2.6 Принципові схеми виконавчої групи

Схеми виконавчої групи БМРЦ виконують контроль, замикання маршрутів і відкриття світлофорів, а також скасування, автоматичне і штучне розмикання маршрутів. Повну електричну схему виконавчої групи складають із шести ланцюгів (струн) міжблочних з'єднань включення: 11 (21) контрольно- секційні реле; 12 (22) і 13 (23) сигнальних реле С, МС; 14 (24) і 15 (25) маршрутних реле 1М и 2М; 16 (26) реле розділки Р.

У всіх блоків виконавчої групи вхідні ланцюги позначають меншими числами, вихідні - великими. При описі повних схем використані тільки менші числа в позначенні ланцюгів міжблочних з'єднань виконавчої групи. Входи і виходи суміжних блоків з'єднують у залежності від їхнього розміщення по розташуванню стрілок і світлофорів.

Контрольно-секційні реле КС передбачають: по одному на кожну секцію маршруту (стрілочна ізольована ділянка чи ізольована ділянка шляху в горловині) у блоках СП-69 і УП-65, на кожен світлофор, у блоках МІ, МII, МIII, ВД-62, на кожен підхід до станції (реле ОКС) (вільний монтаж), по двох на кожен прийомовідправочний шлях, в блоці П-62.

Реле КС виконують контроль: вільності стрілочних ізольованих ділянок, ділянок шляху в горловині станції (контакти реле СП1, П1), положення стрілок (контакти реле ПК, МК), відсутності зрізу стрілок, охоронних стрілок, вільності негабаритних ділянок, відсутності подвійного керування за даними стрілкам (контакт реле МИ; реле ВЗ, ПК, МК розміщають у стрілочному блоці), встановлення ворожих маршрутів на прийомовідправочний шлях із протилежної горловини (контакти виключних реле НИ, ЧИ).

Живлення схемі реле КС включається контактом противоповторного реле МП,ПП,ОП блоку набірної групи. Полюс живлення П завжди подається з боку початку маршруту, полюс М - кінця маршруту, чим виключається можливість збудження реле КС зустрічних маршрутів.

Сигнальні реле встановлюють у блоках вихідних і маневрових світлофорів, для вхідних світлофорів сигнальні реле встановлюють поза блоками.

У схемах сигнальних реле контролюється: збуджений стан реле КС, встановленого в сигнальному блоці; положення і відсутність зрізу стрілок, що беруть участь у маршруті, а також охоронних стрілок; вільність негабаритних ділянок; відсутність штучної розробки маршруту; знеструмлений стан маршрутних реле (контроль замикання секцій маршруту); правильність установки всього маршруту контактом реле КС сигнального блоку; знеструмлене реле НИ, що виключає ворожі поїзні маршрути.

Сигнальні реле підключаються до ланцюга 12 контактами реле Н и КМ.

Маршрутні реле замикають стрілки в маршруті і включаються по ланцюгах 14 і 15 міжблочних з'єднань. На кожну стрілочну чи шляхову ділянку в блоках СП-69 і УП-65 передбачають по два маршрутних реле, включених по симетричних схемах. Нормально обоє маршрутних реле кожної секції знаходяться в збудженому стані, і маршрут не замкнут. З моменту установки маршруту і збудження реле КС виключаються маршрутні реле, і маршрут замикається.

Схема контрольно-секційних реле

Схему контрольно-секційних реле будують за планом станції. Ця схема є загальна для поїзних і маневрових маршрутів і представляє ланцюг 11 міжблочних з'єднань повної схеми виконавчої групи.

Реле КС встановлені в блоках УП-65 і СП-69 стрілочної горловини. За допомогою цих реле вибираються і контролюються шляхові і стрілочні секції, що входять у маршрут, а також виключаються маршрутні реле для замикання маршруту. У блоці П-62 кожного шляху встановлюють по два реле КС. Кожне реле КС виключає виключне реле, за допомогою яких запобігаються зустрічні лобові маршрути.

У сигнальних блоках МІ, МІІ, МІІІ, ВД-62 установлені реле КС, що здійснюють повний контроль правильної установки всього маршруту в ланцюзі сигнального реле і фіксацію руху, що почався, по встановленому маршруту.

У ланцюгах реле КС виконуються усі вимоги по забезпеченню безпеки руху поїздів наявністю усіх видів контролю, перерахованих вище.

Ворожі маршрути у своїй горловині станції как поїзних, так і маневрових, співпадаючих по положенню стрілок, виключаються неможливістю одночасного збудження реле Н и КМ маршрутів різних категорій і напрямків. Крім того, ворожі маршрути в схемі реле КС виключаються і по способу живлення подачею полюса живлення П завжди з боку початку маршруту.

Для забезпечення установки маневрових маршрутів на зайнятий шлях у горловині, у ланцюзі КС блоку УП-65 контакти реле П1 шунтуються фронтовими контактами реле КМ чим виключаються із залежності.

Реле КС знеструмлюється контактами реле СП1 (ПІ) при вступі потяга на маршрут або при скасуванні маршруту, контактами реле розділки Р. Від перекриття світлофора при скасуванні маршрута реле КС не знеструмлюється.

Нормальний стан ланцюга 11 повної схеми реле КС таке, що контактами реле Н и КМ маневрових маршрутів ланцюг з'єднаний для установки поїзних маршрутів. При установці маневрового маршруту з загальної схеми контактами реле Н и КМ виділяється та її частина, що відповідає напрямку і категорії даний маневровий маршрут.

У блоці МІ поміщені реле Н и КМ. їхніми контактами визначаються початок маршруту від даного світлофора і кінець у даного світлофора в протилежному напрямку. У блоці МII поміщені реле Н и КМ. Контактами цих реле визначаються початок і кінець маршруту в протилежних напрямках. У блоці МІII розміщенно тільки реле Н, контактом якого утвориться початок маршруту від даного світлофора. Кінцеве реле КМ поміщено в блоці УП-65. контактом цього реле визначається кінець маршруту за даним світлофором.

Реле КС збуджується за умови виконання усіх вимог правильності установки маршруту. Фронтовими контактами реле ЧИ в блоці П-62 перевіряється відсутність установленого зустрічного маршруту на прийомовідправочний шлях.

Після збудження реле КС у блоці ВД-62 (Н), притягаючи якір, реле самоблокується. Збудженим станом реле КС блоку ВД-62 (Н) контролюється правильність установки всього маршруту прийому. Це реле виключається з моменту вступу потяга на першу секцію НАП маршруту і розмикання контакту шляхового реле П1 у блоці УП-65 (НАП). У випадку скасування маршруту ланцюг реле КС розмикається контактами збудившихся реле розділки Р в блоках СП-69 і УП-65.

Схема сигнальних реле поїзних світлофорів:

Схему сигнальних реле поїзних світлофорів будують за планом станції, вона є загальної для поїзних і маневрових маршрутів і представляє ланцюга 12 міжблочних з'єднань виконавчої групи.

Сигнальні реле поїзних маршрутів у ланцюг 12 міжблочних з'єднань включаються контактами початкових реле, маневрових маршрутів - контактами початкових і кінцевих маневрових реле. У ланцюгах сигнальних реле поїзних маршрутів з боку початку маршруту завжди подається полюс М, кінця маршруту -полюс П; для маневрових маршрутів з боку початку маршруту - полюс П, кінця - полюс М.

У випадку установки маршруту прийому на путь IП після спрацьовування реле КС, вимикання маршрутних реле і замикання всіх секцій маршруту включається ланцюг 12 сигнального реле НС вхідного світлофора.

Полюс харчування М в цей ланцюг подається через контакти реле ПП і ОП блоку НПМ (Н). Сигнальне реле НС включається в ланцюг 12 фронтовими контактами реле Н, КС, ОН блоку ВД-62 (Н). Ланцюг 12 закінчується в блоці П-62 (22), де проходить через фронтові контакти реле НКС і ПІ (контроль вільності прийомного шляху) і тиловий контакт реле НИ (контроль виключення зустрічного маршруту на даний шлях).

Повний ланцюг проходить через усі блоки по трасі маршруту. У цих блоках контролюються всі умови правильності установки і замикання маршруту.

Після збудження реле НС виключаються противоповторні реле виконавчої групи, одночасно створюється ланцюг самоблокування, що проходить через контакт реле НРУ, чим контролюється відкриття світлофора.

З моменту вступу потяга на секцію НАП виключаються реле КС і НКС блоків ВД-62 і П-62, і слідом за ними реле НС, чим закривається вхідний світлофор.

Схема сигнальних реле маневрових світлофорів:

Сигнальні реле маневрових світлофорів включаються по ланцюгах 12 і 13 міжблочних з'єднань. Повний ланцюг проходить через усі блоки, розташовані по трасі маршруту. У ланцюзі контролюються усі вимоги правильності установки маршруту. Реле С, збуджується і притягаючи якір, відкриває маневровий світлофор. Одночасно воно відключає противоповторне реле МП і переключається на ланцюг самоблокування з контролем стану світлофора, що перевіряється фронтовими контактами вогневого реле О.

Маршрутні реле:

У блоках УП-65 і СП-69 установлюють два маршрутних реле 1М и 2М, а також замикаюче реле З, в блоках ВД-62 встановлене замикаюче реле, що працює як повторювач маршрутних реле перших шляхових чи стрілочних секцій за вхідним і вихідним світлофорами.

Обмотку 2-4 маршрутних реле включають по ланцюгах 14, 15 міжблочних з'єднань. Схеми включення кожного маршрутного реле цілком симетричні і служать для фіксації двостороннього руху потяга по кожній шляховій і стрілочній секції. У залежності від напрямку руху змінюється послідовність роботи реле М.

Реле розділки маршруту:

У ланцюг 16 послідовно вмикаються реле розділки, які розміщують в блоках СП-69 і УП-65, контактом реле Р розмикається ланцюг 11, відчого виключається реле КС усіх секцій маршруту. Контактами Р включається ланцюг, по якій спрацьовують маршрутні реле 1М, 2М в блоках СП-69, УП-65, через фронтові контакти реле 1М, 2М вмикається замикаюче реле З і секція розмикається. Реле розділки використовують для розмикання секцій при кутових заїздах.



Информация о работе «Устаткування дільничної станції пристроями електричної централізації системи БМРЦ»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 47997
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

0 комментариев


Наверх