Введення

Грошовий ринок за характером зв'язку між кредиторами та позичальниками розділяється на два сектори: сектор прямого фінансування та сектор непрямого (опосередкованого) фінансування.

У секторі непрямого фінансування поряд з двома базовими суб'єктами, які умовно можна назвати кредитор-заощадник і позичальник-витратник, з'являється третій економічний суб'єкт, який є самостійним і рівноправним суб'єктом грошового ринку. Подібно до базових суб'єктів він формує власні зобов'язання та вимоги і на цій підставі емітує власні фінансові інструменти, які стають об'єктом торгівлі на грошовому ринку. Вказані суб'єкти називаються фінансовими посередниками, а їх діяльність з акумуляції вільного грошового капіталу та розміщення його серед позичальників-витратників називається фінансовим посередництвом.

Таким чином, фінансовим посередництвом є діяльність, пов'язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, крім випадків, передбачених законодавством. Фінансове посередництво здійснюється установами банків та іншими фінансово-кредитними організаціями.

У вітчизняній літературі найпоширенішим є поділ фінансових посередників на дві групи:

a  банки;

a  небанківські фінансово-кредитні установи, які інколи називають ще спеціалізованими фінансово-кредитними установами, чи парабанками.

На мал. 1 приведено класифікацію фінансових посередників.

Метою даної роботи є розгляд однієї з вітчизняних небанківських структур, що представляє собою відкритий пенсійний фонд, і має назву ВПФ «Соціальний стандарт». У даній роботі буде наведено дані про ВПФ «Соціальний стандарт», результати його діяльності, а також буде проведено технічний та фундаментальний аналіз та сформовано портфель акцій.


Мал. 1. Фінансові посередники


1. Описання ВПФ «Соціальний стандарт» та його діяльності

Недержавний пенсійний фонд (НПФ) – це сучасна фінансово-соціальна установа, що працює виключно для пенсійного забезпечення громадян. Участь у НПФ є добровільною. Фонд залучає пенсійні внески вкладників та інвестує їх з метою захисту від інфляції та примноження, а пізніше здійснює пенсійні виплати учасникам із коштів, накопичених на їх приватних пенсійних рахунках.

Відкритий недержавний пенсійний фонд «Соціальний стандарт» – непідприємницьке товариство (неприбуткова організація), що створено та здійснює діяльність на підставі Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення», інших нормативно-правових актів з питань недержавного пенсійного забезпечення (свідоцтво про реєстрацію фінансової установи ПФ №11, реєстраційний номер 12100593, Рішення від 19.10.2004).

Мета створення Фонду – забезпечення додаткових пенсій учасникам Фонду шляхом залучення грошових коштів вкладників, накопичення їх та примноження завдяки інвестуванню в економіку України.

Вкладники Фонду – юридичні та фізичні особи.

Надійність пенсійного фонду забезпечується:

a  щорічним незалежним аудитом діяльності по недержавному пенсійному забезпеченню;

a  щоквартальною звітністю осіб, що здійснюють обслуговування Фонду;

a  контролем за діяльністю осіб, що здійснюють обслуговування Фонду, з боку уповноважених державних органів;

a  наглядом за діяльністю Фонду з боку ради Фонду;

a  строгим дотриманням вимог законодавства і інших нормативно-правових актів, складу, що стосуються, і структури пенсійних активів.

Фонд не має права займатися ніякою іншою діяльністю. Фонд не працює один. Обліком учасників, веденням їх персональних рахунків займається адміністратор. Інвестування коштів: пенсійних внесків та отриманого інвестиційного прибутку, тобто управління активами, здійснюється Компанією з управління активами. Банк-зберігач перевіряє дотримання всіх вимог до управління активами, здійснює перерахування пенсійних коштів та зберігає придбані за їх рахунок активи. Всі компанії мають необхідні ліцензії щодо діяльності з обслуговування фонду.

Обслуговування діяльності Фонду здійснюється професійними учасниками фінансового ринку:

Управління пенсійними активами – компанія з управління активами ВАТ «КІНТО». Створена в 1992 році, компанія «КІНТО» на сьогодні є найдосвідченішим учасником та визнаним лідером фондового ринку України, активним чинником його творення та розвитку. Компанія пропонує своїм клієнтам компетентність, досвід та знання професійної команди фахівців.

Адміністрування Фонду – адміністратор пенсійного фонду «Центр персоніфікованого обліку», компанія створена АТЗТ «Квазар-Мікро Техно», однією з найбільших ІТ-компаній. В червні 2007 року рішенням Ради експертів Міжнародної іміджевої програми «Лідери ХХІ століття» ТОВ «Адміністратор пенсійного фонду «Центр персоніфікованого обліку» визнано лауреатом Міжнародної Золотої медалі якості, що є підтвердженням високої якості продукції, видатних ділових ознак, організаторських здібностей і успішності у веденні бізнесу. ТОВ «Адміністратор пенсійного фонду «Центр персоніфікованого обліку» здійснює професійну діяльність з адміністрування, ліцензія провадження діяльності з адміністрування недержавних пенсійних фондів серія АБ №115988; видана Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг 14.08.2008 р., безстрокова.

Зберігання активів Фонду – банк-зберігач ВАТ «ПІРЕУС БАНК МКБ» (правонаступник ВАТ «Міжнародний комерційний банк»). На фінансовому ринку 18 років. У 2008 році банк змінив назву на ВАТ «ПІРЕУС БАНК МКБ» тому що увійшов до складу одного з найбільших грецьких Банків Piraeus Bank S.A., який має широку міжнародну мережу і створює регіональну мережу в Україні.

Переваги «Соціального Стандарту»:

a  Компанія «КІНТО», яка управляє активами ВПФ «Соціальний Стандарт», створювала та розвивала фондовий ринок з 1992 року, фахівці Компанії приймали участь у розробці законів та законодавчих актів.

a  Фахівці «КІНТО» проводять широку просвітницьку діяльність в Україні: круглі столи, семінари, презентації, виступи на молодіжних конференціях, гарячі лінії у прямому ефірі тощо.

a  Високий рівень клієнтського сервісу. Консультації фахівців Ви можете отримати в офісі КУА «КІНТО», адміністратора, через онлайн консультацію на сайті www.pf.kinto.com, по телефону та поштою.

a  Інформація про результати інвестування щоденно оновлюється і доступна на сайті «КІНТО».

Виходячи з матеріалів першого розділу слід зробити висновок, що ВПФ «Соціальний Стандарт» є стабільним фондом з досвідом роботи 5 років та злагодженою структурою функціонування на ринку. Результати та аналіз діяльності буде наведено у розділі 2 даної роботи.


Информация о работе «Діяльність фінансових фондів»
Раздел: Финансовые науки
Количество знаков с пробелами: 25395
Количество таблиц: 14
Количество изображений: 9

Похожие работы

Скачать
42724
2
1

... йснює правління фонду, чисельність і склад якого затверджується Кабінетом Міністрів України. Органи Пенсійного фонду утримуються за рахунок Державного бюджету. 2. Діяльність Пенсійного фонду України Проблема формування коштів Пенсійного фонду досить складна. Для того щоб розробити відповідну програму, слід враховувати особливості різних методів фінансування пенсійних систем. У зв'язку з цим ...

Скачать
149395
15
41

... «ОТР Банк» і ЗАТ КБ «ПриватБанк» мають значні запаси ліквідності і спроможні щодо погашення зобов’язань. РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКУ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЙОГО ФІНАНСОВИЙ СТАН   3.1 Державне регулювання інвестиційної діяльності банків як фактор стабілізації його фінансового стану Становлення розвинутої ринкової економіки неможливе без створення умов для активізації ...

Скачать
68481
0
0

... ії орган страхового нагляду повідомляє юридичну особу в письмовій формі із зазначенням причин відмови. Розділ 2.Інвестиційна стратегія як форма прояву диверсифікації страхового портфеля.   2.1.Моделювання фінансових потоків страхових компаній. Фінансова діяльність страхової компанії безпосередньо впливає на її рейтинг в межах страхового ринку. Фінансова спроможність страхових підприємств ...

Скачать
41078
4
0

... , заснованими на колективній власності; - державного інвестування; - іноземного інвестування; - спільного інвестування засобів і цінностей громадянами і юридичними особами України й іноземних держав [10]. Інвестиційна діяльність реалізується звичайно в правових формах, що відповідають договорам підряду на капітальне будівництво, проектування, постачання й інше. Інвестування може відбуватися ...

0 комментариев


Наверх