Традиційний етап (традиційна (аристотелівська) логіка) IV ст. до н.е. – друга половина ХІХ ст.;

30757
знаков
0
таблиц
0
изображений

1.   традиційний етап (традиційна (аристотелівська) логіка) IV ст. до н.е. – друга половина ХІХ ст.;

2.   сучасний етап (сучасна логіка) друга половина ХІХ ст. – до нашого часу, який в свою чергу поділяється на класичну та некласичну логіку.

Як випливає з вищесказаного, знання логіки потрібно так чи інакше всім нормальним людям, оскільки вони мислячі істоти. Однак є галузі людської діяльності, професії і спеціальності, де ці знання особливо необхідні. Так, логічні знання сугубо важливі для працівників системи народної освіти. Адже ці люди беруть участь у здійсненні дуже важливого соціального процесу - передачі знань, накопичених людством, від одного покоління до іншого. Їхня діяльність також у значній мірі пов'язана з формуванням мислення підростаючого чи молодого покоління. І тут важливо не тільки самим ясно правильно мислити, тому що "хто ясно мислить, ясно викладає". Не менш важливо навчити цьому інших, сформувати логічну культуру що навчаються.

Знання логіки необхідно працівникам засобів масової інформації. Адже їхня думка і слова звернені до величезних мас населення і можуть викликати самі серйозні соціальні наслідки. Тому тут дуже важливо, щоб будь-яка інформація була строго вивірена, зважена, точна, щоб у ній не було неправди, фальші, логічних помилок, щоб висловлювані думки були логічно пов'язані між собою, не суперечили собі, були не тільки щирими, але й обґрунтованими.

Необхідність знання логіки очевидне для медичних працівників. Вони мають справу з найдорожчим для людини - його життям і здоров'ям. Тому в аналізі ознак хвороби, діагнозі, визначенні методів лікування особливо небезпечні логічні прорахунки. Відомий лікар Остроумов не раз заявляв, що є медики, які краще, ніж він, знають медицину, однак кращим діагностиком вважають саме його. "Чому, - запитував він, - мені вдаються діагнози краще, ніж іншим? Тільки тому, що крім медицини я знаю ще логіку. Знаючи логіку, я легко справляюся з тим матеріалом, що дає історія хвороби. Я можу побудувати силогізм у будь-якій формі, я можу зробити індуктивний умовивід і оцінити ступінь вірогідності висновку. Будь-яку логічну форму я можу застосувати до тих показників, якими характеризується дана хвороба на своїй першій стадії. Усім цим інші медики скористатися не можуть, тому що вони не вчилися логіці.”

Знання законів і правил нормального мислення використовується в психіатрії як засіб виявлення порушень розумової діяльності в психічних хворих. Тут застосовуються такі логічні прийоми, як аналіз, синтез, узагальнення, класифікація і т.п.

Логіка має особливе значення також у діяльності юристів. Ще Цицерон, говорячи про судові справи, радив оратору, які б справи він не взявся вести, "ретельно і ґрунтовно в них розібратися". Він підкреслював, що на судовому форумі документи, свідчення, договори, угоди, зобов'язання, укази магістратів, висновки правознавців, усе життя тих, чия справа розбирається, усе це повинно бути розібрано. У цій попередній роботі Цицерон особливо виділяв логічну сторону справи: "Той довід, у якому більше допомоги, чим шкоди, я намічаю привести; де я знаходжу більше зла, чим блага, то я цілком відкидаю. Так мені і вдається спочатку обміркувати, що мені сказати, а потім казати".

В сучасній юридичній практиці широко використовується, власне кажучи, весь найбагатший арсенал логічних засобів: визначення (юридичних понять), розподіл (наприклад, класифікація злочинів), підведення під поняття (наприклад, кваліфікація конкретного діяння), версія як вид гіпотези (наприклад, як слідча версія), умовивід (наприклад, в обвинувальному висновку), доказ і спростування (наприклад, під час судового розгляду) і т.д..

Мислити логічно - це значить мислити точно і послідовно, не допускати протиріч у своїх міркуваннях і вміти розкривати логічні помилки. Ці якості мислення мають велике значення в будь-якій області наукової і практичної діяльності, у тому числі й у роботі юриста, що вимагає точності мислення, обґрунтованості висновків. Наприклад вирок суду повинний ґрунтуватися на ретельно перевіреному фактичному матеріалі. Для правильного судового рішення важливе значення при розгляді справи має також переконлива, логічна мова прокурора чи захисника.

І навпаки, мова, що містить логічні помилки, плутана і суперечлива, утрудняє з'ясування справи, а в деяких випадках може служити причиною винесення неправильного вироку.

Для успішного використання логічного арсеналу потрібно в досконалості їм володіти. І тут немає іншого шляху, крім глибокого і вдумливого вивчення логіки - освоєння визначеної суми логічних знань, вироблення відповідних логічних умінь і навичок. Можна сміливо сказати: щоб стати сьогодні гарним юристом, необхідно дві речі: висока правова культура і настільки ж висока логічна культура. І в цьому немає ніякого перебільшення.

Про те, яке значення має логіка для юристів, свідчать стенограми матеріалів Конституційного Суду, які були опубліковані. Як видно зі стенограм, на засіданнях безліч разів вживається сам термін "логіка": "звичайна логіка", "усупереч логіці", "справи логічно об'єднані", "логічна форма думки". Використовуються і спеціальні логічні терміни: "визначення" ,"теза", "доказ", "довід", "аргументи", "підстава", "висновок" (чи "висновки"). Робляться посилання на закони і вимоги логіки: говориться про "підміну тези" (закон тотожності), виявляються логічні протиріччя в міркуваннях сторін (закон протиріччя), застосовується вимога "чи" (закон виключеного третіх), говоритися про "достатні підстави" для висновків (закон достатньої підстави).

Зрозуміло, що рішення суду могло бути правильним лише в тому випадку, якщо не тільки його юридичні підстави вірні, але і хід міркувань правильний. А це і є логічна сторона юридичних доказів. Характерно, що самі юристи визнають важливість і значення логіки для юридичної практики. Так, у підручнику "Криміналістика" підкреслено: "Широко і творчо криміналісти запозичають положення логіки і особливо такі прийоми логічного мислення, як аналіз, синтез, дедукція й індукція, аналогія, узагальнення, абстракція і т.п. Використання зведень з області логіки дозволило розробити "логіку наслідку", "логічні основи криміналістичної тактики". У складних ситуаціях розслідування, говориться там, не можна досягти успіху в розкритті злочинів без знання законів діалектичної і формальної логіки, без уміння слідчого мислити, без здатності його до ймовірних суджень, припущень.

В зв'язку з використанням новітньої техніки, заснованої на математичному моделюванні, відзначається, що при побудові так званих формалізованих мов і створенні автоматизованих систем збору, збереження, переробки і видачі юридичної інформації традиційна символіка математики і логіки модифікується і використовується з урахуванням характеру конкретного об'єкту дослідження.

Логіка має велике значення не тільки для криміналістики, але і для рішення всього спектру юридичних задач, регулювання трудових, майнових і інших відносин, соціального і правового захисту трудящих, пенсійного забезпечення і т.п..

В нинішніх умовах розвитку нашої країни значення логіки для юристів ще більш зростає. Становлення правової держави в Україні припускає висування на одне з перших місць у суспільстві всього комплексу юридичних наук як теоретичної основи правового регулювання всієї сукупності суспільних відносин в умовах переходу до ринкової економіки. Має бути також величезна практична робота, зв'язана з приведенням усього різноманітного законодавства у відповідність з вимогами ринкових відносин. У зв'язку з цим і підсилюється роль логіки як однієї з незамінних теоретичних опор юридичної науки і практики.

Мислення людини підкоряється логічним законам і протікає в логічних формах незалежно від науки логіки. Багато людей мислять логічно, не знаючи її правил. Зрозуміло, можна правильно мислити, не вивчивши логіку, однак не можна недооцінювати практичного значення цієї науки.

Задача логіки в тім, щоб навчити людини свідомо застосовувати закони і форми мислення і на основі цього логічніше мислити, правильно усвідомлювати навколишній світ. Знання логіки підвищує культуру мислення, виробляє звичку мислити "грамотно", розвиває критичне відношення до своїх і чужих думок.

Логіка - необхідний інструмент, що звільняє від особистих, непотрібних запам'ятовувань, що допомагає знайти в масі інформації те коштовне, що потрібно людині. Вона потрібна будь-якому фахівцю, будь він математик, медик, біолог.

Мислити логічно - це значить мислити точно і послідовно, не допускати протиріч у своїх міркуваннях, уміти розкривати логічні помилки. Ці якості мислення мають велике значення в будь-якій області наукової і практичної діяльності, у тому числі в роботі юриста.

Знання логіки допомагає юристу підготувати логічно струнку, добре аргументовану мову, розкрити протиріччя в показаннях і так далі. Усе це має значення в роботі юриста, спрямованої на зміцнення законності і правопорядку.

Список використаної літератури:

1.           Хоменко І.В. Логіка – юристам., Київ 1998.

2.           Гейтманова А.Д. Учебник по логике. Москва 1995г.

3.           Ивлев Ю.В. Курс лекций по логике. Издательство Московского университета 1988г.

4.           Иванов Е.А. Логика. Москва 1996г.

5.           Краткий словарь по логике. Под редакцией Горского. Москва Просвещение 1991г.

6.           Кириллов В.И., Старченко А.А. Логика. Издание 5-е 1991г.


Информация о работе «Предмет і метод логіки»
Раздел: Психология
Количество знаков с пробелами: 30757
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
17190
0
0

... іки, за гарантовані доходи, за розширення державних соціальних програм, за організацію державою перекваліфікації працівників у зв'язку з технологічним безробіттям.   2. Предмет політичної економії Політична економія – це наука, що вивчає виробничі (економічні) відносини між людьми в їх взаємозв'язку з продуктивними силами. Вона з'ясовує закони, які керують виробництвом, розподілом, обміном і ...

Скачать
201836
0
6

... ринкової економічної системи. Державне регулювання поєднує форми і методи впливу держави на хід соціально-економічного розвитку, на досягнення цілей державної економічної політики, а також сукупність знань і теоретичних концепцій такого регулювання. Методи державного регулювання поділяють на: правові - законодавчі та інші правові акти, які регламентують економічну діяльність, міжнародні угоди ...

Скачать
64838
0
0

... что, в силу этой напрвленности является для знания его предметом, а с другой стороны, уловление, признание в этом предмете некоторых определенностей, что образует содержания знания». В кожній юридичній науці такі властивості складають її зміст або систему важливих проблем. Система науки фінансового права в певній мірі відповідає системі фінансового права як галузі права, однак повністю не збігає ...

Скачать
162271
0
0

... права та обов'язки виникають безпосередньо з актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим або органів місцевого самоврядування. У випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов'язки можуть виникати з рішення суду. У випадках, встановлених актами цивільного законодавства або договором, підставою виникнення цивільних прав та обов'язків може ...

0 комментариев


Наверх