Реферат на тему

Психологічні проблеми сімейного подружжя


План

Вступ

1. Стратегії ведення сімейної суперечки (методичні рекомендації)

1.1 Подружні взаємини і психологічна допомога молодому подружжю

2. Батьківські стосунки і психологічні проблеми у вихованні дітей

Висновок

Список використаної літератури

 


Вступ

Психологічна сумісність є достатньо ефективною співпрацею шлюбних партнерів в багатообразних видах сімейної діяльності, узгоджений розподіл праці, має рацію, обов'язків. Психологічна сумісність шлюбних партнерів заснована на взаємному позитивному психологічному сприйнятті якостей характеру, темпераменту, розуму, звичок і потреб. Психологічна сумісність також заснована на взаємній пошані, симпатії, дружбі, любові, на єдності поглядів і уявлень. Це поняття включає взаємне ухвалення, взаємна згода щодо вкладу кожного з учасників сімейної кооперації. Психологічна сумісність — сукупність позитивних емоцій і позитивних взаємних оцінок шлюбних партнерів. Психологічна сумісність заснована на взаємній комплексній оцінці образу думок, поведінки, намірів і бажань шлюбних партнерів.

Єдність поглядів, емоційного настрою, досягнення взаєморозуміння, приблизно однакова оцінка життєвих ситуацій, вимоги до співпраці - все це в якійсь мірі входить в поняття психологічної сумісності. Вона перш за все передбачає, що інша людина принаймні не викликає негативних емоцій при спілкуванні, співпраці, кооперації. Психологічна сумісність—інтегральна психологічна категорія, тому що вона синтезує цілу лаву якостей, властивостей характеру, темпераменту, розуму людини, його погляди і так далі і тому подібне Поняття психологічної сумісності включає і здібність до психологічної адаптації до іншої людини.

Можливо, психологічна сумісність пов'язана з готовністю особи йти на багато поступок в цілях досягнення певної мети і результатів спільної діяльності.

При аналізі подружніх взаємин на перший план виступають ті якості і властивості характеру подружжя, яке перешкоджає встановленню нормальних взаємин в сім'ї і є провокуючими умовами конфліктів і сварок. Такими рисами вдачі, як правило, є сварливість, дріб'язковість, злісність, злопам'ятство, егоїзм, егоцентризм, жорстокість, підозрілість, залежність, ворожість до людей, недовірливість, відсутність чуйності і теплоти, надмірна гордість і пихатість, надмірна хвороблива самолюбивість, похмурість, владність, емоційна холодність.

Наявність сукупності перерахованих вище рис і якостей характеру, як правило, свідчить про те, що в психологічній біографії людини (зачинаючи з дитинства) було багато випадків порушення міжособових стосунків з близькими людьми (матерью, отцем, братами, сестрами, іншими родичами), а також конфліктів з товаришами, друзями, вихователями в дитячому саду, вчителями в школі. Ці випадки породжували негативні емоції, які закріплювалися в психіці особи в період формування і становлення. Подібне часто трапляється, в результаті відсутності в сім'ї справжньої любові до дитяти, справжньої турботи про нього, розуміння його специфічних проблем, жорстокість батьків, їх холодність, несправедливість, надмірні і суперечливі вимоги.

Спори з приводу виховання дітей, сексу, стосунків з родичами, бюджету, а також релігійні і політичні розрізняючи можуть послужити іншими можливими причинами невдач в подружньому житті.

На думку Блада і Вольфе, браки виявляються нестійкими, якщо стосунки подружжя з родичами стають головною проблемою, руйнівною їх життя. Найсерйозніші конфлікти виникають між подружжям з приводу виховання дітей. Безліч розбіжностей може бути пов'язане з ролевими конфліктами, але вони в меншій мірі сприяють нестійкості браку, чим інші проблеми. (Ролеві конфлікти виникають з приводу роботи дружини і розподілу домашньої праці. Дружини часто скаржаться, що їх чоловіки мало отримують тоді як чоловіки докоряють дружинам за невміле ведення домашнього господарства).

Мабуть, найбільш небезпечні конфлікти, обумовлені особовими відмінностями між подружжям. Звички, які засуджує один з партнерів, наприклад пияцтво або куріння, часто приводить до зіткнень. Вони можуть стати причиною важкого стресу в подружньому житті.

Із-за чого ж бувають конфлікти в сімейних стосунках?

А.І. Кочетов називає сім основних причин, перераховуючи їх відповідно до частоти тієї, що зустрічається:

·             порушення етики подружніх стосунків (зрада, ревнощі);

·             біологічна несумісність;

·             неправильні взаємини подружжя (одного з них) з людьми, що оточують їх, — родичами, знайомими, товаришами по службі і т. д.;

·             несумісність інтересів і потреб;

·             різні педагогічні позиції по відношенню до дитяти;

·             наявність особових недоліків або негативних

·             якостей біля одного, а часом і у обох подружжя; відсутність взаєморозуміння між батьками і дітьми.



Информация о работе «Психологічні проблеми сімейного подружжя»
Раздел: Психология
Количество знаков с пробелами: 35400
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
73357
0
0

... ітньому навчальному закладі та сім`ї. Необхідною, важливою умовою ефективності статевого виховання підлітків є єдиний підхід з боку батьків, педагогів, психологів, медпрацівників та інших. Насамперед проблема статевого виховання потребує комплексного підходу, що базується на гуманістичних засадах і передбачає захист дітей та підлітків, надання їм допомоги у соціальному самовизначенні, активному ...

Скачать
131085
3
0

... конфлікту пр самих себе (про свої потреби, цінності, мотивах і т.д.) і представлення про шлюбного партнера; вони можуть бути причиною подружніх конфліктів. Характер цих представлень є багато в чому предметом вивчення соціальної психології. Усвідомлення конфлікту учасниками взаємодії може бути адекватним, неадекватним (коли подружжя сприймають об'єктивну конфліктну ситуацію перекручено) і навіть ...

Скачать
96891
0
0

... не витер!», «Чому не можна, коли чистиш зуби, не хляпати на дзеркало». Часті докори – свідчення неблагополуччя в сімейних стосунках. 2. Наростання негативних узагальнень. Приклад даної характеристики конфлікту: «Літнім вечором молоде подружжя з дитиною повертається з дачі. Обидва втомлені. Дружина кладе дитину спати, чоловік розбирає сумки. «- Саша, приготуй, будь ласка що-небудь перекусити, – ...

Скачать
177368
5
4

... ій мірі розкрила поняття "підготовка" і "підготовленість до шлюбу", у якої кожен із авторів вклав своє розуміння. Проте, останнім часом все частіше зустрічається поняття "психологічна готовність до шлюбу". Досить різнобічними підходами характеризується воно в психолого-педагогічних дослідженнях. З нашого погляду, характеристики, що склалися не дають повної картини суті психологічної готовності до ...

0 комментариев


Наверх