3. Визначити власний розмір загальновійськового захисного комбінезона (табл. 4).

ЗЗК складається із захисного плаща, панчіх та рукавичок. Захисні плащі виготовляються п’яти розмірів. Користуючись табл. 4 студенти визначають особистий розмір.

Таблиця 4

Ріст людини, см Розмір плаща
ЗЗК до 165 1
165 - 170 2
170 - 175 3
175 - 180 4
вище 180 5

4. Ознайомитися з засобами медичного захисту людини.

Після отримання аптечки АІ-2 студенти вивчають її комплектність та правила користування нею за інструкцією.

Для попередження розвитку больового шоку при переломах кісток, пораненнях, поширених опіках застосовується знеболюючий засіб (1 мл 2,5 % розчину промедолу), що вводять внутрішньом’язово (підшкірно) за допомогою шприц-тюбика, що знаходиться у гнізді 1 аптечки (у мирний час цей засіб в аптечку не вкладається, а зберігається окремо).

У гнізді 2 - пенал червоного кольору, в якому знаходиться таблетований антидот (тарен, 6 таблеток) проти отруйних речовин фосфорорганічного ряду. В одній таблетці міститься 0,006 г чистого терену. Застосовують при загрозі отруєння ФОР або ФОС: 1 таблетку під язик, повторний прийом можливий не раніше, ніж через 6 годин.

Гніздо 3 - великий пенал білого кольору з протибактеріальним засобом 2 (15 таблеток сульфадиметоксину по 0,2 г кожна). Рекомендується застосовувати при шлунково-кишкових розладах, що виникають після опромінення, по 7 таблеток в один прийом у першу добу і по 4 таблетки у наступні дві доби.

У гнізді 4 - два пенали рожевого кольору з радіозахисним засобом 1 (цистамін, по 6 таблеток кожний). Одна таблетка містить 0,2 г препарата (радіопротектор швидкої дії), вживають до впливу проникаючої радіації за 40-60 хвилин (6 таблеток в один прийом). При новій загрозі опромінення через 4-6 годин приймають інші 6 таблеток.

Гніздо 5 - два пенали білого кольору з протибактеріальним засобом 1. У кожному пеналі знаходиться по 5 таблеток тетрацикліну. Одна таблетка тетрацикліну містить 100 000 ОД антибіотика. Хлортетрациклін застосовують при загрозі бактеріального зараження з метою екстреної неспецифічної профілактики. Одноразова доза становить 500 000 ОД. Повторний прийом у тій же дозі - через 6 годин.

У гнізді 6 - пенал молочного кольору з радіозахисним засобом 2 (йодистий калій, 10 таблеток по 0,125 г). Препарат приймається по 1 таблетці щодня протягом 10 днів після випадіння радіоактивних опадів при небезпеці потрапляння радіоактивного йоду в організм, особливо з молоком від корів, що випасаються на зараженій РР території.

У гнізді 7 - пенал синього кольору з протиблювотним засобом (етаперазин – 0,006 г 5 таблеток). Препарат застосовується при прояві первинної реакції на опромінення для попередження блювоти, а також при черепно-мозкових травмах.

Разові дози засобів, наявних в аптечці (окрім радіозахисного засобу № 2 і протибольового засобу), становлять для дітей до 8 років - 1/4, від 8 до

15 років - 1/2 дози дорослого; разові дози радіозахисного засобу № 2 і протибольові засоби для дітей і дорослих однакові.

У захисті людини засоби індивідуального захисту мають винятково важливе значення, передусім внаслідок можливості швидкого їх застосування при необхідності. Тому вони повинні бути в постійній готовності до вживання, а при виникненні надзвичайної ситуації (зараження атмосфери ОР, РР, БЗ, СДОР) використовуватися людиною негайно.


ПИТАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ

1. Класифікація ЗІЗ за принципом захисної дії.

2. Класифікація ЗІЗ за встановленим порядком постачання цими засобами.

3. Призначення респіраторів.

4. Термін захисної дії коробки фільтруючого протигаза.

5. Що входить до комплекту фільтруючого протигаза?

6. Що входить до складу ізолюючого протигаза?

7. Чому дорівнює питома поверхня 1 г активованого вугілля?

8. Призначення гопкалітового патронау.

9. Які суміші застосовуються для підсилення захисних властивостей протигаза?

10. Чому дорівнює оптимальний відсоток просочень до ваги вугілля?

11. Розмір частинок, які затримує протиаерозольний фільтр сучасних протигазів.

12. Яку максимальну кількість отруйних речовин може поглинути 1 г активованого вугілля?

13. Які процеси відбуваються у фільтр-поглинаючій коробці протигаза?

14. Які клапани має маска протигаза?

15. Яке призначення протиаерозольного фільтра?

16. Фактори, що діють на організм людини при користуванні протигазом.

17. Колір коробки протигаза для захисту від парів органічних речовин, фосфору і хлорорганічних хімікатів.

18. Колір коробки протигаза для захисту від сірчаного газу, хлору, окисів азоту, синильної кислоти.

19. Колір коробки протигаза для захисту від аміаку, сірководню та їх сполук.
ЛІТЕРАТУРА

1. Закон України № 1809 – ІІІ "Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру". – К., 2000.

2. Положення про Цивільну оборони України: Постанова КМУ № 299. – К., 1994.

3. Про єдину державну систему запобігання і реагування на НС техногенного та природного характеру: Постанова КМУ № 1198. – К., 1998.

4. Мігович Г. Г. Довідник з цивільної оборони. - К.: ЗАТ "УТГ", 1998.- 526 с.

5. Депутат О. П., Коваленко І. В., Мужик І. С. Цивільна оборона. - Львів: Афіша, 2001.- 332 с.

6. Стеблюк М. І. Цивільна оборона. – К.: Урожай, 2004. – 357 с.

7. Шоботов В. М. Цивільна оборона. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 437 с.

8. Кучма М. М. Цивільна оборона (цивільний захист): Навчальний посібник. – Львів: "Магнолія плюс", 2004. – 354 с.


Информация о работе «Застосування засобів індивідуального захисту»
Раздел: Безопасность жизнедеятельности
Количество знаков с пробелами: 21659
Количество таблиц: 4
Количество изображений: 4

Похожие работы

Скачать
13955
2
0

... ідність спецодягу, спецвзуття, запобіжних засобів визначають відповідно до контингенту працівників та норм безплатної видачі [6, с. 285-305]. Порядок виконання роботи 1.  Ознайомитися зі зразками засобів індивідуального захисту та їх технічною характеристикою, марками, типами та ГОСГ. 2.  Підібрати для себе розмір респіратора і протигазу. 3.  Скласти список працівників відділку або ланки за ...

Скачать
63252
2
8

... можливо зробити висновок про склад смуг у вихідному спектрі і розрахувати їх. У статті [7] автори зіштовхнулися із завданням одержання інформації про поводження індивідуальних смуг фотолюмінесценції при пластичній деформації кристалів ZnS:Mn і випробували деякі з методів, особливо методи: Аленцева-Фока, метод імпульсного збудження зразків. Так само автори запропонували свій метод розкладання. У ...

Скачать
20843
0
0

... інення залежить від інтенсивності опромінення, його періодичності і тривалості, площі опроміненої поверхні, локалізації опромінення і характеру трудового процесу. Джерелами короткохвильового випромінювання у виробничих умовах є печі, електричні дуги, нагрітий метал чи скло та ін. При температурі поверхонь менше 50 °С ІЧВ практично затримується повністю в роговому шарі шкіри. Природним джерелом і ...

Скачать
31404
6
12

... -поглинальну коробку одягається трикотажний чохол, який захищає її від дощу, бруду, снігу, грубодисперсних часток аерозолю. У наш час з'явилася можливість користуватися протигазом як засобом індивідуального захисту хворих з легеневими і серцево-судинними захворюваннями певного ступеня важкості. Наявність переговорного пристрою у нового протигаза забезпечує спілкування на відстані, а також ...

0 комментариев


Наверх