КУРСОВА РОБОТА

ІСТОРІЯ ПОЧАЇВСЬКОЇ ЛАВРИ


План

Розділ 1. Історія виникнення Почаївської Лаври.

1.1.     Зародження та початок існування святині.

1.2.     Перша фундаторка монастиря- Анна Гойська.

1.3.     Магнат Андрій Ферлей – нищівник культурних надбань Почаєва.

Розділ 2. Почаївський монастир у ХVІІ столітті.

2.1. Ініціатор будівництва Успінського собору – Потоцький.

2.2 Формування головних фундацій монастиря.

Розділ 3. Святиня на порозі ХХІ століття.

3.1. ХХ – початок ХХІ століття для Лаври.

3.2. Амфілохій (Головатюк, 1894-1971) – новий світильник віри і благочестя монастиря в ХХ-му столітті.

3.3. Храми Почаївської Лаври.

Висновки.

Використана література.


Вступ

Ой зійшла зоря вечоровая,

Над Почаєвом стала.

Виступало турецьке військо,

Як та чорна хмара.

Турки з татарами брами облягали

Монастир звоювати.

Мати Божая Почаївська

Буде нас рятувати.

Отець Желізо з келії вийшов

Та слізьми умліває…

“Ой, рятуй-рятуй, Божая Мати,

Монастир загибає !…”

Ой вийшла-вийшла Божая Мати,

На хрест вона стала,

Кулі вертала, турків убивала,

Монастир врятувала.

А ми, люди, всі християни,

До Бога всі ударяймо, -

Матері Божій Почаївській

Поклін всі воздаваймо!

М. Леонтович

Ясної, погожої днини, коли прозорі долі мальовничого волинського ландшафту відкриваються оку аж до самого горизонту, з передньої тераси Успенського собору Почаївської Лаври можна досить виразно розгледіти силует костельної вежі колишнього домініканського монастиря в Підкамені. У просторовому вимірі лише чотирнадцять кілометрів розділяють ці дві християнські оселі, поміж якими сьогодні пролягає адміністративна межа двох західноукраїнських областей – Тернопільської та Львівської.

Як буде видно з подальшого викладу, загальна історія, і мистецька спадщина Почаївської Лаври органічно уособлюють своєрідне пограниччя поміж православною та католицькою парадигмами, в найширшому розумінні, поміж Сходом та Заходом.

Розпочинаючи роботу над курсовою, я був впевнений, що Почаївська Лавра відноситься до категорії відносно малодосліджених у вітчизняній історіографії. Особливо це стосується долаврської доби його розвитку.

Тому в курсовій роботі, яка базується на наявних літературних джерелах і на моїх власних розвідках, головним було поєднати досить різноманітний матеріал з однозначно верифікованими історичними фактами, постійно залишаючись на грунті об’єктивності й неупередженості.

З огляду на вищесказане, історії Почаївської Лаври присвячені розділи у загальних працях та цілі монографії. Проте одним з найвизначніших досліджень з цього питання є “Фортеця православ’я на Волині – Свята Почаївська Лавра” Митрополита Іларіона (Огієнка І.І.) [11]. Вказана праця є неоціненним джерелом з історії святині.

Із загальних робіт, які присвячені цій темі я скористався працями Лотоцького, Білецького, Гудими, Дубилка, Жука, Логвина, Ричкова, Хайнацького, Янка [10,2,3,4,6,14,19,20]. Серед них, особливо хочеться виділити книгу Печкова “Почаївська Свято-Успенська Лавра”, яка заслуговує на увагу своїми новими, цікавими науковими теоріями та поглядами щодо історії зародження та розвитку храму.

Дослідженню історії Почаївської Лаври присвячена робота Дубилка “Почаївський монастир в історії нашого народу” [4], яка є різносторонньою щодо висвітлення життя Лаври в різні періоди часу.

Під час дослідження теми курсової роботи сформувався матеріал, який дав можливість висвітлити проблему меценатства Почаївській Лаврі.

На жаль, окремі праці з цього питання ще не написано, а інформацію доводилися збирати по різним джерелам у роботах Жука, Гудими.

Отож, з опрацьованої літератури можна сказати, що вона всебічно і різносторонньо висвітлює історію Почаївської Лаври, але залишаються ще білі плями, які потребують свого дослідження.

Об’єктом курсової роботи є : історія Почаївської Лаври.

Мета курсової – дослідити роль монастиря і історичній долі українського народу.

Завдання курсової роботи:

-            прослідкувати історичний розвиток святині;

-            дати характеристику ролі Лаври у культурному житті України.

Курсова робота складається зі вступу, основної частини, висновків та використаної літератури. У вступі визначається актуальність, об’єкт, мета, завдання курсової роботи. Основна частина складається з трьох розділів, де аналізується і розкривається тема роботи, а у висновку підсумовуються основні положення мого досліду.

Хотілося б висловити сподівання, що курсова робота задовольнить і дасть змогу глибше осягнути непрості шляхи становлення й розвитку надбань вітчизняної історії культури та мистецтва.


Розділ 1. Історія виникнення Почаївської Лаври.


Информация о работе «Історія Почаївської Лаври»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 67474
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
48069
1
0

... . Вчений І. Ільїн сказав: “Культура без Бога - вавілонська вежа, держава без Бога - земна мука”. За мету роботи поставлено: зібрати з різних джерел інформацію про історію Православної Церкви на Україні з 1917 - 2000 р.р. та об'єднати його, досконало дослідити вплив Православ'я на духовний розвиток українського народу в цей період, систематизувати з подальшим опрацюванням матеріали Харківської є ...

Скачать
39874
1
0

... жних письменників, їх науковий опис та організація наукового використання; -  науково-дослідна робота у галузі текстології та літературного джерелознавства: 1.  дослідження літературознавчих джерел; 2.  дослідження історії створення та публікації літературних творів, редакції та варіанти, встановлення основного тексту, питання атрибуції, датування, композиції; 3.  підготовка науково-критичних ...

Скачать
94574
0
0

... палаті, збудованій за проектом англійця Ч. Камерона у 1799-1803 рр., вже помітний вплив французького стилю ампір.   6. Живопис. Еволюція від бароко до рококо, від рококо до класицизму У живописі українська культура цього періоду також послідовно пережила етапи бароко, рококо і класицизму. Для українського барокового живопису визначальним став виразний вплив фламандської аристократичної школи ...

Скачать
131108
0
0

... віднайшла оптимальний для себе вихід зі скрутного становища - зламала традиційну для Православної церкви систему організації й підпорядкувала все духовенство безпосередньо чинній владі.   3. Німецько-фашистський окупаційний режим і релігійне життя України Взаємовідносини між нацистським режимом і українським православ'ям, які склалися в період другої світової війни, визначалися рядом фактор ...

0 комментариев


Наверх