4.  Політичний імідж

Блер з дитинства страждав хворобливим честолюбством, не будучи самостійною людиною. Його завжди хтось вів. Спочатку - ідоли поп-культури, потім - дружина Черрі, боси партії і, нарешті, президенти США. Але граючи в парі «ведений - ведучий» роль веденого, Блер досягав своїх цілей і втішав самолюбство. Так було в юності, так стало і у великій політиці.

Близький радник Блера Алістер Кемпбелл зізнався, що зміцнення зв'язків з Вашингтоном було не тільки головною політичною, але й особистою метою британського прем'єра. «У нього завжди були б тісні відносини з американським президентом, хто б ним не був, - сказав Кемпбелл. - Я бував разом з ним на зустрічах зі світовими лідерами, і ті говорили йому: «Я розмовляю з вами тому, що ви володієте впливом у Вашингтоні, від вас багато що залежить».

Тобто через «собачу» дружбу з Клінтоном і Бушем Блер стверджував себе. Не маючи можливості стати головним світовим лідером, Блер вирішив у парі з номером першим стати лідером - 2, заради чого танцював під дудку ведучого, беззастережно підтримуючи всі його імперські авантюри і йдучи заради цього на аморальну брехня. Так було під час «гуманітарної інтервенції» НАТО на Балканах в 1999 році, так було потім в Іраку.

Ніхто з британських лідерів так не «плазував» перед офіційним Вашингтоном, як Тоні Блер. Вірним пажем Білого дому Блер став ще при Біллі Клінтоні. Але з огляду на спорідненості музичних душ саксофоніст Білл не надто насідав на гітариста Тоні. Зате крутий техаський хлопець Джордж Буш по-ковбойські осідлав його, примусивши співати другим голосом свої «ковбойські пісні». І Блер так їх співав, кружляючи і підвиваючи в такт, що отримав у британських журналістів прізвисько «пудель Буша». Образливе прізвисько. Але ось два епізоди, що трапилися на останніх самітах «великої вісімки». На час торішнього саміту в Санкт-Петербурзі припала ліванська війна між Ізраїлем і «Хезболлою». Ця тема обговорювалася на засіданнях в Костянтинівському палаці. І ось під час засідання, що знімався на телекамери, стояв перед Бушем невимкнений мікрофон, по залу раптом пролунав рик господаря Білого дому: «Гей, Блер! Треба зателефонувати Асаду і припинити це лайно! » Асад - це президент Сирії Башар Асад, нібито союзник «Хезболли». Настільки презирливе звернення Буша образило англійців, і газети вийшли тоді з їдкими коментарями і карикатурами з фразою: «Гей, Блер!»

Другий випадок стався в Хайлігендаммі. Там згідно з протоколом по праву руку від Ангели Меркель мав сидіти Володимир Путін, а по ліву - Тоні Блер. Але несподівано в кріслі Блера розвалився Буш. Помічник британського прем'єра підійшов до нього і став пояснювати, що це крісло призначене для іншого. Але господар Білого дому, не глянувши на нього, негативно похитав головою і весело підморгнув Путіну. Такого хамства не зніс би жоден політик. Але Блер, соромлячись, сів у крісло Буша - і цей казус зафіксували десятки камер. Так що дана Блеру кличка цілком доречна, як це не прикро Блеру і всієї Британії. Але що ховалося за цим політичним мазохізмом?

Великою брехнею «гуманітарної інтервенції» була казка про геноцид косовських албанців. Які тільки жахи пропагандисти НАТО ні наганяли тоді на світ! А з великих політиків найбільше старався Блер. Він заявив, що число жертв сербського геноциду перевищила 100 тисяч. А 22 березня 1999 року - за день до початку інтервенції - Блер патетично промовив: «Ми повинні діяти в ім'я порятунку тисяч чоловіків, жінок і невинних немовлят від гуманітарної катастрофи, смерті, варварства і етнічної чистки з боку варварської диктатури».

77 днів «гуманітарної війни» обернулися загибеллю сотень безневинних людей і економічною катастрофою для регіону. Ну а спеціальні міжнародні комісії потім знайшли в землі Косова всього 2108 трупів з ознаками насильницької смерті, належали, за визнанням New York Times, «представникам різних національностей». Там були бойовики Армії визволення Косова, жертви помилкових бомбардувань НАТО, мирні жителі (албанці і серби), загиблі в ході війни: все. Брехня розкрилася. Але ті, хто брехав, не винен.

Ситуація повторилася через три роки, коли готувалася «визвольна» війна в Іраку під приводом наявності у Саддама Хусейна зброї масового ураження, а також зв'язків з «Аль-Каїдою». Щоб виправдати війну, ЦРУ і британська розвідка МІ-6 під наглядом політиків сфабрикували «іракське досьє». У Вашингтоні досьє «куховарив» Дік Чейні, а в Лондоні доповідь розвідки був, за словами газети Observer, «відредагований на Даунінг-стріт».

«Ми будемо відстоювати те, що вважаємо правильним. Ми дамо відсіч тиранії, диктатури і терористам, які зазіхають на наш спосіб життя », - заявив Блер в парламенті в 2003 році, домагаючись схвалення іракської кампанії. А щоб добити опонентів, Блер сказав ошелешеним депутатам, що, за даними розвідки, Саддам Хусейн ось-ось створить ракети з ядерними боєголовками, які за 15 хвилин можуть долетіти до Великобританії. І цю несусвітню нісенітницю британський прем'єр ніс голосом праведника, з пожежею щирості в очах.

Однак іракська війна пішла не так, як планували її творці. В Іраку вже загинуло близько 150 британських військовослужбовців, сотні поранені. Наслідком війни стали теракти в Лондоні в липні 2005 року, що забрали життя 52 британців. Британія зіпсувала відносини з ісламським світом, а британські мусульмани стали потенційної бомбою, закладеною під британське суспільство. Але головне - розкрилася брехня, що лежала в основі війни. Війни неправедної і тому відірваної британським народом. І відповідальність за неї несе Блер. Війна підкосила його популярність і політичні перспективи Лейбористської партії, що змусило її лідера піти у відставку.

Колись переможна стратегія Тоні Блера лежала на двох китах: радикальне оновлення ідеології Лейбористської партії і обіцянка очистити політичне життя країни від моральної скверни, зробивши її «біліше білого». З першим в загальному-то все вийшло, але з другим - нічого не вийшло. Гордо в'їхавши на Даунінг-стріт, 10, з зачохленою гітарою, постарілий відставний прем'єр покинув свій особняк на гребені брудних скандалів з репутацією лицеміра, «пуделя» і «палія війни».

Падіння Блера-політика стало наслідком не його економічної політики, а його морального падіння. Це симптоматично і характерно в наші сумні часи. Коли відсутність у світі великих історичних фігур на зразок Черчілля або Рузвельта виводить на світову політичну сцену велемовних дітей масової поп-культури, які поводяться в політиці, як поп-вожді, яким важливо за будь-яку ціну утвердитися на політичній сцені. Ці люди здатні захопити натовп і повести її до тріумфу чи трагедії. Блеру вдалося і те, й інше. Тому він є яскравим представником сучасної політичної поп-культури і в такій іпостасі ще проявить себе.

Коментуючи призначення Тоні Блера спецпредставником «близькосхідного квартету», газета Financial Times Deutschland опублікувала іронічний коментар, що починався словами: «На Близький Схід обрушується одна напасть за одною».

5.  Медіа-простір політичного лідера

Коли в 1997 році подружжя Блерів перебралася на Даунінг-стріт, 10, у них вже було два сини і дочка. Задовго до цього подружжя домовилося, що не будуть ховати Шері та дітей від об'єктивів телекамер і фотоапаратів. Це було зроблено за наполяганням дружини, яка хотіла якомога більше часу проводити разом з чоловіком. Блер двічі був присутній при пологах дітей. Він не бачив нічого особливого в тому, щоб вночі вставати до своїх стурбованим чимось немовлятам.

Стурбованість Блера з приводу зайвої уваги громадськості до його родини не раз виправдовувалася. Прем'єр виявив, що його інтереси як політика і батька можуть вступати один з одним в конфлікт, і, до його честі, він зробив вибір на користь останніх.

Але при всьому цьому Блер не проти використовувати тему батьківства для досягнення бажаного публічного ефекту. У його виступах часто можна зустріти пасажі типу «Я кажу вам це не тільки як прем'єр-міністр, але і як батько» або «Мої діти нудьгують за мною, але вони - за мою присутність тут». Для вирішення політичних колізій Блер нерідко звертається за допомогою до своєї дружини.

Висновки

Підсумки десятирічної діяльності Тоні Блера на посаді прем'єр-міністра досить суперечливі. Дати їм однозначну оцінку неможливо, точно також як неможливо, не впадаючи в розлогі міркування, говорити про занепад "ери Блера" або, навпаки про подальший розвиток "блеерізма". Його відхід продиктований, як видається, не стільки конкретними результатами його правління, але в першу чергу втомою з обох сторін. Як заявив сам Блер у своїй промові: "Десять років - достатній термін не тільки для мене, але і для країни". Тому не можна сказати, що країна потребує нової політики, швидше - нових осіб.

Коли-небудь Тоні Блер перетвориться на персонаж історії. Чи залишиться він у пам'яті як прогресивний лейборист або затаївся консерватор, сміливий реформатор або зберігач традицій, творець або руйнівник, а може бути, за ним закріпляться всі ці епітети? Адже в характері і в житті Тоні Блера так багато парадоксів.


Список використаних джерел та літератури

1.  Tony Blair “A Journey: my political life”// Random House/ Audiobooks: 2010// ISBN-10: 1846571626;

2.  JonSopel “TonyBlair”// BBC: election97/ web.archive.org/web/ 19970429023830;

3.  http://news.bbc.co.uk/hi/russian/uk/newsid_6636000/6636781.stm

4.  http://www.iamik.ru/?op=full&what=content&ident=35149;

5.  http://www.ahmadtea.ua/701/;

6.  http://www.gromyko.ru/Russian/Brit/brit7.htm;


Информация о работе «Політичний портрет Тоні Блера»
Раздел: Политология
Количество знаков с пробелами: 25351
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
31752
0
0

... обмежує його загально-теоретичну і практичну значущість в умовах нашого суспільства. Здійснення узагальнень залишається важливою й актуальною проблемою. 2.         Аспекти формування і становлення іміджу політичних лідерів в Україні Імідж політичного лідера формується на основі як мінімум двох основних факторів: очікувань виборців та індивідуальних особливостей самого політика. Однак варто ...

Скачать
72806
0
0

... широкий спектр рекомендує щодо України: від форпосту у стримування російської загрози до фінансової оборонної допомоги та до підтримки ядерного статусу України. Розвиток співробітництва зі США є одним із зовнішньополітичних пріоритет нашої держави, що закладено у базовому документі «Основні напрямки зовнішньої політики України», ухваленому Верховною Радою України 2 липня 1993 року. Міжнародно- ...

Скачать
280355
2
1

... . Деякі американські фірми купують устаткування для АЕС навіть в Японії! США не побудували жодного реактора за останні десять років. [48] РОЗДІЛ ІІ ГОЛОВНІ ФАКТОРИ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ США 2.1. Геополітичні плани США На початку ХХ століття коли США почали перетворюватися в одну з ведучих держав світу, ідеологи американського гегемонізму заявили про зазіхання США на панування у всьому ...

Скачать
482216
0
0

... Философия культуры. – М.: NOTA BENE, 2001. – 349 с. 5.  Додельцев Р.Ф. Концепция культуры З. Фрейда. – М.: Знание, 1989. – 60 с. 6.  Киссель М.А. Джамбаттиста Вико. – М.: Мысль, 1980. – 197 с. 7.  Культурологія. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник (М.М.Закович, І.А.Зязюн, О.М.Семашко та ін.). – з вид. – К.: Знання, 2007. – 567 с. 8.  Фрейд Зігмунд. Вступ до психоаналізу: Лекції ...

0 комментариев


Наверх