1.  Поступово перетворювати короткострокові кредити в середньострокові та довгострокові.

2.  Спрямовувати майбутні іноземні кредити на інвестиції в імпортозамінюючі й експорт орієнтовані виробництва (на даному етапі західні кредити використовувати на конкретні проекти розвитку підприємств або галузей, здійснення їх реструктуризації та підвищення конкурентоспроможності продукції з одночасним посиленням контролю за їх використанням і поверненням).

3.  Досягати незв’язаного характеру іноземних кредитів, щоб вони слугували національному виробнику, а не експорту товарів з країн – позичальників кредитів. Подальше залучення зв’язаних товарних кредитів може здійснюватися лише на умовах визначення критеріїв і проведення ретельної оцінки ефективності залучення і використання кредитних ресурсів, забезпечення чіткої керованості процесом залучення, використання і повернення зовнішніх запозичень.

4.  Брати зовнішні кредитні ресурси з метою фінансування платіжного балансу (своєчасного виконання зобов’язань з виплати зовнішнього боргу, підтримки національної валюти).

5.  Для широкої громадськості істотно підвищити прозорість системи залучення і використання іноземних кредитів (які залучаються як державою, так і підприємствами під державні гарантії).

6.  Поступово знижувати кількість зовнішніх кредитів.

7.  Брати тільки такі кредити, які можливо обслужити.

8.  Національному банку України слід встановити жорсткіші вимоги до формування банківських резервів на відшкодування можливих втрат від кредитних операцій в іноземній валюті з фізичними і з юридичними особами, що не мають джерел валютних надходжень.

9.  Відстежувати цільову спрямованість використання кредитних ресурсів і наявність у компанії реальних джерел для погашення боргів. Економічно обґрунтовано залучати такі кредити тільки для фінансування інвестиційних проектів.

10.  Збільшити прозорість комерційних банків, зробити їх публічними, виявити реальних власників, вжити заходів щодо скорочення кількості кєптивних банків, що дозволить підвищити відповідальність за них безпосередніх власників.

11.  Провести реструктуризацію фінансово-кредитних інститутів шляхом:

  -  скорочення числа відділень;

  -  створення ефективних регіональних центрів з флагманським відділенням у кожній області;

  -  консолідації фінансово-кредитних інститутів. Якщо таке укрупнення відбудеться, фінансові установи, що залишилися, цілком зможуть діяти з іноземними на рівних з погляду залучення ресурсів на зовнішньому ринку;

  -  зміни технологій роботи (наприклад, розвиток систем самообслуговування, зокрема шляхом електронних платежів, що стане альтернативою відкриттю нових банківських відділень).

12. Нормативно обмежити споживче кредитування, впровадити диференційовані ставки резервування залежно від структури кредитного портфеля, забезпечити позичальника інформацією про реальну ціну кредиту.

13. Підсилити контроль за рівнем «проблемних» кредитів, дотриманням банками показників фінансової стійкості.

Досить необхідним на даному етапі є спрямування зусиль управління грошовим обігом на подолання значних масштабів доларизації економіки України. Однак, при цьому необхідно усвідомлювати, що остаточно подолати таке явище, як доларизація в умовах наростання впливу глобалізацій них процесів на вітчизняну економіку навряд чи можливо. Тому потрібно мінімізувати його роль передусім у внутрішньому господарському житті країни та посилити заходи щодо стабілізації національної грошової системи. Важливим завданням у цьому контексті є проведення зваженої монетарної політики та надання процесам інтеграції у світовий економічний простір керованого характеру.

Адміністративна заборона на здійснення операцій з іноземною валютою населення і в банківському секторі навряд чи дасть позитивні результати (йдеться про заборону купівлі-продажу іноземної валюти, депонування валютних коштів на банківських рахунках і отримання валютних кредитів). Навпаки, примусові заходи із де доларизації можуть лише спричинити масштабну втечу капіталів та значне збільшення обсягів операцій на чорному валютному ринку.

Потрібно творити економічні підстави для всіх суб’єктів ринку, що визначали б доцільність відмов від використання іноземної валюти у внутрішньому грошовому обігу. Такими підставами можуть бути:

  -  підвищення довіри до вітчизняної банківської системи, зокрема шляхом збільшення сум гарантованого повернення вкладів громадян у національній валюті та жорсткого регулювання рівня ризиковості операцій, здійснюваних фінансовими інститутами;

  -  підвищення ефективності внутрішніх платіжних систем, заснованих на картковому обігу. Це сприятиме розвитку безготівкового платіжного обороту і скороченню готівкового, котрий значною мірою обслуговується валютними коштами;

  -  поступовий перехід до режиму повної конвертованості гривні, що в перспективі усуватиме стимули до нагромадження іноземної валюти і використання її у внутрішніх розрахунках;

  -  чітке визначення курсу монетарної політики НБУ на подолання інфляції і гарантування стабільності національних грошей. Це послабить передумови використання іноземної валюти як засобу збереження заощаджень та усуне необхідність вираження внутрішніх цін в «умовних одиницях»;

  -  розвиток ринку державних цінних паперів, номінованих у національній валюті, як альтернативного напряму інвестування коштів на противагу готівковій валюті та валютним депозитам у банках;

  -  ліквідація законодавчих та економічних засад функціонування сектору тіньової економіки, що обслуговується переважно іноземною валютою [30, с. 33].

Зазначені заходи можуть сприяти процесу дедоларизації економіки, на що, власне кажучи, і повинна бути спрямована не лише валютна політика Національного банку України, а й уся економічна політика держави. Ключову роль у цій політиці мають відігравати заходи, спрямовані на підвищення привабливості національної валюти порівняно з валютою іноземною, що об’єктивно потребує зниження ризиків і витрат, пов’язаних із використанням економічними агентами національних грошей, тобто забезпечення їхньої стабільності.

Використання Національним банком хоча б половини із запропонованих заходів дозволить значно підвищити ефективність управління монетарною політикою держави та покращити стан фінансового ринку України вже найближчим часом.


ВИСНОВОК

Виходячи з проведеного аналізу сучасного стану грошового обороту України, можемо зробити наступні висновки:

1. до 2008 р. спостерігалося стабільне зростання грошової маси України, однак в 2009 р. значно скоротилися показники М2 – на 27,2 млн. грн., що становить 5,42 % та М3 – на 28,4 млн. грн., тобто на 5,51 %;

2. протягом досліджуваного періоду в структурі грошового обороту України найбільш вагомими показником був агрегат М2 – строкові кошти в національній валюті та іноземна валюта. З одного боку, це свідчить про наявний потенціал інвестиційної активності, однак з іншого – відбувається відтікання коштів з реального сектору економіки;

3. 2008 – 2009 рр. відмічені значним нарощуванням державного боргу, зокрема зростання зовнішнього боргу держави становило 121 %, а сума зовнішніх запозичень банківського сектору зросла більше, ніж у 14 раз;

4. протягом аналізованого періоду відбувалося постійне зростання темпів рефінансування банків. Лише за останній квартал 2008 р. воно становило 105,4 млрд. грн. а за шість місяців 2009 р. обсяги рефінансування Національним банком України комерційних банків зросли ще на 55,7 млрд. грн.

Таким чином, світова фінансова криза відчутно позначилася на Українському грошовому ринку, однак дослідження державної монетарної політики довели, що багатьох наслідків можливо було б уникнути, якби Національним банком України проводилася виважена грошово-кредитна політика.

Дослідження наявних заходів боротьби з фінансовою кризою у зарубіжних країнах та вивчення українських фінансових реалій дозволило навести низку заходів грошово-кредитної політики, які б змогли в недалекому майбутньому значно покращити стан грошового обігу України.

До основних з числа цих заходів можливо віднести:

  -  реальне прив’язування монетарної політики до попиту підприємств, тобто збільшення частки рефінансування банків під виробничі векселі%

  -  націоналізація активів проблемних банків;

  -  використання керованого плаваючого курсу гривні з поступовим переходом до вільного обмінного плаваючого курсу;

  -  контроль над зовнішнім боргом приватного сектору;

  -  реанімація фондового ринку;

  -  подолання значних масштабів доларизації української економіки.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1.  Бураковський І.В., Плотніков О.В. Глобальна фінансова криза: уроки для світу та України. – Харків: Фоліо, 2009. – 299 с.

2.  Демківський А.В. Гроші та кредит. Навчальний посібник. – К.: Дакор, 2005. – 528 с.

3.  Державне регулювання економіки: Навч. посіб. / С.М. Чистов, А.Є. Никифоров, Т.Ф. Куценко та ін. – Вид. 2-ге, доопрац. і допов. – К.: КНЕУ, 2005. – 440 с.

4.  Злупко С.М. Перехідна економіка: сучасна Україна: Навч. посіб. – К.: Знання, 2006. – 324 с.

5.  Івасів Б.С. Гроші та кредит: Підручник. – Вид. 2-ге, змін. й доп. – Тернопіль: Карт-бланш, 2005. – 528 с.

6.  Карлін М.І. Державні фінанси України: Навч. посіб. – К.: Знання, 2008. – 348 с.

7.  Карлін М.І. Фінанси України та сусідніх держав: Навч. посіб. – К.: Знання, 2007. – 589 с.

8.  Карпінський Б.А., Герасименко О.В. Фінансова система. – Навчальний посібник. – Київ: «Центр навчальної літератури», 2003. – 184 с.

9.  Матвієнко П.В. Розвиток грошово-кредитних відносин у трансформаційній економіці України. – К.: Наук. думка, 2004. – 256 с.

10.  Михайловська І.М., Ларіонова К.Л. Гроші та кредит: Навчальний посібник. – Львів: Новий Світ – 2000, 2007. – 432 с.

11.  Михасюк І.Р., Швайка Л.А. Державне регулювання економіки: Підручник. – Львів: «Магнолія плюс», видавець СПД ФО «В. М. Піча», 2006. – 220 с.

12.  Романишин В.О., Уманців Ю.М. Центральний банк і грошово-кредитна політика: Навчальний посібник. – К.: Атіка, 2005. – 480 с.

13.  Селезньов В.В. Основи ринкової економіки України: Посібник. – К.: А. С. К., 2006. – 688 с.

14.  Стеченко Д.М. Державне регулювання економіки: Навч. посіб. – 3-тє вид., випр. – К.: Знання, 2006. – 262 с.

15.  Стрельбицька Л.М., Стрельбицький М. П., Гіжевський В.К. Банківське безпекознавство: Навчальний посібник / За ред.. М.П. Стрельбицького. – К.: Кондор, 2007. – 602 с.

16.  Фінансово-економічний розвиток України в умовах глобалізації. Колективна наукова монографія / Під ред. Я.В. Белінської. – К.: Національна академія управління, 2008. – 212 с.

17.  Швайка Л.А. Державне регулювання економіки: Підручник. – К.: Знання, 2008. – 462 с.

18.  Школа І.М., Вдовіченко А.А., Ореховська Т.М. та ін. Стратегія розвитку підприємств невиробничої сфери регіону: Навчальний посібник / За ред.. І. М. Школи, А.А. Вдовіченка. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2008. – 288 с.

19.  Щетинін А.І. Гроші та кредит: Підручник: Вид. 2-ге, перероб. та доп. – Київ: Центр навчальної літератури, 2006. – 432 с.

20.  Буковинський С.А., Грищенко А.А., Кричевська Т.О. Середньострокова монетарна стратегія та проблеми її формування й реалізації в Україні // Фінанси України. – 2008. - № 6. – С. 3 – 30.

21.  Геєць В. Макроекономічна оцінка грошово-кредитної та валютно-курсової політики України до і під час фінансової кризи // Економіка України. – 2009. - № 2. – С. 24 – 30.

22.  Гриценко А.А. Проблеми забезпечення стабільності грошової одиниці України // Фінанси України. – 2007. - № 9. – С. 88 – 97.

23.  Гриценко А., Кричевська Т. Монетарна стратегія: шлях до ефективної грошово-кредитної політики // Вісник НБУ. – 2006. - № 2. – С. 8 – 19.

24.  Дзюблюк О. Грошова система України: глобалізаційні фактори впливу // Вісник НБУ. – 2007. - № 7. – С. 14 – 22.

25.  Косова Т.Д. Проблеми і перспективи розвитку фінансового ринку України // Вісник економічної науки України. – 2008. - № 2. – С. 88 – 93.

26.  Кухарська Н. Специфіка грошово-кредитного регулювання в Україні // Економіст. – 2009. - № 3. – С. 55 – 57.

27.  Матвієнко П.В. Підвищення ефективності грошово-кредитних відносин // Економіка та держава. – 2007. - № 3. – С. 44 – 48.

28.  Науменкова С. Основні тенденції розміщення грошової маси та їх вплив на формування грошово-кредитної політики // Вісник Національного банку України. – 2006. - № 1. – С. 19 – 26.

29.  Некіпєлов О. Ризики грошово-кредитної політики та сучасні фінансові кризи // Економіка України – 2009. - № 2. – С. 24 – 30.

30.  Ніколайчук С., Каушан І. Вплив глобальної фінансово-економічної кризи на платіжний баланс України та динаміку його основних показників // Вісник Національного банку України, 2009. - № 11. – С. 32 – 39.

31.  Петрик О. Цілі та основні режими сучасної монетарної політики // Вісник НБУ. – 2006. - № 7. – С. 6 – 13.

32.  Попов В.Ю. Статистика монетарного важеля економічного розвитку // Статистика України. – 2009. - № 4. – С. 52 – 58.

33.  Сивульський М.І. Національні особливості фінансової кризи // Фінанси України. – 2009. - № 7. – С. 3 – 19.

34.  Скиба Г.В., Доскоч Д.І. економіка України в умовах світової фінансової кризи та шляхи її оздоровлення // Вісник Хмельницького національного університету – 2009. - № 5. – т. 2. – С. 199 – 202.

35.  Телятник Л. Проблеми розвитку теорії аналізу грошового обігу, соціально-правової оцінки та регулювання // Підприємництво, господарство і право. – 2003. - № 3. – С. 134 – 136.

36.  Унинець-Ходаківська Н. Роль державного регулювання на ринку фінансових послуг // Актуальні проблеми економіки. – 2009. - № 6. – С. 238 – 247.

37.  Філатова О.В. теоретичні та прикладні аспекти державного управління грошово-кредитною політикою // Економіка та держава. – 2009. - № 7. – С. 63 – 68.

38.  Череп А., Носенко Д. Грошово-кредитна політика України в умовах фінансової кризи // Журнал Європейської економіки. – 2008. - № 4. – т. 7. – С. 438 – 445.

39.  Шитко О.П. Фінансова система: підходи до визначення та кількісної оцінки // Акутальні проблеми економіки. – 2006. - № 4. – С. 66 – 74.

40.  www.ukrstat.gov.ua

41.  www.bank.gov.ua


ДОДАТКИ

Додаток А

Платіжний баланс України 2008 – 2009 рр.

(млн. дол. США)

2008 рік 2009 рік
І кв. ІІ кв. ІІІ кв. IV кв. рік І кв. ІІ кв. ІІІ кв. IV кв. рік
Рахунок поточних операцій -3662 -3313 -2078 -3710 -12763 -696 -54 -360 -830 -1940
Баланс товарів та послуг -4413 -3863 -2527 -3547 -14350 -751 -418 -486 -1067 -2722
експорт товарів та послуг 17528 23516 27253 17315 85612 11282 12457 14681 15754 54174
імпорт товарів та послуг -21941 -27379 -29780 -20862 -99962 -12033 -12875 -15167 -16821 -56896
Баланс товарів -4490 -4171 -3868 -3562 -16091 -937 -946 -1774 -1672 -5329
експорт товарів 13960 18940 21199 13618 67717 8455 9185 10313 12458 40411
імпорт товарів -18450 -23111 -25067 -17180 -83808 -9392 -10131 -12087 -14130 -45740
Баланс послуг 77 308 1341 15 1741 186 528 1288 605 2607
надходження 3568 4576 6054 3697 17895 2827 3272 4368 3296 13763
витрати -3491 -4268 -4713 -3682 -16154 -2641 -2744 -3080 -2691 -11156
Доходи (сальдо) 11 -283 -382 -886 -1540 -574 -690 -513 -530 -2307
Поточні трансферти (сальдо) 740 833 831 723 3127 629 1054 639 767 3089
Рахунок операцій з капіталом та фінансових операцій 3527 5723 6058 -5754 9554 -4529 -1992 -4542 -724 -11787
Капітальні трансферти - -1 5 1 5 70 5 3 6 84
Прямі інвестиції (сальдо) 2430 3091 3324 1058 9903 847 1251 1159 1206 4463
Портфельні інвестиції (акціонерний капітал) 208 72 114 4 398 -55 -14 -24 19 -74
Кредити та облігації (сальдо) 3247 4595 5516 -1043 12315 -1767 -2922 -3461 -889 -9039
Середньо і довгострокові кредити, облігації 3446 3491 4876 1533 13346 463 -2642 -2282 262 -4199
Сектор загальнодержавного управління 297 -239 -438 291 -89 -195 -53 -885 -25 -1158
надходження 563 598 837 807 2805 133 106 515 205 959
виплати -266 -837 -1275 -516 -2894 -328 -159 -1400 -230 -2117
Банки 1975 2298 2779 534 7586 1193 -2068 -1035 -912 -2822
надходження 2481 2995 4083 1941 11500 2085 996 1506 872 5459
виплати -506 -597 -1304 -1407 -3914 -892 -3064 -2541 -1784 -8281
Інші сектори 1174 1432 2535 708 5849 -535 -521 -362 1199 -219

 

надходження 2896 3855 4458 3196 14426 2284 1400 2214 4070 9968

 

виплати -1722 -2434 -1933 -2488 -8577 -2819 -1921 -2576 -2871 -10187

 

Короткострокові кредити -199 1104 640 -2576 -1031 -2230 -280 -1179 -1151 -4840

 

банки -36 861 371 -2755 -1559 -2248 -286 -1074 -1175 -4783

 

інші сектори -163 243 269 179 528 18 6 -105 24 -57

 

Інший капітал -2358 -2034 -2091 -5774 -13067 -3624 -312 -2219 -1066 -7221

 

у тому числі готівкова валюта поза банками -2145 -1664 -3997 -5091 -12897 -4249 -243 -2636 -2482 -9610

 

Зведений баланс -135 2410 3980 -9464 -3209 -5225 -2046 -4902 -1554 -13727

 

Довідково:

 

Темпи зростання експорту товарів та послуг 31,1 49,1 55,5 -0,1 33,8 -35,6 -47,0 -46,1 -9,0 -36,7

 

Темпи зростання імпорту товарів та послуг 45,7 60,8 60,2 -2,9 38,5 -45,2 -53,0 -49,1 -19,4 -43,1

 

Темпи зростання експорту товарів 28,7 51,2 67,1 -1,2 35,9 -39,4 -51,5 -51,4 -8,5 -40,3

 

Темпи зростання імпорту товарів 46,6 62,4 63,1 -5,8 38,7 -49,1 -56,2 -51,8 -17,8 -45,4

 


Информация о работе «Державне регулювання грошового обороту України»
Раздел: Финансовые науки
Количество знаков с пробелами: 45760
Количество таблиц: 8
Количество изображений: 8

Похожие работы

Скачать
58425
1
0

... грає обов'язкове державне пенсійне забезпечення. По державному пенсійному забезпеченню виплачуються трудові і соціальні пенсії. Що стосується інструментів державного регулювання економіки, те найбільш важливим з них є податково-бюджетна політика. Застосування методів і способів оподатковування, визначення видів, ставок і порядку сплати податків складають податкову політику держави, що є одним з ...

Скачать
78059
1
9

... акредитивів; розрахунки з використанням чеків; розрахунки з використанням векселів; клірінгові розрахунки; розрахунки за допомогою пластикових карток. РОЗДІЛ 3 ПРОБЛЕМИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГРОШОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ У січні–листопаді 2008 року порівняно з відповідним періодом попереднього року номінальні доходи населення зросли на 29,9%. Наявний доход, який може бути ...

Скачать
199841
4
9

... , що припускалися інші держави, а створити оптимальний механізм функціонування фондового ринку, спираючись на міжнародний досвід та національні особливості. Питання державного регулювання фондового ринку в Україні знайшли широке відображення у вітчизняній науковій літературі. Серед авторів, що фокусували свою увагу на визначенні принципів, методів та механізмів державного регулювання роботи ...

Скачать
54714
2
1

... ліквідація галузевих відділів в апараті та децентралізація повноважень цих підрозділів, функції яких передано міністерствам. [11] 2.Органи, що формують економічну політику держави. Їх рівні, склад, структура та функції У демократичному, правовому суспільстві державна влада базується на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу й судову. В Україні поділ повноважень між різними гілками влади ...

0 комментариев


Наверх