2. Склад крові. Плазма. Сироватка

Кров відноситься до опорно-трофічних тканин. Вона складається з клітин - формених елементів і міжклітинної речовини - плазми. До форменим елементам крові належать еритроцити, лейкоцити і тромбоцити. Плазма крові являє собою рідину. Кров - єдина тканина організму, де міжклітинний речовина є рідиною.

Щоб відокремити формені елементи від плазми, кров треба вберегти від згортання і відцентрифуговувати. Формені елементи як більш важкі осядуть, а над ними буде шар прозорою, злегка опалесцентний рідини жовтого кольору - плазми крові.

Плазма крові складається з води та сухої речовини (9:1), яке включає органічні і неорганічні сполуки. Органічні речовини плазми крові представляють білки альбуміни, глобуліни, фібриноген, протромбін та інші - 60-90 г / л, амінокислоти - 5-14 мг/100 мл, сечовина - 3,33-8,32 ммоль / л, глюкоза - 0, 6-1,2 г / л, нейтральні жири - 1,5-3,0 г / л, мінеральні речовини - 9 г / л (переважно іони натрію, калію, кальцію, фосфору, хлору), ферменти, гормони і інші речовини .

Питома вага плазми становить 1,025-1,029, рН незначно коливається в межах 7,37 - 7,43. Сироватка - це плазма, в якій немає фібриногену та деяких інших речовин, що беруть участь в згортанні. Згортатися здатна не тільки кров, але і плазма. Плазма бере участь у багатьох процесах життєдіяльності організму. Вона переносить клітини крові, живильні речовини і продукти метаболізму і служить сполучною ланкою між усіма екстраваскулярними (тобто знаходяться поза кровоносних судин) рідинами; останні включають, зокрема, міжклітинну рідину, і через неї здійснюється зв'язок з клітинами і їх вмістом. Таким чином плазма контактує з нирками, печінкою та іншими органами і тим самим підтримує сталість внутрішнього середовища організму, тобто гомеостаз.

Реакція крові може коливатися максимум до рН 7,8 і мінімум до рН 7,0. порушення реакції крові, зниження (ацидоз) і підвищення (алкалоз) її може призвести до загибелі тварини. Реакцію плазми крові забезпечують чотири буферні системи: карбонатна, фосфатна, гемоглобіну і білків плазми крові.

Концентрація розчинених у плазмі речовин може побут виражена осмотичним тиском. Осмотичний тиск в більшій мірі забезпечується хлоридом натрію. Розчин хлориду натрію в концентрації 0,85% має таке ж осмотичний тиск, як і тиск плазми крові.

Якщо об'єм крові прийняти за 100%, то формені елементи складають близько 40-45%, а плазма - 50-60%. Обсяг формених елементів у крові, головним чином еритроцитів, називається гематокритною величиною або гематокритом. Гематокрит може бути виражений у відсотках (40-45%) або в літрах еритроцитів, що знаходяться в одному літрі крові (0,40-0,45 л / л)

Коли тварина давно не поїла або вона втратило багато рідини (сильне потіння, пронос, рясна блювота), то гематокритна величина зростає. У цьому випадку говорять про «згущення» крові. Такий стан несприятливо для організму, тому що істотно збільшується опір крові при її русі, що змушує серце сильніше скорочуватися. У порядку компенсації переходить частина води з тканинної рідини в кров, зменшується її виділення нирками і, як наслідок, виникає спрага. Зменшення гематокриту частіше має місце при захворюванні - при зниженні утворення еритроцитів, посиленому їх руйнуванні або після крововтрати.


3. Еритроцити. Будова, функції, кількість

Еритроцити виникли в процесі еволюції як клітини, що містять дихальні пігменти, які здійснюють перенесення кисню і діоксиду вуглецю. Зрілі еритроцити у рептилій, амфібій, риб і птахів мають ядра. Еритроцити ссавців - без'ядерні; ядра зникають на ранній стадії розвитку в кістковому мозку. Еритроцити можуть бути у формі двояко ввігнутого диска, круглі або овальні (овальні у лам і верблюдів), діаметр становить 0,007 мм, товщина - 0,002 мм,. У 1 мм3 крові людини міститься 4,5-5 млн. еритроцитів. Загальна поверхня всіх еритроцитів, через яку відбувається поглинання і віддача О2 і СО2, складає близько 3000 м2, що в 1500 разів перевищує поверхню всього тіла.

Кожен еритроцит жовтувато-зеленого кольору, але в товстому шарі еритроцитарна маса червоного кольору (грец. Erytros - червоний). Червоний колір крові обумовлений наявністю в еритроцитах гемоглобіну.

Утворюються еритроцити в червоному кістковому мозку. Середня тривалість їхнього існування становить приблизно 120 діб, Руйнуються вони в селезінці та в печінці, лише невелика їх частина піддається фагоцитозу в судинному руслі.

Еритроцити, що знаходяться в судинному руслі, неоднорідні. Вони розрізняються за віком, формою, розміром, стійкості до несприятливих факторів. У периферичної крові одночасно перебувають молоді, зрілі та старі еритроцити. Молоді еритроцити в цитоплазмі мають включення - залишки ядерної субстанції і називаються ретикулоцити. У нормі ретикулоцити становлять не більше 1% від всіх еритроцитів, підвищене їх зміст вказує на посилення еритропоезу.

Двоввігнуті форма еритроцитів забезпечує велику площу поверхні, тому загальна поверхня еритроцитів в 1,5-2,0 тисячі разів перевищує поверхню тіла тварини. Частина еритроцитів мають кулясту форму з виступами (шипиками), такі еритроцити називаються ехіноцити. Деякі еритроцити - куполоподібної форми - стомацити.

Еритроцит складається з тонкої сітчастою строми, осередки якої заповнені пігментом гемоглобіном і більш щільної оболонки.

Оболонка еритроцитів, як і всіх клітин, складається з двох молекулярних ліпідних шарів, в які вбудовані білкові молекули. Одні молекули утворюють іонні канали для транспорту речовин, інші є рецепторами, або мають антигенні властивості. У мембрані еритроцитів високий рівень холінестерази, що оберігає їх від плазмового ацетилхоліну.

Через напівпроникну мембрану еритроцитів добре проходять кисень і вуглекислий газ, вода, іони хлору, бікарбонати. Іони калію і натрію проникають через мембрану повільно, а для іонів кальцію, білкових і ліпідних молекул мембрана не проникна. Іонний склад еритроцитів відрізняється від складу плазми крові: всередині еритроцитів підтримується більш висока концентрація іонів калію і менша натрію, ніж у плазмі крові. Градієнт концентрацій вказаних іонів зберігається за рахунок роботи натрій-калієвого насоса.

Функції еритроцитів:

1. перенесення кисню від легень до тканин і діоксиду вуглецю від тканин до легень.

2. підтримку рН крові (гемоглобін і оксигемоглобін складають одну з буферних систем крові)

3. підтримання іонного гомеостазу за рахунок обміну іонами між плазмою та еритроцитами.

4. участь у водному і сольовому обміні.

5. адсорбція токсинів, в тому числі продуктів розпаду білка, що зменшує їх концентрацію в плазмі крові і перешкоджає переходу в тканині

6. участь у ферментативних процесах, у транспорті поживних речовин - глюкози, амінокислот.

Кількість еритроцитів у крові:

У середньому у великої рогатої худоби в 1 л крові міститься (5-7) • 1012 еритроцитів. коефіцієнт 1012 називається «тера», і загальний вид запису наступний: 5-7 Т / л. У свиней в крові міститься 5-8 Т / л, у кіз до 14 Т / л. У кіз велика кількість еритроцитів зумовлено тим, що вони дуже маленького розміру, тому обсяг всіх еритроцитів у кіз такий же як і в інших тварин.

Зміст еритроцитів у крові у коней залежить від їх породи та господарського використання: у коней крокових порід - 6-8 Т / л, у рисистих - 8-10, а у верхових до 11 Т / л. Чим більша потреба організму в кисні і поживних речовинах, тим більше еритроцитів міститься в крові. У високопродуктивних корів рівень еритроцитів відповідає верхній межі норми, у низьзкомолочних - нижньої.

У новонароджених тварин кількість еритроцитів у крові завжди більше, ніж у дорослих. Так у телят 1-6-місячного віку вміст еритроцитів доходить до 8-10 Т / л і стабілізується на рівні властивому дорослим до 5-6 років. У самців в крові міститься більше еритроцитів, ніж у самок.

Рівень вмісту еритроцитів у крові змінюється. Зменшення кількості еритроцитів нижче норми (еозінопенія) у дорослих тварин зазвичай спостерігається при захворюваннях, а підвищення понад норму можливо і при захворюваннях і у здорових тварин. Збільшення вмісту еритроцитів у крові у здорових тварин називається фізіологічним еритроцитозом. Розрізняють 3 форми: перерозподільний, істинний і відносний.

Перерозподільний еритроцитоз виникає швидко і є механізмом термінової мобілізації еритроцитів при раптовому навантаженні - фізичної, або емоційною. При навантаженні виникає кисневе голодування тканин, в крові накопичуються недоокислені продукти обміну. Подразнюються хеморецептори судин, порушення передається в ЦНС. Відповідна реакція здійснюється за участю синоптичної нервової системи. Відбувається викид крові із кров'яних депо і синусів кісткового мозку. Таким чином механізми перерозподільного еритроцитозу спрямовані на перерозподіл наявного запасу еритроцитів між депо і циркулюючої кров'ю. Після припинення навантаження вміст еритроцитів у крові відновлюється.

Істинний еритроцитоз характеризується збільшенням активності кістково-мозкового кровотворення. Для розвитку його потрібно більш тривалий час, а регуляторні процеси виявляються більш складними. Індикується тривалою кисневою недостатністю тканин з утворенням у нирках низькомолекулярного білка - еритропоетину, який і активізує еритроцитоз. Істинний еритроцитоз зазвичай розвивається при систематичних тренуваннях, тривалому утриманні тварин в умовах зниженого атмосферного тиску.

Відносний еритроцитоз не пов'язаний ні з перерозподілом крові, ні з виробленням нових еритроцитів. Відносний еритроцитоз спостерігається при зневодненні тваринного, внаслідок чого зростає гематокрит


Висновок

Для нормальної діяльності всіх органів і систем організму необхідно постійне постачання їх кров'ю. Припинення кровообігу навіть на короткий термін (у мозку всього на кілька хвилин) викликає незворотні зміни. Це обумовлено тим, що кров виконує в організмі важливі функції, необхідні для життя.

У крові безперервно йдуть процеси руйнування і освіти формених елементів. Регулювання кровотворення відбувається нейрогуморальним шляхом. Нервові й ендокринні впливу здійснюються за рахунок специфічних посередників - гемопоетинів. Еритропоетин - стимулятори еритропоезу. Вони утворюються в печінці, селезінці, але головним місцем їх утворення вважаються нирки. Еритропоетин є поліпептидами відносно невеликий молекулярної маси. Їх кількість в крові збільшується при зменшенні кількості еритроцитів.

Крім того для нормального дозрівання еритроцитів необхідні вітаміни (ціанокобаломін, піридоксин, фолієва кислота) Ціанокобаломін, так званий зовнішній фактор кровотворення, надходить в організм з кормом. Він всмоктується і засвоюється тільки в тому випадку, якщо слизова оболонка пілоричної частини шлунка виділяє особливу речовину - так званий внутрішній чинник кровотворення, або фактор Кесла. За відсутності цієї речовини порушується всмоктування ціанокобаломіна і утворення еритроцитів гальмується. Піридоксин необхідний для синтезу гема. Фолієва кислота для синтезу глобіну. Рибофлавін бере участь у процесі утворення ліпідної строми еритроцитів, пантотенова кислота - у синтезі фосфоліпідів. Для еритропоезу потрібен також вітамін С - підсилює всмоктування заліза з кишечнику, сприяє утворення гему, стимулює дію фолієвої кислоти. Крім вітамінів, тварини повинні отримувати з кормом достатньо білків і мінеральних речовин. Отже, повноцінне годування - необхідна умова освіти і дозрівання еритроцитів.


Список літератури

1. Лисов В.Ф., Максимов В.І. Основи фізіології та етології тварин. - М.: Колос, 2004. - 248с., [4] л. Іл.: - (Підручники і навч. Посібники для студентів вищих навчальних закладів).

2. Скорпічев В.Г., Шумілов Б.В. Морфологія і фізіологія тварин: Навчальний посібник. - СПб.: Вид. «Лань», 2004.-416 с.: Іл. - (Підручники для вузів. Спеціальна література).

3. Фізіологія сільськогосподарських тварин. Під ред. О.М. Голікова, Г.В. Паршутіна. - 2-е вид., Перераб. і доп. - М.: Колос, 1980. - 480 с., Іл., 2л. Іл. - (Підручники і навч. Посібники для студентів вищих с.-г. навч. Закладів)

4. В.Г. Скопич, Т.А. Ейсимонт і ін Фізіологія та етологія тварин. М.: Колос, 2005. - 456с. (Підручники і навч. Посібники для студентів вищих навчальних закладів).

5. Фізіологія сільськогосподарських тварин / О.М. Голіков, Н.У. Базанова, З.К. Кожебеков та ін; Під ред. О.М. Голікова. - 3-е вид., Перероблене і доповнене. - М.: Агропромиздат, 1991. - 432 с., [4] л. мул.: - мул. - (Підручники і навч. Посібник для студентів вищих навчальних закладів).


Информация о работе «Фізіологія крові. Еритроцити»
Раздел: Биология
Количество знаков с пробелами: 18179
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
44571
0
0

... . біохімічного з”їзду. – Харків, 2006. – С.216. Дисертант проводила експериментальні дослідження, брала участь в аналізі результатів та написанні статті. АНОТАЦІЇ   Першин О.І. Біохімічні механізми впливу свинцю на клітини крові у щурів. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук за спеціальністю 03.00.04 – біохімія. – Інститут біології тварин УААН, Львів, ...

Скачать
34822
6
0

... функція полягає у виведенні шлаків. Гуморальна функція забезпечується шляхом транспорту гормонів та інших біологічно активних речовин. Гомеостатична функція полягає у підтриманні сталості внутрішнього середовища організму, в тому числі імунного гомеостазу. Плазма крові - це колоїдний розчин, в'язкість якого у 5 разів вища, ніж в'язкість води. Плазма містить у собі 90-93% води та 7-10% сухого ...

Скачать
79596
0
0

... (колірний показник 0,85-1,05). До цього типу анемій відносяться гіпопластична анемія, більшість гемолітичних анемій, гостра постгеморагічна анемія та метапластичні анемії. III.  Анемія гіперхромна (колірний показник >1,05) До цього типу анемій відносяться В12-дефіцитна та фолієводефіцитна анемії. Примітка: Колірний показник (КП) – величина, що відображує вміст гемоглобіну в еритроциті, ...

Скачать
114995
6
6

... роках минулого століття, що малярія передається тільки комарами анофелес, і для того, щоб комар міг переносити інфекцію, в ньому має відбутись цикл статевого розмноження паразита. В основі епідеміології малярії лежить та обставина, що комар є єдиним можливим переносником інфекції від людини до людини, причому остання є також єдиним проміжним господарем малярійного паразита, тому v що жодна інша ...

0 комментариев


Наверх