1.4. Технологія робіт

У процесі кладки стіни і простінки виконують за єдиною системою перев’язування швів – багато- та однорядною (ланцюговою). Для викладання стовпів, а також вузьких простінків (шириною до 1 м) у середині будівлі або прихованих опорядженням застосовують трирядну систему перев’язування швів.

При однорядному (ланцюговому) перев’язуванні прямих стін, у яких по товщині не парна кількість пів цеглин, наприклад півтори, першу зовнішню версту першого ряду укладають поперечиковими цеглинами, а другу – ложковими. При кладці стін, в яких по товщині парна кількість пів цеглин, наприклад дві, то перший ряд починають з укладання поперечиків по всій ширині стіни, у другому ряду верстові цеглини кладуть ложками, забутку – поперечиками. При кладці стін більшої товщини у верстових рядах у другому ряду над поперечиками кладуть ложки, а над ложками поперечики. Забутку в усіх рядах виконують поперечиками.

Вертикальне обмеження (рівний обріз стіни по вертикальній площині) при кладці однорядною системою перев’язування дістають, укладаючи на початку стіни тричвертки. При спорудженні стіни у  цеглини на її початку ставлять через один ряд половинки.

Для закладання вертикального обмеження стіни в одну цеглину в ложковому ряду на її початку розміщують у повздовжньому напрямі дві тричвертки, а в поперечиковому, як звичайно, - цілі цеглини.

У вертикальному обмеженні стіни в півтори цеглини у поперечиковому ряду на початку стіни у кутках укладають тричвертки в поперечному напрямі, у ложковому – тричвертки у повздовжньому напрямі стіни.

Кладка стін сполучених під кутом, - найвідповідальніша робота і її виконують кваліфіковані каменярі.

Прямі кути при однорядній системі викладають в такій послідовності. Перший поперечиковий ряд кожної із стін, що сполучаються під прямим кутом, починають від зовнішньої поверхні двома тричвертками. Другий ряд зовнішньої версти укладають ложками. Для додержання перев'язування швів у внутрішній версті в забутку укладають чвертки цегли.

Примикання стін при однорядній системі перев'язування показане на рис. 1. У першому ряду кладку примикаючої стіни пропускають через основну стіну до її лицьової поверхні і закінчують поперечиками і тричвертками, а пропущену кладку закінчують самими тільки тричвертками (рис.1).




Рис. 1 – Ланцюгова система перев’язування

У другому ряду до ложків основної стіни примикає ряд примикаючої стіни.

Перехрещення стін при ланцюговій системі перев'язування виконують, поперемінно пропускаючи ряди кладки однієї стіни через іншу.

При кладці стін багаторядним перев'язуванням перший ряд виконують так само, як і при однорядному перев'язуванні поперечиками. При товщині стіни, що кратна цілій цеглині у другому ряду зовнішню і внутрішню версти викладають ложками, а забутку — поперечиками. При товщині стіни, що кратна непарній кількості цеглин перший ряд викладають поперечинами на фасад, а ложками досередини приміщення; другий ряд, навпаки, — ложками на фасад, а поперечиками досередини. Наступні 3...6-й ряди зводять тільки ложками з перев'язуванням вертикальних поперечних швів на половину або чверть цеглини.

При кладці малонавантажених ділянок під вікнами при заповненні каркасних стін допускається використовувати в забутці половняк і цегляний бій.

Вертикальне обмеження стіни дістають, викладаючи перші два ряди з тричвертками на початку. В інших ложкових рядах неповномірні цеглини в обмеженнях чергують з цілими. Цеглу розташовують так, щоб ложки перекривали один одного на півцеглини.

Прямі кути викладають із застосуванням тричверток або чверток. Починають кладку з двох тричверток, з яких кожну вміщують ложком у зовнішню версту відповідної сполучуваної стіни. Проміжок, що утворюється між тричвертками й поперечиковими цеглинами, заповнюють чвертками (див. перший ряд кладки). У другому ряду версти виконують ложками, а забутку — поперечиками. Кладку наступних ложкових рядів ведуть з перев'язуванням вертикальних швів.

При перехрещенні стін поперечикові ряди однієї стіни відсунуті на чверть цеглини від лиця іншої стіни і в цьому проміжку укладені чвертки. Наступними ложковими рядами поперечикові ряди обох стін, що перехрещуються, перев'язують на  або  цеглини. У цьому разі при взаємному перев'язуванні ложкових рядів стіни, що перехрещуються, наче не проходять через основну стіну, а тільки заглиблюються в неї на  цеглини.

Примикання стін виконують так само, як при кладці перехрещення стін. Примикання стін при неодночасному зведенні їх можна виконувати у вигляді вертикальної багаторядної або однорядної штраби. У цих випадках у зовнішні стіни закладають три стальних стержні діаметром 8 мм, які по три стержні в ряд розташовують не рідше ніж через 2 м по висоті кладки, а також у рівні кожного перекриття. Стержні повинні мати довжину не .менше 1 м від кутка примикання й закінчуватись анкером.

Часто кладку зовнішніх стін виконують із керамічної цегли товщиною 65 мм або цегли (каменів) товщиною 138 мм, а кладку внутрішніх стін — із стовщеної цегли товщиною 88 мм. При цьому примикання внутрішніх стін до зовнішніх перев'язують через кожні три ряди цегли товщиною 88мм.

Тонкі, у  цеглини або в одну цеглину, стіни всередині будівель зводять після зовнішніх. Для цього у зовнішній стіні роблять паз глибиною  цеглини і в нього заводять тонку стіну.

 


Информация о работе «Технологія мурування»
Раздел: Строительство
Количество знаков с пробелами: 32497
Количество таблиц: 3
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
17719
0
6

... інійності і горизонтальності рядів кладки, а також однакової товщини горизонтальних швів. За допомогою шнура визначають, який стан повинен мати на версті кожна укладаєма цегла. Технологія мурування стовпчиків під лаги Спочатку знімають верхній шар ґрунту (приблизно 20 см),потім кладуть шар глини змішаної з піском (1:4), товщина шару 15-20 см, старанно утрамбовують. Перед початком кладки мі ...

Скачать
79152
1
40

... . Рис. 48. Укладання першої плити перекриття: 1) помости-площадки; 2) розчинна постіль завтовшки 10–15 мм; 3) плита перекриття Рис. 49. Рихтування плити, що установлюють за допомогою лома: а) розміри площі опирання; б) перепади в місцях поздовжніх стиків   7. Зварювання сталі 15 ГС товщиною 4 мм у нижньому положенні Сталь марки 15 ГС та їй подібні в нижньому положенні зварюють по ...

Скачать
29705
1
25

... і туалету) і один димохідний (до кухні) Горизонтальна порядівка двох суміжних рядів полегшеного мурування з керамічної цегли зовнішньої стіни будинку Розгортка стіни з вентиляційними і димохідними каналами 4. Технологічна частина МУРУВАННЯ СТІН, КУТІВ, ПРИЛЯГАНЬ СТІН З БЕТОННИХ КАМЕНІВ Розміри каменів дозволяють зводити стіни завтовшки 9; 19; 24; 29; 39 см і більше. Вага каменів ...

Скачать
18451
0
14

... два ряди, шаблон прибирають, після чого встановлюють і закріплюють враспор між перекриттями кутові шаблони. Кладку ведуть з перев'язкою швів на розчинах марки не нижче 10. Стійкість перегородок забезпечується укладанням арматури в горизонтальні шви і вертикальними штрабами, залишеними в місцях примикання до капітальних стін. Перегородки завтовшки в чверть цеглини викладають за шаблоном з і ...

0 комментариев


Наверх