1.3 Атестація робочих місць

Атестація робочих місць представляє собою сукупність заходів по комплексній оцінці робочого місця та його відповідність передовому науково-технічному та організаційному рівню.

Основна ціль атестації робочих місць - підвищення ефективності виробництва, якості продукції і раціональне використання основних виробничих фондів та трудових ресурсів на підприємствах.

Оцінка кожного робочого місця на відповідність нормативним вимогам проводиться по трьом рівням:

-  технічному: КТ;

-  організаційному: КО;

-  умови праці та техніки безпеки: КУ.

В основу атестації робочих місць покладена оцінка кожного показника по трьохбальній системі (1; 0,5; 0).

Робочі місця, що обладнані машинами і технологічним обладнанням оцінюють сумуючи бали, по трьох рівнях. Робоче місце рахується атестованим, якщо сума балів становить 14. Якщо сума балів коливається від 14 до 12 - робоче місце рахується частково атестованим.

При оцінці нижче 12 балів, або при нульових значеннях одного з показників робоче місце не атестується. На неатестовані робочі місця встановлюють строки виконання відповідних заходів.

Робочі місця, котрі не обладнанні машинами та механізмами, оцінюють сумуючи лише бали двох рівнів (організаційного та умови праці і техніки безпеки).

Робоче місце вважається атестоване, коли сума балів становить 9. Якщо сума балів становить від 9 до 7,5 - робоче місце вважається частково атестоване. При оцінці нижче 7,5 балів або при нульових значеннях любого з показників робоче місце не атестується.

Основою для атестації є наявність розпорядчого документу від вищестоящої до підлеглих організації, яка повинна надавати підприємству нормативні і правові документи. Атестацію робочих місць проводять не рідше одного разу в п'ять років по всіх внутрішньогосподарських підрозділах, а результати її враховують при формуванні відповідних розділів виробничо-фінансового плану підприємства.

Атестацію розпочинають з видання наказу в якому регламентують терміни її проведення в господарстві і приводять графік робіт по всіх внутрішньогосподарських підрозділах, назначають склад внутрішньогосподарської атестаційної комісії і її робочої групи, розподіляють відповідальність між функціональними підрозділами, за визначенням показників оцінки робочих місць.

До складу атестаційної комісії входять:

-  голова комісії - зам. голови господарства по виробництву;

-  члени комісії - головні спеціалісти та керівники функціональних підрозділів;

-  представники профспілкової організації, ради бригад, передові робочі.

Основним робочим органом атестаційної комісії є її робоча група, яка складається з головних спеціалістів господарства та інженера по охороні праці. Робоча група виконує наступні функції:

-  забезпечує гласність проведення атестації, організовує збори з роз'яснення цілей, задач і значення роботи;

-  вивчає наявні методичні і нормативні матеріали, проводить навчання працівників, бере участь в атестації;

-  готовить бланки, необхідні для атестації робочих місць (паспортів, карт атестації);

-  разом з працівниками відповідних підрозділів проводить облік та паспортизацію робочих місць;

-  проводить контроль за роботою цехових комісій, розбирає спірні методичні та організаційні питання.

Нами проведено атестацію п'яти робочих місць в усіх структурних підрозділах господарства, це такі робочі місця: електрозварювальника, оператора машинного доїння, тракториста-машиніста, свинарки та слюсаря ремонтної майстерні.

Аналіз атестації показав, що всі робочі місця не відповідають вимогам.

1.4 Аналіз стану санітарно-побутових приміщень

Умови праці, культура виробництва в господарстві визначається не тільки обладнанням робочих місць, забезпеченістю комфорту на робочому місці, рівнем механізації, але і санітарно-побутовими умовами праці. На стаціонарних робочих місцях господарства відсутні гардеробні, а для них відведені кімнати, які не відповідають санітарним нормам. Душові на тракторних бригадах не працюють, в центральній ремонтній майстерні душова працює лише в період збирання зернових. Кількість умивальників в ремонтній майстерні, тракторних бригадах не відповідає нормам, тепла вода до них не подається, відсутні миючі засоби. В цілому в господарстві санітарно-побутові приміщення не відповідають гігієнічним нормам.

Для приведення їх до відповідного стану необхідно:

-  для забезпечення потреб підприємства побудувати сауну;

-  відремонтувати душові в усіх виробничих підрозділах;

-  довести до норм кількість умивальників, забезпечити їх теплою водою та миючими засобами;

-  обладнати кімнати для відпочинку.

Аналізуючи умови праці в господарстві, рівень захворюваності і травматизму ми бачимо, що умови праці далекі від комфортних, високий рівень захворюваності та травматизму. Нещасні випадки стаються щорічно.

Нами проведено атестацію п'яти робочих місць на виявлення можливих небезпек. Всі вони не відповідають санітарним нормам.


2. БІЗНЕС-ПЛАН

2.1 Резюме

Охорона праці є необхідною при будь-якому товарному виробництві. Тому розроблення і впровадження заходів з охорони праці повинне проводитися в підприємстві на етапах проектування виробництва і впровадження технологічних процесів в цілому, та зокрема при ремонті і технічному обслуговуванні.

Покращення умов діяльності працюючих, зменшення травматизму та запобігання та запобігання нещасним випадкам є основою для складання бізнес-плану з охорони праці у СФГ «Хлібороб України», оскільки, згідно аналізу стан охорони праці вимагає вдосконалення в даному підприємстві.

Рекомендується впровадити організаційні заходи з охорони праці в третьому розділі дипломної роботи.


Информация о работе «Розробка організаційних заходів системи охорони праці в сільськогосподарському підприємстві»
Раздел: Безопасность жизнедеятельности
Количество знаков с пробелами: 35784
Количество таблиц: 13
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
110391
19
0

... осіб; проведення обов'язкових екологічних експертиз; розповсюдження безвідходних і чистих технологій через систему виставок та ярмарок тощо. 3 Організація обліку та контролю основних засобів 3.1 Документація руху основних засобів Рух основних засобів, пов’язаний із здійсненням господарських операцій з надходження, внутрішнього переміщення та вибуття основних засобів, оформляють ...

Скачать
26331
1
0

... й використання фінансових ресурсів підприємства, а також часові та ресурсні обмеження, що забезпечують досягнення цих завдань. В концептуальному розумінні розробка системи планів формування та використання фінансових ресурсів сільськогосподарських підприємств повинна здійснюватись з врахуванням таких принципів: - єдиного методологічного підходу до побудови стратегічного, середньострокового ...

Скачать
219267
11
7

... преміальна, оплата праці за місячними посадовими окладами. 2. Відрядні: проста відрядна, відрядно-преміальна, відрядно-прогресивна, непряма відрядна, акордна, акордно-преміальна, відсоткова. Основою організації оплати праці є тарифна система, що являє собою сукупність нормативних матеріалів, за допомогою яких встановлюється рівень заробітної плати працівників підприємства залежно від їхньої квал ...

Скачать
88339
6
0

... ічним обставинам. РОЗДІЛ 2 СТАН ЗДІЙСНЕННЯ КАПІТАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙ У ВІДТВОРЕННІ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ В ТОВ «ЗЕЛЕНЬКІВСЬКЕ»   2.1      Аналіз здійснення капітальних інвестицій у відтворенні основних засобів в ТОВ „Зеленьківське”   Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю розташоване в селі Ромашки, смт. Рокитне Рокитнянського району Київської області. Підприємство займається ...

0 комментариев


Наверх