3. Співробітник написав заяву з проханням надати путівку і приніс медичну довідку про необхідність санаторно-курортного лікування (за формою 070/о).

Якщо страхувальник надасть путівку всупереч одній з приведених нижче умов, то виявивши при перевірці таке порушення, його зобов'яжуть відшкодувати Фонду вартість неправомірно виданих путівок.

Працівник отримає путівку на руки лише після того, як внесе до каси певну частину вартості. Після оплати путівку заповнюють: записують прізвище, ім'я, по-батькові власника путівки, найменування підприємства, завіряють підписом відповідальної особи і скріпляють печаткою. Видавати соцстрахівські путівки рекомендується за два тижні до заїзду в санаторій (п. 4.15 Інструкцій № 55).

Тепер декілька слів про види путівок. Окрім санаторно-курортних путівок на оздоровлення самих співробітників комісія (уповноважений) з соцстрахування може виділяти путівки:

1. На супроводжуючого. Якщо згідно висновку МСЕК працівник підприємства потребує супроводу, можна видати ще одну путівку – для його супутника з позначкою «супутник». При цьому обов'язково, щоб він теж був застрахований у Фонді і надав довідку з основного місця роботи про те, що не отримував соцстрахівські путівки протягом календарного року.

2. Для лікування дитини з дорослим. Якщо у дитини є медичні свідчення на санаторно-курортне лікування, одному із застрахованих батьків (опікунові, попечителю) надають путівку в дитячий санаторно-курортний заклад для лікування дитини у супроводі дорослого.3. Для самостійного лікування дитини. Згідно з медичним свідченням виділяють путівку для самостійного санаторно-курортного лікування в дитячому санаторно-курортному закладі неповнолітньої дитини – члена сім'ї співробітника підприємства.

4. Для спільного лікування членів сім'ї. Відповідно до медичних свідчень можна виділити путівку (путівки) для спільного санаторно-курортного лікування тих робітників, що працюють на підприємстві чоловіка, дружини або їх дітей у віці від 4 до 18 років, в т.ч. якщо член сім'ї працює на іншому підприємстві або вчиться у вузі. При цьому особа, що працює на іншому підприємстві (що вчиться у вузі), повинна принести довідку з основного місця роботи (навчання) про те, що протягом двох календарних років воно не користувалося соцстрахівськими путівками. Як бачимо, членами сім'ї працівника, на яких можна виділити соцстрахівську путівку можуть бути лише один з подружжя і діти.

Для видачі перерахованих путівок теж знадобиться заява від застрахованої особи – працівника підприємства.


1.2. ОПЛАТА ПУТІВОК. ОФОРМЛЕННЯ ВІДСУТНОСТІ ПРАЦІВНИКА, ЩО ВИЇЖДЖАЄ В САНАТОРІЙ. ЗВІТ ПО ВИДАНИХ ПУТІВКАХ.

У таблиці 1 показано, яку частину вартості тих або інших путівок оплачують їх щасливі володарі. Користуючись цією таблицею потрібно діяти, зважаючи на: у тих випадках, де запропоновано декілька варіантів, конкретний відсоток оплати встановлює комісія (уповноважений) із страхування, виходячи з матеріального достатку застрахованої особи. Яких-небудь критеріїв або установок для оцінки спроможності тут немає, тому це питання у прямому розумінні залишається на совісті комісії (уповноваженого).

Таблиця 1.

Оплата путівок

Вид путівки % оплати
в 2-місний номер в 1-місний номер
Звичайна путівка застрахованій особі – працівнику підприємства
На супроводжуючу особу  10, 20, 30 або 50 50
Для сумісного лікування членів родини
Для лікування дитини в супроводі дорослого  10, 20, 30, 50 або  безкоштовно*
Для самостійного лікування дитини 10 або 20

 

*Видавати путівку безкоштовно дозволено в окремих випадках і тільки для лікування двох дітей у супроводі дорослого.

Частину вартості путівки (путівок) працівник вносить до каси підприємства, а якщо її немає, то на рахунок органу Фонду по місцю реєстрації його працедавця через банківську установу.

Не можна видавати путівку, якщо немає платіжних документів, підтверджуючих оплату частини її вартості (п. 4.14 Інструкції № 55). Звичайно це правило не стосується тих окремих випадків, коли путівки надають безкоштовно.

Природно, путівку для санаторно-курортного лікування видають на час відпустки (путівку в санаторій-профілакторій можуть видати без відриву від виробництва).

Найчастіше доводиться підстроюватися під період, на який доводиться путівка – працівник пише заяву на відпустку виходячи з дат, вказаних в путівці, що дісталася йому. Але не виключено, що співробітникові повезе і підвернеться путівка, що доводиться на час раніше вибраний для відпустки (зафіксований в графіці відпусток). До речі, якщо співробітник ще не відпрацював на підприємстві 6 місяців і отримує путівку для санаторно-курортного лікування, то по його бажанню йому повинні надати щорічну відпустку повної тривалості (ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки).

Але як бути, якщо вказаний в путівці період санаторно-курортного лікування довший, ніж надана працівникові відпустка? У такій ситуації потрібно пригадати ч. 10 ст. 35 Закону про непрацездатність. Нею передбачено: якщо тривалість щорічної (основної і додаткової) відпустки недостатньо для лікування в санаторно-курортній установі і проїзду в обидві сторони, то працівник може відкрити лікарняний і отримати грошову допомогу з непрацездатності за бракуючи дні. Ось що із цього приводу говорить п. 7.1 Інструкції № 455: лікарняний аркуш на період санаторно-курортного лікування, необхідність якого встановила ВКК лікувально-профілактичного закладу по місцю спостереження, видають на період лікування і проїзду в санаторій і назад, але з врахуванням тривалості щорічної відпустки. Видають його до від'їзду в санаторій і лише за наявності путівки, довідки з місця роботи про тривалість щорічної (основної і додаткової) відпустки, а також санаторно-курортної картки.

Оплачують такий лікарняний після того, як працівник повернеться з відпочинку і надасть документ, підтверджуючий його перебування в санаторії.

Потрібно мати на увазі: якщо людина, що отримала путівку, вже використала частину відпустки або навіть всю відпустку то виплачувати лікарняні за відповідні дні не будуть - на такий період надається відпустка без збереження заробітної плати. ЇЇ відносять до відпусток за свій рахунок, що обов'язково надаються за бажанням співробітників (п. 11 ч. 1 ст. 25 Закону про відпуски) 15-добове обмеження на неї не поширюється.

Наприклад, працівникові видали санаторно-курортну путівку на 30 календарних днів, дорога туди і назад займе ще 2 дні. Тривалість щорічної відпустки співробітника – 24 календарних дня, а 10 з них він вже використав. Тому співробітникові нададуть щорічну відпустку на 14 календарних днів. Різниця між кількістю днів, необхідних для лікування і проїзду, і спільною тривалістю щорічної відпустки, - 8 днів (30 дн. путівки + 2 дн. дороги – 24 дн. відпустки), на даний період йому видадуть листок непрацездатності. Співробітникові не вистачає ще 10 днів і на цей час оформляють відпустку без збереження зарплати.

Якщо людина супроводжує в санаторій свою дитину-інваліда до 16 років за наявності висновку ВКК про необхідність догляду за нею під час лікування, то лікарняний аркуш таким батькам (опікунові або попечителю) видають на весь термін санаторно-курортного лікування з врахуванням часу на проїзд (п. 3.12 Інструкції № 455).

Листки непрацездатності, видані у зв'язку з санаторно-курортним лікуванням, оплачують повністю за рахунок Фонду.

Після повернення застрахована особа неодмінно надає на підприємство заповнений зворотний талон путівки або довідку про термін перебування в санаторно-курортному закладі, завірену підписом керівника і кріплену печаткою здравниці. На їх підставі роблять записки в книзі обліку путівок (форма 13-фсс з ТВП).

Страхувальники щоквартально звітують по путівках перед Фондом, заповнюючи додаток до форми № Ф4-фсс з ТВП – форму Ф 14 – «Звіт про путівки на санаторно-курортне лікування та путівки до дітячих оздоровчих закладів» затверджену наказом Виконавчої дирекції Фонду від 28.02.05 р. № 18-ос.

Видачу соцстрахівських путівок потрібно відображати і у формі № 1дф, використовуючи ознаку доходу 41.


ДОДАТОК 1

Фонд соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності

ЛИСТ

від 13.02.2007 р. № 01-16-266

ЩОДО НАДАННЯ ПУТІВОК

У зв'язку із поступом звернень від виконавчих дирекцій відділень Фонду з питання необхідності застрахованої особи або члена його сім'ї в повторному курсі санаторно-курортного лікування наступного року повідомляємо.

У відповідності с п. 4.1 Інструкції про забезпечення застрахованих осіб і членів їх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, які придбані за рахунок засобів Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності, затвердженої постановою правління Фонду від 22.06.2005 р. № 55 (із змінами і доповненнями), рішення про виділення путівки застрахованій особі приймається комісією (уповноваженим) з соціального страхування підприємства, установи, організації згідно особистій заяві і медичної довідки для здобуття путівки (Ф. № 070/о) затвердженою наказом Мінздраву України від 27.12.99 р. № 302, із змінами і доповненнями, яка видається установою охорони здоров'я за місцем проживання або роботи хворого.

Рекомендації щодо необхідності застрахованої особи або члена його сім'ї в повторному курсі санаторно-курортного лікування може надати лікар, під спостереженням якого знаходиться хворий, з врахуванням необхідності і доцільності такого лікування, ступеня тягаря і перебігу хвороби, спільних свідчень і протипоказань. Висновок про необхідність вказаного лікування лікар може викласти в медичній довідці (Ф. № 070/о) незалежно від того, з приводу якого захворювання застрахована особа або член його сім'ї оздоровлювалися торік.

Зам. директора

С.Буринский


ВИСНОВКИ

Скоро літо - благодатна пора відпусток. Кожен бажає як слід відпочити, набратися сил і вражень. А якщо за цей час вдасться ще і поправити здоров'я, до того ж без серйозного удару по кишені, то буде взагалі чудово! Тому нас так спокушають соцстрахівські путівки – за мінімум кошт отримуємо максимум задоволення.

Але за чиїмсь безтурботним відпочинком завжди стоїть чийсь копіткий тру. Так клопіт по забезпеченню працівників соцстрахівськими путівками лягає на плечі бухгалтера і членів комісії (уповноваженого) з соцстрахування.

Маючи справу з путівками, потрібно бути уважними, щоб дотриматись всіх нормативних розпоряджень. Потрібно пам'ятати, що голова комісії (уповноважений) з соцстрахування несе персональну відповідальність за порушення Інструкції № 55. Тому для власного спокою потрібно стежити, щоб були в порядку все «колопутівкові» документи – накладні по путівках, запротокольовані вирішення про виділення путівок, платіжні документи по їх оплаті, книга обліку путівок, а також зворотні талони (довідки про період знаходження в санаторії). Слід зауважити, що п. 3.4 Інструкції № 55 наказує зберігати їх як касові документи.

У п. 6.2 Інструкції № 55 сказано: витрати Фонду на путівки, які були видані з порушеннями, із-за чого Фонду нанесені матеріальні збитки, підприємство відшкодовує за свій рахунок, тому потрібно заздалегідь поклопотатися, щоб кожна отримана від Фонду путівка обов'язково знайшла господаря.

У контрольній було з'ясовано, що роль підприємства у видачі соцстрахівських путівок зводиться до того, щоб по справедливості розподілити їх між працівниками і простежити за дотриманням всіх встановлених правил. Тобто страхувальник виступає свого роду посередником між Фондом і застрахованими особами. А оскільки у власність підприємства путівки не переходять, то при їх здобутті, видачі працівникам, а також при здобутті за них часткової оплати у нього не буде жодних податкових наслідків ні по ПДВ, ні по податку на прибуток. Податку з доходів теж не буде – згідно пп. 4.3.24 Закону про доходи соцстрахівські путівки не входять в дохід оподаткування фізичної особи.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

1. Газета «Все про бухгалтерський облік» № 42 (1319) від 11 травня 2007

2. Інструкція № 55 – Інструкція про порядок забезпечення застрахованих осіб і членів їх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, придбаними за рахунок Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності затверджена постановою правління Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності від 02.06.05 р. № 55.;

3. Інструкція № 455 - Інструкція про лад видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом Мінздорову України від 13.11.01 р. № 455.;

4. Інтернет-сайт: http://;


Информация о работе «Організація санаторно-курортного лікування та відпочинку працівників за рахунок кошт соціального страхування»
Раздел: Социология
Количество знаков с пробелами: 27211
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
173717
15
1

... оздоровчої, аматорської, спортивної, культурної, освітньої, наукової та благодійної діяльності. Соціальне страхування на добровільній основі у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності України провадиться для громадян, які займаються підприємницькою діяльністю, заснованою на особистій власності та виключно їхній праці, а також адвокатів, які відповідно до Закону України ” ...

Скачать
170400
11
25

... ів на 9,5%. Кількість потерпілих внаслідок профзахворювань зменшилась на 10%. Рис.2.21. Кількість випадків професійних захворювань на виробництві України за 2003-2006 рр.   Розділ 3. Шляхи вдосконалення фіскального забезпечення реалізації соціальної функції держави 3.1 Міжнародний досвід реалізації соціальної функції держави та її фіскального забезпечення В економічній літературі зді ...

Скачать
42046
0
0

... з місцевих бюджетів. За рахунок коштів Фонду передбачено часткове фінансування утримання дитячих оздоровчих таборів. Механізм оздоровлення дітей визначено Порядком часткового фінансування оздоровлення дітей у дитячих оздоровчих закладах за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. У 2009 році за рахунок коштів Фонду на часткове фінансування оздоровлення ді ...

Скачать
155900
0
0

... свідомість. В цьому ракурсі про ідеологічні гарантії можна говорити як про окремий вид засобів забезпечення законності. Основні політичні та юридичні гарантії створюють стійку базу забезпечення трудових прав працівників. Вони не тільки служать самі засобами забезпечення, але й є основою створення та розвитку матеріальних і економічних гарантій. Всі існуючі види гарантій знаходяться в тісному взає ...

0 комментариев


Наверх