1.3 Вимога технології до автоматизації об'єкту

 

Автоматизація – найважливіший засіб підвищення продуктивності праці, скорочення витрат матеріалу і енергії, поліпшення якості продукції, впровадження прогресивних методів управлінням виробництвом.

На промислових підприємствах в процесі виробництва доводиться переміщати масу вантажів – сировину, напівфабрикати, готову продукцію, матеріали.

Вимоги технології до автоматизації.

Основні вимоги до автоматизації переробки і сушки зерна в дипломному проекті автоматизації зерносушарки ДСП-32 на Заводі елеваторного обладнання для ВАТ «Відродження».

·          Забезпечити захист електропроводів від коротких замикань і від перевантажень;

·          Дійсний пуск електроприводів тільки після подачі попереджувальної звукової сигналізації в перебігу заданого проміжку часу;

·          Дистанційний пуск електроприводів тільки за наявності необхідного тиску 6 кг/см3 стислого повітря для пристроїв;

·          Виконання блокованих зв'язків між електроприводами в напрямі зворотному руху продукту;

·          Можливість роботи в дистанційному і місцевому режимах;

·          Відключення пристроїв (УРЗ), що подають зерно, при заповненні бункерів (Б1, Б2, Б3) і при зупинці стрічкових конвеєрів (КС1, КС2, КС3), встановлених після УРЗ;

·          Контроль верхньою рівня в бункерах (Б1, Б2, Б3). Забезпечення захисту від переповнення бункерів;

·          Контроль нижнього рівня в бункерах (Б2, Б3);

·          Виконання звукової преривистої сигналізації при аварійних ситуаціях;

·          Виконання світлової сигналізації про роботу електроприводів, перевантаження (електротепловий (Б1, Б2, Б3).



2. Основні рішення по автоматизації технологічних процесів

 

2.1 Розробка і опис функціональної схеми автоматизації

Функціональна схема автоматизації дипломного проекту є основним технологічним документом, що визначає функціонально-блокувальну структуру окремих вузлів автоматичного контролю, управління і регулювання технологічного процесу.

Прилади і засоби автоматизації на ФСА позначаються по Госту: ГОСТ-21.404. – 86 «Автоматизація технологічних процесів».

Мій варіант автоматизації розроблений на підставі існуючих рішень і забезпечує виконання всіх необхідних функцій по управлінню технологічним процесом маршруту потрапляння зерна в зерносушарку ДСП-32. Засоби автоматизації, що встановлюються, по місцю на устаткуванні зображені по місцю установки. Внизу в спеціальній таблиці зображені засоби, що встановлюються на пульті управління і в розподільному приміщенні.

 

2.2 Розробка і опис скелетної схеми блокувань

Розроблена схема блокування маршруту автоматизації зерносушарки ДСП-32 на Заводі елеваторного обладнання для ВАТ «Відродження» забезпечує:

·          Контроль і сигналізацію рівнів в бункерах (Б1, Б2, Б3);

·          Контроль підпорів головок і черевиків норій (Н1, Н2, Н3);

·          Контроль і сигналізацію положення перекидних клапанів (ПК1, ПК2, ПК3) і засувок (ЗЕ1, ЗЕ2, ЗЕ3, ЗЕ4);

·          Контроль швидкості стрічок норії (Н1, Н2, Н3) і стрічкових транспортерів (КЛ1, КЛ2, КЛ3);

·          Дистанційне, за допомогою щита управління шкафного типу, включення і зміна стану механізмів – засувок (ЗЕ1, ЗЕ2, ЗЕ3, ЗЕ4), перекидних клапанів (ПК1, ПК2, ПК3);

·          Дистанційний автоматизований запуск устаткування маршруту, контроль їх стану, аварійне відключення при виході машин з ладу;

·          Сигналізацію стану машин при нормальній роботі і у разі аварії.

 

2.3 Розробка і опис принципової електричної схеми ділянки СДАУ

Будь-яка принципово-електрична схема є поєднанням окремих, достатньо простих електричних ланцюгів, які в заданій послідовності виконують ряд типових операцій: передачу командних сигналів від органів управління вимірювання до виконавських органів, посилення або розмноження командних сигналів або порівняння, блокування сигналів.

Умовно-графічне позначення базується з простих геометричних фігур (квадратів, прямокутників, кіл), а також з суцільних і пунктирних ліній і крапок.

При використанні позначень слід пам'ятати: положення контактів і реле пускачів, кнопок, рубильників і інших комутаційних елементів, зображають на схемах при знеструмленій ділянці ланцюга або за відсутності дії зовнішніх сил. У ПЕС дипломного проекту важливе значення має правильне позиційне позначення елементів і маркувальних ланцюгів і їх ділянок.

Схема пуску технологічного маршруту в дипломному проекті працює таким чином:

Натискаємо кнопку SB (пуску), спрацьовує реле Кс1 і Кт1, включається ланцюг звукової сигналізації по всіх поверхах елеватора, вона триває 10 сек. Потім слідує пауза 5 сек. Після якої контакт Кт1 дає дозвіл на включення маршруту.

Натискаючи Sb3 включаємо реле Кс3 і Кс2 проводячи управління і вибір маршруту. Положення клапанів (ПК1, ПК2, ПК3) встановлюється автоматично.

Пуск устаткування починається з включення аспірації (АС1, АС2). З початку відкриваються засувки прийому зерна з бункерів, а потім сама вентиляція. Після чого включається надсилосний перекидний клапан (ПК3), що дає дозвіл на включення норії (Н3). Після норії по черзі включаються всі машини маршруту. Останнім механізмом є випускна засувка (ЗЕ1) бункера (Б1), яку відкриває оператор, дистанційно з щита шкафного типу. Якщо маршрут не запустився, процедуру пуску повторюють.




Информация о работе «Опис та удосконалення маршруту потрапляння зерна до Зерносушарки ДСП-32 на Заводі елеваторного обладнання для ВАТ "Відродженння"»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 62792
Количество таблиц: 9
Количество изображений: 3

0 комментариев


Наверх