1 ЕКСПЛУАТАЦІЙНА ЧАСТИНА

 

1.1 Характеристика станції

У даному курсовому проекті розробив устаткування дільничної станції пристроями електричної централізації системи БМРЦ.

Вона розташована на двухпутній ділянці залізниці. Прилягаючий перегін обладнаний автоблокуванням з електротягою змінного струму. Станція має 2 головних шляхів і 3 бічних, також має : 10 стрілок в непарній горловині, 4 щоглових світлофори, 2 - вихідних і 2 – вхідних світлофора, 2 вихідних чотирьох значних карликових, 8 маневрових карликових світлофорів і 1 маневровий мачтовий.

Марки хрестовин стрілок на головних шляхах складає 1/11, а на бокових коліях 1/9.

Тип рейки на головних шляхах Р-65, а на бокових коліях Р-50. На даній станції використовується електротяга змінного струму.

1.2 Розрахунок ординат стрілок

Стрілки на схематичному плані станції показують у нормальному положенні з боку прибуття парних потягів нумерують порядковими парними номерами, а з боку прибуття непарних потягів порядковий номер непарний.

На станціях, де з однієї і тієї ж сторони (при примиканні декількох напрямків) прибувають парні і непарні потяги, стрілці привласнюють номер відповідно до нумерації потягів основного напрямку. Стрілкам розташованим по стрілочних вулицях, а також стрілкам з'їздів привласнюється номери в порядку зростання (1,3,5,7,9,11 і т.д.).

Для розрахунку ординат стрілок нам необхідно знати ширину міжколійя 5,3 м чи 6,5 м, марку хрестовини 1/9 чи 1/11 і тип рейок Р-50 чи Р-65.

Ординати стрілок знаходять по типових таблицях у залежності від типу стрілок і їхнього укладання в стрілочній горловині.

1.3 Осигналізування

Для організації поїзної роботи роблять розміщення вхідних і вихідних світлофорів у залежності від спеціалізації шляхів станції.

Розміщення маневрових світлофорів для правильної організації маневрових пересувань роблять на підставі технологічного процесу пересувань. У залежності від характеру маневрової роботи, маневрові світлофори можна умовно розділити на 4 - групи.

У першу групу: входять маневрові світлофори з прийомовідправочних шляхів, у тому числі спарені з вихідними світлофорами при наявності останніх.

В другу групу: входять маневрові світлофори у бік прийомовідправочних шляхів, службовці для організації маневрової роботи на шляхах кожного парку, а також між парками. У цю же групу входять маневрові світлофори, ходових шляхів які дозволяють вхід з маневрової зони в централізовану.

До третьоі групи відносяться маневрові світлофори встановлені в горловині станції убік прийомовідправочних шляхів службовці для розподілу складних маршрутів і напрямку відкривання.

Четверту групу складають маневрові світлофори встановлені в горловині станції убік перегону службовці для розподілу складних маневрових робіт установлюють їхньої границі.

1.4 Розрахунок ординат сигналів

Вхідні світлофори встановлюють на відстані не менш 300 метрів від остряків противошерстного чи від граничного стовпчика пошерстного стрілочного переводу. Перевіряють, щоб відстань до вихідного світлофора була не менш гальмового шляху при повному службовому гальмуванні пасажирського потяга, що рухається зі швидкістю 120 км/год і вантажного 80 км/год.

Вхідні доповнюючі світлофори для потягів по неправильному шляху встановлюють на одній ординаті з основним вхідним світлофором.

Вихідні світлофори встановлюють з кожної відправної колії перед місцем, призначеного для зупинки локомотива.

На головних шляхах і бічних, по яких здійснюється беззупинне пропускання потягів зі швидкістю більш 50 км/год, застосовують щоглові поїзні світлофори, на інших шляхах карликові. Для виконання маневрової роботи в горловині станції встановлюють маневрові карликові світлофори. На відправних коліях маневрові світлофори спарюють з вихідними. Ординати установки світлофорів залежать від відстані до остряків стрілочних переводів.

Відстань визначають по ширині міжколійя, радіуса кривої, марці хрестовини і типу світлофора (шукаються по типових таблицях).


2 ТЕХНІЧНА ЧАСТИНА

 

2.1 Вибір типу рейкових електричних кіл

Живлення рейкових кіл змінним струмом частотою 25Гц виробляється від штативів перетворювачів частоти типу ПЧ 50/25. При електротязі на кожні 60 стрілок встановлюється один перетворювач частоти. При установці на посту ЭЦ двох і більш штативів живлення рейкових кіл змінного струму частотою 25Гц вихідні напруги перетворювачів частоти штативів, включених противофазно, не фазуються між собою. У цьому випадку рейкові кола станції поділяють на дві частини. У стиків системних рейкових кіл, що живляться від штативів, включених противофазно, установлюватися живильні трансформатори.

На малих станціях з кількістю стрілок до 30 живлення рейкових кіл змінним струмом частотою 25Гц Живлення рейкових кіл змінним струмом частотою 50Гц виробляється з однієї фази одного трансформатора ТС чи двох підключених синфазно до одного джерела живлення. Живлення рейкових кіл станції з кількістю стрілок до 30 при автономній тязі здійснюється від трансформатора 2Т релейні панелі установки живлення пристрою ЕЦ.

У пристроях ЕЦ застосовуються типові електричні рейкові кола з безупинним і імпульсним живленням по схемах, затверджені УЗ. Рейкові кола на перегонах і станціях чи поблизу на ділянках з електротягою постійний чи змінний струм повинні бути захищені від впливу тягового струму.

Залізничні колії, розташовані на відстані до 100м від ЛЕП U=25кв і чи вище пересічні нею, повинні обладнатися рейковими колами змінним струму частотою 25Гц.

Для зменшення впливу ЛЕП на перегінні рейкові кола, АЛС і автоблокування рейкових кіл варто розміщати так, щоб перетинання шляху і ЛЕП знаходилося ближче до живильного кінцем рейкових кіл, але не ближче 200-250 м.

На перегонах з електротягою змінного струму, що примикають до станції стикування, допускаються застосування кодових рейкових кіл змінного струму частотою 25Гц.

Ізольовані ділянки, довжина яких перевищує 1200м поділяються на дві чи ділянки обладнаються імпульсними рейковими колами. Довжина розгалуженого рейкового кола з одним, двома чи трьома шляховими реле визначається схемою довжин усіх відгалужень.

Гранична довжина кодових перегінних рейкових кіл змінного струму частотою 25Гц складає 2500м, що прилягають до станції ділянок наближення 1500м, ділянок віддалення 2000м.

Довжина кожного перегінного рейкового кола в межах двох блок ділянок, що примикають до станцій стикування, не повинна перевищувати 1500м.

Рейкові кола постійний і змінний струм з нейтральними шляховими реле, що не має фазного і частотного захисту, допускається застосовувати на перегонах при напівавтоматичному блокуванні, на станціях із ключовою залежністю, при пристрої автоматичної сигналізації на переїздах, у тоннелях, на мостах і т.д., у маневрових району станції ЕЦ при місцевому живленні.


Информация о работе «Устаткування дільничної станції пристроями електричної централізації системи БМРЦ»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 47997
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

0 комментариев


Наверх