4. Конструювання

Конструювання апаратури на цифрових мікросхемах включає наступні основні етапи: створення макета друкарської платні, розробку топології виготовлення друкарської платні, конструювання корпусу приладу, в якому повинна бути розміщений друкарська платня. Значення етапу конструювання при побудові апаратури на мікросхемах дуже велике, тому що саме такі елементи конструкції як друкарська платня, елементи кріплення і інші, значною мірою визначають об'єм, масу і надійність апаратури.

4.1 Виготовлення макета друкарської платні

Платню з провідниками і контактними майданчиками використовують тоді, коли пристрій заздалегідь добре відпрацьований. В процесі настройки доводиться кілька разів демонтувати окремі деталі і встановлювати інші, а друкарські контактні майданчики під дією багатократних теплових і механічних навантажень, як правило, відшаровуються. Тому на етапі відладки схеми краще застосовувати монтажну платню, яка є макетом майбутньої друкарської платні.

Для виготовлення монтажної платні використовують пластину ізоляційного матеріалу (гетинакса, текстоліту і стеклотекстолита) з безліччю отворів, в які вставляються висновки навісних електрорадіоелементів. З лудженого одножильного дроту виготовляють провідники платні, які сполучають між собою висновки елементів відповідно до електричної принципової схеми.

Перевірка працездатності монтажної платні цифрового годинника і її збірка проводяться не в цілому, а по блоково, оскільки електрична принципова схема складається з декількох блоків – блоку генератора імпульсів, блоку, що складається з ланцюжка послідовно включених лічильників і блоку на транзисторних ключах, призначеного для гасіння нуля в розряді десятків годинника. Це робиться для того, щоб легше можна було знайти несправність і скоротити час на її усунення.

Після виготовлення монтажної платні приступають до розводки друкарської платні.

4.2 Трасування друкарської платні

Основними особливостями виготовлення друкарської платні, призначеної для цифрових пристроїв, є – мала товщина друкарських ліній, малі відстані між сполучними контактними майданчиками, а також значна складність платні, викликана великим числом з'єднань між мікросхемами.

Виготовлення фотошаблону, через який згодом робиться експонування нашої майбутньої друкарської платні, конструюється в програмі Sprint-Layout 4.0. Після зарисовки і перевірки правильності шаблона проводиться друк на спеціальній плівки для принтерів.

Після цього поверхня фольгированного стеклотекстолит полірується до блиску, а потім протирається звичайною чистою ганчіркою для кращого нанесення фоторезиса. Потім відрізується потрібний розмір фоторезиста і наноситься на стеклотекстолит рівним шаром. Накладаємо на фольгированный стеклотекстолит покритий плівковим фоторезистом, шаблон виготовлений на плівки і накладаємо скло. Потім над цією конструкцією підвішується ультрафіолетова лампа на певний час. Після закінчення часу засвічення фоторезиса видаляємо плівку з нього і опускаємо у ванну з розчином води і кальцинованої соди і чекаємо прояву малюнка на стеклотекстолите. По закінченню прояву перевіряється якість і правильність нанесеного малюнка. Далі йде той, що труїть платні.

Готова платня труїться хімічним методом в розчині хлорного заліза густиною 1,3 г/см3 (150 грам хлорного заліза FeCl3 (порошок) розчиняють в 200 миллилитрах води). Готовий розчин виливають в плоску скляну емальовану або пластмасову ванну, і занурюють в нього заготівку друкарської платні. Час труїть залежить від температури розчину і інтенсивності обміну його у поверхні фольги. Для прискорення процесу труїть можна труїти друкарську платню у вертикальному положенні. При цьому продукти реакції осідатимуть на дно кювети і не перешкоджатимуть процесу труїть. Але можна труїти платню і в горизонтальному положенні при цьому необхідно періодично похитувати ванну. При температурі розчину 20-25C процес труїть закінчується приблизно через годину, а в підігрітому до температури 40-50C розчині потрібен близько 25-30 хвилин.

Свердлення отворів під висновки мікросхем проводиться свердлами діаметром 0,5-1 міліметр. Товщі свердла застосовувати не можна, оскільки при цьому контактні майданчики виходять тонкими і легко відклеюватимуться при нагріві. Діаметр отворів в друкарській платні повинен бути трохи більше що вставляється в нього висновку, що забезпечить вільну установку елемента. Різниця повинна бути не менше 0,2-0,3 міліметри.

Протравлену платню ретельно промивають поперемінно холодною і гарячою водою, а потім ватою, змоченою в ацетоні, видаляють залишки фарби. Після чого платню необхідне облудить. При лудінні недопустимий перегрів платні.

Збірка цифрових пристроїв вимагає особливої уваги, треба прагнути робити якомога менше помилок, оскільки їх пошук і усунення займають набагато більше часу, ніж збірка пристрою в цілому.

Після виготовлення друкарської платні приступають до установки даної платні в корпус.


Информация о работе «Опис принципу роботи схем цифрового годинника»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 42101
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 3

Похожие работы

Скачать
27501
0
7

... електрична принципова створюваного пристрою зображена на рисунку 2.1.1. Користуючись даною схемою, дамо коротку її характеристику та обґрунтування вибору елементів, що входять до неї. Рисунок 2.1.1 – Схема електрична принципова годинника-будильника-термометра Основою створюваного пристрою є мікроконтролер DD2 AT89C4051, який керує роботою всіх вузлів. До його складу входить енергозалежна ...

Скачать
120215
18
54

... ім часом компанії-виробники PLD звернули увагу на розробку саме таких програмних пакетів. 2. Призначення та структура системи автоматизованого проектування MAX+PLUS II Система автоматизованого проектування MAX+PLUS II являє собою інтегроване середовище для розробки цифрових пристроїв на базі програмувальних логічних інтегральних схем фірми Altera. Він забезпечує виконання всіх етапів, необхі ...

Скачать
191192
6
39

... принтера також містить різні мови опису даних (Adobe PostScript, PCL і тощо.). Ці мови знову ж таки призначені для того, щоб забрати частину роботи у комп'ютера і передати її принтеру. Розглянемо фізичний принцип дії окремих компонентів лазерного принтера. 2.5.29 Фотобарабан Як вже писалося вище, найважливішим конструктивним елементом лазерного принтера є фотобарабан, що обертається, за ...

Скачать
53552
0
25

... Компланарна затримка YBCO лінії 10м в ширину і 37см в довжину було сфабриковано. Ця лінія затримки була близько 2,8нс і були використані, поряд з комерційно доступними напівпровідникові інтегральні схеми, щоб зробити надпровідними пам’яті затримки на лініях. Як показано на рис.27, ця пам’ять працювала як 32-бітний буфер зберігання при тактовій частоті 10 ГГц при 46 K, яка у кілька разів швидше, ...

0 комментариев


Наверх