3.1 Підключення до недовантажених фаз додаткових опорів для

симетрування сумарного навантаження

Це простий, але неекономічний спосіб, оскільки веде до значних втрат енергії в зазначених опорах. Крім того, для його здійснення при наявності несиметричних навантажень з різними параметрами необхідно мати значний арсенал додаткових опорів. Усе ж таки цей спосіб іноді рекомендують застосовувати для захисту турбогенераторів при обриві однієї з фаз.


3.2 Застосування багатофазної схеми випрямлення струму

наприклад, схеми Ларіонова)

Таке симетрування можна здійснити, коли однофазне навантаження може нормально працювати при харчуванні від джерела постійного струму. Недоліком цього способу є те, що вищі гармоніки, обумовлені схемою випрямлення проникають у мережу, спотворюють форму кривих струмів і напруг і приводять до збільшення втрат енергії в електроустаткуванні.

Застосування преосвітнього агрегату «трифазний двигун — однофазний генератор». Такий спосіб зв'язаний зі значними витратами встановлених потужностей і втратами енергії (до 25%).

 

3.3 Симетрування за допомогою фазових зрівнювачів

Струми зворотної послідовності, викликані несиметричним навантаженням, компенсуються за допомогою синхронних машин, що створюють не- обхідну для цього систему е.р. с. зворотної послідовності. Електромагнітні фазові зрівнювачі не одержали широкого поширення через велику вагу (12—14 кг/ква) і габаритів, а також складності конструкції і невисокої надійності. В даний час їх пропонують використовувати для комплексного рішення проблеми симетрування й усунення коливань напруги, викликаних дуговими сталеплавильними печами.

 

3.4 Використання симетруючого ефекту трифазних асинхронних

двигунів

Якщо трифазний двигун приєднаний до системи з несиметричним навантаженням, він прагне відновити симетрію системи. Для цього випадку справедливе вираження

eu= =· , (5)

де Z — опір лінії між джерелом харчування і місцем приєднання несиметричного навантаження; Z’Д, Z’’Д— опір двигуна прямої і зворотної послідовностей; U’Н, U’’Н — напруга на навантаженні прямої і зворотної послідовностей.

З рівняння видно, що асинхронний двигун прагне зменшити несиметрію, оскільки Z’’Д<< Z’Д. При цьому струми зворотної послідовності, обумовлені навантаженням і двигуном, мають практично протилежні знаки:

 - = +1. (6)

У сумі вони зменшують результуючий струм зворотної послідовності в лінії. Максимальний симетруючий ефект створюють двигуни з мінімальним опором зворотної послідовності. З рівнянь (5) і (6) ясно, що при Z’’Д ® О несиметрія напруг і струмів також прагне до нуля.

Недолік цього способу полягає в тому, що асинхронні двигуни повинні працювати зі значним недовантаженням, тому що в противному випадку вони можуть вийти з ладу внаслідок перегріву.

 

3.5 Симетрування за допомогою введення системи додаткових е.р.с.

Для зниження несиметрії вводиться система додаткових е.р. с., що може бути отримана або за рахунок пофазної різниці в коефіцієнтах трансформації, або за рахунок спадання напруги від струмів навантаження в пофазно різних додаткових опорах. Цей метод застосовується найчастіше для компенсації подовжньої несиметрії.


3.6 Симетрування струмів при роботі трансформаторів двома

фазами

Цей спосіб призначений для симетрування струмів генератора при його роботі на мережу високої напруги через неповну трансформаторну групу, а також при передачі енергії по двох проводах з використанням землі як третій провід. Він полягає в тому, що на стороні трикутника трансформатора  , що працює з боку зірки двома фазами, включається додатковий оп○ір у той з лінійних проводів, до якого підключені обмотки двох обтічних струмів фаз трансформатора. Замість додаткового опору можна використовувати однофазний трансформатор, вторинна обмотка якого закорочена. У цьому випадку в схему вводиться опір розсіювання додаткового трансформатора. Відомо, що несиметрія струмів генератора може бути значно зменшена при рівнобіжній роботі неповної трансформаторної групи з однієї чи декількома повними групами.

 

3.7 Застосування несиметричних трьохфазно-двохфазних

трансформаторів

Дозволяє здійснювати симетрування режиму тільки при наявності двох рівних по величині і фазі навантажень. Компенсація пульсуючої потужності за допомогою статичних СУ — найбільш розповсюджений спосіб симетрування. Він полягає в тому, що СУ, підключене до системи, створючи в останій пульсуючу потужність, рівну по величині і протилежну по фазі пульсуючої потужності, обумовленою несиметричним навантаженням. Розрізняють схеми СУ з електричними й електромагнітними зв'язками. У залежності від технічної допустимості й економічної доцільності СУ можуть бути регульованими і нерегульованими. У даній роботі цьому способу приділена найбільша увага.

Як уже відзначалося вище, для цілей симетрування можуть бути також використані засоби, що маються в системі. Так, наприклад, якщо конденсатори, призначені для підвищення значення коефіцієнта потужності, підключити несиметрично між фазами мережі, вони можуть цілком чи частково ліквідувати несиметрію. З цією ж метою можуть бути використані установки подовжньої компенсації, конденсатори фільтрів тягових підстанцій і т.д. Несиметрію можна також знизити за допомогою збільшення потужності системи й інших способів, на яких ми тут не зупиняємося, тому що вони є або різновидом способів, розглянутих вище, або застосовуються дуже обмежено.


4. Симетрування режиму на фізичній моделі системи

електропостачання

Основні технічні характеристики

1. Живлення фізичної моделі здійснюється від трифазної трьох-провідної мережі напругою 380 В и частотою 50 Гц.

2. Масштаб напруг

 = 289,5,

де ,  напруга об'єкта оригіналу і моделі.

3. Установлені потужності , В·А;

блоку несиметричного навантаження 300 ;

блоку нелінійного навантаження 150 ;

блоку симетричного навантаження 100 ;

загальна потужність 550 .

4. Кількість фізичних моделей печей графітації перемінного струму - 10.

5. Кількість фізичних моделей печей графітації постійного струму - 4.

6. Габаритні розміри 1300x867x600.

“ФМСЭС” модулює промислову розподільну мережу електродного заводу. Фізична модель може використовуватися для відпрацьовування алгоритмів, перевірки працездатності моделей оптимального керування режимом, тренування чергових диспетчерів, що ведуть технологічний процес на етапі впровадження “АСУЭ”. Тому фізичне моделювання мережі електродного заводу виконано як наближене. Фізична модель має наступні можливості;

блок несиметричного навантаження дозволяє моделювати режим мережі, що складає зворотні послідовності якого змінювалася б у часі в широких межах;

комплектуючі блоку несиметричного навантаження - фізичні моделі печей графітації відтворюють графік навантаження, подібний до графіка оригіналу;

для одержання різних реалізацій несиметричного режиму мається можливість зміни відносної фази включення фізичних моделей печей графітації (за допомогою перемикача SA5);

схема “ФМСЭС” дозволяє неодноразово відтворювати ту саму реалізацію режиму і змінювати фазировку фізичних моделей графіторовочних печей;

СУ дискретного керування і виконано за схемою трикутника статичних конденсаторів, має наступні характеристики:

плече A- У ступінь I - I мкф;

 ступінь 2-4 мкф;

 ступінь 3-8 мкф;

для пліч В і В-A параметри ступіней і їхня кількість ті ж; вимірювальний блок забезпечує наступною інформацією, необхідної для керування режимом: напруги обмоток ВН, СH і НH живильного трансформатора, фазні струми і COS  по фазах блоку несиметричного навантаження. Крім цього схема передбачає можливість підключення самописів струму і напруги, а також осциллографів;

блок симетричного навантаження відтворює характерний графік електроспоживання ремонтно-механічного підприємства. Потужність навантаження змінюється при переключенні по визначеному законі відгалужень обмотки трансформатора (магнітні пускачі KV1- KV6);

блок нелінійного навантаження складається з фізичних моделей печей графітації і харчується від джерела, виконаного по дванадцятофазній схемі випрямлення.

Принцип побудови номограмм для керування СУ

Як відомо, заданий струм зворотної послідовності для симетрування режима електричної мережі визначаються на основі виразу:

де заданий струм зворотної послідовності СУ;

  компенсуючий струм зворотної послідовності;

  вектор струму зворотної послідовності узагальненої нагрузки.

Розрахунок виразу

,

де ІА В С –фазні токи; , ,  -кути зсуву мыж векторами струмів і напруг відповідних фаз.

Результати розрахунку

ІА=44А, ІВ=56А, ІС=59А;

  .

Час рахунку-50с.


Висновок

В даній роботі розглянули такі питання як: оптимізація якості електроенергії, несиметрія електричних режимів, методи і засоби симетрування, симетрування режиму на фізичній моделі системи електропостачання.

Звернули свою увагу на важливе значення по підвищенню якості електричної енергії, та важливих показників несеметрії напруг та струмів, виділили основні методи симетрування.


Література

1. А.Н. Милях, А.К. Шидловский, В.Г. Кузнецов. Схемы симметрирования однофазных нагрузок в трехфазных цепях.-Киев, Наук. думка, 1973. 219 с.

2. И.В. Жежеленко, М.Л. Рабинович, В.М. Божко. Качество электроэнергии на промышленних предприятиях.- Киев, «Техніка»1981.


Информация о работе «Електромережі та електрообладнання»
Раздел: Физика
Количество знаков с пробелами: 24700
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
88246
6
1

... транспорт виконує транспортні операції в межах окремого цеху. Він, у свою чергу, поділяється на загальноцеховий і міжопераційний. Управління ним здійснюють керівники відповідних цехів. 3. ВДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ДОПОМІЖНОГО ВИРОБНИЦТВА НА ТОВ ФІРМА «МЕРКУРІЙ» 3.1 Особливості організації ремонтного господарства на ТОВ фірма «Меркурій» На ТОВ фірма «Меркурій» ремонтне господарство органі ...

Скачать
122433
4
4

... ремонтні роботи, контролювати їх виконання, розподіляти трудозатрати по видах ремонту і аналізувати їх, раціонально використовувати ресурси.   ВИСНОВКИ Дослідження питань вдосконалення організації технічного обслуговування виробництва, які здійснено в даній дипломній роботі дозволило зробити наступні висновки: 1. Дослідження СТОіРО різного рівня централізації показало, що вона не стала ...

Скачать
17575
0
0

... . При однополюсному дотику людина доторкається до одної з фаз електроустановки яка знаходиться під напругою, при двополюсному - до двох фаз електроустановки одночасно. Умови оточуючого середовища визначають ступень небезпеки враження людини. Згідно ПУЕ приміщення по характеру навколишнього середовища поділяють на: нормальні, сухі, вологі, сирі, особливо сирі, жарові, пилові, та з хімічно активною ...

Скачать
65709
10
9

... С. А., Корнійчук М. О. Основні види рукоділля: теорія та практика застосування. – Наука і освіта, 2007. – 98 с. 4. Братун Д. В. Особливості застосування ручного плетіння гачком// Прикладне мистецтво. – 2007. – № 4. – С. 17-20 5. Васильева И. И. Бисероплетение. Шкатулки. Сумочки: Практическое пособие. – СПб.: КОРОНА принт, 2000. – 64 с., ил. 6. Вяжем крючком, создаём классику. – Х.: Веста: Изд. ...

0 комментариев


Наверх