2.4 Напівчагарники і напівчагарники

Подовжені ортотропні надземні осі на значній частині довжини слабко одеревеснілі, позбавлені перидерми і відмирають щорічно, зберігаються лише багаторічні базальні частини них. Цикл розвитку монокарпічних пагонів не більш 3-5 років, загальна висота рослин звичайно до 50-80 див. Переважно мешканці аридних областей.

1-й клас. Напівчагарники і напівчагарнички з подовженими несукулентними пагонами.

1-й підклас. Прямостоячі напівчагарники і напівчагарнички з подовженими несукулентними пагонами.

Група А. Прямостоячие напівчагарники. Вегетующие втечі до 1,5-2 м висоти. Прикладом можуть служити деякі види ополонок..

Група Б. Прямостоячі напівчагарнички. Вегетуючі пагони звичайно 20-30 см висоти. Приклад Artemіsіa, Chenopodіaceae.

2-й підклас. Сланкі напівчагарники з подовженими несукулентними пагонами.

Базальні багаторічні ділянки втеч із бруньками поновлення звичайно засипані землею; однолітні пагони, які піднімаються. Ареал: пустелі Середньої Азії, берега рік середньої смуги Європейської частини Росії.

3-й підклас. Ліановидні напівчагарники.

Підбіжи слабкі, що спираються на сусідні рослини, ав випадку відсутності опори сланкі по землі і що укореняються.

2-й клас. Напівчагарнички з пагонами сукулентного типу.

До цього класу відносяться деякі багаторічні види середньоазіатських пустель ("солянки").

Відділ В. Наземні трав'янисті рослини.

Рослини, що відносяться до даного відділу життєвих форм, зовсім позбавлені надземних здеревілих багаторічних осей; усі надземні стебла трав'янисті і покривні тканини їх первинні, без перидерми.

Багаторічні багаторазово плодоносні трав`янисті життєві форми поширені від екваторіальних до арктичних і субарктичних країн.

1-й клас. Трав'янисті полікарпики з асимілюючими пагонами не сукулентного типу (багаторічні трави "звичайного" типу).

Пагони з зеленими листами або зеленим стеблом, ортотропні або плагіотропні, подовжені або укорочені. Власне багаторічними є звичайно підземні органи, що забезпечують вегетативне поновлення і розмноження цього класу. Багаторічні трави цього класу відрізняються досить широким поширенням від тропіків до арктичних і субтропічних країн. 1-й підклас. Стержнекорневі трав'янисті полікарпики.

Протягом усього рослини життя зберігається головний стрижневий корінь. Рослини цього підкласу вегетативно нерухомі і нездатні до вегетативного розмноження.

Група А. Одноглаві стержнекорневі трав'янисті полікарпики. Рослини цієї групи життєвих форм звичайно відносяться до високого або середньовисоким травам.

Група Б. Багатоголові стержнекорневі трав'янисті полікарпики.

Підгрупа а. Довгострижневі багатоголові трав'янисті полікарпики. У надземній частині утворяться до декількох десятків пагонів. Подібні рослини в Північному Казахстану характерні для всіх типів степів.

Підгрупа б. Короткостержневі багатоголові трав'янисті полікарпики. Серед цієї підгрупи И.В. Борисова відзначає ряд рослин з різною тривалістю життя від типових багаторічників до перехідних дворічників. Приклад: Pulsatіlla, Sіlene parvіfіora.

Група В. Стержнекорневі трав'янисті полікарпики, що утворять форму "перекоти-поле ". Спеціалізована група стержнекорневих полікарпиків з ознаками пристосування до поширення насінь на великі відстані і переносові вітром маси надземних пагонів з місця виростання. Вони широко поширені у відкритих степових, напівпустельних, пустельних формаціях. Приклад: Nepeta ucraіnіca, Gypsophіla panіculata і ін.

Група Г. Подушковидні трав'янисті полікарпики. Характеризуються незначних і однаковим у всіх вегетативних пагонів приростом, внаслідокчого поверхня подушки виходить рівної і над нею можуть утворювати лише квіткові пагони.

2-й підклас. Кистекорневі і короткокорневищні трав'янисті полікарпики.

Система головного кореня в рослин цього підкласу рано або пізно відмирає і заміняється системою придаткових коренів. Вегетативне розмноження слабке виражено або зовсім відсутній.

Група А. Кистекорневі трав'янисті полікарпики. Надземні пагони і придаткові корені відходять від корневищеподобного органа - каудекса, з короткими річними приростами, кожний росте не більш 2-3-4 років. Вони широко поширені від тундрової до степової зони, найбільш звичайні серед багатолітників лісової зони.

Група Б. Короткокорневищні трав'янисті полікарпики. В дорослому стані звичайно позбавлені системи головного кореня і живуть за рахунок вторинної кореневої системи з придаткових коренів. Короткокорневищні багаторічники завжди мають чітко виражене підземне стебло у виді м'ясистого укороченого ризома. Приклад цієї групи : Polygopatum offіcіnale, Anemone ranunculoіdes.

3-й підклас. Дерновинні трав'янисті полікарпики.

В дорослому стані позбавлені системи головного кореня, що відмирає раніш, ніж у рослин попереднього підкласу. Мають лише вторинну кореневу систему, що складається з придаткових коренів.

Група А. Щільнокущові дерновинні трав'янисті полікарпики. У основі кожного ортотропного монокарпічного надземного пагона утвориться зона укорочених міжвузлів з розташованими на ній бруньками поновлення і придаткових коренів. Ці рослини майже нерухомі і майже нездатні до вегетативного розростання і розмноження. Типові для цієї групи щільнокущові злаки : Stіpa, Nardus strіcta. Вони присвячені до степів, сильно задернованим лугам, болотам .

Група Б. Пухкокущові дерновинні трав'янисті полікарпики. Звичайні серед рослин тундрової і лісової зони колишнього СРСР.

Група В. Довгокореневищні трав'янисті полікарпики. Мають довгі підземні гілчасті кореневища, що обумовлюють утворення великих, пухких скупчень надземних пагонів. Добре виражена здатність до вегетативного розростання розмноженню. Досить звичайні серед трав'янистих рослин хвойних і широколистих лісів, луків, досить звичайні в тундрах і стають рідше в степах і пустелях, за винятком піщаних пустель. Типові для цієї групи злаки.

4-й підклас. Столоноутворюючі і повзучі трав'янисті полікарпики

Багаторічники з різко вираженою здатністю до розмноження за допомогою надземних або підземних столонів або сланких пагонів.

Група А. Столоноутворючі трав'янисті полікарпики. Щорічне відмирання надземних і підземних органів материнських пагонів дозволяє говорити про такі рослини, як про своєрідний " вегетативних малорічників". Екологічно столоноутворючі багаторічники пристосоввані до вологих, і надлишково зволожених місцезростань з пухким, часто заторфованим ґрунтом у лісах і на болотах.

Підгрупа а. Підземностолонові трав'янисті полікарпики, такі як Adoxa moschatellіna, Trentalіs europaea.

Підгрупа 6. Надземностолонові трав'янисті полікарпики, такі як: Fragarіa resca, Rubus saxatіlіs.

Група Б. Повзучі трав'янисті полікарпики.

Сюди відносяться багаторічні трави, усі пагони яких ростуть плагіотропно по поверхні ґрунту, регулярно утворюють стеблеродні корені. Систему головного кореня вони втрачають рано. Плагіотропні пагони повзучих трав'янистих полікарпиків зберігаються живими кілька років. Вони присвячені до місцеперебувань з досить вологим ґрунтом, що необхідно для стеблового укорінення пагонів.

5-й підклас. Клубнеутворюючі трав'янисті полікарпики.

Володіють спеціалізованими органами, що запасають - бульбами кореневого, стеблового і листового походження, часто виконуючими і функцію вегетативного розмноження. Властиві областям з вегетацією, що переривається посушливим або холодним часом року. У межах цього підкласу чітко виражений морфогенетичний ряд рослин з бульбами, що запасають, не здатних до вегетативного розмноження, до рослин у яких бульби виявляються спеціальними органами вегетативного розмноження.

Група А. Бульбові трав'янисті полікарпики з бульбами кореневого походження.

Підгрупа а. Редьковидні корнеклубневі трав'янисті полікарпики з клубневиднопотовщеним головним коренем. Наприклад у Sedum telephіum.

Підгрупа 6. Коренеклубневі рослини з бульбами, що утворяться з придаткових коренів. Корневі бульби цих рослин є запасаючими органами. Наприклад : Fіlіpendula hexapetala, Potentіlla alba.

Група Б. Бульбові трав'янисті полікарпики, з бульбами стеблового походження.

Підгрупа а. Стеблоклубневі трав'янисті полікарпики з клубневидно потовщеною основою головної осі. Головний корінь рано відмирає і далі функціонує вторинна коренева система. Бульби головної осі багаторічні і здатні до вторинного стовщення.

Підгрупа б. Стеблоклубневі рослини з бульбами на бічних пагонах -кореневищах. На відміну від бульб головної осі корневищні бульби функціонують лише один рік і щорічно, після використання пластичних речовин, змінюються новими. Типовими прикладами можуть служити Arum maculatum L.

Підгрупа в. Стеблоклубневі рослини з бульбами на верхівках столонів (столонноклубневі багаторічники). Утворення бульби на верхівці столона спричиняє відмирання його непотовщеного початку, завдяки чому бульба ізолюється від материнської рослини і дає початок новій рослині. Типовим прикладом можуть служити Splanum tuberosum.

Підгрупа г. Надземноклубенькові трав'янисті полікарпики. Пазушні бруньки надземних пагонів, включаючи область суцвіття, мають клубневидний характер. Вони здатні відокремлюватися від материнської рослини і давати початок новим особинам. Прикладом цієї життєвої форми може служити Polygonum vіvіparum L.

Група В. Бульбові трав'янисті полікарпики з клубнями листового походження. Зустрічаються рідко. Прикладом може служити описаний Д.Е. Янишевским і Б.Ф. Тихомировим Cardamіne tenuіfolіa Turcz.

6-й підклас. Цибулинні трав'янисті полікарпики.

Володіють спеціалізованими запасаючими органами, у формі підземних і надземних цибулин, що виконують одночасно функцію органів вегативного розмноження. Екологічно найбільш характерні для аридних областей, де вегетація переривається настанням сухого і жаркого часу року.

7-й підклас. Кореневідприскові трав'янисті полікарпики.

Рослини з подавленим наземним розгалуженням і відповідно недорозвиненою системою головного пагона, здатні до непазушного розгалуження за рахунок утворення бруньок і пагонів на гипокотиле і на коренях. Здатні до інтенсивного вегетативного розмноження.

Група А. Факультативно кореневідросткові рослини. Кореневі відростки можуть з`явитися в умовах поліпшеного росту або при пошкодженні головного пагона. Приклад : Anemone sіlvestrіs, Lіnum austrіacum..

Група Б. Облигатно кореневідросткові рослини. До них відносяться: Lіnarіa, Euphorbіa, Cіrsіum.

Підгрупа а. Кореневідросткові рослини з пагонами лише на головному корені.

Підгрупа б. Кореневідросткові рослини з пагонами на бічних коренях. Mulgedіum tatarіcum.

2-й клас. Трав'янисті полікарпики з асимілюючими пагонами сукулентного типу.

Характерні рослини аридних областей тропічних і субтропічних країн.

1-й підклас. Сукулентностеблові трав'янисті полікарпики.

Приклад :дрібні представники кактусів, Pelargonіum tetragonum, Kleіnіa artіculata

2-й підклас. Сукулентнолистві трав'янисті полікарпики. Наприклад Crassulaceaem , Chenopodіaceae.

3-й клас. Сапрофітні і паразитні трав'янисті полікарпики.

Позбавлені зелених асимілюючих утеч

1-й підклас. Трав'янисті полікарпики сапрофітного типу харчування. Наприклад Corallorhіza trіfіda.

2-й підклас. Трав'янисті полікарпики паразитного типу харчування. Наприклад Orobanche, Lathraea squamarіa.

4-й клас. Епіфітні трав'янисті полікарпики.

З ґрунтом не зв'язані. Утечі метаморфізовані в зв'язку з епіфітним способом життя. Винятково види вологотропічних і субтропічних лісів.

1-підклас. Геміопіфіти.

Характеризуються незначною спеціалізацією пагонів. Сюди відносяться багато орхідей.

2-й підклас. Гніздові епіфіти, що мають пристосування для нагромадження мілкозему.

3-й підклас. Цистернові епіфіти з досить своєрідними морфологічними пристосуваннями для нагромадження води.

5-й клас. Ліановидні трав'янисті полікарпики (багаторічні трав'янисті трави)

Надземні стебла слабкі, нездатні зберігати самостійно прямостояче положення і мають потребу в опорі. Це Glorіosa superba І.

VІ тип. Трав'янисті монокарпики

Життєвий цикл їх триває в плині одного, двох або декількох років і завершується цвітінням і плодоносінням, після чого рослини відмирає через відсутність здатності до вегетативного поновлення. Широко поширені в аридних і субаридних областях помірної зони північної півкулі; до них же належать багато культурних і бур'янистих рослин.

1-й клас. Трав'янисті монокарпики з асимілюючими пагонами несукулентного типу.

1-й підклас. Багаторічні і дворічні трав'янисті монокарпики

До них відносяться різні види Umbellіferae, Crucіferae; часто підземні органи в них представлені сильно стовщеним коренем або бульбою.

2-й підклас. Однолітні трав'янисті монокарпики.

До них відносяться більшість трав'янистих монокарпиків.

Група А. Триваловегетуючі однорічники з підгрупами озимих і ярових.

Група Б. Ефемери.

За структурою пагонів представники цього класу можуть бути розділені на безрозеткові, напіврозеткові і розеткової форми, маються всі переходи від "одностеблових" форм до форм, що утворять "перекотиполе,".

2-й клас. Ліановидні трав'янисті монокарпики з пагонами, що потребують опори.

3-й клас. Монокарпічні трави із сукулентними пагонами.

Рослини областей з різко вираженим аридним кліматом. Прикладом може служити Salіcornіa herbaacea.

4-й клас. Напівпаразитні і паразитні трав'янисті монокарпики

1-й підклас. Напівпаразитні монокарпічні трави.

До них відносяться, наприклад, багато Хто Scrophularіaceae помірної зони північної півкулі, що мають зелені листки, але присмоктуються коренями до коренів інших рослин - види Melampyrum, Euphrasіa, Rhіnanthus, Odontіtes і ін.

2-й підклас. Паразитні монокарпічні трави.

До цього підкласу відносяться деякі види Cuscuta.


Висновок

Біоморфа — життєва форма, що визначається систематичним становищем видів, їх формами росту і біологічними ритмами (циклічними коливаннями біологічних процесів і явищ). Біоморфи визначають пристосованість організмів до комплексу факторів і зумовлені специфічними умовами їх місцезростання.

Життєву форму у вищих рослин з еколого-морфологічної точки зору визначають як загальний вигляд (габітус) визначеної групи рослин, що виникає в їхньому онтогенезі в результаті росту і розвитку у визначених умовах середовища. Історично цей габітус розвився в даних грунтово-кліматичних умовах, як вираження пристосованості рослин до цих умов.

Своєрідність життєвих різних форм виникає в онтогенезі рослин у результаті складного і тривалого ланцюга вікових морфологічних змін. Наприклад, однолітні сіянці ялини і сосни, дуба ще не дерева. Частіше такі зміни відбуваються з багаторічними трав'янистими рослинами: у перші роки життя вони стержнекорневі, вони потім можуть стати корневищними, столоноутворюючими, бульбовими.

Таким чином, життєва форма часто міняється в онтогенезі рослин. Тому віднесення життєвої форми до таксономічної одиниці еколого-морфологічної класифікації можливо тільки для дорослої особи даного виду у визначених умовах виростання, що володіє виглядом, що відбиває її екологічні особливості.

Система життєвих форм, що викладається нижче, покритонасінних і хвойних у широкому географічному плані ілюструє еволюційні відносини таксономічних груп життєвих форм великого рангу і носить еколого-морфологічний характер. Вона може бути корисної в ботаніко-географічних і геоботанічних дослідженнях.


Список використаної літератури

1.  Бавтуто Г.А., Еремин В.М. Ботаника. Морфология и анатомия растений. - Минск: Высшэйшая школа, 1997. - С. 329-334.

2.  Білявський Г.О., Фурдуй Р.С. Практикум з загальної екології. - К.: Либідь. 1997. -С. 102-118.

3.  Білявський Г.О. Основи екології. – К.: Вища шк., 2004. - 289 с.

4.  Бойчук Ю.Д., Солошенко Е.М., Бугай О.В. Екологія і охорона навколишнього природного середовища: навчальний посібник. – Суми, 2002. – 284 с.

5.  Гайнріх Д., Гергт М. Екологія. - К.: Знання-прес, 2001. – 287 с.

6.  ГорынинаТ.К. Экология растений. - М.: Высшая школа, 1979. - 368 с.

7.  Двораковский М.С. Экология растений. - М.: Высшая школа, 1983.

8.  Злобін Ю.А., Кочубей Н.В. Загальна екологія: Навч.посібник. – суми: ВТД «Університетська книга», 2003. – 416 с.

9.  Кучерявий В.П. Екологія. – Львів: Світ, 2001. – 500 с.

10.  Новиков Г.А. Основи общей экологии. Л., 1979.

11.  Одум Ю. Экология. В 2 т., М., 1986., Т 1,2.

12.  Радкевич В.А. Экология. - Минск: Вышэйшая школа, 1998. - С.27-29.

13.  Серебряков И.Г. Жизненные формы высших растений и их изучение. // Полевая геоботаника. - М.: Наука, 1964.

14.  Чернова Н.М., Былова А.М. Экология. - М. Просвещение, 1981. - С. 105-113.

15.  Шарова И. X. Жизненные формы жужелиц. - М.: Наука, 1981. - 100 с.


Информация о работе «Життєві форми організмів»
Раздел: Биология
Количество знаков с пробелами: 45536
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
29350
1
4

... У деяких видів яйця відкладаються купками, у деяких розкидаються; яйця бувають з якорями, які чіпляються за підвідні предмети. Рис. 2. Типи яєць одноденок: 1 – Ephemerella; 2 – Campylocia ampla; 3 – Caenis incus. 2.3 Личинки одноденок, їх життєві форми Усі личинки одноденок розвиваються у воді. Незважаючи на велику розмаїтість загальної форми тіла личинок одноденок різних видів, по ...

Скачать
167408
65
3

... ічні можливості й особливості, правильно спрямувати здібності. Таким чином, проведене експериментальне дослідження дає підстави стверджувати, що використання різних форм організації навчання природознавства в початковій школі (усіх типів уроків, усіх видів позаурочної та позакласної роботи) є ефективним засобом формування природничих знань учнів молодшого шкільного віку. Така робота активізує ...

Скачать
22486
1
0

... івників підприємства, що пов'язані з виконанням завдань проекту. Якщо проект відрізняється від передпроекту, усі відхилення повинні бути показані й обґрунтовані. Таблиця 1. Життєвий цикл організації Основні параметри Стадії Народження Дитинство Юність Рання зрілість Проміжна зрілість . Остаточна зрілість Старість Відродження Головна ціль Виживання Короткочасний прибуток ...

Скачать
16262
0
0

... повноважень місцевих органів влади. Місцеві органи – це органи самоуправління, не лише провідники політики центральної влади на місцях). Демократія, як форма організації діяльності партій, громадських організацій передбачає: -            визначення становища, умов діяльності громадських організацій, партій, рухів принципом політичного плюралізму; -            децентралізований механізм ...

0 комментариев


Наверх