилинка — діти виконують рухи за текстом:

Вітер віє нам в лице, захиталось деревце. Вітерець все тихший, тихший, Деревце все вище й вище.

— Мандруємо далі. Погляньте —перед нами "Снігові кучугури". Як нам тут пройти? (— Обійти, переступити). А який вийде найкоротший шлях? (— Коли переступати). Де кучугури високі, як треба піднімати ноги? (—Високо).

Вихователь називає слова, а дошкільнята кажуть навпаки: білий—чорний, великий—малий, день — ніч, товстий— тонкий, високий —низький.

— Серед кучугур, які ми переступали, віднайдімо стежку до хатини Лісовичка.

Діти виконують графіч­ний диктант за цифрами.

—Молодці! Роззирнімося—десь тут має бути галявина з хатиною Лісовичка. Ось він і сам зустрічає нас.

—Добрий день, дідусю Озивайко!

—Добрий день, діти! Я вже давно на вас чекаю, бо хочу пограти з вами. Бачите, скільки снігу намело! Заплющіть очі, а я почаклую.

Звучить музика, Лісовик рухає палицею і розкидає папе­рові сніжинки. Діти розплющують очі. Вихователь пропо­нує кожному взяти по одній сніжинці.

— Якого вони кольору? Як можна назвати це явище? (— Снігопад).

Проводиться гра-медитація "Сніжинки".

— Подаруймо наші сніжинки Лісовичкові. Нехай вкриє ними свою хатину, і в ній буде тепло.

Лісовичок дякує малятам, частує їх яблуками та горішками.

Допоможемо Зайчику

Заняття для дітей середньої групи

Програмовий зміст: перевірити вміння дітей лічити до 5, порівнювати предмети різної висоти; знання про геометричні фігури, частини доби; вміння узгоджувати порядкові числівники з іменниками. Розвивати увагу. Виховувати товариськість, бажання допомагати тим, хто цього потребує. Матеріал: роздавальний — площинні геометричні фігури, дидактична гра "Лабіринт", олівці, гуашеві фарби (4 кольори), пензлі; демонстраційний— 4-кадрова сюжетна картина (для визначення послідовності подій), посібник "Де чиї сліди?", ілюстрації "Частини доби".

Хід заняття

Діти заходять у групу й помічають у кутку ялинку з купою "снігу" під нею. (Це дитина-Зайчик, на­крита білою полотниною).

Вихователь (звертає їхню увагу на "купу"). Погляньте, діти, сніг ворушиться! Мені здається — тут хтось є. Цікаво, хто ж то може бути? (Малі висловлюють свої здогади). Маринко, ходи сюди й спробуй навпомацки дізнатися, хто ховається в снігу.

Дівчинка, обмацуючи "купу", визначає, що під снігом сидить Зайчик. Знімає полотнину, й усі діти бачать його.

Діти. Зайчику, ти чому тут ховаєшся?

Зайчик (хлипає). Лисичка вигнала мене з моєї хатинки. Ще й наказала сюди не повертатися. От я й сиджу в снігу. Вже дуже змерз, але нічим собі зарадити не можу. Хіба від вас допомоги діждуся.

Вихователь. Малята, спробуймо допомогти бідоласі Зайчику. Щоб Лисичка подобрішала, ми подаруємо їй гарну картину, й тоді вона впустить Зайчика до його хатинки. Ця картина складається з окремих частин-пазлів. їх треба відповідно з'єднати, щоб вийшло цілісне зображення. Картина неодмінно буде до вподоби Лисичці, але спершу ми маємо виконати кілька завдань. За кожне з них, правильно розв'язане, отримуватимете одну частинку картини для Лисички. То як, ви готові допомогти Зайчикові?

Діти погоджуються. Зайчик показує їм три коробки однакової форми, але різного кольору — зеленого, блакитного та червоного, і пропонує відгадати, в якій із них містяться Лисиччині завдання для виконання. Проблемна ситуація обговорюється в режимі 'мозкового штурму": пропонуються різні варіанти, всі гуртом аналізують їх та обирають найбільш прийнятний. Разом дрхгуіять висновку, що саме в червоній коробці — найбільш яскравій і помітній — знаходяться діти мають виконати.

Завдання 1. "Опишіть пригоди сніговика"

Вихователь. Художник переплутав кадрики цієї мальованої оповідки. Ви маєте показати й розповісти, в якій послідовності відбувалися зображені події.

♦  Яка картинка, на вашу думку, має бути першою? Напишемо поряд цифру 1.

♦  А що було далі? Так, це друга картинка, пишемо цифру 2.

♦  Яка третя? Тут буде цифра 3.

♦  А ось і остання, четверта, картинка— пишемо цифру 4. Молодці, діти! Ви впорались із цим завданням, тож отримуєте за це першу частинку нашої картини-подарунка. (Показує її та розміщує на фланелеграфі).

Завдання 2. "Упізнайте й назвіть"

Дістається конверт із предметними картинками: всередині певної геометричної фігури зображені різні тварини. Викликана до столу дитина впізнає і називає тварину, обводить пальцем контур фігури й також називає ЇЇ. Решта дітей підтверджує або спростовує відповідь. Вихователь у разі потреби допомагає навідними запитаннями.

Вихователь. Повторимо назви фігур: трикутник, чотирикутник, п'ятикутник, коло, овал. Отже, виконане й це завдання — маємо другу частинку картини. (Розміщує її на фланелеграфі).

Завдання 3. "Де чиї сліди?"

Діти розглядають зображених праворуч тварин та сліди ліворуч. Визначають, кому які сліди належать, і вписують поряд відповідну цифру.

Вихователь. Ось бачиш, Зайчику, це завдання виявилося не таким уже й складним. Треба було ли­ше трохи поміркувати й уважно придивлятися. У нас уже є й третя частинка картини. (Розміщує).

Завдання 4. "Допоможіть сніговикам" Вихователь. Як ви гадаєте, діти, що тут треба Зробити? (— Допомогти сніговикам дістатися додому). Де вони живуть? (— У своїх будиночках). Сніго-вики однакові? (— Вони різного зросту). А будиночки? (—Теж різні за розміром). Покажіть, де живе високий сніговик. А де живе низький? Проведіть їх, куди слід.

Завдання 5.

"Назвіть і розмалюйте частини доби" Вихователь. Я впевнена, що з цим завданням ви впораєтеся швидко. Назвіть мені частини доби. (Показує ілюстрації, діти називають). А тепер пригадаймо прислів'я про ранок:

♦   Уставай зранку, працюй до ночі, то їстимеш калачі.

♦   "Рання пташка росу п 'є, а пізня сльозу ллє ".

Яким кольором ви б розмалювали ранок? (—Жовтим). Чому? (—На небі з'являється сонце і посилає на землю світло й тепло).

Пригадаймо прислів'я про сонячний день:

♦ У сонячний день і сумний звеселяється. 4 Добра праця, лиш день малий.

4 При роботі швидко день минає.

♦ День у жнива рік годує.

— Якого кольору день? (— Червоного, бо сонце дужче гріє, та й роботи більшає). Що йде далі? (— Вечір). Пригадаймо прислів'я:

♦ Що вранці не зробиш, то ввечері не наздоженеш.

Яку барву подаруєте вечору? (— Синю, бо заходить сонце, й навкруги темнішає). Ось і ніч настала:

♦ Хто багато працює, той удома ночує. Який колір ночі? (— Чорний. Якщо не світить місяць, то взагалі нічого не видно).

Діти відповідно розфарбовують аркушики паперу квадратної форми. Вихователь розміщує на фланелеграфі останню, п'яту частинку картини.

Зайчик. Дякую вам, малята, за те, що впоралися з усіма завданнями. Залишається скласти всі частинки картини. (Двоє викликаних дітей з'єднують пазли на фланелеграфі в належному порядку).

Молодці! Тепер я можу сміливо йти додому. Лисичка буде потішена вашим подарунком, і я повернуся до моєї хатинки. Бувайте!


Информация о работе «Діяльність дошкільника»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 148225
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
61168
2
2

... 10. – Київ, 2008. – С. 221–224. 10.Удина Е.Н. Диагностика самостоятельности дошкольников в изобразительной деятельности. – Севастополь, Рибест, 2008. – 44 с. Анотація   Удіна О.М. Виховання самостійності дошкільників в образотворчій діяльності (на матеріалі аплікації). – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук зі спеціальності 13.00.08 – дошкільна ...

Скачать
139365
25
7

... і зміст музично-театралізованих ігор мають моральну направленість, формують смак дитини, приносять величезну користь для духовного виховання, сприяють творчому розвитку. Отже, їх значення важко переоцінити. Але, на жаль, питанню місця музично-театралізованої діяльності, їх впливу на естетичний розвиток дитини, приділяють недостатньо уваги. В зв’язку з актуальністю даної проблеми, я визначила тему ...

Скачать
104422
11
1

... перевірки і самоперевірки роботи. Ці критерії являються на наш погляд, найбільш значущими при визначені рівня і особливості самоконтроля у розумово відсталих дітей дошкільного віку. 1.2 Особливості виконання контрольних дій розумово відсталими дітьми в умовах наявності опори на зразок Результати проведеного констатуючого експерименту повністю підтвердили теоретичні данні присутності у ...

Скачать
63841
0
0

... досвіду взаємодії, проймаються спільними почуттями і переживаннями ще задовго до того, як починають усвідомлювати високі моральні принципи). В даній роботі розглядаються особливості формування взаємин дітей дошкільного віку, а саме методам виховання взаємодопомоги, досліджуються прийоми педагогічного керівництва взаєминами дітей різних вікових груп в різних видах їх спільної діяльності — ігрової, ...

0 комментариев


Наверх