1.8 Свідомість і несвідоме

Крім свідомих (усвідомлюваних суб'єктом) процесів існують і несвідомі, про яких суб'єкт не має ніякого уявлення.

Перші уявлення про несвідоме пов'язані з дослідженнями постгіпнотичних навіювань, проведених З. Фрейдом. Уявлення про несвідоме в різних школах часто діаметрально протилежні.

З. Фрейд під несвідомим розумів ваблення людини, які йому не вдається реалізувати, оскільки вони суперечать соціальним нормам, прийнятим в суспільстві нормам моралі і правилам поведінки. Тоді ці неусвідомлювані ваблення сублімуються (перетворюються) несвідомим, щоб в цьому своєму новому вигляді проникнути в сферу свідомості у вигляді снів, невротичних симптомів, обмовок, описок, нещасних випадків або пристрасного відношення до чого-небудь.

Фрейд пропонує тричленну структуру особи, що складається з Ід (Воно) – неусвідомлюваних ваблень, Его (Я) – свідомої сфери і Супер-Его (Сверх-Я), виконуючого контролюючі функції (совість).(див. рис. 3)


Надсвідомість

EGO Свідомість


 SUPER

EGO

Рисунок 3 – З`язок між трьома структурними елементами особистості та рівнями свідомості (за Р.Лібертом і М.Спіглером)

Абсолютно особливу концепцію несвідомого запропонував К.Г. Юнг, який, на відміну від З. Фрейда, висунув ідею про колективне несвідоме, яке співіснує з особистим несвідомим (вабленнями, що витісняються) і свідомою сферою. Колективне несвідоме - досвід людства, носієм якого є кожний з нас. Саме колективне несвідоме визначає особливості сприйняття миру, поведінку, відчуття, емоційні реакції. Змістом колективного несвідомого є архетипи - прототипи, зразки поведінки, осмислення, бачення світу, які виступають базисом для формування особи.

Інші автори, наприклад, професор Дж. Ліллі, розглядають несвідоме, як внутрішній Всесвіт, свого роду двері в інші світи. Нові аспекти функціонування несвідомого пов'язані з дослідженнями Ст. Грофом людського мозку за допомогою ЛСД і голотропного дихання. Гроф вважає, що саме відкриття, пов'язані з людським несвідомим, вимагають зміни наукової парадигми, яка перестала відповідати вимогам часу.

У вітчизняній психології склалася точка зору на несвідоме як на нижчий рівень психічного. Несвідоме трактується як природжена інстинктивно-рефлекторна діяльність, направлена на задоволення біологічних потреб – виживання і продовження роду.

Питання для самоконтролю:

1          Що таке психіка?

2          Які основні функції психіки?

3          Поясніть взаємозв'язок психіки і мозку?

4          У чому особливості будови нервової системи?

5          Що відноситься до центральної і периферичної нервової системи?

6          Які основні відділи головного мозку?

7          Функції відділів головного мозку?

8          Назвіть основні блоки головного мозку?

9          Фізіологія кори півкуль.

10        Що таке психічна асиметрія?

11        Назвіть спеціалізацію великих півкуль?

12        Феномен лівшества.

13        Етапи еволюції психіки?

14        Структура свідомості.


2. Практичне заняття

План заняття:

1.         Вивчити методики визначення асиметричності розвитку парних органів.

2.         Визначити домінування парних органів: провідна рука;; провідний палець; провідне око, виляск.

3.         На підставі одержаних даних визначити тип функціональної асиметрії.

Інструкція. Як відомо, людський мозок має дві півкулі – праві і ліві. Між ними існує чіткий «розподіл праці»: праве управляє одними функціями, а ліве – іншими. При цьому одна з півкуль є ведучим, що багато в чому визначає особливості характеру людини. Яка з півкуль у вас є ведучим, ви можете визначити, виконавши наступні завдання.

1   Стуліть кілька разів пальці рук і ви помітите, що зверху виявляється один і той же великий палець. Якщо лівий – ви емоційна людина, права – у вас переважає аналітичний склад розуму.

2   Візьміть ручку або олівець. Спробуйте прицілитися, вибравши мішень, і дивитеся на неї обома очима через кінчик ручки або олівця. Зажмур одне око, потім інший. Якщо мішень сильно зміщується при зажмуреному лівому оці, то ліве око – ведучий, і навпаки. Праве провідне око говорить про твердий і стійкий характер, лівий – про м'який і поступливий.


Информация о работе «Мозок та психіка»
Раздел: Психология
Количество знаков с пробелами: 34944
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
12203
0
0

... і, а загальною функцією - регуляція діяльності. Психіка є продуктом діяльності кори великих півкуль головного мозку. Ця діяльність називається вищою нервовою діяльністю. Розділ І. Загальне поняття про психіку Психічний відбиток світу людиною пов'язаний з його суспільною природою, він опосередковується суспільно виробленими знаннями. Психіка, як відбивна здатність є й у тварин. Але ...

Скачать
177735
0
12

... ість, аутичність. Переважаючі поведінкові відхилення: стереотипність дій, афективність, репресивність. 2.3 Проведення дослідження та інтерпретація результатів Практичне дослідження психологічних особливостей дітей із затримкою психічного розвитку проводилось на базі дитячого оздоровчого табору «Жовтень», де ці діти відпочивали протягом 2 літніх місяців 2008 року. Протягом цього часу за ними ...

Скачать
41978
1
0

... ці шляхи (навіть якщо виявиться, що він у чомусь помилився), то його оцінка ймовірності досягнення успіху підвищується, що сприяє оптимізації психічного стану. У той же час слід пам'ятати, що пошук шляхів та оптимальних рішень спонукає спортсмена корегувати програму, обумовлену ціллю (результатом змагань), або навіть міняти її. Це вимагає створення екстреної моделі ситуації і порівняння її з ...

Скачать
90021
0
0

... у співвіднесенні з умовами розвитку. Б.Г. Ананьєв розглядаю чи проблему здібностей і обдарованості зазначає, що проблема об'єднує два основних розділи психологічної науки - розділ про психічні процеси і розділ психічних властивостей особистості. У психологічному вченні про особистість здібності і обдарованість і вступають як важливі складові частки загальної структури особистості, пов'язані з ...

0 комментариев


Наверх