Тема

«Привчання собак до пошуку та виявлення речей людини на ділянці місцевості»


Вступ

На сьогоднішній день в Державної прикордонної служби України є велика кількість технічних засобів, які посилюють прикордонні наряди, але службовий собака залишається незамінним засобом посилення.

Використання кінолога з підготовленою собакою у даних прикордонних нарядах значно підвищує їх ефективність завдяки таким фізіологічним особливостям, як:

за допомогою нюхового аналізатора собака орієнтується у концентрації та силі запаху, його давності та свіжості. Установлено, що він здатний розрізняти запахи за давністю з різницею 3-5 хвилин, а запахова пам’ять дозволяє ідентифікувати схожі запахи;

за допомогою слухового аналізатора собака може сприймати звуки з частотою від 12 до 80 тисяч коливань за секунду, диференціювати 7-9 тисяч різноманітних за висотою звуків, має здатність уловлювати звуки середньої сили на відстані до 50 метрів, а краще за все він сприймає звуки в діапазоні від 1000 до 10000 Гц, а в нічний час у тиші здатен уловлювати шерехи на відстані 100 – 150 метрів. Собака має здібності визначити напрямок звуку за допомогою вушних раковин з точністю до 3°;

за допомогою зорового аналізатора собака бачить у нічний час на відстані 300-400 метрів, а після відповідного тренування до 800 метрів.


РОЗДІЛ 1 Методичний зміст та теоретичне обґрунтування навику привчання собак до пошуку та виявлення речей людини на ділянці місцевості

Навик привчання собак до пошуку та виявлення речей людини на ділянці місцевості необхідний для виконання службових задач

Умовні подразники:

Основні: команда “Шукай” і жест — показ рукою в напрямку пошуку.

Допоміжні команди — “Апорт”, “Добре”, “Дай”, “Фу”.

Додаткові команди — “Сидіти”, “Голос”.

Безумовні подразники: апортировочний предмет, помічник, ласощі і поглажування.

Навик виробляється на базі вроджених нюхово-пошукової, активно-оборонної і харчової реакції поведінки, а також навика апортировки.

Прийом вводиться наприкінці 2 періоду курсу дресирування пошукових собак, коли виробленні умовні рефлекси пошуку людини по запаховому сліду, затримання помічника і відпрацьовані підготовчі вправи.

До обшуку місцевості :

-     привчання собаки рухатися по жесту у вказаному напрямку;

-     привчання до пошуку невеликих предметів в траві, кущах і т.п. по їх запаху;

-     привчання до послідовного пошуку і підносу 5-7 предметів, які були закинуті в різні сторони від дресирувальника;

-      апортування предметів і привчання собаки до виявлення і облаювання тяжких, підвішених і закопаних предметів.

Послідовність

І. Привчання собак рухатися у вказаному жестом напрямку.

Для цього на кожному занятті доцільно визначити учбове місце розміром 50х60 м, яке позначається прапорцями і мітками.

Під час вигулювання собаки дресирувальник подає команду “Гуляй” і жестом правої або лівої руки посилає його в потрібному напрямку і рухається за ним, добиваючись своїми діями, щоб він відходив від дресирувальника на відстань довгого повідка до меж ділянки. Щоденне, багаторазове повторення таких вправ сприяє швидкому виробленню у собаки умовного рефлексу зигзагоподібного руху, а у дресирувальника вміння орієнтуватися і керувати собакою.

ІІ. Привчання до пошуку невеликих предметів в траві, кущах і т.п. по їх запаху.

Для цього виготовляються різні апортировочні предмети (по формі, якості) розмірами не більше 5-10 см довжиною і 1-2 см в діаметрі і кольором, що відповідає фону місцевості.

Вправи виконуються також як і при апортуванні, але киданням предметів в місця, які маскуються і спонукають собаку до виявлення предмета за допомогою нюху.

ІІІ. Привчання до послідовного пошуку і підносу 3-4 предметів, кинутих в різні сторони від дресирувальника.

Ці вправи можна відпрацьовувати 2-ма способами.

І-й спосіб. Підбирається відкрита ділянка місцевості з наявністю рослинного покрову. Дресирувальник з собакою рухається по середині ділянки, а помічник позаду його на відстані 3-5 метрів. По ходу руху помічник послідовно кидає апортувальні предмети вправо і вліво від дресирувальника. На перших 2-3 заняттях собака повинен бачити поле цих предметів і посилається за предметом відразу ж після його кидання.

На подальших заняттях спочатку розкидаються предмети помічником, дресирувальник спостерігає за ним, а потім, після вигулювання собаки, відбувається апортування кинутих предметів.

ІІ-й спосіб. Дресирувальник самостійно розкидає 3-4 предмета в різні сторони (спочатку на виду у собаки) і, знаходячись в центрі ділянки, почергово посилає собаку на апортування предметів.

ІV. Апортування предметів в різних приміщеннях і привчання собак до виявлення і облаювання тяжких, підвищених і закопаних предметів.

Ці вправи відпрацьовуються, як правило, в нежилих приміщеннях з різною ступеню освітлювання в наступній послідовності.

На початку ознайомлюють собаку з приміщенням. Потім, збуджуючи собаку предметом, кидають його в приміщення і відразу ж посилають його на апортування. В подальшому собака посилається на пошук кинутого предмета після 1-2-хвилинної витримки. Паралельно відпрацьовуються вправи по привчанню собак до облаювання виявлених предметів. З цією метою їх кладуть на дерева та інші місця, неприступні для собаки, закопують в землю, застосовують тяжкі предмети, які собака не може підняти. При виявленні собакою предмета, дресирувальник подає команду “Голос” і за виявлення заохочує ласощами. Поступово треба домагатися, щоб собака самостійно облаював неприступні предмети і предмети, які він не може підняти.

Помилки дресирувальника під час дресирування собак та їх наслідки

1.   Розкидання предметів помічником, який рухається тільки з однієї сторони ділянки, в результаті предмети знаходяться близько один до одного.

2.   Проведення занять на одноманітній місцевості, в одній і тій ж години, в результаті чого собака звикає до роботи тільки в певних умовах.

3.   Використання одноманітних предметів. В цьому випадку собака може не виявити предметів інших якостей.

4.   Розташування помічника за однаковими місцевими предметами. Собака звикає шукати помічника тільки в певних місцях.

5.   Часте керування собакою без повідка, в результаті у собаки знижується дисциплінованість, організованість пошуку.

РОЗДІЛ 2 «Методика дресирування собак по привчанню собак до пошуку та виявлення речей людини на ділянці місцевості. в І-му, періоді дресирування

ПЕРШИЙ ПЕРІОД

Задача: привчити собаку зигзагоподібному пошуку предметів на ділянки місцевості 50х100 м в полегшених умовах.

Вимоги до умов на перших заняттях.


Информация о работе «Привчання собак до пошуку та виявлення речей людини на ділянці місцевості»
Раздел: Биология
Количество знаков с пробелами: 29974
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
21658
0
0

... приходить дресирувальник і заохочує собаку. Протягом усього періоду навчання послідовно розширюють і ускладнюють завдання по обшуку місцевості для того, щоб удосконалювати відпрацьовується навичка: міняють обстановку, використовують різні метеорологічні умови і т.п. Приучення собаки до обшуку приміщень Відпрацювання навички обшуку приміщення проводять після навчання обшуку місцевості. Перші ...

Скачать
48363
2
0

... будиночки для гладкошерстих і собак домашнього утримання. У готелі здійснюється цілодобове чергування кінологів і щодня працює ветеринарний лікар. Розділ 4. Аналіз технології відпрацьовування елементів дресирування собак для захисно-караульної служби (ЗКС) Відпрацювання цих складних навичок передбачає: розвиток у собаки злості, сміливості і недовіри до сторонніх людей; відпрацювання в ...

0 комментариев


Наверх