1. Прогнозування розвитку активів.

Дана система полягає в розробці стратегії розвитку активів і фінансової політики по основних аспектах їх формування і використання. Вона є найбільш складною серед інших систем планування для своєї реалізації високої кваліфікації виконавців. На виробничому підприємстві система прогнозування в будь-якій сфері фінансової діяльності, в тому числі і в сфері забезпечення розвитку активів, базується на визначеній фінансовій ідеології, здійснення фінансової діяльності конкретного підприємства, що визначається його „місією" і фінансовим менталітетом його засновників та менеджерів.

2. Поточне планування формування і використання активів.

Дана система полягає в розробці поточних фінансових планів по окремих аспектам формування і використання активів.

Це планування приймає участь у розробці конкретних видів поточних та фінансових планів, які дозволяють визначити планові показники розвитку операційних та інвестиційних активів підприємства та рівень ефективності їх використання на наступний період.

3. Оперативне планування формування і використання активів підприємств.

Дана система полягає в розробці і доведенні до виконання бюджетів, платіжних календарів і других форм оперативних планових завдань по всіх основних питаннях формування і використання активів.

Планування активів на наступний період для підприємства Берегометське ДЛМГ тобто на 2008 рік, складається з таких послідовних основних етапів:

- планування потреби в активах;

- оптимізація складу активів.

Загальна послідовність дій, необхідна для планування потреби підприємства в необоротних активах наступна:

1. Послідовність дій необхідна для планування потреби підприємства в необоротних активах:

Планування потреби в нематеріальних активах;

Планування потреби в основних засобах;

Планування обсягу довгострокових фінансових інвестицій

2. Послідовність дій необхідна для планування потреби підприємства в оборотних коштах:

для формування товарних запасів;

для формування інших матеріальний активів;

для формування дебіторської заборгованості;

для формування грошових активів.

1. Розробка балансу оборотних та необоротних активів, що узгоджує потребу в них з джерелами їх формування.

Також слід зазначити, що діяльність підприємства характеризується наступними основними особливостями, визначаючи специфіку використання активів, що їх обслуговують:

а) вона є головним компонентом всієї господарської діяльності підприємства, основною метою його функціонування.

б) операційна діяльність носить пріоритетний характер стосовно інвестиційного, фінансового й іншого видів діяльності.

в) господарські операції, що входять до складу операційної діяльності підприємства, носять самий регулярний характер.

г) у процесі операційної діяльності споживається значний об'єм живої праці, на відміну від фінансової й інвестиційної діяльності, де витрати цієї праці несуттєві.

д) операційній діяльності властиві, поряд із загальними, і специфічні види ризиків, що об'єднуються поняттям комерційний ризик.

Фінансовий стан підприємства безпосередньо залежить від стану та ефективності використання його оборотних коштів. Вони необхідні для здійснення всіх видів діяльності підприємства. Важливим завдання фінансових служб є обґрунтування розміру (нормативу) та визначення оптимального співвідношення між складовими обігових коштів підприємства. Особливу увагу слід приділяти оптимізації структури обігових коштів, дослідженню резервів прискорення їх обертання. Оцінка ефективності використання обігових коштів здійснюють за системою показників, яка дозволяє визначити основні напрямки поліпшення фінансового стану підприємства та підвищення його конкурентоспроможності на ринку.

Оптимізація обсягу обігових активів підприємства повинна виходити з обраного типу політики формування обігових активів підприємства і забезпечувати заданий рівень співвідношення ефективності їх використання та ризику. Процес оптимізації обсягу активів складається з трьох основних етапів.

На першому етапі з урахуванням результатів аналізу обігових активів в попередньому періоді визначається система заходів по реалізації резервів, спрямованих на скорочення тривалості операційного та фінансового циклів. При цьому скорочення тривалості окремих циклів не повинно призводити до зниження обсягів реалізації продукції.

На другому етапі з врахуванням обраного типу політики формування обігових активів, планового товарообігу і резервів скорочення тривалості операційного оптимізується обсяг та рівень окремих видів цих активів. Засобом такої оптимізації є нормування періоду їх обсягу та суми.

На третьому етапі визначається загальний обсяг обігових активів виробничого підприємства на наступний період:

Кап = ЗСп + ЗГп + ДЗп + Дап+Пп, (3.1)

де Кап- загальний обсяг обігових активів виробничого підприємства на кінець наступного періоду.

ЗСп — сума запасів товарів на кінець наступного періоду,

ЗГп — сума запасів готової продукції та незавершеного виробництва на кінець наступного періоду.

ДЗп - сума дебіторської заборгованості на кінець наступного періоду, ДАп - сума грошових активів на кінець наступного періоду,

Пп. - сума інших обігових активів на кінець наступного періоду.

Оптимізація загального обсягу та складу необоротних активів підприємства здійснюється з урахуванням знайдених в процесі аналізу можливих резервів зростання використання необоротних активів в наступному періоді. До числа основних резервів відносяться: підвищення ефективності використання необоротних активів в часі (за рахунок збільшення коефіцієнта змінності і безперервної їх роботи), за потужністю (за рахунок підвищення ефективності використання окремих їх видів відповідно до технічної потужності. Формула для визначення необхідного обсягу операційних необоротних активів підприємства в майбутньому періоді має такий вигляд:

ОПова = (ОВАк - ОВАнп)*(1+ПрКИв)*(1+Прорв), (3.2)

де Опова - загальна потреба підприємства в операційних необоротних активах в наступному періоді,

ОВАк - вартість необоротних активів, що використовуються підприємством на кінець звітного періоду,

ОВАнп - вартість оборотних активів підприємства, що не використовуються виробничим підприємством,

ПрКИв - плановий приріст коефіцієнта використання необоротних активів в часі,

ПрКИм - плановий приріст коефіцієнта використання необоротних активів за потужністю,

Прорв- плановий темп приросту обсягу реалізації продукції.

Проведемо розрахунок формули (3.2.):

ОПова = (3357,9-2282,1)*(1+0,05)*(1+0,02)=1075,8*1,05*1,02=1152,2 тис. грн.

Отже, підприємству необхідно 1152,2 тис. грн. окремих видів операційних необоротних активів, що дозволить оптимізувати їх вартісний склад в рамках загальної потреби [11,143-158].

Проаналізувавши оборотні та необоротні активи Берегометського ДЛМГ за 2007-2008 рр., пропонуються такі напрями оптимізації їх складу на 2008 рік:

1. Оптимізація складу основних засобів підприємства з метою зростання виробництва, зниження собівартості продукції та зростанню грошових нагромаджень підприємства. Протягом 2007 року частка основних засобів зросла з 50,9% до 58,0% внаслідок того, що вони не зазнали значного фізичного та морального зносу машин і обладнання, інструментів, приладів та інвентарю. Тому пропонується підтримувати існуючий рівень функціонування даних основних засобів на підприємстві.

2. Оптимізація складу запасів Берегометського ДЛМГ, оптимізація розміру основних груп поточних запасів та оптимізація загальної суми запасів товарно-матеріальних цінностей, які включаються до складу оборотних активів.

Протягом 2007 року значно зросли виробничі запаси, тварини на вирощуванні та відгодівлі, незавершене виробництво. Це свідчить про те, що продукція даного підприємства не користується достатнім попитом у покупців і виникає потреба в оптимізації її кількості. Тому необхідно підвищити якість продукції, провести маркетингові дослідження з метою виявлення причини зменшення продажу продукції та провести ефективну маркетингову політику.

3. Оптимізація середнього залишку грошових активів підприємства..

Грошові кошти є матеріальною формою фінансових ресурсів підприємства. Їх наявність на момент оцінки характеризує обсяг наявних фінансових ресурсів, які можуть інвестуватися в новий цикл господарської чи інвестиційної діяльності, визначає стан поточної платоспроможності підприємства та ліквідності його активів.

Протягом 2007 року у Берегометського ДЛМГ спостерігається зменшення частки грошових коштів в національній валюті з 1,5% до 1,4%. Тому необхідно збільшити залишки грошових коштів з метою підвищення фінансової здатності підприємства до проведення господарської діяльності чи її поточного обслуговування.

4. Оптимізація загального розміру дебіторської заборгованості Берегометського ДЛМГ з метою попередження уповільнення платіжного обороту і забезпечення своєчасної інкасації боргу.

5. Оптимізація структури джерел фінансування оборотних активів з метою забезпечення необхідної в них потребі відповідними фінансовими ресурсами.

Проаналізувавши активи підприємства Берегометський ДЛМГ можна розробити такі напрями оптимізації активів:

1. Оптимізація складу основних засобів підприємства.

2. Оптимізація розміру основних груп поточних запасів та оптимізація загальної суми запасів товарно-матеріальних цінностей, які включаються до складу оборотних активів.

3. Оптимізація середнього залишку грошових активів підприємства.

4. Оптимізація загального розміру дебіторської заборгованості.

5. Оптимізація структури джерел фінансування оборотних активів з метою забезпечення необхідної в них потребі відповідними фінансовими ресурсами.

За даними аналізу можна спрогнозувати приблизне зростання виручки, середньої величини обігових коштів, чистого прибутку та основних засобів у плановому 2008 році.

На основі запланованих даних можна визначити прогнозовані показники. Темп приросту виручки за 2006 - 2007 рр. склав 34,9%. За цей же період темп приросту середньої величини оборотних коштів склав 12,4%, а основних засобів - 6,3%. Припустимо, що чистий прибуток збільшиться вдвічі і складе приблизно 329,0 тис. грн., так як це необхідно зробити Берегометському ДЛМГ для підвищення показників рентабельності у 2008 році.

Таблиця 3.1 Розрахунок прогнозних показників на 2008 рік

Показник 2006 рік 2007 рік Темп приросту (%) Прогнозований показник на 2008 рік
Чистий дохід (виручка) тис.грн. 12494,3 16850,4 34,9 22731,2
Середня величина оборотніх коштів тис.грн. 4448,1 5000,1 12,4 5620,1
Середня величина основних засобів тис.грн. 2926,2 3110,2 6,3 3306,1
Чистий прибуток тис.грн 457,2 164,5 - 329,0
Коефіцієнт обертання 2,81 3,37 - 4,04
Продовження табл. 3.1
Рентабельність оборотних коштів (%) 10,3 3,3 - 5,8
Фондовіддача. тис.грн. 4,270 5,418 - 6,876
Рентабельність основних засобів 15,6 5,3 - 10,0

Як видно, якщо підприємство буде дотримуватись обраної у 2007 році стратегії та збільшить чистий прибуток, то у 2008 році це забезпечить підвищення таких показників: коефіцієнта обертання активів, рентабельність оборотних коштів, фондовіддачі та рентабельності основних засобів.

Отже, для ефективної діяльності кожне підприємство повинно планувати свою діяльність та передбачувати майбутній розвиток свого підприємства в даних умовах на певному ринку. Тому дуже важливо, щоб керівництво підприємства усвідомило необхідність оптимізації складу активів та передбачило його склад у наступному періоді. Завчасне виявлення цього може дати підприємству значну перевагу перед конкуруючими підприємствами.


Висновки і пропозиції

Активи являють собою економічні ресурси підприємства у різних видах, які використовуються в процесі здійснення господарської діяльності. Вони формуються для конкретних цілей здійснення цієї діяльності у відповідності до місії та стратегії економічного розвитку підприємства і у формі сукупних майнових цінностей характеризують основу його економічного потенціалу. Активи підприємства повинні відповідати функціональній направленості та обсягам діяльності виробничого підприємства. Тільки при такій відповідності вони уявляють для підприємства певну цінність, як його економічні ресурси, що призначені для використання у наступному періоді.

Політика управлінням активами підприємства включає: управління оборотними активами, управління необоротними активами, управління операційними активами. Основними етапами управління оборотними активами є:

1. Аналіз оборотних активів підприємства в попередньому періоді.

2. Вибір політики формування оборотних активів на підприємства.

3. Оптимізація обсягу оборотних активів.

4. Оптимізація співвідношення постійної й змінної частин оборотних активів.

5. Забезпечення необхідної рентабельності оборотних активів.

6. Забезпечення необхідної ліквідності оборотних активів.

7. Вибір форм і джерел фінансування оборотних активів.

У системі управління операційними необоротними активами підприємства однією з найбільш важливих функцій фінансового менеджменту є забезпечення своєчасного й ефективного їхнього оновлення. Фінансове управління оновленням операційних необоротних активів підпорядковане загальним цілям політики управління цими активами та конкретизує управлінські рішення в цій області.

Управління операційними активами підприємства являє собою систему принципів і методів розробки й реалізації управлінських рішень, пов'язаних з їхнім формуванням, ефективним використанням в операційній діяльності підприємства й організацією їхньої роботи.

Основними завданнями управління операційними активами є:

1. Формування достатнього об'єму й необхідного складу активів, що забезпечують задані темпи розвитку операційної діяльності.

2. Оптимізація обороту активів.

3. Забезпечення максимальної прибутковості (рентабельності) активів при передбаченому рівні комерційного ризику.

4. Забезпечення постійної платоспроможності підприємства за рахунок підтримки достатнього рівня ліквідності активів.

5. Забезпечення мінімізації комерційного ризику використання активів при передбаченому рівні їхньої прибутковості (рентабельності).

Проведеним аналізом фінансової діяльності підприємства Берегометського ДЛМГ встановлено динаміку його активів, оцінено зміни у їх складі та розраховано частки окремих видів активів у загальному обсязі активів, ефективність їх використання.

Після проведення аналізу активів підприємства у розрізі динаміки, оцінивши їх структурні зміни та ефективність використання, слід відмітити наступні позитивні та негативні тенденції.

Аналізуючи активи підприємства Берегометського ДЛМГ за 2007 рік слід відзначити, що діяльність підприємства є досить стабільною.

Проаналізувавши оборотні та необоротні активи Берегометського ДЛМГ за 2006-2007 рр. можна зробити висновок:

1.         Склад основних засобів підприємства необхідно покращити за допомогою зростання виробництва, зниження собівартості продукції та зростання грошових нагромаджень підприємства.

 Протягом 2007 року частка основних засобів зросла з 50,9% до 58,0% внаслідок того, що вони не зазнали значного фізичного та морального зносу машин і обладнання, інструментів, приладів та інвентарю. Тому необхідно підтримувати існуючий рівень функціонування даних основних засобів на Берегометському ДЛМГ.

Частка основних засобів в оборотних активах підприємства в звітному періоді склала 0,580, що перевищує аналогічний показник за 2006 рік на 0,071 пункти, який тоді становив 0,509 і характеризує позитивну тенденцію в бік збільшення. Особливо збільшення даного показника є характерним в умовах інфляції. Коефіцієнт зносу основних засобів в 2007 році склав 0,472 і зменшився в абсолютному порівнянні з 2006 роком на 0,02 пункти, що теж являється позитивним для даного підприємства. Коефіцієнт придатності за звітний період, порівняно із попереднім збільшився на 0,02 пункти і означає те, що 0,528 основних засобів є придатною для експлуатації підприємством в процесі господарської діяльності.

2. Склад запасів Берегометського ДЛМГ, розмір основних груп поточних запасів та загальні суми запасів товарно-матеріальних цінностей, які включаються до складу оборотних активів.

Протягом 2007 року значно зросли виробничі запаси, тварини на вирощуванні та відгодівлі, незавершене виробництво. Це свідчить про те, що продукція даного підприємства не користується достатнім попитом у покупців і виникає потреба в оптимізації її кількості. Тому необхідно підвищити якість продукції, провести маркетингові дослідження з метою виявлення причини зменшення продажу продукції та провести ефективну маркетингову політику.


Информация о работе «Економічна оцінка активу балансу підприємства»
Раздел: Бухгалтерский учет и аудит
Количество знаков с пробелами: 75247
Количество таблиц: 11
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
57536
5
1

... недостатності або неспроможності залучення кредиту та фінансової кризи. Висновки та пропозиції   Отже, підсумовуючи вище сказане, можна зробити висновок, що економічна оцінка пасиву балансу є одним з найважливіших розділів аналізу фінансового стану підприємства. Причиною цього є надзвичайно велике практичне значення. Без чіткої, прозорої інформації про стан, структуру та динаміку змін у майні ...

Скачать
152650
37
7

... ·  фазу економічного розвитку системи; ·  стадію життєвого циклу підприємства. Фаза економічного циклу розвитку економічної системи є базовим зовнішнім чинником, що впливає на фінансову стійкість підприємства. Залежно від фази економічного розвитку системи будуть різними темпи реалізації продукції, виробництва, їх співвідношення, рівень інвестицій підприємства у товарні запаси, доходів підприє ...

Скачать
130574
15
0

... доцільно вдосконалити сукупність функцій, покладених на відділи (управління, департаменти) ризику для розвитку інтегральних систем оцінки банківського ризику. 2. Діагностика діяльності ДЕЗ УкрНДІВЕ   2.1 Загальна характеристика підприємства Дослідно-експериментальний завод створений наказом № 389 від 14.12.1962 р. по Міністерству паливної промисловості СРСР. У середині 70-х років завод був ...

Скачать
175478
8
58

... 1. В першому розділі роботи розглянуті теоретичні питання: - сутності бізнес-планування на підприємстві; - основного інструментарію економічного обґрунтування ефективності бізнес –плану підприємства 2. У другому розділі роботи: проаналізована робота ТОВ «ДКБ «РОТЕКС» на внутрішньому ринку упаковки, досліджений його внутрішній потенціал; проаналізовані з застосуванням експертних методів цінові ...

0 комментариев


Наверх