1.5. Організація праці

Ділянка безпосереднього мурування разом із встановленими поруч піддонами з

цеглою, ящиками з розчином і риштуваннями утворюють робоче місце виробника кам'яних конструкцій, будинків та споруд. Правильна організація робочого місця забезпечує високу продуктивність праці.

При муруванні стовпів - робоча зона має бути завширшки 70 см і розташовуватися між матеріалами мурування по один бік стовпа, який викладають.

Цеглу розміщують ліворуч, а розчин праворуч від муляра. Запасу цегли на робочому місці повинно вистачити на 2-4 години роботи. Розчин у ящики завантажують перед початком мурування з розрахунком на 40-45 хвилин роботи.

У процесі мурування запас цегли та розчину поповнюються. За умови раціональної організації робочого місця, достатньому запасі будівельних матеріалів підвищується продуктивність праці.

1.6 Технічні умови

Якість мурування - це відповідність її робочим кресленням і вимогам, які викладені в БНШ з 03.01-87.

Кладку стін та інших конструкцій виконують відповідно до Правил виконання і приймання робіт, додержання яких забезпечує потрібну міцність споруджуваної конструкцій і високу якість праці.

У процесі роботи каменяр повинен стежити за тим, щоб застосовувались цегла і розчин, зазначені в робочих кресленнях, перевіряти правильність перев'язування і якість швів кладки, вертикальність, горизонтальність І прямолінійність поверхонь та кутів, правильність установлення закладених деталей і зв'язків, якість поверхонь кладки (рисунок і розшивання швів, добір цегли для зовнішньої верстки не оштукатуреної кладки з рівними кромками і ріжками), а також якість застосовуваних матеріалів.

У суху, жарку і вітряну погоду цеглу перед укладанням потрібно змочувати водою, щоб краще розчин зчіплювався з цеглою і гарно тверднув. Під час перерв у роботі верхній ряд кладки залишають не прикритим розчином.

Кладку після перерви потрібно починати з поливання водою поверхні раніше викладеної кладки, це має особливо важливе значення для кладок у сейсмічних районах, і тих, що виконуються на розчинах з цементними в'яжучими речовинами. Така вимога продиктована тим, що суха цегла після укладання на розчин швидко відсмоктує з нього воду, зменшується вміст води у ньому , і міцність розчину знижується. Необхідність і ступінь зволоження цегли перед укладанням у конструкцію визначає будівельна лабораторія.

Правилами виконання і приймання робіт визначені допустимі відхилення в розмірах і положенні кам'яних конструкцій відносно розвиваючих осей і проектних розмірів.

У тих випадках, коли відхилення перевищують допустимі, питання про продовження робіт має бути вирішене спільно з проектною організацією. Якщо при цьому кладку не переробляють, то мають бути дані конкретні рішення щодо способів виправлення дефектів. Для перевірки якості кладки каменяр користується різними інструментами і пристроями.

Правильність закладених вузлів будівлі. Перевіряють дерев'яними косинками.

Горизонтальність рядів контролюють правилом і рівнем не рідше двох разів на кожному ярусі кладки. Для цього правило кладуть на кладку, ставлять на нього рівень і, вирівнявши його по горизонту, визначають величину відхилення кладки від горизонталі. Якщо вона не перевищує визначеного допуску, відхилення усувають в процесі наступної кладки.

Вертикальність поверхонь і кутів закладки перевіряють рівнем і виском не рідше двох разів на кожному ярусі кладки. Відхилення які не перевищують допустимих, виправляють при наступній кладці ярусу або поверху.

Виявлені відхилення осей конструкцій, якщо вони не перевищують установлених допусків, усувають і рівнях міжповерхових перекриттів.

Товщину швів періодично перевіряють так: вимірюють п'ять-шість рідів кладки і визначають середню товщину шва. Наприклад: якщо при замирюванні п'яти рядів кладки висота одного ряду кладки буде 400 : 5 = 80 мм, а середня товщина шва після віднімання товщини цеглини становитиме: 80 - 65 - 15 мм. середня товщина горизонтальних швів цегляної кладки в межах висоти поверху повинна становити 12 мм, а вертикальних - 10 мм. при цьому товщина окремих вертикальних швів повинна бути не менше 8 і не більше 15 мм, а горизонтальних - не менше 10 мм і не більше 15 мм. потовщення швів проти визначених правилами можна допускати лише у випадках, передбачених проектом, при цьому розміри потовщення повинні зазначатись у робочих кресленнях.

Правильність заповнення швів розчином перевіряють, виймаючи з різних місць окремі цеглини викладеного ряду перевіряються (не рідше двох-трьох разів на висотуяруса).

Допустимі відхилення в розмірах і положенні конструкцій і різних кам’яних матеріалів, мм.

Таблиця 1 – Вимоги до якості

Найменування відхилення Цегла, керамічні та інші камені правильної форми, великі блоки

Відхилення від проекту розмірів:

·           Товщина

·           Позначка опорних поверхонь

·           Ширина конструкції

10

-10

10

Відхилення поверхонь і кутів кладки від вертикалів:

·           На один поверх

·           На всю будівлю

10

30

Відхилення рядів кладки від горизонталі на 10 м довжини стіни:

·           Нерівності на вертикальній поверхні кладки, виявлені при накладанні рейки довжиною 2 м

5

 


Информация о работе «Технологія мурування»
Раздел: Строительство
Количество знаков с пробелами: 32497
Количество таблиц: 3
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
17719
0
6

... інійності і горизонтальності рядів кладки, а також однакової товщини горизонтальних швів. За допомогою шнура визначають, який стан повинен мати на версті кожна укладаєма цегла. Технологія мурування стовпчиків під лаги Спочатку знімають верхній шар ґрунту (приблизно 20 см),потім кладуть шар глини змішаної з піском (1:4), товщина шару 15-20 см, старанно утрамбовують. Перед початком кладки мі ...

Скачать
79152
1
40

... . Рис. 48. Укладання першої плити перекриття: 1) помости-площадки; 2) розчинна постіль завтовшки 10–15 мм; 3) плита перекриття Рис. 49. Рихтування плити, що установлюють за допомогою лома: а) розміри площі опирання; б) перепади в місцях поздовжніх стиків   7. Зварювання сталі 15 ГС товщиною 4 мм у нижньому положенні Сталь марки 15 ГС та їй подібні в нижньому положенні зварюють по ...

Скачать
29705
1
25

... і туалету) і один димохідний (до кухні) Горизонтальна порядівка двох суміжних рядів полегшеного мурування з керамічної цегли зовнішньої стіни будинку Розгортка стіни з вентиляційними і димохідними каналами 4. Технологічна частина МУРУВАННЯ СТІН, КУТІВ, ПРИЛЯГАНЬ СТІН З БЕТОННИХ КАМЕНІВ Розміри каменів дозволяють зводити стіни завтовшки 9; 19; 24; 29; 39 см і більше. Вага каменів ...

Скачать
18451
0
14

... два ряди, шаблон прибирають, після чого встановлюють і закріплюють враспор між перекриттями кутові шаблони. Кладку ведуть з перев'язкою швів на розчинах марки не нижче 10. Стійкість перегородок забезпечується укладанням арматури в горизонтальні шви і вертикальними штрабами, залишеними в місцях примикання до капітальних стін. Перегородки завтовшки в чверть цеглини викладають за шаблоном з і ...

0 комментариев


Наверх