ЗМІСТ

1. Вступ

2. Класифікація сходів

- за призначенням

- по розташуванню

- за матеріалом виготовлення

- за конструктивними особливостями

- за функціональними особливостями

3. Деякі окремі випадки конструкцій сходів

4. Конструктивні елементи сходів

- Формули

- Марш

- Поруччя

- Поручень

- Балясина

5. Цікаві факти

6. Список літератури


1. Вступ

Сходи - конструктивний, функціональний елемент, що забезпечує вертикальні зв'язки у вигляді ряду ступенів. Найбільш часто цей термін асоціюється зі сходами як елементом будівлі, споруди. До окремих випадків сходів можна віднести сходи службових машин (наприклад, пожежної); трапи судів, літаків та гелікоптерів; мотузкові сходи, садові драбини, ескалатори та ін.


2. Класифікація сходів

- За призначенням :

 

Основні, або головні - загального користування

Допоміжні - пожежні, аварійні, службові, горищні, підвальні, запасні

Вхідні і парадні

Садово-паркові

- За розташуванням :

 

Внутрішні :

Закриті - у сходових клітках

Відкриті - у вестибюлях, холах

Внутрішньоквартирні

Зовнішні

- За матеріалом виготовлення

 

Дерев'яні (найчастіше - дуб , сосна , кедр , модрина , ясен ) внутрішньоквартирні, малоповерхових житлових будинків і т. д.

Бетонні - основні сходи цивільних і промислових будівель

Залізобетонні

Цегляні

З природних каменів

З мінеральних матеріалів ( керамограніт , кахель та ін)

Металеві (нержавіюча сталь , алюмінієві сплави , чавун , мідь і ін) - пожежні, аварійні, технічні

Ковані

Зі скла. Для виготовлення таких сходів використовується триплекс (три шари скла проклеєні спеціальною полімерною плівкою, що забезпечує абсолютну безпеку скла при розбиванні).

З пластику

Застосування того чи іншого матеріалу залежить від функціонального призначення сходів, а також від умов її експлуатації.

- По конструктивних особливостях

 

Збірні:

крупноелементні (цілісний марш з міжповерхове і проміжної площадками)

дрібноелементні (набірної з окремих ступенів, балок, плит)

Монолітні:

з прямими маршами: безпека руху, відносна простота у виготовленні.

Сфера застосування: житлові, громадські та виробничі будівлі. Перевагою монолітної сходи - можливість її експлуатації в процесі будівництва.

Г-подібні сходи: економія простір, використання забіжних ступенів. Проектування і виготовлення вимагає професійного підходу.

П-подібні сходи (повертають на 180 °): економія простору, використання забіжних ступенів.

Вигнуті сходи: всі щаблі забіжні.

Складні сходи. Складаються з трьох, чотирьох і більше секцій, які в процесі розсування або складання одна за одною накладаються один на одного до компактної конструкції. При виготовленні застосовуються різні дерев'яні матеріали: дуб, бук, клен, сосна. Недолік: їх не можна регулювати по висоті, має велику масу.

Сходи, що складаються як гармошка. Вони розраховані на висоту до трьох метрів. Сходи-гармошки виготовляються тільки з металу (сталь, алюміній).

Комбіновані сходи, в основі їх - металевий каркас, до якого прикріплені дерев'яні східці.

Висувні;

Розсувні;

Приставні;

Консольні;

Хребтові;

Компактні;

Модульні;

«Гусячий крок», або «Самба». Отримали свою назву завдяки формі ступенів, симетрично розташованих відносно лінії ходу і викликають при ходьбі асоціації з гусячим кроком. Інша назва - «самба», так як рух по таких сходах слід, як у танці, починати з «потрібної ноги», інакше можна збитися з ритму. Ці сходи не можна назвати дуже зручними, але вони можenm виявитися незамінними у допоміжних приміщеннях, невеликих котеджах або будинках дачного типу. Встановити її можна навіть на дуже маленькій площі, іноді на 1-2 м І. вільного простору.

За кількістю і конфігурації маршів у межах одного поверху

 

Одно-, дво-, трьох -, четирехмаршові;

З маршам, що перехрещуються;

Поворотні:

четвертьповоротні 90 ° (їх зазвичай встановлюють уздовж двох суміжних стін)

напівповоротні 180 °

кругові 360 °

Криволінійні;

З забіжними ступенями;

Гвинтові. Сходи мають форму клина. Зазвичай не мають подступенка. Центральна ширина проступи повинна складати не менше 20-25 см, в самій широкій частині - не більше 40 см.

Комбіновані;

Незадимлювані. Такі сходи влаштовують в будинках вище 10 поверхів. Щоб потрапити з поверху на такі сходи, потрібно пройти через відкритий балкон.

- За функціональним особливостями:

 

Пожежні й аварійні сходи. У громадських і житлових будівлях їх виносять назовні. Пожежні сходи на даху роблять прямими, шириною не менше 60 см і не доводять до рівня землі на 2,5 м. Аварійні сходи мають ухил не більше 45° і ширину не менше 70 см. На кожному поверсі повинна бути проміжний майданчик. Виготовляються з куточків , швелерів , смугової і круглої сталі.

Приставні - використовуються для доступу на горищне приміщення, при ремонтних роботах і т. д. До простих відносять переносні приставні, драбини, приставні стаціонарні, що складаються і висувні драбини. Виготовляються з деревини, полегшених алюмінієвих профілів або труб (рідше з сталевих конструкцій). Встановлюються під великим кутом (60 - 75°).

Сходи-драбини. Служать для потрапляння з останнього поверху на горище. Можуть бути відкидними і стаціонарними. Ширина таких сходів близько 60 см. Виготовляються з профільованого металу і стрижнів діаметром приблизно в 16 мм.



Информация о работе «Типологія сходів»
Раздел: Строительство
Количество знаков с пробелами: 10522
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
438497
0
0

... их с учетом гендерной дифференциации позволит найти формы, отражающие символы женского опыта, формируя тем самым гендерную поэтику. В ряду теоретических проблем, составляющих гендерный аспект литературоведения, важнейшее значение имеет вопрос о типологии женской прозы. Типология творчества писателей женщин может быть выстроена на разных основаниях, но нас в данном случае интересует проблема ...

Скачать
77404
0
0

... і (єгипетська, китайська, іранська, сірійська, мексиканська, арабська, західна, далекосхідна, православна тощо). Кожна цивілізація надає стійку загальність усім державам, які існують у її рамках [12,c.62]. У типології держав інколи виділяють держави перехідного стану, так звані перехідні держави. Такі держави визнавали у свій час основоположники марксистської теорії, коли "державна влада на час ...

Скачать
22285
0
0

... Инда, китайскую, православную ортодоксальную, западную, исламскую (арабскую). Все остальные цивилизации рассматриваются Тойнби как спутники какой-либо развившейся цивилизации. 2.2 Признаки типологии цивилизаций В основу типологии цивилизаций Тойнби кладет два признака: наличие, как он пишет, «универсальной церкви» и степень удаленности от того места, где зародилась та или иная цивилизация. ...

Скачать
33059
0
0

... знань дає можливість розуміти, що емоційні фактори мають, вплив на будь-яку хворобу. їх вплив відчувається навіть у такому відомому органічному захворюванні, як туберкульоз. 2. Психо-медична типологія особистості та здоров'я Для підвищення стійкості до стресу і розширення психологічних резервів людини розроблені спеціальні методи. їх умовно можна поділити на дві групи. До першої належать рі ...

0 комментариев


Наверх