2. Економічний розвиток Румунії у 1900–2005 рр.

Словенії сьогодні є доволі успішною, її сталість підтримується політичною стабільністю. Майже весь час незалежності при владі перебуває Ліберально-демократична партія. Інвесторів приваблює висококваліфікована робоча сила з розвинутою культурою виробничих відносин.

Частка різних секторів економіки у ВВП розподілена так: промисловість – 35%, сфера послуг – 61%, сільське господарство – 4%. Розвитку промисловості сприяє наявність дешевої електроенергії. Найбільшим промисловим і транспортним центром країни є Любляна (машинобудівний, хімічний, текстильний комбінати, підприємства харчової, шкіряно-взуттєвої, деревообробної промисловості). Великі промислові центри – Єсеніце, Крань, Марибор, Целлє. Домінуючою формою організації сільськогосподарських підприємств є кооперативи, інтереси яких представляє Словенська асоціація кооперативів. На рубежі 1999–2000 рр. був запроваджений податок на додану вартість, проведена пенсійна реформа, відбулося поступове скорочення державних субсидій до рівня, встановленого ЄС, уповільнено надто високі темпи росту заробітної плати і пенсій.

У 2005 р. ВВП становив 34 млрд. дол. і зріс порівняно з попереднім роком на 4%, інфляція зупинилася на рівні 2,3%. Середньорічний дохід на душу населення – 17 350 дол. Останніми роками найбільші надходження до бюджету є від податку на товари і послуги (56%). З видаткових статей ЗО% йде на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери, 18% – на освіту, 15% – на виплату пенсій, 12% – на медичне та соціальне страхування. Уряд щороку витрачає на науково-дослідні роботи 1% ВВП. Значний потенціал має туристичний сектор, на який припадає 9% ВВП Словенії. У 2002 р. кількість туристів дорівнювала чисельності населення країни. Значимість цього сектора економіки зростає ще й завдяки тому, що він створює численні робочі місця передовсім для низькокваліфікованої робочої сили. А це ефективно вирішує проблему зайнятості населення. У 2005-2006 рр. рівень безробіття був одним з найнижчих у Європі (4–5%).

Влітку 2004 р. уряд встановив обмінний курс національної валюти (239,64 долара за євро), надрукував 42 млн. купюр євро та відкарбував 155 млн. монет (євроцентів). У січні 2007 р. Словенія повністю увійшла в єврозону. Уряд сподівається, що перехід на нову валюту значно стимулює туризм, сприятиме притоку іноземних інвестицій в експортну індустрію (машинобудування, транспортне обладнання, виробництво хімікатів і побутових товарів).

3. Основні вектори зовнішньої політики Румунії на сучасному етапі. Румунсько-українські відносини

Головними зовнішньоекономічними партнерами є Німеччина, Італія, Австрія, Франція. На членів ЄС припадає більше 60% словенського експорту. Економіку найбільше інвестують австрійці, швейцарці, німці, французи, італійці. Інвестори використовують сприятливе географічне становище країни, морське узбережжя і розвинуту транспортну інфраструктуру, яка пов'язує Словенію зі сусідніми державами і західноєвропейськими країнами. Приваблюють також висока купівельна спроможність місцевого населення і орієнтація економіки на експорт, наявність висококваліфікованої робочої сили, високий рівень індустріального розвитку, який дозволяє успішно використовувати іноземні високі технології.

Словенія займає міцні позиції на міжнародній арені. До кінця 1992 р. її незалежність визнало більшість країн світу. Вона є членом ООН (1992), ОБСЄ (1992), Ради Європи (1993), СОТ (1995), ЄС (2004). З метою прискорення євроінтеграції приєдналася до держав Вишеградської групи (1996) і Центральноєвропейської угоди про вільну торгівлю (1996). Це принесло країні зниження імпортних тарифів на 80% індустріальних товарів. Словенія бере участь у Європейській асоціації вільної торгівлі, Південно-Східній Європейській ініціативі співробітництва, Центральноєвропейській ініціативі, Альпійсько-Адріатичному Співтоваристві та ін.

Стосунки з НАТО почали налагоджуватися у рамках програми «Партнерство заради миру» (з 1994 р.). Референдум 2003 р., показав, що ідею вступу до НАТО позитивно сприйняло близько 66% мешканців. З 2004 р. країна є офіційним членом цього об'єднання.

Словенія підписала найважливіші міжнародні конвенції щодо нерозповсюдження ядерної, хімічної та біологічної зброї та ін. У 1998 р. словенський уряд заснував Міжнародний довірчий фонд з розмінування і допомоги жертвам мін з метою ефективного сприяння стабілізації у Боснії і Герцеговині. Словенія підтримує Європейську конвенцію з прав людини тощо.

Країна налагодила добрі відносини з найближчими сусідами. Врегульована проблема демаркації сухопутного та морського кордонів з Хорватією. Прийняті програми транскордонного співробітництва з Італією, Австрією, Угорщиною. Словенія тісно співпрацює з Австрією у межах Альпійської ініціативи з метою захисту навколишнього середовища і забезпечення сталого розвитку прикордонних регіонів. Добросусідські відносини в різних сферах склалися з Угорщиною (діють угоди про міжнародний залізничний, автомобільний та морський транспорт; взаємне заохочення та захист інвестицій; взаємне визнання дипломів; транскордонне залізничне сполучення та ін.).

Словенія визнала незалежність України 11 грудня 1991 р., а 10 березня 1992 р. встановила з нею дипломатичні відносини. Проте до середини 90-х років XX ст. словенсько-українські відносини практично не розвивалися. Перший вагомий документ (про співробітництво між міністерствами закордонних справ обох країн) було підписано в січні 1994 р. Двосторонній діалог активізувався лише в 1996 р. На сьогодні укладені угоди про торгово-економічне співробітництво (1996), співробітництво в галузі освіти, науки і культури (1997) і науково-технічній сфері (2002), ряд документів економічного змісту. У 2001 р. була досягнута домовленість про будівництво прямої залізничної магістралі між Києвом і Любляною.


Висновки

Отже, загалом, Словенія за роки незалежності створила і зміцнила демократичні інститути влади, далі за інші посткомуністичні країни просунулася шляхом ринкових реформ і забезпечення високого життєвого рівня населення.

Значно покращилося і економічне становище Словенії. Словенія сьогодні є доволі успішною, її сталість підтримується політичною стабільністю. Майже весь час незалежності при владі перебуває Ліберально-демократична партія. Інвесторів приваблює висококваліфікована робоча сила з розвинутою культурою виробничих відносин.

Головними зовнішньоекономічними партнерами Словенії є Німеччина, Італія, Австрія, Франція. На членів ЄС припадає більше 60% словенського експорту. Економіку найбільше інвестують австрійці, швейцарці, німці, французи, італійці.


Список літератури

 

1. История южных и западных славян: в 2-х т. – Т. 2. Новейшее время: Учебник / Под ред. Г.Ф. Матвеева и З.С. Ненашевой. – М.: Изд-во МГУ, 2001.

2. Кріль М.М. Історія країн Центрально-Східної Європи (кінець ХХ – початок ХХІ ст.): Навч. посібник. – К.: Знання, 2008.

3. Яровий В.І. Новітня історія країн Східної Європи: Курс лекцій (40–90-ті рр. ХХ ст.). – К.: Либідь, 1997.

4. Яровий В.І. Історія західних та південних слов’ян у ХХ ст.: Курс лекцій: Навч. посібник. – К.: Либідь, 1996.


Информация о работе «Політичний та економічний розвиток Словенії у 1990-2005 рр.»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 18622
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
22514
0
0

... партія, Демократична партія — Нова Сербія і партія Група 17 плюс. Уряд очолив В. Коштуніца. Серед його пріоритетних завдань є поновлення припинених переговорів про відносини Сербії з ЄС. 2. Соціально-економічний розвиток Сербії у 1990 – 2005 рр. Розпад СФРЮ, запровадження торгово-економічних санкцій проти СРЮ, значні витрати на підтримку боснійських і країнських сербів, придушення наці ...

Скачать
25529
0
0

... уряду отримали лівоцентристи. Програма їхньої діяльності передбачає гнучкіші економічні реформи та звернення більшої уваги на вирішення соціальних питань. 2. Соціально-економічний розвиток Словаччини у 1990 – 2005 рр.   З 1990 р. у Словаччині, що входила до складу Чехословацької Федеративної Республіки, почався перехід від централізованої планової системи господарства до ринкової економіки. ...

Скачать
283774
14
10

... ії. Протее чинний рівень потоку ПІІ по відношенню до ВВП уже є порівнювальним із показниками більшості країн Східної Європи.   4.1 Аналіз негативних і позитивних тенденцій перебігу взаємної інвестиційної діяльності   Детальніший аналіз процесу залучення польських інвестицій в Україну дозволяє виявити цілу низку негативних тенденцій: 1. Обсяги надходження інвестицій з Польщі в українську ...

Скачать
60285
0
0

... свою чергу призведе до погіршення етнічних стосунків. Звертає увагу на те, що вперше за останні століття Захід виступи на боці мусульман проти православних. Загалом події трансформації політичного устрою Югославії в кінці 90х – початку ХХІ століття досліджені не дуже добре, передовсім бракує об’ємних, ґрунтовних та об’єктивних робіт. Джерельною базою курсової роботи є періодичні видання – газети ...

0 комментариев


Наверх