1.4 Положення рук на рульовому колесі і ніг на педалях

 

 

Руки на рульовому колесі слід тримати злегка зігнутими в ліктях. Обід керма тримають, обхопивши чотирма пальцями знизу і великим пальцем зверху. Якщо рульове колесо уявити годинниковим циферблатом, то спектр дій лівої руки відповідатиме цифрам 8-10, а правої руки — 2-4.

Таке положення рук на рульовому колесі є оптимальним і забезпечує найбільшу точність виконання дій на відміну від положень, зображених на малюнку:

а) обхват у верхньому секторі;

б, в) обхват у нижньому секторі;

г) обхват одночасно у верхньому і нижньому секторах;

д) обхват за спиці

 


1.5 Огляд і оцінка дорожніх обставин перед початком руху

Перед тим, як рушати з місця, водій повинен уважно роздивитися у всіх напрямках, щоб запобігти зіткненню з транспортними засобами і наїзду на пішоходів. Упевнившись, що наступний маневр безпечний і не створить перешкод іншим учасникам руху, водій може вмикати покажчик повороту і починати рух.

Огляд і оцінку дорожніх обставин водій може робити через дзеркало заднього виду, але якщо цього зробити не можливо, то перед початком руху, особливо заднім ходом, для забезпечення безпеки руху водій у разі потреби повинен звернутися за допомогою до інших осіб.

 

1.6 Користування попереджувальними сигналами

При вмиканні під час руху допоміжних приладів клавішами, кнопками, важелями водій керує автомобілем однією рукою. Вона має бути зсунута у верхню частину обода рульового колеса на випадок невеликого маневру. Важелями перемикання світла фар, покажчика поворотів, омивача скла і склоочисника користуються не знімаючи руки з рульового колеса. Важелі водій вмикає безіменним пальцем, не відриваючи погляду від дороги. Звуковий сигнал на легкових автомобілях натискають великими пальцями рук, не знімаючи рук з обода рульового колеса. Сигнали поворотів треба подавати завчасно, щоб маневр не був несподіваним. Не можна вмикати покажчик повороту в тому разі, коли ще не проїхали і не пройшли всі, кого водій повинен пропустити. Увімкнений покажчик повороту насторожуватиме водіїв і відвертатиме їхню увагу від дороги. При обгоні в нічний час попередження за допомогою перемикання світла фар можна робити при відсутності зустрічних транспортних засобів.


2. Прийоми керування автомобілем

2.1 Послідовність дій органами керування на початку руху, при збільшенні швидкості і гальмуванні

 

При рушанні автомобіля з місця, необхідно подолати силу опору коченню, підйому, інерції. В цей момент сила тяги в кілька разів більша, ніж під час сталого руху. Тому рушання навантаженого автомобіля здійснюється тільки на першій передачі, а порожнього - на другій.

 

Послідовність рушання з місця по сухій і рівній дорозі така:

 Увімкнути покажчик повороту (а).

 Вимкнути зчеплення (натиснути педаль до упору) (б).

 Увімкнути першу або другу передачу залежно від завантаження (в).

 Подивитися вперед і в дзеркало заднього виду (г).

 Натиснути на педаль керування подачею палива, трохи збільшивши частоту обертання колінчастого вала (д).

 Вимикаючи плавно стоянкове гальмо (е), плавно відпустити педаль зчеплення до моменту, коли автомобіль почне рухатися.

 Частота обертання колінчастого вала при цьому починає зменшуватися. Утримуючи педаль зчеплення в цьому положенні, трохи збільшити частоту обертання колінчастого вала (є).

 Після початку руху автомобіля продовжити плавно відпускати педаль зчеплення до кінця, зняти ногу з педалі.

Починати рух слід на такій швидкості, щоб у разі потреби можна було негайно зупинитися. Покажчик повороту вимикають відразу після закінчення будь-якого маневру. Слід пам'ятати, що при вмиканні зчеплення встановлюють підвищену частоту обертання колінчастого вала під час рушання автомобіля на м'якому ґрунті, по піску, снігу, на підйомі. При рушанні на слизьких дорогах частота обертання колінчастого вала має бути як-найменшою.

При рушанні автомобіля на підйомі послідовність дій така: утримуючи стоянковим гальмом автомобіль на місці, вмикають першу передачу і, одночасно відпускаючи педаль зчеплення і стоянкове гальмо, збільшують подачу палива. Важіль стоянкового гальма починають переміщувати після вмикання зчеплення. Якщо автомобіль починає скочуватися, його негайно загальмовують стоянковим гальмом.

 

2.2 Переключення передач у висхідному і нисхідному порядку і включення заднього ходу

Правильність переключення передач визначається вибором передач, відповідних умовам руху і вмінням водія в потрібний момент легко і безшумно увімкнути її.

Після рушання автомобіля водій повинен перейти на вищу передачу, на якомога меншому відрізку шляху. Тривалий рух на низьких передачах призводить до перегрівання двигуна, інтенсивного спрацювання деталей двигуна і трансмісії, а найголовніше - до перевитрати палива. Вмикаючи чергову підвищену передачу, водій повинен розігнати автомобіль до такої швидкості, щоб двигун працював без перевантаження. Квапливий перехід на вищу передачу спричиняє роботу двигуна з перевантаженнями, ознаками яких, є вібрація у трансмісії, рух автомобіля ривками, зупинка двигуна.

 


Перемикання передач з нижчої на вищу в автомобілі з синхронізаторами у коробці передач і одинарним вимкненням зчеплення здійснюється в такій послідовності:

 Розігнати автомобіль.

 Вимкнути зчеплення, одночасно відпускаючи педаль керування подачею палива (а).

 Перевести важіль перемикання передач у положення чергової вищої передачі (6).

 Плавно відпустити зчеплення, одночасно збільшивши частоту обертання колінчастого вала (в).

На автомобілях старих марок з коробкою передач без синхронізаторів перемикання передач здійснюється з подвійним вимкненням зчеплення (щоб уникнути шуму і швидкого спрацювання шестерень) у такому порядку:

 Розігнати автомобіль.

 Вимкнути зчеплення, одночасно відпускаючи педаль керування подачею палива.

 Перевести важіль у нейтральне положення.

 Відпустити педаль зчеплення і знову натиснути на неї.

 Увімкнути чергову підвищену передачу.

 Плавно відпустити педаль зчеплення, одночасно натискаючи на педаль регулювання подачі палива і збільшуючи частоту обертання колінчатого вала.

Подвійне вимкнення зчеплення сприяє кращому вирівнюванню кутових швидкостей зчіплюваних шестерень або муфт.

Після вмикання підвищеної передачі педаль зчеплення відпускають спочатку швидко, а в кінці її ходу плавно. Чим вища передача, яку вмикають, тим швидше відпускають педаль і тим менший період її плавної затримки.

Перемикання передач з вищої на нижчу в автомобілі з синхронізаторами у коробці передач здійснюється з одинарним вимиканням зчеплення:


У разі потреби плавно натиснути на педаль гальма, одночасно відпустити педаль керування подачею палива (а).

 Швидко вимкнути зчеплення (6).

 Перевести важіль перемикання передач у положення чергової зниженої передачі (в).

 Плавно увімкнути зчеплення, одночасно збільшивши частоту обертання колінчастого вала (г).

 Натиснути на педаль керування подачею палива (д).

 

Перемикання передач з вищої на нижчу в автомобілях з коробкою без синхронізаторів здійснюється з подвійним увімкненням зчеплення і проміжною подачею палива (перегазовкою) в такій послідовності:

 У разі потреби плавно натиснути на педаль гальма, одночасно відпускаючи педаль регулювання подачі палива (а).

 Швидко вимкнути зчеплення (6).

 Перевести важіль перемикання передач у нейтральне положення (в).

 Швидко увімкнути зчеплення (г).

 Різко збільшити подачу палива, тобто частоту обертання колінчастого вала (д).

 Припинити натискання на педаль регулювання подачі палива (е).

Швидко вимкнути зчеплення (є).

Перевести важіль перемикання передач у положення зниженої передачі (ж).

 Плавно увімкнути зчеплення і одночасно збільшити частоту обертання колінчастого вала (з).

Синхронізатори встановлені майже на всіх автомобілях. Однак і на них при перемиканні передач з вищої на нижчу доцільно застосовувати метод подвійного вимкнення зчеплення з "проміжним газом". Цей метод незамінний також при значному перепаді швидкостей, наприклад з четвертої передачі на другу.

Слід зазначити, що чим нижча передача, яку вмикають, тим плавніше треба відпускати педаль зчеплення. Інакше виникають великі навантаження на трансмісію, а на слизькій дорозі можливі блокування коліс і занесення автомобіля.

Рух заднім ходом треба починати при повністю зупиненому автомобілі.

Послідовність рушання з місця заднім ходом така:

Натиснути на педаль зчеплення (а).

Увімкнути передачу заднього ходу (6).

Плавно натиснути на педаль газу, одночасно відпустити педаль зчеплення і вимкнути стоянкове гальмо (в, г).

 


Информация о работе «Техніка користування органами керування автомобіля»
Раздел: Транспорт
Количество знаков с пробелами: 31464
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 3

Похожие работы

Скачать
626537
17
17

... коштів є важливим чинником у зниженні собівартості продукції чи виконаної роботи. Раціональне використання оборотних коштів залежить від правильного їхнього формування і ефективної організації виробництва. Зосередження н підприємствах зайвих оборотних коштів приводить до їхнього заморожування. Це завдає шкоди економіці господарства. Щоб уникнути такого положення, оборотні кошти нормуються, що є ...

Скачать
163145
17
14

... задовольняє замовників. Перш за все, автомобілі підприємства застарілі, по-друге, продуктивність їх настільки мала, що їх просто недоцільно використовувати, та вони і не відповідають типу і виду вантажу. 3. Перевезення цементу автомобільним транспортом ЗАТ «УБ РАЕС»   3.1 Організація перевезень цементу на підприємстві Перевезення вантажів автомобільним транспортом на підприємстві ЗАТ « ...

Скачать
207094
26
25

... і становив 2.30, відповідно збільшився дохід, прибуток і рентабельність перевезень що призвело до зменшення витрат підприємства. 3. Технологія і організація перевезень фанери з міста Рівне (Україна) в місто Мілан (Італія) рухомим складом ТзОВ „Камаз-Транс-Сервіс” 3.1 Дослідження вантажопотоку Згідно договору, укладеного ТзОВ „Камаз-Транс-Сервіс”, на 2006 рік прогнозується обсяг перевезень ...

Скачать
145548
0
1

... і різної ширини смужок зі зворотньої сторони копії(несправність механізму термічного закріплення зображення). 5. Методи і технічні засоби дослідження документів на право водіння, володіння і користування автотранспортом При дослідженні документів виявлення і вивчення особливостей і ознак проводиться шляхом спостереження, тобто зорового сприйняття. Але при звичайних умовах спостереження і ...

0 комментариев


Наверх