Міністерство освіти і науки України

Українська Академія Друкарства

Реферат на тему:

Християнський храм як образна модель світу

Підготував

студент групи Б-11

Зінов’єв Максим

Львів 2006


1. Ранньохристиянська храмова архітектура

Храм зародився в природній життєвій, побутовій обстановці. Прообразом його може бути названа та світлиця - тобто кімната на другому поверсі - стародавнього східного кам'яного будинку в Єрусалимі, де Христос зі своїми учнями мав останню вечерю напередодні своїх страждань. У ранньохристиянські часи богослужіння могло здійснюватися в звичайному будинку, в спеціально відведеній для цього кімнаті, для невеликого кола осіб.

У Римі віруючі влаштовували свої збори в катакомбах - тобто тих підземних печерах, які утворювалися внаслідок вироблення каменя на будівництво будівель в місті. Катакомбний храм Риму - це велика кімната, що формою наближається до круга, має в середині невелике піднесення. Круг в давнину був символом вічності. Тому у формі круга (ротонди) будувалися усипальні, мавзолеї. Катакомбні храми, як правило, споруджувалися на місці поховання мучеників і були тісно пов'язані з їх шануванням. Згодом, вже після того, як християнство стало державною релігією, звичай будувати круглі храми над місцем поховання мучеників зберігся. У формі ротонди побудований і знаменитий храм Неділі Христової в Єрусалимі - над Труною Господньою.

З часом з'явився інший тип храму - базиліка (грец. - "царська" споруда), будівля у вигляді подовженого прямокутника. Коли в 313 р. імператор Костянтин оголосив свободу віросповідання, християни, по-перше, вийшли з катакомб, а по-друге з'явилося безліч людей, що приймали хрещення. Побудувати необхідну кількість храмів було неможливо, тому будівлі підшукувалися відповідно до потреб. Під церкви стали віддавати криті ринки, базиліки-місця, де проходили збори, обнародувалися імператорські укази. Символічно така споруда тлумачилася як корабель - Ноїв ковчег, в якому віруючі рятуються від погибельної пучини. Приблизно в V - VI ст. склалася символічно складніша хрестово-купольна форма храму, що має квадрат в основі, куб в об'ємі, увінчаний зверху куполом. Хрест при цьому утворюється просторово з перетину центральних внутрішніх проходів-нефів (неф - грец. "корабель"). Купол спирається на чотири стовпи, що стоять посередині і на стіни, що обмежують цей простір. Зазвичай до складу входив атрій, в центрі якого поміщалася купіль для хрещення. Портик, розташований на протилежній від входу стороні атрія, вів в нартекс, або вестибюль, що передував внутрішньому простору самої церкви - наос. У нартексі під час служби знаходилися ті, що готувалися прийняти хрещення. Наос був розподілений подовжніми рядами колон на непарне число нефів - частіше всього 3 або 5. Центральний неф був, як правило, вище і просторіше бічних. У просторі нефів збиралася паства. У східному кінці головного нефа на піднесенні розміщувалася священицька кафедра, з якою вимовлялися проповіді. Позаду солеї знаходилася напівкругла апсида, в центрі якої встановлювався вівтар – найсвятіше місце християнського храму.

Перші церковні будівлі мали дерев'яні кроквяні перекриття. Ранньохристиянські общини були бідні, і в церковному будівництві їм доводилося задовольнятися найдешевшими матеріалами. Часто при зведенні храмів використовували фрагменти старих споруд, тому колонада могла бути складена з колон, увінчаних різними капітелями. Мармурові плити підлоги утворювали орнаментальний малюнок. У апсиді і на стінах церкви виблискували мозаїки. Коли на мозаїчну декорацію не вистачало засобів, храм розписували фресками. По контрасту з пишним інтер'єром зовнішній вигляд церковних будівель був дуже скромним, що відрізняло їх від язичницьких храмів.

У ранніх базиліках IV-V ст., вхід знаходився зі східного боку будівлі, а апсида із західного. Під час богослужіння священик, перебуваючи перед вівтарем, дивився на схід, стоячи лицем до пастви. Пізніше характер служби змінився, священик і паства разом обертали свій погляд до сходу, і пастир виявився таким, що стоїть спиною до присутніх. У римській церкві Сан Лоренцо Фуорі ле Мура первинна апсида знаходилася із західного боку, пізніше побудували нову церкву, апсида якої була розташована по дотичній по відношенню до старої; згодом обидві апсиди було розібрано, і стара церква, що опинилася зі східного боку стала прибудовою нової. В середні віки увійшло до традиції влаштовувати вхід із заходу, а вівтар - зі сходу.

Крім базилікальних християни зводили і центричні споруди. В цьому випадку вівтар поміщався в центральній частині хрестоподібного або круглого в плані залу, оточеного галереєю. Прикладом такої будівлі може служити римська церква Сан Стефано Ротонда. Як і перші базиліки, вона перекрита простою дерев'яною крівлею. Проте органічнішим для центричної композиції є купольне перекриття, яке було реалізовано в мавзолеї Санта Костанца в Римі; галерея цієї будівлі перекрита циліндровим зведенням.

Обидва архітектурні типи поширено в східному Середземномор'ї, Сирії і Палестині. Храм Сімеона Стовпника в Калаат-Семані був комплексом, що складався з чотирьох базилік, що розташовувалися навколо восьмикутного в плані центрального двору, де стояв знаменитий стовп. У Турманіне фасад базиліки був фланкирований баштами. Нестача дерева в цих місцях примушувала будівельників споруджувати перекриття з кам'яних плит, покладених поверх конструкції з поставлених впоперек головного нефа арок.

Бароко. Настання ери Бароко означало повернення романтики архітектурі християнських храмів. Після центричних споруд Ф. Брунеллески і Браманте, абсолютно не відповідних релігійній духовності, - капела Пацци менше всього асоціюється з храмом, - відбувалося відродження середньовічного стилю.

Характерно, що в цю епоху багато романських церков перероблялися в барочні, оскільки здавалися недостатньо виразними, але готичні залишалися в недоторканності, оскільки і Готику, і Бароко об'єднує експресія, пафос простору і живописне відношення до площини стіни. У моду входили "тривожні силуети". Стіни перестали сприйматися як опори, могутні пілястри, зібрані в пучки, створювали враження коливання поверхні стіни, що то відступається, то висувається вперед. Єдиний, нестримний рух всіх частин ордера робив його подібним до фантастичної скульптури. Колони з опорних стовпів стали перетворюватися на "потоки форми", що струмували догори, капітелі втратили тектонічне значення частин архітектурної конструкції. Колони збиралися в групи по дві-три і встановлювалися на високі п'єдестали. Нарешті, з'явилися абсолютно деструктивні виті форми колон. Характерно, що в архітектурі італійського Бароко ренесансний принцип модульної як основи раціональної гармонії пропорцій був знову замінений готичною тріангуляцією - відвернутими геометричними побудовами на основі трикутника, символу "божественної гармонії". Це особливо помітно в творчості Ф. Борроміні, Не випадково його споруди сучасники називали "готичними".


Информация о работе «Християнський храм як образна модель світу»
Раздел: Строительство
Количество знаков с пробелами: 15202
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
161533
0
0

... , мистецтвознавчих, культурологічних тем і проблем, інші – більш докладно, адресно) зробили чималий внесок у проблему яка висвітлюється в нашій магістерській роботі – релігійно-художня символіка мусульманської культури. З аналізу історіографічного доробку досліджуваної нами теми можна зробити висновок, що ії окремі аспекти знайшли часткове висвітлення у працях як зарубіжних, так і вітчизняних ...

Скачать
150563
1
0

... та політичної кон’юктури, християнське віровчення переживало свої подіння і злети. Такі докорінні зміни не могли не зачепити і такої сторони людського буття, як свідомість і світосприймання. Трансформація світогляду населення Русі після хрещення була неоднозначною; і воно змінювалось поступово, витісняючи старі традиції і заміняючи їх новими. Стара ідеологія не відразу здавала свої позиції, ми й ...

Скачать
216843
0
6

... зон України. Однак представники різних народів ще тривалий час зберігають власні поховальні звичаї. Отже, можемо говорити про вірування і уявлення населення Скіфії як складову частину духовного життя наших предків. Поховальні обряди скіфів нагадують традиції населення України епохи бронзи. Курганний обряд захоронення у скіфів не був єдиним. В Степу, Лісостепу, на Північному Кавказі, в Криму тощо ...

Скачать
127638
0
0

... від споруд Гербуртів до вказаного розв’язання у Мостиськах ( приблизно 1600-1620-ті роки): при подібності планувисочина каплиць менша за височину самого храму. 3. Розвиток католицької культової архітектури на Україні в XVII-XVIII століттях 3.1 Будівнича діяльність католицьких чернечих орденів Характерною ознакою Католицької Церкви на Україні було зростання кількості чернечих орденів. ...

0 комментариев


Наверх