11. Ваша стать

а) жіноча

б) чоловіча

12. Ваш вік

а) 17-20

б) 21-25

в) старше 25

Аналіз та узагальнення результатів соціологічного дослідження

 

Таким чином, було проведено соціологічне дослідження на тему: «Роль іноземної мови в житті людини».

В ході даного соціологічного дослідження були опитані студенти ВНТУ, факультету інформаційних технологій і комп’ютерної інженерії, академічної групи 1КІ-08, у кількості чоловік: 20 представників чоловічої статі, (80%), 5 – жіночої (20%); віком від 18 – 20 років.

На питання «Яку іноземну мову Ви вивчаєте» 88% опитуваних обрали англійську, 12% - німецьку. Отже, можна зробити висновок, що англійська мова є найбільш популярною.

На питання «Чи потрібне знання іноземної мови в майбутньому» 24% відповіли що дуже потрібне, 4% - важко відповісти. Більша кількість респондентів вибрали варіант, що знання іноземної мови дуже потрібне в майбутньому.

На питання «Де найбільше потрібне знання іноземної мови сьогодні» 56% респондентів відповіли, що на заняттях з іноземної мови, для спілкування, для поїздок за кордон, 36% - для загального розвитку, для роботи в Інтернеті, для прослуховування музики, 20% - для пошуку роботи, при роботі з технікою, для читання іноземної літератури. Респонденти розділились у свої відповідях, отже, робимо висновок що іноземна мова потрібна для багатьох цілей.

На запитання «Наскільки добре Ви знаєте англійську мову» 24% відповіли, що знають мову на високому рівні, 72% - на середньому рівні, 4% - не знають зовсім. Більшість знають іноземну мову на середньому рівні і це добре для нашого суспільства.

На запитання «Який, на Вашу думку, рівень викладання іноземної мови в нашій країні» 20% опитуваних дали відповідь, що низький, 76% - середній, 4% - високий.

На запитання «Як Ви вважаєте, потрібно вивчати лише одну іноземну мову, через те, що вона є найбільш поширеною мовою у цивілізованому світі, чи декілька різних мов, які менш поширені у світі» 80% респондентів відповіли, що потрібно, 16% - непотрібно, 4% - не знаю. Більшість думає, що потрібно вивчати мову, яка найбільш поширена в нашому суспільстві.

На запитання «На Вашу думку у якому віці потрібно починати вивчати іноземну мову» 100% опитуваних дали відповідь з 6 років. Вони вважать, що як тільки дитина пішла в школу, то вже потрібно, щоб вона починала вивчати іноземну мову.

На запитання «Чи має значення знання іноземної мови при працевлаштуванні» 60% відповіло, що так потрібне, 16% - непотрібне, 24 – не знають. Так як більшість з опитуваних не влаштовувались ще на роботу, то їм важко відповісти на таке запитання. Хоча більшість вважає, що потрібне знання іноземної мови.

На запитання «Як Ви ставитесь до вивчення іноземної мови в цілому» 100% респондентів ставляться позитивно до вивчення іноземної мови.

На запитання «Який із методів вивчення іноземної мови найбільш ефективний» 76% опитуваних відповіли, що репетиторство, 24% - спеціальні школи для вивчення іноземної мови. Отже, можна зробити висновок, що для більшості найефективнішим способом вивчення є репетиторство і це зрозуміло тому що репетитор займається з тобою індивідуально і ти більше можеш навчитися ніж у спеціальних школах.

Отже, зробивши аналіз проведеного опитування можна зробити висновок, що гіпотеза, яка полягає у тому, що більшість респондентів ставиться позитивно до вивчення іноземної мови. Насамперед на запитання про те як опитуванні ставляться до іноземної мови в цілому 100% респондентів відповіли, що позитивно, а на запитання чи потрібне знання іноземної мови в майбутньому 96 % відповіли що дуже потрібне. По цих двох питаннях можна зробити висновок, що вивчення іноземної мови дуже потрібне в нашому суспільстві. За допомогою соціологічного дослідження було розглянуто дві проблеми, які були поставленні для вирішення одна з них це необхідність вивчення іноземної мови, інша – дослідження значення іноземної мови у світі і у житті людини. Іноземна мова займає велике значення у нашому житті і у світі і її потрібно вивчати не обов’язково знати на високому рівні на середньому рівні буде цілком достатньо. Іноземна мова сьогодні є найважливішим засобом міжнародного спілкування. Знання хоча б однієї іноземної мови розширює кругозір, дозволяє довідатись культуру й звичаї іншого народу.


Висновок

 

Отже, провівши соціологічне дослідження серед студентів групи 1КІ-08, ми можеш стверджувати, що іноземна мова має велике значення в нашому житті і в світі. Кожна сучасна молода людина прекрасно розуміє, що без вивчення іноземної мови вона не може одержати належних знань, а в майбутньому і відповідного робочого місця. Кожна молода людина розуміє, що без елементарних знань у плані користування комп’ютером вона не тільки не зможе працювати за будь-якою професією, а й буде виглядати у колі своїх друзів людиною із застарілими поглядами на життя. Тому іноземну мову потрібно обов’язково вивчати не тільки для загального розвитку, а з надією що вона знадобиться в житті.


Список використаної літератури

 

1.         Гроденко В.В. Соціологія – К.: Академія, 2002 – с. 35-40

2.         В.М. Піча. Соціологія загальний курс. Навчальний посібник. – К., «Каравела», 2000 – 248с.

3.         Андрієва Г.М.: «Соціальна психологія», М., 2006р.


Информация о работе «Соціологічне дослідження ставлення людей до вивчення іноземних мов»
Раздел: Социология
Количество знаков с пробелами: 33444
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 8

Похожие работы

Скачать
75630
4
0

... грунтуватися на позитивних фактах, будуватися за прикладом наук природничих. Не випадково соціологію спочатку називали соціальною фізикою. Становлення соціології як науки про суспільство ведеться з середини минулого століття і зв'язується з іменами Карла Маркса, Макса Вебера і французького ученого Еміля Дюркгейма. З такою точкою зору згодні представники практично всіх основних напрямів сучасної ...

Скачать
49816
1
2

... їх інтереси та переконання, вікові особливості, досвід, правильно приписує їм очікування стосовно навчальної діяльності, зважає на його перспективи і труднощі у вивченні іноземної мови. Навчальний процес на уроці іноземної мови повинен базуватись на індивідуальному підході вчителя до кожного учня. Такий підхід до вихованців слід розглядати як цілеспрямовану діяльність вчителя-філолога з навчання ...

Скачать
108753
15
0

... ж більшість молодих дівчат чули про торгівлю людьми, але вважають, що з ними такого не трапиться, хоча знань і вмінь розв'язувати подібні ситуації вони не мають [13, 45]. Соціально-педагогічна профілактика торгівлі жінками у молодіжному жіночому середовищі має свої завдання: -  здійснення інформаційно-пропагандистської роботи серед дівчат з метою розкриття реального змісту явища і поняття “торгі ...

Скачать
63859
0
0

... тнього, медичного призначення, соціальні служби різного типу, громадські організації тощо.[5.] Оскільки для соціальної діагностики досить важливим є характеристика певних властивостей та станів соціальних об'єктів, що мають кількісні показники, важливе значення при цьому виді діагностики має метод апрейзерів - спосіб виміру певної властивості об'єкта з використанням трьохзіркової шкали оцінки, де ...

0 комментариев


Наверх