3. ВИРОБНИЦТВО ЗЕМЛЯНИХ РОБІТ БУЛЬДОЗЕРАМИ

 

Види робіт

Бульдозери, бульдозери-розпушувачи і бульдозери-навантажувачі широко застосовують практично у всіх галузях народного господарства: цивільному, промисловому, сільськогосподарському, дорожньому, гідротехнічному будівництві, лісовій промисловості, при видобутку корисних копалин, у промисловості будівельних матеріалів, у меліорації й іригації, водному господарстві, сільськогосподарському виробництві, міському господарстві, металургійної і вугільної промисловості, на будівництві нафто- і газопроводів і т.п.

Бульдозери виконують основні види робіт, схеми яких показані на Рис. 3.1. Ці машини відриваютьс котловани під фундаменти будівель, споруджують насипу залізничних і автомобільних доріг, зрізують косогори і засипають виїмки, роблять планування при передньому і задньому ході, розрівнюють матеріали, штохають скрепери у важких ґрунтових умовах, занурюють ґрунт або матеріал в автотранспортні засоби і на конвеєри за допомогою естакади або лотка, розрівнюють майданчик і засипають траншеї при будівництві нафтагазопроводів, зводять греблі, дамби і риють канали в меліоративному і гідротехнічному будівництві. Бульдозери можуть здійснювати валку дерев, корчування пнів, зрізання дрібнолісся і чагарників у дорожньому будівництві і лісовому господарстві. Широко застосовують бульдозери при видобутку корисних копалин відкритим способом у гірській справі як для збирання рослинного шару землі і порожньої породи, так і для розробки і транспортування вугілля, золотоносних пісків, залізних руд. Узимку бульдозери використовують для снігоочищення доріг і площ і снігозатримання в сільському господарстві.

Бульдозери-розпушувачи дозволяють значно розширювати галузь застосування машин. Вони працюють у більш важких кліматичних умовах ?завдяки можливості рихлити і розробляти міцні і скельні породи, вечномерзлие ґрунти і смерзшиеся матеріали.


Рис. 3.1 Основні види робіт, виконуваних бульдозерами:

а - розробка траншеї, котловану, каналів з відсипанням ґрунту в кавальєри, насипи;

б - зрізання косогорів і засипання виїмок, у - зняття родючого шару або порожньої породи,

м - планування переднім ходом, д - розрівнювання при передньому ході машини, е - планування при задньому ході машини, ж - засипання траншеї, з - штовхання скрепера при наповненні ковша ґрунтом, і - навантаження ґрунту в автотранспорт з естакади, к - навантаження матеріалів в автотранспорт із лотка, л - валка дерев, м - корчування пнів, к - зрізання чагарників і дрібнолісся,

о - снігоочисні роботи; 1 - вихідне положення бульдозера, 2 - різання і транспортування ґрунту,

3 - бульдозер на насипі, 4 - насип або кавальєр, 3 - траншея, 6 -косогір, 7 - виїмка, 8 - родючий шар або порожня порода, 9 - корисні копалини або будівельні матеріали, 10 - скрепер, 11 - естакада,

12 -автотранспорт, 13 - навантажувальний лоток

Бульдозери-навантажувачі крім зазначених бульдозерних робіт відвалом можуть ковшами різної місткості вантажити в транспорт або відвал матеріали і ґрунти з різними фізико-механічними властивостями, монтажним гаком і вантажними вилами вантажити і розвантажувати транспортні засоби, штабелювати вантажі на складах, монтувати будівельні конструкції, вилами для сіна і гною здійснювати вантажно-розвантажувальні роботи в сільському господарстві.

Робочі цикли

Робочий цикл бульдозера складається з копання ґрунту, утворення призми волочіння, транспортування, її до місця штабелювання, зупинки для переключення передач і підйому відвала, зворотного ходу машини, зупинки для включення переднього ходу й опускання відвала на робочу поверхню.

Починається робочий цикл (Рис. 3.2.) бульдозера і бульдозера-навантажувача в моменту першого руху машини (1). Потім випливає робочий хід (Я), у процесі якого відвал зрізує ґрунт на початку траншеї (показано жирною лінією) до утворення призми волочіння і транспортує її до місця вивантаження на кавальєр зі швидкістю УП. При переміщенні матеріалу машиніст продовжує набирати ґрунт у призму, тому що неминучі витоки його в бічні валики. Після цього машина зупиняється (ІІІ) для розвантаження і підйому відвала на 200…300 мм над поверхнею дна траншеї і включення задньої передачі. Холостий хід (ІV) бульдозера виконують зі швидкістю в3.


Рис. 3.2. Робочий цикл бульдозера і бульдозера-навантажувача при розробці траншеї

Остання операція циклу - зупинка (У) машини для включення передньої передачі й опускання відвала. Досвідчені машиністи сполучають переключення передач і робочі рухи робочого устаткування.

Після цього робочий цикл повторюють (VІ). У процесі руху бульдозер проходить довжину траншеї 1т і шлях по кавальєру к. Середній шлях транспортування - це відстань між центрами ваги поперечних перерізів траншеї (точка 02) і кавальєру (точка 01).

Робочий цикл бульдозера-розпушувача містить у собі операції розпушування переднім ходом, зупинку для переключення передачі назад і виглубления робочого органа, зворотний хід машини і зупинку для включення передньої передачі.

Починається робочий цикл бульдозера-розпушувача (Рис. 3.3.) з моменту руху вперед (/) заглубленного в ґрунт зуба.

Робочим ходом (ІІ) вважається операція розпушування дна траншеї або котловану від початку до кінця. При зупинці (ІІІ) включають задній хід і виглублюють розпушувач. Рух машини назад називають неодруженим ходом (ІV). Потім випливає зупинки для переключення передач і заглубления робочого органа (V).

При розпушуванні робочий цикл повторюють по паралельно зміщеній траєкторії. Часте розпушування сполучають зі збиранням відділеного від земляного масиву ґрунту бульдозером. У цьому випадку після закінчення розпушування розробляють ґрунт бульдозером по розглянутому циклі (операції VІ, VІІ, VІІІ, ІX, X), причому в залежності від глибини розпушеного шару може бути доцільне збирання матеріалу не одним, а декількома робочими циклами бульдозера.


Рис. 3.3. Робочий цикл бульдозера-розпушувача при уривку траншеї і котловану з попереднім розпушуванням



Информация о работе «Організація і технологія виконання робіт бульдозерами»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 52635
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 18

Похожие работы

Скачать
103070
4
13

... ів, швидкості руху й т.п. Кожен керівник відділу, відділення, служби виконує свої функції в строгій відповідності з вимогами Інструкції з організації відбудовних робіт при ліквідації наслідків катастрофи, аварії й сходів рухомого складу на залізницях. Для оперативного керівництва ліквідацією наслідків катастроф, аварій, сходів і зіткнень рухомого складу, відновлення перерваного руху поїздів, ...

Скачать
68100
1
18

... з 1-го поверху; -  капітальністю у відповідності до норм забудови – III клас; -  додатковими ознаками – з розвинутою захисною функцією. Розділ 3. Розрахунково-технологічна частина Алгоритм технологічного процесу виконання гідроізоляції Аби в стіни будинку не проникала грунтова волога, влаштовують гідроізоляцію. У кам'яних і цегельних фундаментах гідроізоляцію кладуть зазвичай на висоті ...

Скачать
34760
3
8

... робіт на даному фронті, за формулою: 5. Креслення технологічної послідовності роботи господарчих поїздів в «вікно» та графіка виконання основних робіт.   6. Розробка й опис організації підготовчих, основних і заключних робіт у день «вікна» Роботи з капітального ремонту безстикового шляху на залізобетонних шпалах діляться на: заміну старогодних рейкових плітей інвентарними рейками; пі ...

Скачать
626537
17
17

... коштів є важливим чинником у зниженні собівартості продукції чи виконаної роботи. Раціональне використання оборотних коштів залежить від правильного їхнього формування і ефективної організації виробництва. Зосередження н підприємствах зайвих оборотних коштів приводить до їхнього заморожування. Це завдає шкоди економіці господарства. Щоб уникнути такого положення, оборотні кошти нормуються, що є ...

0 комментариев


Наверх