2.2 Робоче обладнання екскаваторів 3-ї розмірної групи

На гідравлічних екскаваторах зворотна лопата — один з основних видів змінного робочого устаткування. По конструктивній схемі зворотну лопату випускають декількох різновидів, але основними її вузлами завжди є: стріла, що складається на екскаваторах ЭО -3123А(рис. 2.4.), ЭО-3121Б и ЭО-4121А з основної 3 (рис. 2.5,а) і подовжуючої 4 частин; рукоять 7, ківш 9 і гідроциліндри 11,5 і 6 подйома стріли, поворота рукояті й ковша.

 

Рис. 2.4. Загальний вигляд екскаватора ЭО-3323

Основну частину 3 стріли, як правило, використовують при установці различніх видів змінного робочого устаткування, наприклад зворотної й прямої лопат, грейфера, навантажувача. Подовжуючу частину стріли при переході з одного виду устаткування на інший можна або зберігати, наприклад при переустаткуванні зворотної лопати на грейфер, або демонтувати.

Поряд зі складеною стрілою на деяких моделях екскаваторів застосовують і нерозємну стрілу Г- подібної форми.

Стріла зворотної лопати — міцна, пустотіла, зварена з легованого металопрокату конструкція. П'яту стріли шарнірно зміцнюють у вушках поворотної рами 7, до якої під’єднані також і гідроциліндри 11 підйому стріли. Штоки гідроциліндрів 11 шарнірно з’єднані зі стрілою, при виході штоків змінюється кут нахилу стріли стосовно поворотної платформи.

Рукоять підвішена на стрілі й може повертатися за годинниковою стрілкою або проти її при виході штока гідроциліндра 5. Ковш 9 закріплений на рукояті в одній точці, тому також може вільно повертатися за допомогою гідроциліндра 6.

Основна й подовжуюча частини стріли з’єднані між собою пальцем. Щоб під час работи не було повороту однієї частини стріли стосовно іншої, між ними додатково встановлюють тягу 10.

Розташування гідроциліндрів робочого устаткування буває різним (рис. 2.5,б).

Для привода стріли 12 застосовують три схеми розташування гідроциліндра 11: під стрілою спереду її п’яти (рис. 2.5. І), цей варіант найбільш розповсюджений на повноповоротних екскаваторах; над стрілою (рис. 2.5.ІІ), що характерно для навесних неповноповоротних екскаваторів; за п'ятої стріли, звичайно горизонтально (рис.1.1.ІІІ).


Рис. 2.5.Зворотня лопата (а) і схеми розташування гідроциліндрів її робочого устаткування (б) для приводі стріли (І -III), рукояті (IV) і ковша (V та VI): 1 - поворотна рама, 2 — кабіна машиніста, 3, 4 — нижня основна й верхня подовжуюча частини стріли, 5, 6, 11 — гідроциліндри, 7 — рукоять, 8 —важелі ковша, 9 — ківш, 10 -тяга; 12 — стріла; а-в — положення, у яких можна встановлювати тягу 10

Для підйому стріли 12 часто встановлюють два гідроциліндри 11. Таке конструктивне рішення використовують іноді й для повороту рукояті, наприклад на навесних екскаваторах.

Для привода рукояті гідроциліндр 5 розташовують над стрілою (рис. 2.5, ІV). Для приводу ковша 9 гідроциліндр 6 розміщують над рукояттю, причому шток гідроциліндра 6 кріплять або безпосередньо до вушок на ковші 9 (рис. 2.5,V), або через додаткові важелі й тяги (рис. 2.5, VІ).

Головний несучий елемент основної частини стріли екскаваторів (рис. 2.6) - порожня балка коробчатого сеічення. Короб закритий зверху листом. У найбільш навантажених січеннях балка додатково посилена боковими листами.

Тягу 10, що з'єднує основну й подовжуючу частини стріли, кріплять до кронштейна, що необхідний для кріплення гідроциліндра рукояті при установці робочого устаткування навантажувача. Нижній кінець стріли — п'яту — за допомогою пальців шарнірно зміцнюють у провушшинах поворотної рами. На цих пальцях стріла повертається при зміні кута її нахилу.

На екскаваторах ЭО-3121А и ЭО-3121Б піднімають і опускають стрілу зворотьної лопати за допомогою двох гідроциліндрів.

Рис. 2.6. Основна частина стріли екскаваторів ЭО-3121А(Б):

1 — балка, 2. — проувушина, 3, 4 — кронштейни, 5 — п'ята, 6 — короб, 7,8 — верхній і боковий листи, 9 — труба


 

Рис. 2.7. Ківш зворотної лопати зкскаватора ЭО-3121А:

1,3 — зуби, 2 — козьірек, 4, 8 — бічна й задня стінки, 5 — бічний аркуш, 6, 7 — проуши-ньі, 9 — клин, 10 — заклепка, 11 — ріжуча крайка

 

Ківш (рис. 2.7.) зворотньої лопати екскаваторів ЭО-3121А и ЭО-3121Б складається із задньої стінки 8, двох бокових стінок 4, передньої стінки з козирьком 2 і зубів 1 і 3. Всі деталі корпуса ковша з’єднані між собою зварюванням. Задня стінка 8 округлена, щоб уникнути тертя об ґрунт при повороті ковша. Зуби 1 закінчуюються хвостовиком, що звужується, який входить у гніздо козирька. Від випадання із гнізда зуб утримується клином 9. При такій конструкції заміна зношеного зуба не виклиає ускладнень.

Бокові зуби 3 кріплять до корпуса ковша заклепками. Зазвичай зуби виготовляють литими з високомарганцевої сталі, що добре протистоїть стиранню, штампованими (із загартуванням) або з низьковуглецевої стали зі зносостійкою наплавкою. За допомогою провушині 6 ківш з'єднують із рукояттю, а провушиною 7 - з важелем, що приводиться у дію гідроциліндром повороту ковша.


 


Информация о работе «Робоче обладнання екскаваторів з гідравлічним приводом 2-ї та 3-ї розмірних груп»
Раздел: Строительство
Количество знаков с пробелами: 35886
Количество таблиц: 3
Количество изображений: 20

Похожие работы

Скачать
43724
0
6

... робочими органами. У зв'язку з цим машини для підготовчих робіт розглядають разом з машинами для земляних робіт. До підготовчих робіт також відносять попереднє розробці спушення міцних і мерзлих ґрунтів.   3.3 Параметри робочих положень екскаватора обладнаного прямою лопатою   Робочі рухи канатних одноковшових екскаваторів в режимі екскавації грунту забезпечуються механізмами підйому ковша, ...

Скачать
28474
0
12

... поворотна пружина, 7, 8-ущільнення Рис. 4.2. Тверде (а...в) і шарнірне (м, д) кріплення корпуса гідроциліндра за корпус (а, г), задню (б, д) і передню (в) кришки Найбільш поширені в екскаваторах з гідроприводом гідроциліндри двосторонньої дії з однобічним штоком; гідроциліндри з двостороннім штоком (Рис. 4.1, в) застосовують в основному для приводу повороту робочого устаткування деяких нач ...

Скачать
29410
0
7

... сучасних тривісних катках вісь переднього відомого вальця має можливість переміщатися у вертикальній площині, що дозволяє йому при транспортному режимі копіювати мікропрофіль дороги, не навантажуючи раму. Самохідні скрепери в порівнянні з причіпними мають меншу прохідність і вимагають для своєї роботи сприятливіших дорожніх умов. Сили тяги базових одноосних тягачів і колісних тракторів недостатн ...

Скачать
24013
4
9

... редуктора механізму пересування на валу 27 вільно встановлена шестірня 26 із крильчаткою, при обертанні вона розприскує оливу, залиту в корпус редуктора. [5]. 3. Технічне обслуговування Надійну роботу екскаватора, а також тривалий строк його служби забезпечують своєчасним проведенням технічного обслуговування. Основним його призначенням є зниження інтенсивності зношування деталей, виявлення ...

0 комментариев


Наверх