Оцінка обстановки і прийняття рішення

Цивільна оборона
Мирний час: доведення вимог міжнародного гуманітарного права по захисту людей до всього населення, керівників всіх рангів, Збройних сил Сили цивільної оборони України Науково-технічний прогрес та його вплив на життєдіяльність населення Біологічна дія іонізуючих випромінювань на живі організми Екологічні наслідки надзвичайних ситуацій Осередок радіоактивного ураження Доза опромінення буде визначатись довгоживучими ізотопами (цезій, стронцій, плутоній) Дії людей під час землетрусу Знаючи дозу опромінення та необхідну тривалість проведення робіт, визначаємо початок роботи формувань на забрудненій території за додатками 10–14 Проводимо розрахунок дози опромінення при дійсному рівні радіації 200 Р/год., яка буде в 2 рази більшою від знайденої для 100 Р/год За табл. 4.7 визначаємо можливі радіаційні втрати. Вони складають 5% Визначення часу підходу зараженого повітря до об'єкту Загальні положення Оцінка пожежної обстановки Стиcлa хaрaктeриcтикa ocнoвних cпocoбiв зaхиcту нaceлeння Евaкoзaхoди, які здійcнюютьcя у нaдзвичaйних cитуaціях Сховища При розробці нових міст. ОНГ, систем, мереж; Дається можлива пожежна обстановка Аналізуються і вибираються критерії стійкості по мінімальному критерію Мета і зміст РІНР Особливості використання формувань ЦО при ліквідації наслідків аварій, катастроф і стихійних лих Заходи ЦО по ліквідації наслідків стихійних лих, великих аварій і катастроф Організація робіт для знезаражування місцевості, споруд, техніки, одягу і ЗІЗ. Санітарна обробка людей Оцінка обстановки і прийняття рішення Управління ЗвК при висунені в ОУ Розподіл сил і засобів
185636
знаков
16
таблиц
1
изображение

1. Оцінка обстановки і прийняття рішення.

Оперативний час 8.00...

Місце - південно-західна околиця Олександрівки.

Командир звідної команди приступив до оцінки обстановки і прийняття рішення.

А. Оцінка обстановки.

Оцінка обстановки ведеться на підставі даних, отриманих від начальника ЦО об'єкту з використанням макета й схеми місцевості і плану заводу.

Всі студенти в ролі ЗвК N1.

Заслухати висновки по кожному елементу оцінки обстановки 1-2 студентів. Підвести підсумки, дати приблизний варіант висновків.

Варіант оцінки обстановки.

1. Висновки із оцінки зруйнувнь і пожеж на території заводу:

а) внаслідок вибуху 50 тон пропану на заводі виникли сильні, середні і слабкі зруйнування будинків цехів, пожежі завали території заводу, аварії на комунально-енергетичних мережах (КЕМ);

б) орієнтовно ЗвК N1 потрібно:

- зробити проїзди і проходи у завалах;

- розкрити завалені сховища, надати допомогу потерпілим людям;

- локалізувати аварії на КЕМ;

- надати допомогу КПГ у гасінні пожеж;

в) характер зруйнувань і обсяг майбутніх робіт потрібно уточнити в час висунення і з прибуттям на завод.

2. Висновки із оцінки маршрута висунення:

а) маршрут висунення - асфальтований шлях, стан добрий;

б) зруйнування мостів на маршруті не виявлено;

в) можливо радіоактивне забруднення місцевості, по якій проходить маршрут;

г) в загалі стан маршруту особливих труднощів в проведенні маршу не викличе. Бути в готовності подолати дільниці маршруту, які заражені радіоактивними речовинами.

Висновки з оцінки радіаційної обстановки.

1. У зв'язку з місценаходженням Заречинської АЕС, азімутом середнього вітру св = 270-300 і швидкістю V св = 50 км/год, потрібно чекати радіоактивне забруднення території заводу і маршруту висунення. Встановлена доза опромінення особистого складу ЗвК N1 і приданих формувань: на марш - 5 Р, на час проведення РІНР - 20 Р.

2. Ланці зв'язку і розвідки на маршруті і на заводі вести безперервну радіаційну розвідку.

Висновки з оцінки стану і можливість ЗвК N1.

ЗвК N1 розташована на південно-західній околиці Олександрівки.

Особистим складом, технікою, майном укомплектована повністю. Особистий склад пройшов підготовку.

Дати характеристику транспортних засобів і можливостей ЗвК N1 по виконанню різних робіт за встановлений час.

Висновки із оцінки погоди, пори року і доби.

Стан погоди, пора року і доби, в проведені маршу і робіт на дільниці N1 заводу особливих труднощів не викликає.

Викладач в ролі начальника ЦО заводу, студенти в ролі командира ЗвК N1 доповідають своє рішення.

По кожному пункту заслухати 1-2 студентів.

Варіант рішення командира ЗвК N1.

1. РІНР проводити одночасно на всій дільниці N1. Основні зусилля зосередити на рятуванні людей, які знаходяться в завалених захисних спорудах.

В першу чергу здійснити улаштування проїздів і проходів до місць рятувальних робіт локалізувати аварії на комунально-енергетичних мережах, які перешкоджають проведенню рятувальних робіт.

Рятувальні роботи провести рятувальними групами, посиленими санітарними ланками, а при необхідності - інженерною технікою.

Задачі підрозділам

Ланці зв'язку і розвідки вести непереривну радіаційну розвідку і підтримувати постійний зв'язок з начальником ЦО і розвідгрупою заводу.

З прибуттям на завод в першу чергу заміряти рівні радіації, після чого стежити за зміненням обстановки на дільниці проведення робіт, підтримувати стійкий радіо- і телефонний зв'язок с ПУ начальника ЦО заводу.

Рятувальним групам з санітарними ланками в взаємодії з ГМАТР, КЗ N1, КПГ N1 провести основні рятувальні роботи в осередку ураження.

Групі механізації і аварійно-технічних робіт (ГМАТР) у взаємодії з рятувальними групами і КЗ N1 улаштувати проїзди і усунути завали, локалізувати аварії на КЕМ, надати допомогу рятувальним групам при розкритті завалених захисних споруд.

Санітарній дружині у взаємодії з командою знезаражування обладнати пункт навантаження поражених на транспорт у центральних воріт і організувати евакуацію поражених.

Надати допомогу рятувальним групам в проведенні рятувальних робіт.

Початковий пункт - північну околицю Олександрівки - пройти о 9.00... Швидкість руху 35 км/год, дистанція між машинами 40 м. На завод прибути о 10.00...

Під час маршу необхідно:

- вести безперервну радіаційну розвідку маршруту;

- проводити дозиметричний контроль особистого складу;

- на всіх машинах мати спостерегачів, сигнали оповіщення відповідно завданню;

- дільниці забруднення долати в засобах індивідуального захисту (ЗІЗ) на підвищених швидкостях і збільшених дистанціях.

4. При організації взаємодії узгоджувати дії підрозділів ЗвК N1 і приданих формувань.

5. Пункт управління розвернути в районі завалених сховищ. Зв'язок с ПУ начальника ЦО - по радіо і провідним засобам, зв'язок з командирами підрозділів ЗвК N1 - сигнальними засобами (прапорцями, ракетами), посильними і особистим спілкуванням.

2. Постановка задач підлеглим і приданим форму ванням на проведення РІНР

Обстановка. Оперативний час 8.25...

Місце - південно-західна околиця Олександрівки.

До командира ЗвК N1 прибули командири підрозділів і приданих формувань. Студенти в ролі командира ЗвК N1.

Заслухати 1-2 студентів на основі з'ясування задачі, оцінки обстановки, рішення і наказу начальниука ЦО заводу.

НАКАЗ командира звідної команди на проведення РІНР (варіант)

1. Сьогодні в 7.35... на заводі в районі насосної станції стався вибух 50 тон пропану в ЗД цистерні. Виникли зруйнування будинків, споруд, пожежі, завали, завалені сховища, в яких знаходяться робітники і службовці. Можливе радіоактивне забруднення території заводу і маршруту руху формувань.

2. ЗвК N1 у взаємодії з командою пожежогасіння 1 (КПГ) командою знезаражування (КЗ) має задачу у складі сил ЦО першої зміни, першого ешелону вести РІНР на дільниці N1 заводу. Марш в осередок ураження зробити по маршруту: Олександрівка, Лісники, Мар'янівка, Заозерне, Лугове, завод в похідному порядку: ЛЗР, КПГ, ГМАТР, КЗ, 1РГ, 2РГ, СД.

3. На решті території заводу РІНР веде перший рятувальний загін.

4. РІНР проводити одночасно на всій дільниці N1. Основні зусилля зосередити на рятуванні людей із завалених захисних споруд. В першу чергу зробити проїзди і проходи до мість рятувальних робіт, локалізувати пожежі і аварії на КЕМ.

5. Наказую:

- першій рятувальній групі (1РГ) з ланками сандружини (СД) вести рятувальні роботи на ділянці цеху 17, основні зусилля зосередити на рятуванні людей із сховища 17;

- другій рятувальній групі (2РГ) з ланками сандружини (СД) вести рятувальні роботи на ділянках цехів 12,13, основні зусилля зосередити на рятуванні людей із сховища 12;

- групі механізації і аварійно-технічних робіт (ГМАТР) у взаємодії з рятувальними групами 1РГ, 2РГ зробити проїзди в завалах, локалізувати аварії на КЕМ, в першу чергу запобігти попаданню води в завалені сховища. Надати допомогу рятувальним групам при розкритті завалених захисних споруд;

- команді пожежегасіння забезпечити введення рятувальних груп і техніки на ділянки робіт, зосередити основні зусилля на гасінні палаючих будинків на дільниці робіт ЗвК N1. В наступному вести боротьбу з пожежею на складській території;

- санітарній дружині у взаємодії з командою знезаражування обладнати пункт посадки потерпілих на транспорт у центральних воріт.

Спільно з рятувальними групами рятувати людей із завалених захисних споруд, завалів, надати їм медичну допомогу, евакуювати на пункт посадки на транспорт, організувати їх реєстрацію;

- ланці зв'язку і розвідки (ЛЗР) прямувати в голові колони. Вести безперервну розвідку маршруту і ділянки робіт. Організувати дозиметричний контроль.

6. Евакуацію потерпілих проводити в загін першої медичної допомоги, розміщеного в селищі Кустовці, транспортом заводу, від центральних воріт.

7. До робіт приступити о 10.10..., закінчити роботи о 16.10... Допустима доза опромінення особистого складу 25 Р.

8. Я слідую в голові колони на машині ланки зв'язку і розвідки. З прибуттям на завод буду знаходитись на пункті управління ЗвК N1 в районі деревообробного цеху. Мій замісник - командир 1РГ.

Викладач аналізує роботу студентів за час заняття, дає вказівки на усунення недоліків, видає завдання на самостійну роботу (СР).

ТЕМА 10. Висунення об'єктового формування ЦО й введення його в осередок ураження (ОУ)


Информация о работе «Цивільна оборона»
Раздел: Военная кафедра
Количество знаков с пробелами: 185636
Количество таблиц: 16
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
25523
0
0

... іння, сил і засобів ЦО; оцінка обстановки й прогнозування можливих наслідків НС; прийняття екстрених заходів для життєзабезпечення населення, зниження екологічних й матеріальних збитків. Цивільна оборона в сучасних умовах Цивільна оборона у своїй практичній діяльності спирається на людські й матеріальні ресурси всієї країни. Вона є не лише частиною системи соціальних і оборонних заходів, ...

Скачать
31121
0
0

... виробничі підприємства, учбові заклади, приватні підприємства і інші. На всіх об'єктах народного господарства (ОНГ) цивільна оборона організується з метою попередньої їх підготовки до захисту робітників, службовців і членів їх сімей в надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного часу, створення умов, що підвищують стійкість роботи підприємств та своєчасне створення умов для проведення рятувальних і ...

Скачать
56943
0
1

... положення про пожежно-технічну комісію затверджується Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Повноваження в галузі пожежної безпеки асоціацій, корпорацій, концернів, інших виробничих об'єднань визначаються їх статутами або договорами між підприємствами, що утворили об'єднання. Для виконання делегованих об'є ...

Скачать
71131
0
0

... одиниці, які організовані або уповноважені компетентною владою сторони, що знаходиться у конфлікті, виконувати будь-яке з цих завдань і які використовуються виключно для їх виконання. "Персонал" організацій Цивільної оборони визначає таких осіб, які призначені стороною, що знаходиться у конфлікті, виключно для виконання завдань ЦО дата виїзду дитини зі своєї країни і назва місця, звідки вона виї ...

0 комментариев


Наверх