7. Техніка безпеки

Організація будівельного майданчика, ділянок робіт і робочих місць повинна забезпечувати безпеку й охорону праці працюючих на всіх етапах виконання робіт у відповідності зі Снип 12-03-2001 «Безпека праці в будівництві» частина 1 «Загальні вимоги» Снип 12-04-2002 «Безпека праці в будівництві» частина 2 «Будівельне виробництво» і Санпин 2.2.3.1384-03 «Гігієнічні вимоги до організації будівельного виробництва й будівельних робіт».

Опалубку, застосовувану для зведення монолітних залізобетонних конструкцій, необхідно виготовляти й застосовувати відповідно до проекту провадження робіт, затвердженим у встановленому порядку.

Розміщення на опалубці встаткування й матеріалів, не передбачених проектом провадження робіт, а також перебування людей, що безпосередньо не беруть участь у провадженні робіт на настилі опалубки, не допускається.

Розбирання опалубки повинна виробляються після досягнення бетоном 50% міцності з дозволу виконавця робіт.

Арматури не можна монтувати поблизу електропроводів, що перебувають під напругою. По покладених арматурах забороняється ходити.

При переході на нове місце вібратори варто виключати, забороняється перетаскувати вібратори за проведення або кабель. Рукоятки вібратора повинні бути постачені амортизаторами, а корпус до початку робіт заземлений.

Підключати зварювальні трансформатори й освітлювальні прилади дозволяється тільки черговому електрикові, корпус зварювального апарата так само повинен бути заземлений. На відкритих площадках зварювальні трансформатори закривають від атмосферних опадів навісами або брезентами. Для тимчасової мережі на будівельних майданчиках варто використовувати ізольовані проведення й підвішувати їх на надійних опорах на висоті не менш 2,5м, над робочим місцем, 3м над проходами й 5м над проїздами. На висоті не менш 2,5м від землі електричні проведення повинні бути укладені в труби або короби. При провадженні робіт дотримувати правил по техніці безпеки.

На ділянці, де ведуться монтажні роботи, не допускається виконання інших робіт. Не допускається перебування людей на елементах конструкцій під час їхнього підйому й переміщення.

Забороняється виконувати роботи в одній секції на поверхах, над якими виробляється установка й переміщення збірних елементів. Забороняється підйом збірних залізобетонних елементів, що не мають монтажних петель або міток, що забезпечують їхнє правильне стропування й монтаж.

Для переходу монтажників з однієї конструкції на іншу варто застосовувати інвентарні сходи, містки й трапи, що мають огородження.

Растраповку елементів конструкцій, установлених у проектне положення, варто робити після постійного або тимчасового надійного їхнього закріплення.

До керування будівельними машинами й механізмами допускаються тільки спеціально навчені особи не молодші 18 років, що пройшли медичний огляд, що мають посвідчення на право керування даною машиною.

Будівельні машини перед початком робіт повинні бути перевірені й відрегульовані.

При провадженні робіт вантажопідйомними кранами на будівельному майданчику наказом по організації повинне бути призначене особа, відповідальне за безпечне провадження робіт кранами із числа майстрів, виконробів, начальників ділянок.

Зі значенням сигналів, що подаються в процесі роботи й пересування машини, повинні бути ознайомлені всі особи пов'язані з її роботою. Небезпечні зони, які виникають або можуть виникнути під час роботи машини, повинні бути позначені знаками безпеки й попереджувальних написів.

При розміщенні й експлуатації машин, транспортних засобів повинні бути вжиті заходи, що попереджають їхнє перекидання або мимовільне переміщення під дією вітру або осідання ґрунту.

Установка баштових кранів повинна вироблятися на спланованій площадці, на підготовлених підкранових коліях.

машини, Що Перебувають у роботі, повинні бути постачені табличками з реєстраційним номером, вантажопідйомністю, датою наступного або технічного або повного огляду.

Вантажопідйомні машини, знімні вантажозахватні пристрої й тара, не минулого технічного огляду, до роботи не допускаються.

При роботі вантажопідйомної машини не допускається:

- вхід у кабіну вантажопідйомної машини під час її руху;

- переміщення людей і вантажу в нестійкому положенні;

- переміщення вантажу з людьми, що перебувають на ньому;

- підйом вантажу, засипаного землею, закладеного іншими вантажами, укріпленого болтами або залитого бетоном;

- звільнення за допомогою вантажопідйомної машини затиснених вантажем стропів, канатів, ланцюгів;

- відтягування вантажу під час його підйому, переміщення й опускання.

Установка кранів повинна здійснюватися так, щоб відстань між поворотною частиною крана при будь-якому його положенні й будовою, штабелями вантажів і інших предметів було не менш 1м.

Не допускається виконувати монтажні роботи на висоті у відкритих місцях при швидкості вітру 15 м/с і більше, при ожеледі, дощі або тумані, що виключає видимість у межах фронту робіт. Роботи з переміщення й установки вітрильних конструкцій варто припиняти при швидкості вітру 10 м/с.

Не допускається знаходження людей під елементами до установки їх у проектне положення й закріплення.

Монтаж конструкцій кожного поверху варто робити тільки після надійного закріплення всіх елементів попереднього поверху відповідно до проекту. При монтажі каркаса встановлювати конструкції наступного ярусу допускається тільки після установки конструкцій, що обгороджують, або тимчасових огороджень на попередньому ярусі.

Під час перерв у роботі не допускається залишати підняті елементи конструкцій у висячому положенні.

Елементи конструкцій або встаткування під час переміщення повинні втримуватися від розгойдування й обертання гнучкими відтягненнями.

До виконання монтажних робіт необхідно встановити порядок обміну умовними сигналами між особою, що керує монтажем і машиністом. Всі сигнали подаються тільки одною особою (бригадиром монтажної бригади, ланковим, такелажником-стропальником), крім сигналу «СТОП», що може бути поданий будь-яким працівником, що помітив явну небезпеку. Машиніст крана повинен бути обізнаний, чиїм командам він підкоряється.

При роботі на висоті зварники й інші робітники повинні бути постачені запобіжними поясами, без яких вони не можуть допускатися до роботи. Запобіжні пояси повинні мати спеціальні пристрої, що амортизують, типу ЦВУ-2, що зм'якшують силу ривка й знижують швидкість падіння до нуля.

При монтажі зовнішніх стінових панелей монтажник зобов'язаний закріпити карабін запобіжного пояса за надійно закріплені частини будинку.

Монтажники, що зашпаровують внутрішні шви, а також зварники повинні бути забезпечені драбинами або монтажними столиками; користуватися для виконання цих робіт приставними сходами забороняється.

Монтаж сходових маршів і площадок, а також велокоманд будівельних підйомників (ліфтів) повинен одночасно з монтажем конструкцій будинку. На змонтованих сходових маршах варто негайно встановлювати огородження.

При переміщенні конструкцій відстань між ними й виступаючими частинами змонтованих конструкцій повинне бути не менш 1 м по горизонталі й 0,5 м по вертикалі.

В електрозварювальних апаратах і джерелах їхні живлення повинні бути передбачені й установлені огородження елементів, що перебувають під напругою. При прокладці або переміщенні зварювальних проводів необхідно вживати заходів проти ушкодження їхньої ізоляції й зіткнення з водою, маслом, сталевими канатами й гарячими трубопроводами. Виробництво електрозварювальних робіт під час дощу або снігопаду при відсутності навісів не допускається. У випадку одночасної роботи на відкритому повітрі декількох зварників поблизу один одного варто відокремити їхніми опанувати ширмами.

Заготівля й обробка арматури повинні виконаються в спеціально призначені для цього й відповідно обладнаних місцях.

Бункера (бадді) для бетонної суміші повинні задовольняти ДЕРЖСТАНДАРТ. Переміщення бункера дозволяється тільки при закритому затворі.

При виробництві кам'яних робіт необхідно строго дотримувати правил техніки безпеки..

Ліса повинні відповідати встановленим вимогам по міцності й стійкості. Настили лісів, риштовання й драбин обгороджують поруччям висотою не нижче 1 м з бортовою дошкою. Навантаження на настили лісів і риштовання не повинні перевищувати що допускаються.

Необхідно, щоб конструкція вантажозахватних пристроїв (захватів, футлярів, піддонів, контейнерів і ін.) виключала можливість їхнього мимовільного розкриття, перекидання й випадання з них матеріалів.

Дверні й віконні прорізи в зовнішніх стінах, що перебувають на рівні робочого настилу або вище його (до 0,6 м), а також отвори й прорізи в настилах і перекриттях необхідно закривати або обгороджувати поруччям не нижче 1 м.

При кладці із внутрішнього риштовання стін загальною висотою більше 7 м по всім периметрі зовні будинку влаштовують захисні козирки у вигляді настилу на кронштейнах. Перший ряд козирків установлюють на висоті не більше 6 м від рівня землі, а наступні - через кожні 6-7 м. Над входами в сходові клітки влаштовують суцільні навіси.


8. Техніко-економічні показники

ТЕП розраховуються для всього будинку й для провідного процесу, що складається з подачі бетонної суміші і її укладання в опалубки колон і перекриття.

Підрахунок техніко-економічних показників:

1. Обсяг робіт (V)

V= 2224,8 м3

Дані зі специфікації.

2. Нормативні витрати праці робітників загальні.

З таблиці «Калькуляція витрат праці, машинного часу й заробітної плати», підсумок графи «Витрати праці, робітників» 7255 чіл.-ч.= 906,9 чіл.-змін

3. Нормативні витрати праці робітників на 1м3.

Частка від нормативних витрат праці робітників і обсягу робіт.

0,4 чіл.-змін

4. Нормативні витрати машинного часу загальні.

Калькуляція витрат праці, машинного часу й заробітної плати», підсумок графи «Витрати праці, машиніста» 643 маш.-ч.= 80,4 маш.-змін.

5. Нормативні витрати машинного часу на 1м3.

Частка від нормативних витрат машинного часу й обсягу робіт.

0,036 маш.-змін.

6. Заробітна плата робітників загальна.

З таблиці «Калькуляція витрат праці, машинного часу й заробітної плати», підсумок графи «Зарплата, робітників».

6589 грн..,коп.

7. Заробітна плата робітників на 1м3: частка від з./п. робітників і V

2,96 грн..,коп.

8 Заробітна плата машиністів загальна.

З таблиці «Калькуляція витрат праці, машинного часу й заробітної плати», підсумок графи «Зарплата, маш.» 645 грн..,коп.

9. Заробітна плата машиністів на 1м3.

Частка від з./п. машиністів общ. і V. 0,29грн..,коп.

10. Тривалість робіт.

З таблиці «Графік провадження робіт» 106 змін

11. Виробіток працівника в зміну.

Частка від обсягу робіт і нормативних витрат праці робітників загальні 2,45 м3.

Таблиця 8 Техніко-економічні показники

Найменування Од. вимірів Кількість
Обсяг робіт м3 2224,8
Загальні витрати праці чіл-см 906,9
Витрати праці на 1 м3 ж.б. чіл-см 0,4
Загальні витрати машинного часу маш-см 80,4
Витрати машинного часу на 1 м3 ж.б. маш-см 0,036
Загальна заробітна плата робітників грн.. 6589
Заробітна плата робітників за 1м3 грн.. 2,96
Загальна заробітна плата машиніста грн.. 645
Заробітна плата машиніста на 1 м3 збірного ж.б. грн.. 0,29
Тривалість робіт змін 106
Виробіток одного робітника в день м3 2,45

Література

1. Снип 3.01.01-85 «Організація будівельного виробництва»

2. Снип 12-03-2001 «Безпека праці в будівництві. Частина1. Загальні вимоги».

3. Снип 12-04-2002 ««Безпека праці в будівництві. Частина 2. Будівельне виробництво».

4. СП 12-136-2002 «Безпека праці в будівництві».

5. Снип 3.03.01-87 «Несучі й конструкції, що обгороджують,».

6. Енир Збірник Е4 «Монтаж зборень і пристрій монолітних залізобетонних конструкцій» випуск 1.

7. Енир Збірник Е22 «Зварювальні роботи» випуск 1.

8. С.К. Хамзин, А.К. Карасев Технологія будівельного виробництва. Курсове й дипломне проектування. – К., 1989р..

9. В.П. Сухачев, Р.А. Каграманов. Довідник будівельника. – К., 2003

10 Методичні вказівки до курсового проекту. ДВГТУ Будівельний інститут.


Информация о работе «Багатоповерховий каркасний будинок»
Раздел: Строительство
Количество знаков с пробелами: 41168
Количество таблиц: 8
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
35879
1
0

... применения современных методов геодезического обеспечения. Коммунальное хозяйство городов. Изд-во „Техника”. 2008, № 80, с.291-300. АНОТАЦІЯ Карпенко Ю.В. Технологічне забезпечення точності геометричних параметрів конструкцій багатоповерхових каркасно-монолітних будівель. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.23.08 – технологія ...

Скачать
195822
33
8

... , геологічні розрізи. В розділі технологія будівельного виробництва було вивчено науково-теоретичні положення сучасної технології будівельного виробництва і оволодіння практичними методами проектування технологічних процесів. Розроблені технологічні карти виконання робіт по зведенню монолітного каркасу, до яких входять: схема монтажу, схема організації робочого місця при бетонуванні вертикальних ...

Скачать
21659
0
0

... гребля, міст через протоку Золоті ворота у Сан-Франциско. Єдиний виняток становила будівля Опери в Сіднеї. Пропоную далі докладніше розглянути явище авангардизму в архітектурі ХХ століття. Авангардизм як ФЕНОМЕН АРХІТЕКТУРИ ХХ СТОЛІТТЯ Термінологічні уточнення. Поняття авангардизму включає в себе сферу власне авангарду і обумовлений ним наступний формотворчий напрямок архітектури. ...

Скачать
24705
2
1

ломісткості залізобетонних конструкцій та підвищення їх надійності. Збірні залізобетонні конструкції відповідають вимогам індустріалізації, хоча й монолітний залізобетон отримує все більше визнання в останні роки. 1. Загальні данні для проектування Чотирьохповерхова каркасна будівля 2 класу відповідальності має розмір в плані 21,6х36м та сітку колон 5,4х6м. Висота поверхів 4,8м. Стінові панел ...

0 комментариев


Наверх