8.7 Вікна і двері

Вікна повинні забезпечувати достатню освітленість приміщень, їх вентиляцію і як огороджувальні елементи задовольняти теплотехнічним та акустичним вимогам. В той же час розміри та розташування вікон повинно бути пов'язане з архітектурно-художнім рішенням фасадів та інтер'єрів житлової будівлі.

Під час проектування житлової будівлі, базуючись на вимогах ДСТ 12214-95 обираємо наступні спарені вікна (рис. 2):

Серія 1.136.5-16 марки: ОС 15-15; ОС 15-18; ОС 15-12; ОС 9-9.

Обрані марки вікон, їх габаритні розміри та кількість наведені в специфікації.

Всі елементи віконного прорізу збирають на заводі в так званий віконний блок. Він складаєтеся з віконної коробки з навішеними на неї заґрунтованими рамами. Такі блоки надходять на будівельний майданчик в зібраному вигляді, і за допомогою крана монтуються одночасно з муруванням стін. Це дає можливість запобігти з'явленню щілин.

Підвіконні дошки розташовують в нижній частині прорізу зі сторони приміщення. Із зовнішньої сторони прорізу виконуємо злив з оцинкованої сталі.

Описание: Безымянный.bmp

Рис. 2. Марка спарених вікон підгрупи 1.1365-16.


Під час проектування внутрішніх дверей користуємося вимогами ДСТ 6629-94. Розміри дверей призначаємо з розрахунком забезпечення необхідної пропускної здатності та можливості вільного перенесення меблів:

-   балконні марки БС 22-9;

-   для санвузлів марки ДГ 21-9;

-   для спальних приміщень марки ДГ 21-10;

-   для кухонь марки ДО 21-9;

-   для віталень марки ДО 21-13;

-   зовнішні двері марки ДН 21-13.

Коробки для дверей, що монтуються в перегородках, повинні мати товщину, що дорівнює товщині перегородки. Двері моделей ДО 21-9 (рис.З) та ДН 21-13 склять прозорим або візерунчастим склом товщиною 4-5мм. Балконні двері використовують разом з вікнами моделі ОС 15-12. Кількість дверей, обраних для заповнення прорізів, наведена в специфікації.

 

Рис. 3. Двері дерев 'яні


8.8 Сходова клітка

Сходи будівлі повинні бути зручними для сполучення між поверхами і мати необхідну пропускну здатність для своєчасної евакуації людей з приміщень другого поверху, в зв'язку з тим, що запасні шляхи евакуації на випадок виникнення пожежі, не передбачалися. Крім цього конструкція сходів повинна задовольняти наступним вимогам:

-   міцність (достатня для розрахункових навантажень);

-   індустріальність;

-   економічність.

Сходи будівлі складаються із сходових маршів та площадок, що розташовані в сходовій клітці. Марш в свою чергу складається з ряду східців, елементів, що їх тримають та огородження. Марш, який використовується для підйому від рівня вхідної площадки до рівня підлоги першого поверху отримав назву цокольного. Він має, як правило 5-7 сходинок (рис. 4). На рівні підлоги кожного поверху обладнують поверхові площадки, а між поверхами - проміжні. Несівні конструкції маршу спираються на площадки. Огородження виконуємо із сталевих стойок діаметром 12-16мм.

В сходових клітках суворо забороняється обладнувати всілякого роду приміщення, газопроводи, трубопроводи з горючими рідинами.

Рівень підлоги першого поверху піднімають над рівнем підлоги вхідної площадки на 2м для того, щоб висота двері в зовнішній стіні сходової клітки відповідала стандарту.

Для нашої будівлі обираємо такі марки площадок, що виготовлені згідно з вимогами на вироби серії 1.152-5:

ЛПР22-15кв;

ЛПР22-15к;

ЛПР22-12К.

Кількість та технічні параметри залізобетонних площадок наведені в специфікації. Залізобетонні марші заводського виготовлення спираються своїми косоурами на балки площадок. Відношення висоти підйому маршу до його горизонтальної проекції отримало назву похилу маршу (1/1,5).

У відповідності з вимогами БНіП 11-23-70 обираємо для нашої будівлі такі марки маршів:

ЛМ 28-11 к;

ЛМ 22-11.

Кількість та технічні параметри маршів наведені в специфікації. Зазор між маршем та площадкою заробляють розчином.

 

Рис. 4 Сходи одномаршеві

 


 

9 Зовнішнє і внутрішнє оздоблення

Призначення оздоблювальних робіт - це надання будівлі архітектурної виразності, естетичних та гігієнічних якостей, захист від атмосферних впливів будівельних конструкції, підвищення довговічності окремих конструкції та будівлі в цілому.

Оздоблення будівлі виконують у відповідності з вимогами БНіП 111-12-93 в такій послідовності:

-   штукатурні роботі,

-   підготовка поверхонь під фарбування,

-   улаштування підлог крім лінолеумних,

-   фарбування поверхонь,

-   наклеювання шпалер,

-   улаштування рулонних підлог.

До початку проведення оздоблення на об'єкті повинні бути виконані наступні види робіт:

-   герметизовані шви між стінами та панелями,

-   встановлені столярні вироби,

-   виконана гідроізоляція санітарних вузлів,

-   прокладенні всі комунікації,

-   змонтовані огородження,

-   виконанні скляні роботи.

У відповідності з вимогами БНіП 111-21-73 штукатурні роботи з мокрими процесами виконують в приміщеннях в яких експлуатаційна вологість повітря більше 60%. Оздоблення внутрішніх стін виконуємо у вигляді поліпшеної штукатурки, що складається з трьох шарів. Загальна товщина штукатурки не перевищує 15мм.

В подальшому поверхню штукатурки оклеюють шпалерами. В санітарному вузлі стіни та підлога оздоблюються керамічною плиткою.

Для оздоблення житлових будівель використовуємо поліпшене фарбування. До початку проведення малярних робіт поверхні, що підлягають фарбуванню, необхідно ретельно підготувати шляхом видалення пилу, бруду, тощо. Дерев'яні поверхні перед фарбуванням прооліфлюють.

Обладнання підлог з рулонних та плиткових матеріалів є останнім етапом оздоблення. Особливу увагу під час обладнання чистих підлог приділяють якості основ. Цементну стяжку по тепло- та звукоізолюючому шару виконуємо товщиною 20-40мм з цементного розчину марки 150-200.


10 Інженерне обладнання

Для розміщення інженерного обладнання в будівлях улаштовують спеціальні приміщення до яких належать:

-  санітарно-технічні вузли;

-  вентиляційні камери;

-  теплові пункти.

Проектуєма будівля оснащена одним вводом для внутрішньої водопровідної мережі. Розводка магістральних трубопроводів будівлі -„нижня". Для внутрішньої мережі використовуємо сталеві оцинковані труби різних діаметрів. Ввід виготовлений з чавунної труби діаметром 79 мм. Згідно з бажанням замовника розводка трубопроводів може бути виконана з металопластикових матеріалів. Внутрішнє каналізаційне обладнання будівлі складається із санітарних приладів та системи трубопроводів, що відводять забруднені води за межі будівлі. Мережу внутрішньої каналізації улаштовуємо з пластмасових труб. Труби прокладають в каналах та борознах. Підземну частину каналізаційної мережі будівлі улаштовують з розрахунковим похилом до зовнішніх на каналізаційних мереж і з'єднують з ними шляхом обладнання спеціальних приймальних та оглядових колодязів.

Газопостачання проектуємої будівлі виконується від газопроводу низького тиску і має слідуючи складові:

-  відгалуження від розподільчих газопроводів;

-  дворові газопроводи;

-  вводи;

-  розводка;

-  поверхостояки;

-  квартирний газопровід.

Будівля оснащена газовими плитами, що використовуються для приготування їжі. Запірна газова арматура повинна забезпечувати надійність та герметичність відключення.

Система опалення будівлі-централізована, від районної котельні. В якості теплоносія використовують воду. Квартирна опалювальна мережа складається з чавунних радіаторів та сталевих труб, що підводять до них воду. В залежності від потреби радіатори збирають з певної кількості секцій.

Повітрообмін будівлі виконується природнім шляхом. В кожній кухні будівлі над газовою плитою улаштована місцева витяжна вентиляційна система. Житлові приміщення провітрюються за допомогою фрамуг.

Електрозабезпечення проектуємої будівлі виконується від загальної електромережі. Електропроводку будівлі улаштовують до оштукатурення поверхонь. Кожна квартира оснащена електролічильником, який має автоматичну систему, що вимикає струм у випадку перенавантаження мережі.


 


Информация о работе «Проектування будівництва двоповерхового 6 квартирного житлового будинку»
Раздел: Строительство
Количество знаков с пробелами: 49298
Количество таблиц: 3
Количество изображений: 5

Похожие работы

Скачать
482994
3
0

вка Президента України набуває чинності з моменту проголошення ним особисто заяви про відставку на засіданні Верховної Ради України.Неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров'я має бути встановлена на засіданні Верховної Ради України і підтверджена рішенням, прийнятим більшістю від її конституційного складу на підставі письмового подання Верховного Суду України ...

Скачать
27197
9
0

... міської мережі газопроводів високого тиску. Мережі низького тиску проектують за змішаною схемою. Кінцеві ділянки мережі, як правило тупикові. Джерелом газопостачання служить газорозподільна станція розташована у північній частині населеного пункту (схему див. на аркуші). 4.2      Визначення кількості газорегуляторних пунктів в мережі   Оптимальну кількість ГРП в мережі визначають за формулою ...

0 комментариев


Наверх