3. Громадська музейна кімната с. Липовець. 150 експонатів. Розмішена в Липовецькій сільській раді.

4.Громадська музейна кімната с. Нанково. 280 експонатів:

- пам’ятки природи:

·                   єдина в Європі "Долина нарцисів" в ур. "Кіреші", де зберігся гірськолюбивий нарцис вузьколистий;

·                   дуб звичайний в с. Крайниково віком 500 років;

·                   оголені скелі на р. Теребля в с. Драгово;

·                   водоспад "Городилів";

·                   Липовецьке озеро "Морське око". Розташоване на

невеликій гірській улоговині на висоті більше 500 метрів над рівнем моря, ця водойма, з радіусом близько двадцяти метрів ніколи не висихає, хоч до неї не впадає ні один потічок, а тільки витікає;

·                   Вільшанське водосховище;

·                   буйволи карпатської породи;

·                   ферма плямистих оленів;

·                   страусина ферма.

4)сільського (зеленого) туризму;

5)екотуризму - переважно на територіях природно-заповідного фонду-заповідник “Долина нарцисів”;

6) екстремальних видів туризму:

спуску по гірських річках;

7) елітних видів туризму:

Мисливського туризму;

Спортивного велотуризму;

8)етнічного та етнографічного туризму - переважно в місцях компактного проживання національних меншин (угорці в смт. Вишково);

9) волонтерського руху, на базі якого доцільно розгортати оздоровлення школярів і

10) релігійного - пам'ятки дерев'яної архітектури.

Крім цього, при плануванні розвитку туризму доцільно врахувати світові тенденції його розвитку, серед яких домінуючими є такі:

§    знижується попит на групові поїздки і активізується індивідуальний туризм. Збільшується кількість пропозицій для сімейних туристів групами 5-6 чоловік і для невеликих дружніх компаній;

§    туристична діяльність з метою поїздки - ділова, зокрема проведення конференцій, конгресів, відноситься до найбільш вигідних видів подорожей, що надзвичайно динамічно розвиваються. Великим попитом стали користуватися поїздки вихідного дня. Активні форми відпочинку практично витіснили пасивні. У зв'язку з вищенаведеним пригодницькі спортивні поїздки стають дедалі популярнішими.

§   Сьогодні збільшується кількість пропозицій для сімейних туристів групами 5-6 чоловік: і для невеликих дружніх компаній. Туристична діяльність з метою поїздки - ділова, зокрема проведення конференцій, конгресів, є найбільш вигідним видом подорожей, що надзвичайно динамічно розвиваються. Саме в цьому напрямку ми і плануємо працювати у майбутньому.

Крім того в районі організовуються мисливські тури за сприяння Хустського державного лісогосподарського підприємства

Сільський зелений туризм у смт. Вишково та у Хустському районі

В Хустському районі зареєстровано місцеву громадську організацію - спілку громадян "Сільський зелений туризм” у смт. Вишково (свідоцтво про реєстрацію об'єднання громадян №10 від 01.06.2000 року). Згідно зі статутом спілки, її діяльність поширюється на територію Хустського району. Головою спілки є Іда Людвигівна Етвеш – учитель(тел. 97-304); льників. Спілка має тісні зв'язки з відповідними громадськими організаціями Угорщини.

У сім’ях вишківців туристи забезпечуються сніданком, вечерею та нічлігом. Вдень організовуються екскурсії за складеною заздалегідь програмою або за бажанням туристів. Вони можуть скуштувати гострі страви угорської кухні, а також українські та інші страви. Для охочих організовують рибалку на річці Тиса, катання на катамаранах, човнах. Туристи можуть полікуватися в санаторії «Шаян», ознайомитися з технологією виготовлення речей домашнього вжитку з листя кукурудзи. Програми організовуються на 3-6 днів.

Спілка "сільський зелений туризм зайняла перше місце на З-й Міжнародній виставці культури та туризму, що проходила в Будапешті 6-9 листопада 2003 року. В активі спілки прийом студентів географічного факультету з Англії та Угорщини.

За чіткою програмою розвивається агроекотуризм і у Хустському районі. Райдержадміністрацією надіслано в управління по туризму та курортах Закарпатської облдержадміністрації 15 бізнес-карток, які характеризують будинки короткотермінового проживання.

Проведено ряд нарад-семінарів з сільськими, селищним головами та керівниками ТРЗ на яких, зокрема, обговорювалися питання розвитку сільського туризму в інших селах району, підготовки до роботи в зимовий період, до участі у міжнародних виставках тощо.

Гірські лижі та інші види зимового відпочинку

Хустський район володіє значним потенціалом для занять зимовими видами спорту, а також для відпочинку та розваг узимку. Сьогодні на території району діють гірськолижні витяги, доступ до яких є загальним, за доступними цінами. У зимовий період діє канатно-буксирувальна дорога гірськолижного спортивно-оздоровчого клубу “Велятино" в с. Велятино. Тип КБД-СТ, довжина - 450 метрів. Середній нахил 25%. Є можливість збільшити довжину траси до 1000 м.

Інший гірськолижний витяг знаходиться в м. Хуст, поблизу туристично-оздоровчого комплексу “Нарцис”. Тип КБД-СТ, довжина - 250 метрів. Стислі дані про тип, характеристику та місцезнаходження витягів - нижче:

§ с. Велятино, санаторій "Нарцис", тип СТ 345L = 450м.

§ м. Хуст, ТОК "Нарцис", тип СТ 345 L = 250м.

Туристичні маршрути, що розробляються

Кількість туристичних маршрутів, а також видів туризму, що культивуються на Хустин, зростають. Сьогодні в районі розроблюються такі основні туристичні маршрути:

1. Цілющі води Шаянської гряди: Хуст-Вишково (мінеральні води, цеолітові кар'єри, санаторно-курортні, оздоровчі заклади, побут угорців та їх вироби з кукурудзяного листя, буйволи, гірськолижні траси, пам'ятки кам'яної архітектури ХІП ст.).

2. Колишні володіння графа Дракули: Хуст - Вільшани (Долина нарцисів, пам'ятки дерев'яної та кам'яної архітектури ХУ-ХУИ ст., мінеральні джерела, скелі-останці, Вільшанське водосховище, монастирі, гора Менчул (1501 м).

3.  Красуня-горянка з хустини: Хуст - Нижній Бистрий - Теребле-Ріцька ГЕС вироби з лози, страуси, плямисті олені, водяні млини, підвісні мости, монастирі, озеро у кратері вулкану, гірська ГЕС).

4.  Велич і горе Карпатської України: Хуст - Рокосово (пам'ятки геології, монастирі, водоспади, мальовничі урочища, меморіал Красне поле”).


Информация о работе «Оздоровчий туризм в Карпатах»
Раздел: Физкультура и спорт
Количество знаков с пробелами: 39285
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
42990
3
2

... і функції в світовому туризмі чітко розділені між державними відомствами, громадськими організаціями і підприємствами. Останні, як вже говорилося, займаються прикладним маркетингом на своєму рівні. Державні органи управління туризмом проводять аналіз ринку і інформують про це підзвітні підприємства. А громадські туристські організації об'єднують маркетингові зусилля своїх членів для реалізації ...

Скачать
210683
10
4

... гарного - теж погано, адже не завжди чим яскравіше, тим краще, тут теж є свої границі, коли захід стає стомлюючим і навіть починає дратувати. 1.3. Анімаційні технології, анімаційні послуги в молодіжному туризмі і їх застосування Аніматорами називають фахівців із організації дозвілля на туристських підприємствах, в санаторно-курортних та інших оздоровчих установах. Найчастіше, вимовивши слово ...

Скачать
54629
0
0

... на в‘їзне обладнання і меблі. Також необхідно спростити процедуру узгодження загальної документації, розподілу землі, затвердження проекту. [4; 22] Міська адміністрація, управління готельного господарства, туризму та екскурсій намагається завершити початі проекти. Зараз інвестори проводять інтенсивну роботу по залученню кредитних ресурсів для завершення будівництва цих об‘єктів. Реконструкцію ...

Скачать
12815
0
0

... яких в Україні лише почали проводити. Студентський туристичний клуб кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності і туризму Харківського державного університету харчування та торгівлі також долучився до цієї роботи і розробляє проекти розвитку осередків зеленого туризму та заходи щодо інноваційного розвитку туристично-рекреаційних зон. За даними Адміністрації Держприкордонслужби України ...

0 комментариев


Наверх