1.     Удосконалювати у собаки умовний рефлекс пошуку предметів до навику в середньоускладнених умовах.

2.     Привчити собаку позначати виявлені предмети.

Вимоги до підготовленості дресирувальника

Він повинен:

-        вивчити особливості поведінки свого собаки при виявленні речей людини;

-        оволодіти технікою керування собакою як повідком, так і без повідка;

-        уміти орієнтуватися на складній по рельєфу місцевості, в приміщеннях;

-        методично послідовно і технічно правильно виконувати усі вправи з ускладненням другого періоду.

На заняттях виконувати наступні правила

Умови навколишнього середовища ускладнювати поступово і обережно.

Вправи повторювати 3-4 рази на тиждень, в різний час доби. За кожен виявлений предмет заохочувати ласощами і поглажуванням.

Уміло сполучати обшук місцевості і приміщень по відомим і невідомим для дресирувальника умовам. Використовувати особисті речі людини, суворо дотримуватися правил зберігання речей і дотримання чистоти запахів. Кількість предметів і їх місцезнаходження (на землі, деревах, закопані та ін.) на кожному занятті замінювати, домагатися, щоб собака шукав речі не тільки “нижнім”, але і “верхнім” нюхом.

На кожному занятті вчити дресирувальника:

а) методиці організації заняття;

б) ставити задачу помічнику на розкидання предметів, дресирувальнику на огляд місцевості або приміщення;

в) аналізувати дії дресирувальника, давати рекомендації по усуненню можливих помилок;

г) аналізувати свої дії і роботу собаки після кожного заняття, робити запис в журналі обліку дресирування собаки.

В другому періоді відпрацьовуються наступні ускладнення:

-   поступово збільшуються розміри ділянки, що оглядається до 100х150 м;

-   ускладнюється характер ділянок, що оглядаються, змінюється кількість, якість, форма і колір апортувальних предметів;

-   собак привчають до пошуку помічника і предметів в нежилих приміщеннях;

-   вироблюють навик позначення виявлених речей, не торкаючи їх;

-   заняття відбуваються у різний час доби по відомим і невідомим для дресирувальника умовам;

-   збільшується давнина між розкиданням предметів і початком їх пошуку до 2-х годин;

-   керування собакою здійснюється як на повідку, так і без повідка.

Збільшення розмірів оглядаємих ділянок до 100х150 м

Від заняття до заняття поступово ускладнюється режим роботи собаки, збільшуються розміри ділянок, що оглядаються по ширині до 100 м і в довжину 150 м. В цих випадках ділянки, що оглядаються поділяються на дві напівділянки розмірами 50х150 м і оглядаються почергово.

При цьому шлях руху дресирувальника поступово стає прямим, він керує собакою, рухаючись посередині ділянки, тільки позначає напрямок свого руху.

Паралельно ускладнюється характер місцевості (відбираються перехрещені ділянки з наявністю кущів, дерев та ін.). вправи відбуваються на початку, середині, кінці заняття, вранці, вдень, ввечері і вночі. При переході до обшуку місцевості в нових умовах, особливо на перших порах, робота собаки полегшується зменшенням кількості речей, “пустих” кутів, розмірів ділянки.

По мірі активізації роботи собаки використовуються апортувальні предмети різної якості (шкіряні, металеві, пластмасові та ін.), невеликих розмірів і захисного кольору з рахунком фону місцевості. Періодично обшук місцевості відбувається по невідомим для дресирувальника умовам, тобто дресирувальник не знає про кількість розкиданих речей і їх місцезнаходження. При постановці задачі йому вказуються тільки межі ділянки, що оглядається. Ця вправа дозволяє перевірити ступінь підготовленості собаки, виявити можливі помилки дресирувальника і, крім того, дресирувальник набуває навики керування собакою в реальних умовах служби.

Привчання собаки позначати виявлені речі, не торкаючись їх

У відповідності з вимогами службових інструкцій виявлені під час огляду предмети собака не повинен піднімати. Вони повинні залишатися там, де були виявлені. Місця їх виявлення дресирувальник позначає прапорцями (гілками), про результати огляду докладає керівникові заняття.

При виявленні предмета собака повинен сідати біля нього або облаювати. На перших заняттях доцільно на ділянках місцевості, в приміщеннях розкладати тяжкі предмети, підвішувати або закопувати їх. При виявленні собакою речі дресирувальник по команді “Сидіти” сажає собаку біля неї або командою “Голос” викликає лай, після чого заохочує собаку ласощами. В подальшому розкидаються різноманітні речі і при їх виявленні дресирувальник командою “Сидіти” попереджує спробу собаки схопити предмет, при необхідності подає команду “Фу”.

Треба домагатися, щоб собака самостійно сідав біля виявленого предмета, а при відсутності дресирувальника подав голос.

Нормативи підготовленості собаки

До кінця другого періоду дресирування собака повинний:

-     активно та зацікавлено робити зигзагоподібний пошук предметів на ділянці місцевості розмірами 100х150 м і в різних приміщеннях, як на довгому повідку, так і без повідка;

-     самостійно позначати виявлені предмети, сідаючи біля них або голосом.

РОЗДІЛ4 ТРЕТІЙ ПЕРІОД

Задача: удосконалювати у собаки навик обшуку місцевості у комплексі з іншими спеціальними навиками в умовах близьких до вимог служби.

При організації занять необхідно дотримуватися наступних вимог:

-           заняття проводити в будь-який час доби (не менш 30% в нічний час) в комплексі з роботою по запаховому сліду, вартуванням на різних ділянках місцевості;

-           обшук місцевості і приміщень робити по невідомим для дресирувальника умовам і лише періодично по відомим. На кожному занятті необхідно утворювати для дресирувальника складну обстановку, яка б вимагала творчість і мислення;

-           домагатися вироблення у дресирувальника організаторських і командирських якостей;

-           усі заняття проводити на фоні виконання службових задач, відпрацювання кожного запахового сліду закінчувати обшуком місцевості в районі затримання помічника.

Вимоги до підготовленості дресирувальника

Він повинен:

-     у досконалості вивчити особливості поведінки свого собаки;

-     оволодіти навиками керування собакою в процесі його дресирування і використання в умовах, близьких до вимог служби;

-     уміти організувати і керувати оглядом місцевості ;

-     навчитися досконально орієнтуватися на місцевості складної обстановки удень і вночі.

В третьому періоді дресирування відпрацьовуються такі ускладнення:

-   збільшення розмірів ділянки, що оглядається до 200х200 м;

-   проведення занять у різний час доби, при будь-якій погоді, на різних по характеру ділянках місцевості і приміщень з освітлюванням місцевості освітлювальними патронами (вночі);

-   збільшення часу від початку розкидання предметів до пуску собаки на пошук їх до 4-х годин і більше;

-   обшук місцевості з подальшим відпрацюванням запахового сліду або після відпрацювання в районі затримання помічника;

-   обшук місцевості в комплексі з відпрацюванням запахового сліду, з вартуванням на місці і в русі в умовах виконання службових задач;

-   обшук місцевості впродовж лінії руху помічника.

Збільшення розмірів ділянки

В заключному періоді дресирування удосконалюються навики обшуку місцевості і приміщень з метою виявлення речей, людини або його запахового сліду продовжується в умовах, які наближені до вимог служби. Тому і розміри ділянки, що оглядається повинні відповідати 200х200 м, тобто огляд місцевості в районі затримання проводиться в радіусі не менше 100 м.

На початку третього періоду огляд місцевості відбувається на ділянці 150х200 м. Ця ділянка розбивається на три підділянки розмірами по 50х200 м і оглядаються позачергово.

Потім розміри збільшуються поступово до 200х200 м.

При огляді таких великих ділянок дресирувальники повинні дотримуватися наступної послідовності — спочатку оглядати середні ділянки (2,3), а потім крайні (4,1). Це пояснюється тим, що заховані предмети (зброя, документи та ін.) порушника скоріше всього будуть на ближніх (середніх) від місця затримання порушника ділянках.

До того ж можливість виявлення собакою предметів порушника більше, доки він не втомлений, і шукати буде активніше.

Заняття по обшуку місцевості треба проводити в різний час доби, при будь-якій погоді, на різних по складності ділянках місцевості при освітлюванні ділянки в нічний час освітлювальними патронами.

При обшуку місцевості слід враховувати, що межі ділянки, що оглядається, умовні. Тому можлива перевірка місць, які знаходяться за межами наміченої ділянки, особливо, якщо собака виявляє до них інтерес.

В подальшому вправи відпрацьовуються в комплексі з іншими спеціальними прийомами.

Обшук місцевості в комплексі з іншими спеціальними прийомами

На вказаній ділянці місцевості помічник, не заходячи на ділянку, розкидає 4-5 предметів і ховається в схованку на кінці ділянки. В цьому випадку спочатку відбувається обшук місцевості з метою виявлення речей, а потім обшук продовжується до виявлення і затримання помічника. В подальшому помічник повинен ретельно маскувати на деревах, в кущах, під хворостом, в ямі тощо.

Обшук місцевості з подальшим відпрацюванням запахового сліду і після відпрацювання сліду в районі затримання помічника

Помічник розкидає на ділянки 4-5 предметів, потім заходить на край ділянки і прокладає запаховий слід у відповідності з завданням.

По закінченні необхідної давнини, спочатку відбувається обшук місцевості з метою виявлення предметів. Після виявлення і позначення всіх речей відпрацьовується запаховий слід помічника до його затримання.

В подальшому після кожного відпрацювання запахового сліду і 5-10-хвилинного відпочинку, собака пускається на обшук місцевості або приміщення в районі затримання помічника з метою виявлення викиданих, закопаних або підвішених речей (документів, зброї та ін.). Розміри ділянки, що оглядається, повинні бути не менше 200х200 м.

Дресирувальник розбиває по орієнтирам вказану ділянку на 4 підділянки розмірами по 50х200 метрів і почергово їх оглядає з рахунком напрямку вітру.

Обшук місцевості в комплексі з вартуванням.

Через намічену дозорну стежку прокладається запаховий слід. В кінцевому пункті розкидаються предмети. Помічник ховається у сховище. По закінченні наміченої давнини сліду дресирувальник з собакою виконує вартування в русі і, виявив запаховий слід відпрацьовує його, затримує помічника. Потім, відконвоював його в сторону, робить обшук місцевості з метою виявлення кинутих предметів.

Огляд місцевості продовж лінії сліду (маршрута руху затриманого)

В практиці служби часто інструктору приходиться робити огляд місцевості продовж лінії сліду з метою виявлення можливо кинутих порушником предметів. Тому у пошукового собаки повинен бути вироблений навик пошуку предметів продовж лінії сліду.

Для цього помічник, рухаючись по вказаному маршруту, кидає речі вправо і вліво від себе.

Через певний час дресирувальник пускає собаку на обшук місцевості продовж лінії сліду, рухаючись зигзагоподібно вправо-вліво, перехрещуючи запаховий слід помічника. Можна робити одночасно огляд двома собаками рухаючись по обидві сторони лінії запахового сліду.

По закінченні курсу дресирування, собака, який призначений для пошукової служби, повинний:

-   активно, організовано і зигзагоподібно робити обшук місцевості на ділянці 200х200 метрів, як на повідку, так і без повідка;

-   самостійно позначати виявлені предмети через 4 години після їх кидання, не торкаючись їх, а також сміливо вести боротьбу з виявленим помічником;

-   виявляти запахові сліди давниною до 2-х годин.


Висновок

В своїй курсовій роботі, темою якої є “Привчання собак до пошуку та виявлення речей людини на ділянці місцевості” я розглянув такі аспекти як методика вироблення у собаки даного навику, порядок ведення ускладнень по даному навику, помилки, що допускаються при дресируванні.

Вважаю, що дана курсова робота має велику актуальність, оскільки собаки підготовлені по даному навику є ефективним засобом посилення прикордонних нарядів, таких як “Вартовий кордону”, “Секрет”, “Заслін” і «Дозор». Тому що наявність підготовленого собаки в наряді дозволяє:

1. Своєчасно виявити і безшумно оповісти наряд про приближення порушників кордону на відстані 800-1000 м і тим самим не допустити неочіковану зустріч наряду з порушниками кордону, своєчасно проводячи необхідний маневр який дозволить результативно і швидко затримати їх.

2. Виявляти на охороняємій ділянці речі порушників кордону, й точно по слідах вести їх переслідування в будь-яких умовах погоди, місцевості, часу доби до їх затримання.

3. При поступленні сигналу “Тривога” на сигналізаційний прилад швидко провести огляд місцевості, встановити причину спрацювання і при виявленні слідів своєчасно затримати порушника кордону.

4. Після затримання порушників кордону провести огляд місцевості з метою виявлення зброї, документів та інших речей, а при конвоюванні виключити втечу порушників.

Таким чином, підготовлені собаки є незамінним засобом посилення прикордонного наряду в охороні Державного кордону.


Список використаної літератури

1. Ф.С. Арасланов, А.А. Алексеев, В.И. Шигорин «Дрессировка служебных собак.» Учебное пособие. – Алма-Ата: “Кайнар”, 1987.

2. Спортивная дрессировка собак служебных пород. – Москва, 1993.

3. В.Н. Зубко Основы служебного собаководсва. – М.: ДОСААФ, 1975.

4. Наставление по службе собак и следопытству в Пограничных войсках Украины. – Хмельницкий: ИПВУ, 1994.


Информация о работе «Привчання собак до пошуку та виявлення речей людини на ділянці місцевості»
Раздел: Биология
Количество знаков с пробелами: 29974
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
21658
0
0

... приходить дресирувальник і заохочує собаку. Протягом усього періоду навчання послідовно розширюють і ускладнюють завдання по обшуку місцевості для того, щоб удосконалювати відпрацьовується навичка: міняють обстановку, використовують різні метеорологічні умови і т.п. Приучення собаки до обшуку приміщень Відпрацювання навички обшуку приміщення проводять після навчання обшуку місцевості. Перші ...

Скачать
48363
2
0

... будиночки для гладкошерстих і собак домашнього утримання. У готелі здійснюється цілодобове чергування кінологів і щодня працює ветеринарний лікар. Розділ 4. Аналіз технології відпрацьовування елементів дресирування собак для захисно-караульної служби (ЗКС) Відпрацювання цих складних навичок передбачає: розвиток у собаки злості, сміливості і недовіри до сторонніх людей; відпрацювання в ...

0 комментариев


Наверх