Деякі окремі випадки конструкцій сходів

10522
знака
0
таблиц
0
изображений

3. Деякі окремі випадки конструкцій сходів

1) одномаршові прямолінійні сходи;

2) зі взвитим на чверть верхнім щаблем;

3) з чвертьмайданчиком у верхньої сходинки;

4) зі взвитим на чверть вхідним щаблем;

5) з чвертьмайданчиком на вхідному щаблі;

6) з взвитим на чверть входом і верхнім щаблем;

7) з двома четвертьмайданчиками;

8) одномаршові напівгвинтові сходи;

9) одномаршові взвиті на чверть сходи;

10) двухмаршеві прямолінійні сходи з проміжним майданчиком

11) двухмаршевы взвиті дугоподібні зі сходами на клиноподібному майданчику;

12) двухмаршеві дугоподібні з напівмайданчиком;

13) двухмаршеві кутові сходи з чвертьмайданчиком;

14) трехмаршева дугоподібні S-подібні сходи з двома четвертьмайданчиком;

15) трехмаршеві T-подібні сходи з чвертьмайданчиком;

16) трьохмаршеві дугоподібні з двома чвертьмайданчиками;

17) трехмаршеві E-образні сходи з напівмайданчиком;

18) одномаршові кругові сходи;

19) одномаршові гвинтові сходи;

20) сходи з масивною стійкою;

21) з шахтою;

22) двухмаршеві подвійні гвинтові сходи;

23) многомаршеві сходи з проміжними майданчиками;

Y-подібні сходи:

1) одномаршеві на вході, а на виході двухмаршеві;

2) двухмаршеві на вході, а на виході одномаршові;

3) одномаршові S-образні прямолінійні сходи з двома витками;

4) Берлінські сходи;

5) одномаршові S-образні сходи;


4. Конструктивні елементи

Будь-які сходи складаються з похилих маршів і горизонтальних сходових майданчиків (поверхових і проміжних). Сходинки одного маршу можуть спиратися на похилі плити (плитний марш) або на похилі балки - ребра (ребристий марш). Ребра розташовуються під ступенями ( косоур ), або сходинки врізаються в бічну поверхню балок ( тятива ). Порівняно нової можна назвати сходи на бильцях . Сходи із зовнішнього боку зв'язуються з самонесучими поручнями, поручнями, з ригелем на стелі, з основою металевими болтами , тяжами і опорами , а з внутрішньої кріпляться до стіни. Ці сходи універсальні у застосуванні, і легкі в зборці і установці.

Сходинки

розміри сходинок

Сходи підрозділяються на фризові верхні, нижні фризові (примикають безпосередньо до майданчиків) і рядові .

У сходинках розрізняють горизонтальну площину - проступи і вертикальну (висоту підйому) - подступенок . Бувають сходи з підсходинкою і без нього. Сходи часто підрізаються, особливо у випадку крутих сходів, щоб збільшити глибину проступи. Висота подступенка (j) коливається від 12 до 22 см, а ширина проступи (e) повинна становити 25 - 40 см. Ці показники, як і багато іншого, залежать від призначення сходів. Наприклад: співвідношення подступенок-проступи 12-40 см використовується для сходів зовнішніх, садово-паркових, і в тих місцях, де немає можливості пристрою пандуса для людей з обмеженими можливостями; співвідношення подступенок-проступи 22-25 см для деяких видів допоміжних - підвальних і пожежних евакуаційних. Самою зручною для пересування є сходи із співвідношенням 15-30 см.

Існують три формули для співвідношення висоти подступенка до ширини проступи. Це формула кроку, формула безпеки і Формула зручності. Формула кроку є найважливішою з них. Вимогам всіх трьох формул задовольняє співвідношення 17/29.

Формули:

Формула зручності: e - j = 12 см

формула кроку: 2 j + e = 62 (60-64) см (основна формула)

формула безпеки: e + j = 46 см

Незважаючи на це, існує безліч варіантів.

Марш

Ширина сходового маршу для основних сходів в будівлях зазвичай складає 90-135 см залежно від класифікації будівлі і призначення сходів. Число сходинок в одному марші не повинно перевищувати 18. Після 18 сходинок повинна бути передбачений майданчик.

Поруччя

Головним завданням поручнів є забезпечення безпеки пересування по сходах. Стандартне огорожу складається з поручня і вертикальних опорних балясин. Простір між ними заповнюється відповідно до вимог інтер'єру. Це можуть бути: паралельні прокіди, вертикальні стійки, скляні екрани або екрани з перфорованої сталі, різьблене дерево, а також ручна ковка, або кування з типових штампованих елементів. Існує два способи кріплення огородження до сходів: безпосередньо на щабель або до торця ступені з допомогою спеціальних кріплень.

Висота поручнів залежить від призначення сходи і становить від 86 до 110 см


Поручень

Елемент, що встановлюється на поручнях, на стіні. Настінний поручень застосовується у випадках, коли сходовий марш з двох сторін обмежений стінами і встановлювати стійки не має сенсу.

Балясина

Нижня і верхня опорні стійки перильного огородження, що мають у поперечнику круглу форму. Виготовляються методом точіння або бетонування і лиття у форму.

Мінімальні параметри сходів, їх габарити, конфігурація, матеріал для різних типів будівель, споруд, регламентовані в нормативних документах. ( БНіП і ГОСТи для Росії, ДБНи та ДСТУ для України).


5. Цікаві факти

Гвинтові сходи в баштах середньовічних замків будувалися таким чином, щоб підіймання по них здійснювався за годинниковою стрілкою. Це робилося для того, щоб, на випадок облоги замку, захисники башти мали перевагу під час рукопашної сутички, тому що найбільш сильний удар правою рукою можна завдати тільки справа наліво, що було недоступне атакуючим. Крім того, якщо атакуючий буде використовувати для захисту щит, то він не зможе використовувати зброю.


Список літератури

1. Железнов В.П. «Підлога і сходи» Фенікс 2004

2. Акімов С.О. «Архітектура» Стройиздат 2007

3. Бойко П.К. «Конструктивні елементи будівель» Стройиздат 2005

4. Сомойлов А.В. «Універсальний довідник забудовника» 2007


Информация о работе «Типологія сходів»
Раздел: Строительство
Количество знаков с пробелами: 10522
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
438497
0
0

... их с учетом гендерной дифференциации позволит найти формы, отражающие символы женского опыта, формируя тем самым гендерную поэтику. В ряду теоретических проблем, составляющих гендерный аспект литературоведения, важнейшее значение имеет вопрос о типологии женской прозы. Типология творчества писателей женщин может быть выстроена на разных основаниях, но нас в данном случае интересует проблема ...

Скачать
77404
0
0

... і (єгипетська, китайська, іранська, сірійська, мексиканська, арабська, західна, далекосхідна, православна тощо). Кожна цивілізація надає стійку загальність усім державам, які існують у її рамках [12,c.62]. У типології держав інколи виділяють держави перехідного стану, так звані перехідні держави. Такі держави визнавали у свій час основоположники марксистської теорії, коли "державна влада на час ...

Скачать
22285
0
0

... Инда, китайскую, православную ортодоксальную, западную, исламскую (арабскую). Все остальные цивилизации рассматриваются Тойнби как спутники какой-либо развившейся цивилизации. 2.2 Признаки типологии цивилизаций В основу типологии цивилизаций Тойнби кладет два признака: наличие, как он пишет, «универсальной церкви» и степень удаленности от того места, где зародилась та или иная цивилизация. ...

Скачать
33059
0
0

... знань дає можливість розуміти, що емоційні фактори мають, вплив на будь-яку хворобу. їх вплив відчувається навіть у такому відомому органічному захворюванні, як туберкульоз. 2. Психо-медична типологія особистості та здоров'я Для підвищення стійкості до стресу і розширення психологічних резервів людини розроблені спеціальні методи. їх умовно можна поділити на дві групи. До першої належать рі ...

0 комментариев


Наверх